ÉLŐ FÉM - Ronnie James Dio emlékkoncert Helsinkiben!

2010. július 2. - Helsinki, Tavastia

2010. július 16. (péntek) 16:45 | utoljára módosítva: 2010. július 24. (szombat) 09:37
Ronnie James Dio egy igazi rocklegenda, aki hosszú-hosszú évtizedeken keresztül uralta a színpadot hatalmas hangjával, és olyan csapatok élén alkotott feledhetetlen dalokat, dallamokat, mint a Rainbow, a Black Sabbath, a Dio névre hallgató saját csapata, vagy éppen a Heaven & Hell. Sajnos, idén május 16-án a gyomorrák legyőzte az énekest, aki pár napja, július 10-én töltötte volna be a 68. életévét. Ronnie James Dio munkássága azonban kitörölhetetlen marad a további rockgenerációk számára.
Finnország már jó pár éve metal nagyhatalomnak számít, így nem is csoda, hogy sok ottani zenész is példaképének tekinti az egykori Rainbow frontembert. Július másodikára néhány Dio-fanatikus finn zenész egy jótékonysági koncertet szervezett Helsinkiben (Nightwish, Tarot, Amoral stb. tagokkal - a képen Pekka, a Leverage és a Brother Firetribe énekese), amelynek bevételét a Cancer Society of Finland számára már át is utalták. A koncert a Tuska fesztivál keretén belül került megrendezésre a Tavastia klubban.
Kattints, ha érdekel Szilágyi Szilvia fotós beszámolója!

 Helsinki híres rockklubjába fokozatosan szállingóztak az emberek, és mire elérkeztünk a 23 órához, teltház is lett. Jone Nikula volt az esemény konferansziéja. Nem nagyon tudok finnül, de azt hiszem, hogy többek között ekkor jelentette be a jótékonysági buli bevételének összegét. Amikor elhangzott Ronnie James Dio neve, a nézők egyből azt skandálták, hogy Dio, Dio...

Rögtön ezután Vili Ollila szintetizátorából előbújtak az első hangok és belecsaptak a zenészek a Tarot Woman című Rainbow (Rising, 1976) dalba Patrick Eriksson vezetésével. Utána a srác bemutatta a kísérő muzsikusokat: Erkka Korhonen (gitár), Jari Ilomäki - Soulcage (basszusgitár), Janne Parviainen - Ensiferum (dob), Vili Ollila (szintetizátor).

Színpadra lépett az első beugró vendégzenész, Zachary Hietala a Tarot-ból és eljátszották a sodró futamokkal tarkított 1977-es Rainbow alapnótát, a Kill The King-et. A mikrofont Aleksi Parviainen (Soulcage) vette át, hogy elénekelje a 16th Century Greensleeves-t a Richie Blackmore's Rainbow lemezről. Őt Marco Hietala (Nightwish, Tarot, Northern Kings) követte. Nemcsak az énekesi poszton történt változás, hanem kitértünk Ronnie másik klasszikus csapatára is, a Black Sabbath-ra, a kicsit elborultabb After All (The Dead)-del 1992-ből.

MARCO HIETALA - After All (The Dead) (RJD memorial, Tavastia 2010)
A viking beütésű Marco mestert a szintén tarotos Tuple Salmela váltotta fel. Meghallgathattuk az 1985-ös Dio albumon található Rock'n'Roll Childrent. Utána Pekka Heino (Leverage, Brother Firetribe) tolmácsolásában a Long Live Rock'n'Roll, egy vérbeli Rainbow himnusz söpört végig a teremben, némi közönségénekeltetéssel.

Újabb vokalista, Antony Parviainen (Machine Men) lépett a deszkákra és a hangfalakból a Gates Of Babylon (Rainbow) kísérteties dallamai röppentek ki. Antony, dinamikus előadásával egy ördögfiókára emlékeztetett. A fellépők névsorát Jarkko Ahola (Teräsbetoni, Northern Kings) gazdagította. Ő a líraibb hangvételű The Temple Of The King-et (Ritchie Blackmore's Rainbow) adta elő.

Majd Ari Koivunen (Amoral) vette át a mikrofont. Ő egy hozzá illő dalt (a dal címe a karjára van tetoválva), a nagyon szép Catch The Rainbow-t (Ritchie Blackmore's Rainbow) énekelte, melybe Aleksi is besegített itt-ott.ARI KOIVUNEN - Catch The Rainbow (RJD memorial, Tavastia 2010)
Ismét Patrick következett a Black Sabbath Heaven And Hell lemezén lévő Children Of The Sea-vel. Még egy új énekest láthattunk Asim Searah (The Nibiruan) személyében. Nagy energiák feszültek a srácban és miközben a Black Sabbath Die Young-ját énekelte, sorban mutogatta az ördögvillát.

Ekkor újra Tuple lett a főszereplő, aki mellé beállt egy újabb vendégmuzsikus, Mr. Crab. Zenében maradtunk a Black Sabbath-nál a The Mob Rules által. A műsor rendesen pörgött. Marco a Dio 1983-as debütáló korongjáról a Stand Up And Shout-ot adta elő. A programot Jarkko folytatta a Holy Diverrel (Dio - Holy Diver, 1983), melyben Ben Varon (Amoral) gitáros is szerepet kapott. Utána Ari Koivunen vette át a stafétabotot. Maradva az első Dio lemeznél, a Don't Talk To Strangers-t élvezhettük előadásában. Rendesen hasított a srác hangja.

Patrick vezetésével visszatértünk a Rainbow korai szakaszához a Man On The Silver Mountain-nel. A következő szerzemény a Last In The Line volt Dio 1984-es albumáról, mely Pekka hangszálait mozgatta meg. Két 1980-as Black Sabbath nótával folytatódott az est. Az első a Neon Knights volt Marco-val, mely egybefolyt a Heaven And Hell c. számmal, melyet már Jarkko énekelt. Persze, a nézőket nem kellett nógatni, hogy tapsoljanak dal közben.


A közönség szinte követelte a ráadást a szünetben. Jone jött a színpadra és finnül közölt pár gondolatot és bemondta az eseményen részt vevő zenészek neveit. Majd 'Ron-nie-James-Dio'-zás vette kezdetét. A zenészek ismét elfoglalták helyüket. Marco az 1976-os Stargazer dalt szolgálta fel. A csodaszép Rainbow szám után Antony-tól a lendületes We Rock-ot kaptuk meg az 1984-es Dio albumról, a The Last In Line-ról.


ANTONY PARVIAINEN - We Rock (RJD memorial, Tavastia 2010)


Kis tapsolás és Jone mondókája után az utolsó szám az 1986-os (Angry Machines) Dio lemezre írott lírai This Is Your Life volt Jarkkoval. A dal végén felsorakoztak a közreműködő énekesek, zenészek (páran lecserélték pólójukat egy Ronnie James Dio tiszteletére készültre). Meghajlással köszönték meg a rajongók lelkesedését és tapsát, majd legördült a képzeletbeli függöny.
 
Azt hiszem, ez a bő két óra méltó megemlékezés volt egy olyan nagy énekesről, mint Ronnie James Dio!
SW

 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
DREAD SOVEREIGN - Videóval az első új dal a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától: Nature Is The Devil's Church
2020. november 25. (szerda) 07:29

Alchemical Warfare címmel január 15-én új albummal jelentkezik a Primordial énekes Nemtheanga doomos, ős-metalos csapata, a Dread Sovereign. A bemutatkozó anyaguk egy 2013-as EP volt, azt követte a 2014-es All Hell's Martyrs album, 2017-es tavaszán pedig a For Doom The Bell Tolls lemez. A harmadik Dread Sovereign albumról már itt is van az első előzetes dal, a videóval kísért Nature Is The Devil's Church.   www.facebook.com/DreadSovereign   "Az ír Dread Sovereignt nem kisebb név alapította, mint Alan Averill Nemtheanga, a Primordial énekese. Nemtheanga itt nem csupán frontember, de basszusgitáros és fő dalszerző is egyben, a stílus pedig saját bevallása szerint a doom és a jelzők nélküli metal között mozog valahol, olyan zenekarok hatásait vegyítve, mint a Venom, a Saint Vitus, a Cirith Ungol. Az új banda megvalósításában egyrészt a Primordial-béli kollégája, a dobos Simon O’ Laoghaire segítette,...

AMORITE - Öt év után új album jön a hazai death metal csapattól, az első dal: Metamorphosis
AMORITE - Öt év után új album jön a hazai death metal csapattól, az első dal: Metamorphosis

Metamorphosis címmel már meghallgatható a death metalos Amorite kiadás előtt álló második albumának első dala. A hazai banda debütáló albuma még 2015-ben látott napvilágot...

FOO FIGHTERS - Dave Grohlék egy kisfilmben foglalták össze az eddigi 25 évüket
FOO FIGHTERS - Dave Grohlék egy kisfilmben foglalták össze az eddigi 25 évüket

Az új Foo Fighters album Medicine At Midnight címmel február 5-én lát majd napvilágot, a lemez felvezetéseként pedig egy 26 perces kisfilmben foglalták össze az eddigi pályájukat. Az...

GAMA BOMB - Decemberben jön az ír thrasherek új albuma, dal- és videópremier: Miami Supercops
GAMA BOMB - Decemberben jön az ír thrasherek új albuma, dal- és videópremier: Miami Supercops

Sea Savage címmel december 4-én jelenik meg az ír old school thrasher Gama Bomb hetedik albuma. A 2018-as Speed Between The Lines lemez utódjáról már a harmadik előzetessel, a szöveges...

KANSAS - Új videó a prog rock legendáktól: The Absence Of Presence
KANSAS - Új videó a prog rock legendáktól: The Absence Of Presence

The Absence Of Presence címmel még a nyáron jelent meg az új Kansas album, a legendás amerikai prog rockerek friss videója pedig a lemez címadó dalához készült el. A legutóbbi,...

ORIANTHI - Sajnálom
ORIANTHI - Sajnálom

Nemrég jelent meg az Alice Cooper csapatában is megfordult szőke ausztrál gitároslány, Orianthi negyedik szólólemeze, a legfrissebb klipje pedig a Sorry című dalhoz készült el. "Az...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS