KERECSENSÓLYOM - Videóklip és saját szavaikkal!

Aquileia ostroma címmel jelent meg a bemutatkozó nagylemez

2010. június 10. (csütörtök) 14:17 | utoljára módosítva: 2010. augusztus 20. (péntek) 11:03

A csillebérci MetalFesten is fellépett szegedi KerecsenSólyom nemrég adta ki debütáló albumát Aquileia ostroma címmel, most pedig elkészültek első videóklipjükkel. Az Ensiferum, Arkona, Turisas rajongók érdeklődését máris felkeltő lemez harmadik tételét, a Hősök Mulató Mezeje című dalt filmesítette meg a magyar történelmi témákat feldolgozó szimfonikus folk metalt játszó csapat, mégpedig az Iloncsuk Hagyományőrző Szabadcsapat segítségével. A szegedi Fűvészkertben és a kunszentmiklósi pusztán forgatott videó rendezője Medvigy Borbála volt, a digitális utómunkákat pedig a frontember Alkonyat végezte el.


KERECSENSÓLYOM - Hősök Mulató Mezeje


Kattints a debütáló lemez dalainak bemutatásához!

 
 

 
 
KERECSENSÓLYOM:
Lőrincz Máté - szólógitár, vokál
Tóth Boglárka - billentyűs hangszerek
Farkas Gábor - basszusgitár, vokál
Görög 'Alkonyat' András - ének, doromb, csörgők, táltosdobok
Dudaszeg László - ritmusgitár
Bertók Márton - furulya, mandolin, vokál
Szenti "Thypad"Árpád - dobok, vokál


Közreműködők:
Kovács Péter (Sear Bliss) - szólógitár  
Pál Zoltán (Sear Bliss) - harsona
Vincze Balázs - trombita
Kulcsár Ildikó - harsona
Péter Zoltán - trombita
Havasréti Pál (Magyar Tekerőzenekar, Téka Együttes) – tekerő
Okos Tibor (Gajdos Zenekar) - duda, töröksíp
Fábry András (Vágtázó Csodaszarvas) – ciszter
Szurasenkó Dániel - alt-, szoprán-, szopranino furulya
Győrffy András (Anakron) – furulya
Szlama László - koboz, kaval
Benedekfi Zoltán – hegedű
Purnhauser Rozina – fuvola
Károly Tamás - doromb, konga

Festmény: Tari József, utómunka: AlkonyatAz Aquileia ostroma album dalai Alkonyat saját szavaivalHÍVÓ
 
„Hullatja levelét az időnek vén fája.
Zümmögve hull rozsdaszín levél.
Üljünk le az nagy fa alája,
s hallgassuk, ahogy az öreg mesél!
 
Hajnalok-hajnaláról,
magyarok ősapáiról, s nagy csatáikról.
Szárnyaljon a rege Kerecsen szárnyon,
s váljék csodálattá az egész világon!”
 
"Az album szimfonikus hangszerelésű nyitánya. Bevezeti a hallgatót az ősi hun-magyar mondák világába. Itt kell megemlítenem, hogy a dalszövegek Komjáthy István Mondák könyve (Hun és magyar mondák) című művén alapulnak. Az érdekesség pedig az, hogy az album 5 tétele a Mondák könyve 5 nagy fejezetéből dolgoz fel egy-egy történetet, ami többnyire egy-egy nagy csata eseményeit eleveníti meg képzeletünkben.

Legfontosabb zenei törekvésünk, hogy lehetőség szerint minden dallamot és ritmust valódi, élő hangszerrel szólaltassunk meg, ezzel is hangsúlyozva zenénk élő, ösztönös és emberi mivoltát."
 


AQUILEIA OSTROMA
 
"Egy győzelmi himnusz Atilláról, a hunok királyáról. 452 tavaszán Atilla Róma ellen indul seregével. Ám útjuk során szembekerülnek a rettenetes Aquileia (Észak-Itália kapuja) várával, ahol éppen Atilla fiának, Csabának a mátkáját, Bankát tartják fogva…
Ez a legelső szerzeményünk. Főként heavy/power metalos elemekből építkezik. A magasztos hangulatot erősíti a furulyák, a rézfúvósok és a kórus használata."

„Győzött a fortély, dicső Atilla, vezess minket hős, nagy király!”HŐSÖK MULATÓ MEZEJE

 
"A Hősök Mulató Mezeje tulajdonképpen a hős harcosok mennyországát jelenti. Ugyanaz, mint a skandináv mitológiában a Valhalla.
Szerettünk volna egy igazi népdalos, mulatós, népi metal számot, ezért használtuk fel a két dunántúli népdal dallamát. Viszont, hogy ne legyen túl sablonos a dolog, beillesztettem még egy kecskeméti népdalt is, ami fura dallamával igazán különlegessé teszi a számot.

A dalszöveg a hőssé válás kérdéskörét boncolgatja, ami fontos motívuma ezeknek a mondáknak. Csak közvetetten kapcsolódik a csatározáshoz, hangsúlyosabban megjelenik benne a lírai én, és szabadabb teret hagy a gondolkodásnak."

„A nagyvilágon csak Hősként érdemes élni!”


KERECSENSÓLYOM - Hősök Mulató Mezeje (MetalFest, 2010. május 22)
KERECSEN
 
"A első lírai, szerelmes számunk. Nemere és Enéh (Hunor és Magyar szülei) történetét meséli el a házasságkötéstől egészen Hunor és Magyar megszületéséig. A háborúzás másik oldalával szembesülünk: Enéh aggódva várja férjét, Nemerét, aki a puszta törvényét követve, hadba indult, hogy egy baráti törzset megvédelmezzen ellenségeitől.

A zenét próbáltuk kicsit lágyabbra, szomorúbbra venni, hogy a zenekar más arcát is megmutassuk a hallgatónak. Felhívnám a figyelmet a szenvedélyes gitárszólóra és az akusztikus/kórusos részre, ami véleményem szerint, az album egyik csúcspontja."

„Szállj haza Kerecsen! Nyugtasd meg a szívem! Énekeld azt nekem: Mienk a győzelem!”KEVE OSTORA (AZ ŐRTORONY FOGLYA)
 
"Kimondottan harcias költemény. A tárnokvölgyi csata történetének egy részét meséli el: Keve kapitány leánya és hadvezére (Ríka és Csillagok Látója) római fogságba esett, s a tárnokvölgyi csata egyik fő eseménye az ő kiszabadításuk.

Talán a leglendületesebb és legkarcosabb nóta az albumon. Főleg speed/power metalos elemek uralják. A dal szigorú hangulata Keve kapitány kétszer százezer fős, félelmetes seregét próbálja megeleveníteni."

„RAJTA! RAJTA! Megremeg a föld! RAJTA! RAJTA! Árad a folyó!”

KERECSENSÓLYOM - Keve ostora
CSATÁBA! (A KIÓVI CSATA)

"Az albumunk dicsőséges zárótétele, ami a kióvi csata történetét meséli el: Álmos vezér és a Hétmagyar törzs fortélyos győzelméről szól.

Zeneileg nagyon összetett szerzemény. Lehetne nevezni az album összefoglalásának is, hiszen megtalálhatók benne a tipikus KerecsenSólyom stílusjegyek: gyors, harcias részek, akusztikus-népzenés és zúzós népzenés részek, valamint kórusos, rézfúvós részek, és a szám végén ott a nagy gitár/szinti/hegedűszóló is.

Az album levezetéseként pedig - mintegy keretet alkotva - a Hívó témája elevenedik meg népi hangszerelésben: a koboz, töröksíp, tekerő és duda gyönyörű hangjával búcsúzik el a hallgatótól."
 
„Győzelem ez, nem a halál!
A dicsőség most mi reánk vár!
Bátrak vagyunk, sose félünk!

 

Hammer TV

 
P. MOBIL - A Fábry-show vendégei voltak, nézd meg a videót!
2021. december 4. (szombat) 09:32

Csütörtökön a Fábry-show vendége volt a P. Mobil, ahol a készülő nagylemezről, a Nyugodjál meg-ről a második előzetes dalt - Nagyon nagy a baj - élőben is előadták. Előtte pedig Schuster Lórival beszélgetett Fábry Sándor. És már az indítás remek volt... Fábry Sándor: "...A zacskós tejet már beadtuk, mint hungarikumot. Szeretnénk téged is beadni, mert úgy vagy rock-ikon, zenekarvezető, hogy se nem énekelsz, se nem zenélsz. És mégis... Ez a világon egyedülálló." Lóri: "...Annak idején, az Országos Rendező Iroda és más egyéb cégek azt mondták, hogy szervező csak az lehet, aki a zenekar tagja. Mert a szervező vagy a menedzser, az egy rohadt kapitalista ármány. Az kizsákmányolja a zenészeket... Így aztán levizsgáztam kongából..." A P. Mobil ma este Gyöngyösön játszik, az idei év utolsó Mobil-koncertje pedig a klubjukban lesz, az Analogban december 11-én. És még egy hír, már vinylverzióban is...

COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed
COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed

Heavy Steps címmel január 21-én jelenik meg a melodikus hardcore vonalas kanadai Comeback Kid hetedik albuma, a 2017-es Outsider lemez utódja, harmadik előzetesként pedig azzal a klippel...

TONY MARTIN - Az ex-Sabbath énekes első új dala: As The World Burns
TONY MARTIN - Az ex-Sabbath énekes első új dala: As The World Burns

Thorns címmel január 14-én jelenik meg az ex-Black Sabbath énekes, Tony Martin új albuma, első előzetesként pedig a szöveges videóval kísért As The World Burns dallal lehet ismerkedni....

ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It
ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It

A We Got The Moves című nyári bulihimnuszt - és persze a felejthetetlen Hypa Hypát - most egy új klipes dallal igyekszik megfejelni a Ruhr-vidéki electrocore sikerzenekar, az Eskimo Callboy....

DYNAZTY - Itt a második dal a svédek tavasszal érkező új albumáról: Power Of Will
DYNAZTY - Itt a második dal a svédek tavasszal érkező új albumáról: Power Of Will

2022 április 8-án jelenik meg a modern melodikus metalt játszó svéd Dynazty nyolcadik albuma, a tavalyi The Dark Delight lemez utódja, második előzetesként pedig már itt is van...

SCYTHICON - Az új hazai death metal banda második dala: Whitehell
SCYTHICON - Az új hazai death metal banda második dala: Whitehell

Az még nyári hír volt, hogy befejezte első lemezének munkálatait a Scythicon zenekar, és be is mutattuk a Casus Belli lemez első előzetes dalát, a The Future Tomorrowt, most pedig itt a...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS