SCOTT COLUMBUS - Már két éve nem tagja a Manowarnak!

A fia pedig nem is volt soha leukémiás...

2010. június 1. (kedd) 19:31 | utoljára módosítva: 2010. június 7. (hétfő) 11:50

Ugyan a Manowar hivatalos promófotóin még mindig Scott Columbus dobos képe látható, a veterán bőrpüfölő már két éve kilépett a Metal Királyai közül. Scott Columbus néhány különleges nyári bulin az eredeti Manowar gitáros Ross The Boss szólózenekarának lesz a vendége, és természetesen az első hat Manowar albumról fognak szemezgetni klasszikus dalokat.
Az első koncert pár napon belül, június 4-én lesz a svédországi Alvestában, a Tyrolen Muskelrock fesztiválon, de játszanak Cipruson, az augusztusi Bloodstockon Angliában, a Jalometalli fesztiválon Finnországban, valamint szeptember 8-án Atlantában is, az amerikai ProgPower fesztivál felvezető buliján. A turné kapcsán a Classic Rocknak adott interjújában Scott arról is beszélt, hogy az utóbbi koncerteken miért az ős-Manowar dobos Donnie Hamzik játszott a helyén, és hogy miért lépett ki már 2008-ban...


A korai Manowar (b-j): Ross The Boss gitáros, Scott Columbus dobos, Joey DeMaio basszer és Eric Adams énekesTavasszal jött ki egy hivatalos közleményed arról, hogy néhány közös koncert erejéig felbukkansz a régi Manowar gitáros, Ross The Boss oldalán...

"Az elmúlt években elég szoros kapcsolatban voltunk, és tavaly merült fel a közös koncertezés ötlete. Ebből aztán valóság lett, és már vannak is európai meg amerikai dátumaink. Jól fogjuk érezni magunkat!"


És mit jelent mindez a Manowaron belüli státuszodat illetően?

"A jelen státuszom... Nos, ha megnézed a honlapjukat, a fotóm még mindig ott van, de nem tudom, miért. Már nem vagyok a Manowarban."


Mikor történt az elválásotok?

"Azt mondanám, hogy 2008. áprilisában. Amikor Mr. DeMaio és jómagam egyetértettünk abban, hogy néhány kérdést illetően nem értünk egyet. Ez vezetett el a mához. De tudod, mi a szitu? Hosszú és csodálatos pályafutásom volt a Manowarral. Nem bántam meg semmit, egyszerűen megy tovább az élet."


Személyes, anyagi vagy zenei okok álltak a háttérben?

"Igen! (nevet) A válaszom mindre az, hogy igen."


Dio és Scott (Ronnie James Dio komoly szerepet játszott a Manowar megalakításában, a Black Sabbath énekeseként ő ismertette össze a technikus/basszer Joey DeMaio-t az akkori előbanda, a Shakin Street gitárosával, Ross The Boss-szal)Az utóbbi években a Manowar elment a hagyományosabb power metal felől egy szimfonikusabb irányba. Ez szerepet játszott a döntésedben?

"Az a helyzet, hogy afféle régisulis arc vagyok. Azt is látni kell, hogy részben hangmérnök, részben producer is vagyok, plusz teljes egészében egy dobos stb. stb. Én mindig is az analóg cuccok pártján álltam. Gitárosok esetén szeretem a csöves erősítőket, a régi lemezrögzítési módszer híve vagyok, ahol a banda egyszerre, egy helyiségben áll fel, aztán 'egy-két-há'... és már készülhet is az élő felvétel. Manapság egy csomó csapat már nem így dolgozik. Részben ez is vitatéma volt számomra (a Manowarban).

Az egyik fickó, akire mindig figyeltem, akire példaképként néztem fel, Joe Walsh (Eagles stb). Ő jelentette ki pár éve, hogy manapság már Pro-Tools segítségével bármelyik kölyök elkészíthet egy lemezt a pincéjében. De ő inkább arra a módszerre esküszik, hogy összejön a bandával, feltesznek egy szalagot, a hangmérnök bemondja, hogy 'Indul!', és elkészül az album. Azt is mondta, hogy X összegért simán összehoz egy olyan lemezt, amelyik jobban szól, mint az összes digitalizált, túlbűvészkedett, nyesett-másolt, alaposan kiokoskodott anyag. Magam is ilyen régisulis arc vagyok. Itt tartok ma is."


Néha ez a nyesés-másolás a zene lelkét tünteti el...

"A spontán jelleg tűnik el... minden egyforma és túlcsiszolt lesz. Bizonyos szempontból csaknem hideg lesz a hangzás. De hát, ez már csak így megy."


A Manowar szerint csupán személyes tragédiák miatt vagy kénytelen lemondani néhány koncertről. Erről mi a véleményed?

"Nos, visszautalhatnék arra, amit korábban mondtam Mr. DeMaio kapcsán. Másképp fogalmazva: ez talán egy olyan kérdés, amire ő fog felelni, ha megkérded. Nem vagyok a bandában. Ennyi. Ez van." (A magazin megpróbálta felvenni a kapcsolatot a Manowarral is, de nem kaptak választ.)


MANOWAR - Gloves Of Metal - (az első videóklip - az 1983-as Into Glory Ride albumhoz, a második Manowar lemezhez)A '90-es évek elején már egy időre kiszálltál a Manowarból, és akkor azt lehetett tudni erről, hogy a fiad betegsége miatt volt erre szükség. Valóban az volt a helyzet?

"Ez 1989 végén történt, átnyúlva 1990-be is. Hivatalosan 1990-ben szálltam ki, első ízben. Annyit mondhatok neked és a világnak, hogy a fiam sosem volt beteg. Ebből arra következtetsz, amire akarsz. Azonban én ennyit mondok erről."


Nem azt állította a Manowar, hogy a fiad leukémiás?

"Nem számít. Aha..."


Az arcod még mindig úgy szerepel a honlapon, mint egy hivatalos tagé.

"Csakis arra tudok gondolni, hogy még nem találtak egy hozzám foghatóan csinos dobost, aki a honlapon felvehetné velük is a versenyt! (nevet) Nem tudom. Ezt leszámítva, nem tudok mit mondani erről."A 2008. áprilisi távozásod óta van bármilyen kapcsolatod a bandával?


"Igen, elég gyakran dumálok az énekessel (Eric Adams), aki egy drága, drága jó barátom. Éveken keresztül mindig együtt lógtunk a turnékon, úgyhogy Eric-kel folyamatos a kapcsolatom. Joey-val csak alkalmanként beszélek. A csapat körüli srácok, a beosztottak közül néhánnyal szintén szoktam dumálni, hiszen mindig jóban voltunk. Miért is zavarna bele a személyes viszonyba egy professzionális szempont? Én egy életre szoktam barátságokat kötni. Amikor az emberek megismernek, egyből látják, hogy ami a szívemen, az a számon, nálam nincs melléduma. Sok mindent vagyok képes nagyszerűen megoldani, de hazudozásban nagyon pocsék vagyok."


A Manowar egy új albumon dolgozik. A kiszállásod előtt ehhez feljátszottál bármit is?

"Legalább jó két éve a közelében sem jártam annak a stúdiónak."


Ross The Boss kiválása óta egyre hosszabb idő telik el egy-egy Manowar album között. Ez is nyomasztott téged?

"Engem nem is annyira, mint inkább a médiát és a rajongókat, különösen a rajongókat. Gyakran felmerült a kérdés, hogy 'ekkorra meg ekkorra ígértétek az új lemezt, és még mindig sehol'. Itt is csak azt mondhatom, hogy a döntéseket nem én hoztam, így erre a kérdésre nem tudok mit válaszolni."

Ross The Boss-szal zeneileg is újra egymásra találtatok. Elképzelhető, hogy egy nap a Manowarral is összehoztok valamit közösen?

"Tudod, mélységesen hiszek a 'sose mondd azt, hogy soha' igazában, de nem látok esélyt erre. Ugyanakkor meg ki gondolta volna, hogy Stephen Tyler és Joe Perry újra összejön a legutóbbi balhéik után? Szóval, nem látok esélyt rá, de nem vagyok Nostradamus, nem tudom megjósolni a jövőt. Ha képes lennék rá, rögtön az interjú után vennék is egy lottószelvényt, és nyernék pár millió dolcsit."


Hogy jöttél most össze Ross The Boss-szal?

"Néhány buli erejéig csatlakozom a csapatához, amolyan spéci vendégként. Ross nyomja a saját dolgát a Ross The Boss Banddel, én meg kijövök melléjük. Lesz hamarosan egy új kiadványuk, arra gyúrnak. De a koncertjeik fontos részét képezik a régi Manowar klasszikusok, és én majd oda passzolok. Úgyhogy felmegyek és eljátszunk közösen pár régi Manowar nótát. Óriási lesz! Olyan dolgokon is agyalunk, mint például némi kétlábgépezés a Battle Hymn-ben! Nagyon várom már!

A minap meg arról dumáltunk, hogy talán a közeljövőben fel is vehetnénk valamit közösen. A klasszikus Black Sabbath, Deep Purple és Led Zeppelin témák mindig a közös nevezőt jelentették nálunk. Azt is mondta, hogy van egy csomó eddig fel nem használt anyaga. Abban mindketten egyetértettünk, hogy együtt képesek lennénk valami laza dolgot összehozni."


Hallani, hogy valami szólóanyagon is dolgozol...

"Igen. Hamarosan meg is jelenik majd. Egy Instrumetal című szólóprojektről van szó. Nincs ének, és nem is tervezek ilyesmit. Esetleg egy-két bónuszdalt tudok elképzelni énekkel. Jelenleg 13 dal állt össze, csaknem kész a cucc. Azt tervezem, hogy hamarosan nyilvánosságra hozok egy új tételt, hogy mindenki hallhassa, mivel töltöttem az elmúlt éveket. Ez egy Lightning In A Bottle című dal lesz, és kis szösszenet, amit a szerzőtársammal, Patrick Macdougall gitárossal követtünk el."

Átalakítás zajlik a honlapomon, ott fogom majd közzétenni, és szerintem az embereknek bejön majd a dal. Nagyon súlyos, nagyon ritmusos... Heavy metal liftzenének hívom, de olyan, hogy benyomod a CD-t a kocsiban, és már csak azt veszed észre, hogy 180-nal repesztesz! Nagyon izgatott vagyok miatta! A hangmérnök és a producer is én voltam. Ha szar az egész, akkor én vagyok a szar, ha meg jó, nos... igen! (nevet) Van egy másik projektem is, a Brick. A legjobb, legmenőbb New York környéki muzsikusok közül valók a társaim, még csak most kezdünk zúzni meg próbálni. Szeretnék pörögni, frissen tartani meg jól érezni magam! Móka, móka, móka... Feldolgozásokat is játszunk: Godsmack, Alice In Chains, Korn, King's X, Sabbath satöbbi. Sokan azt hitték, hogy semmit sem csinálok, de ez nem így van, és ezek az úgynevezett 'tragédiák' meg valami elmezavarra utalhatnak."


Szóval a személyes tragédiák nem fenyegetik olyan súlyosan a pályafutásodat, ahogy egyesek mondják?

"Nos, így talán nem fogalmaznék, de amikor van egy ilyen semmitmondó köpönyeg, akkor joggal várja mindenki a válaszokat, a részleteket. Azt hiszem, válaszokért a Manowar honlapra kell menni, nekem ugyanis nincsenek válaszaim. Azt viszont el kell mondjam, hogy életem csúcsformájában vagyok. Úgy értem, hogy még csak 112 éves vagyok (nevet), de egész életemben nem voltam még jobb formában."


Szerinted a Manowar hogyan oldja meg a helyzetet, miután elolvassák mindezt?

"Ez egy nekik szóló kérdés. Én a jövőt várom, a Manowar pedig a múlthoz tartozik. Alig várom, hogy újra játszhassak. Túl hosszú idő volt ez, a rajongóknak is, nekem is. Készen állok a zúzásra!"


www.scott-columbus.com


MANOWAR - Battle Hymn (régi tagokkal közösen - a 2006-os The Day The Earth Shook - The Absolute Power DVD-ről)

 

Hammer TV

 
P. MOBIL - A Fábry-show vendégei voltak, nézd meg a videót!
2021. december 4. (szombat) 09:32

Csütörtökön a Fábry-show vendége volt a P. Mobil, ahol a készülő nagylemezről, a Nyugodjál meg-ről a második előzetes dalt - Nagyon nagy a baj - élőben is előadták. Előtte pedig Schuster Lórival beszélgetett Fábry Sándor. És már az indítás remek volt... Fábry Sándor: "...A zacskós tejet már beadtuk, mint hungarikumot. Szeretnénk téged is beadni, mert úgy vagy rock-ikon, zenekarvezető, hogy se nem énekelsz, se nem zenélsz. És mégis... Ez a világon egyedülálló." Lóri: "...Annak idején, az Országos Rendező Iroda és más egyéb cégek azt mondták, hogy szervező csak az lehet, aki a zenekar tagja. Mert a szervező vagy a menedzser, az egy rohadt kapitalista ármány. Az kizsákmányolja a zenészeket... Így aztán levizsgáztam kongából..." A P. Mobil ma este Gyöngyösön játszik, az idei év utolsó Mobil-koncertje pedig a klubjukban lesz, az Analogban december 11-én. És még egy hír, már vinylverzióban is...

COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed
COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed

Heavy Steps címmel január 21-én jelenik meg a melodikus hardcore vonalas kanadai Comeback Kid hetedik albuma, a 2017-es Outsider lemez utódja, harmadik előzetesként pedig azzal a klippel...

TONY MARTIN - Az ex-Sabbath énekes első új dala: As The World Burns
TONY MARTIN - Az ex-Sabbath énekes első új dala: As The World Burns

Thorns címmel január 14-én jelenik meg az ex-Black Sabbath énekes, Tony Martin új albuma, első előzetesként pedig a szöveges videóval kísért As The World Burns dallal lehet ismerkedni....

ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It
ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It

A We Got The Moves című nyári bulihimnuszt - és persze a felejthetetlen Hypa Hypát - most egy új klipes dallal igyekszik megfejelni a Ruhr-vidéki electrocore sikerzenekar, az Eskimo Callboy....

DYNAZTY - Itt a második dal a svédek tavasszal érkező új albumáról: Power Of Will
DYNAZTY - Itt a második dal a svédek tavasszal érkező új albumáról: Power Of Will

2022 április 8-án jelenik meg a modern melodikus metalt játszó svéd Dynazty nyolcadik albuma, a tavalyi The Dark Delight lemez utódja, második előzetesként pedig már itt is van...

SCYTHICON - Az új hazai death metal banda második dala: Whitehell
SCYTHICON - Az új hazai death metal banda második dala: Whitehell

Az még nyári hír volt, hogy befejezte első lemezének munkálatait a Scythicon zenekar, és be is mutattuk a Casus Belli lemez első előzetes dalát, a The Future Tomorrowt, most pedig itt a...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS