ORFEUS - A Kincs album - Kovács Fery saját szavaival

Neoklasszikus metal Győrből

2010. június 1. (kedd) 13:52
A tavaly újjáélesztett Orfeus zenekar Kincs címmel adta ki új albumát. A neoklasszikus elemekkelt átszőtt dallamos heavy metalt játszó győri bandát a gitáros Kovács Fery alapította, még 1989-ben. Igazából a ’90-es évek elejétől indultak be: a korai Orfeus a klasszikus hard rock vonalon mozgott, de teátrális előadással kísérve a zenét. Két demó is készült az első időkben, már kétgitáros felállásban: 1991-ben a Boszorkányéj, 1992-ben pedig a Boldog jövő. Az első Orfeus nagylemez 1994-ben jelent meg Rögös úton címmel.
1994 és 2002 között sok mindent átélt, megtapasztalt az Orfeus, a turnéktól a rockkocsmás zenéléseken át egy 4 éves pihenőig. 2002-ben régi és új tagokkal kezdődött újra a munka, amelynek eredményeként 2003 októberében elkészült egy friss demó, a Végtelen utazás, ám ismét tagcserék jöttek, és végül Kovács Fery 2006-ban ideiglenesen befejezte az Orfeus működtetését. 2009 tavaszán éledt fel újra a banda, ezúttal már a Kanadából visszatért Szőts Gery énekessel (ex-Helion), és így készült el a Kincs című album, amelynek dalait Kovács Fery mutatja be.
Kattints, ha érdekel a folytatás!


ORFEUS - Nem kell (1993-ban a királyi tévé Ász című műsorában)


ORFEUS (b-j):
Sólya Lajos - basszusgitáros

Knausz Péter - dobos
Szőts Gery - énekes
Hóbor László - billentyűs

Kovács Ferenc - gitáros


KINCS

„Mindnyájunknak van egy életútja, azaz kell, hogy legyen célunk! Megtalálni a helyed egy hatalmas rendszerben, megtalálni azt, amit igazán szeretsz csinálni, ez a saját utad… Vagy megtalálni azt, akit igazán szerethetsz akár egész életedben! Ez óriási dolog, de mindezt, vagy éppen Őt és a lelki egyensúlyt egy életen át megtartani. ez az igazán nagy teljesítmény! Vagy marad a másik véglet, a szertefoszlott, be nem teljesült álmok világa. A pozitív üzenetünk: ha igazán akarsz valamit, eléred, és ez csakis rajtad múlik...”

 


SZABADSÁG

“Egy igazi szabad rocker feeling a laza, önfeledt életstílusról. Akinek nem számít a ma, a holnap... olyan igazi szabad életérzés.”


ORFEUS - Szabadság


 


VICTORY

“A győzelem azon fajtája, amikor van háttér, segítség, mert egyedül nem megy... és ez igaz a zenészre, a sportolóra stb. Ezek a gondolatok keringtek a fejemben, amikor a szöveg született.”
 


A VETERÁN

“Egy háborús veteránról, egy túlélőről szól. Arról, hogy a puszta jelenléte is sokatmondó, és az is, ahogy rád néz... Amikor megszólal, a szavai mögül a felszínre tör minden gondolat, emlék és érzés a múltból... a fájdalom, a keserűség, a rettegés... A múltjának képei kísértik, újra meg újra megtörve lelkét, mégis minden reggel megerősödve végzi a dolgát! A dal közepén az a gondolat jön elő, hogy ha békében élhetsz, hálás lehetsz a sorsnak. Sokan másoknak, egész nemzeteknek ez nem adatik meg.”
 


SZULTÁN LÁNYA

“Egy általunk csodás keletnek hitt világ árnyoldalainak bemutatása ez a szöveg. Ott még mindig feudális alapokon nyugszik a párválasztás, vagyis a szülő pénzért adja oda a lányát... ebből kerekedik ki a tragédia, mert nem az a szerelem, amit megveszünk, hanem ami belülről fakad.”
 


IKAROS

“A görög mitológiai Ikarosról szól, ám mai köntösbe burkolva. Aki közel megy a tűzhöz, megégeti magát. A magasból nagyot lehet zuhanni, ha valaki nincs észnél.”

 
ORFEUS - Ikaros (a 20 éves jubileumi koncertről, Győr - 09/11/07)ACÉLGLÓRIA

“Egyfajta múltidézés... milyen is volt anno az igazi rocksztárok élete, akiket szinte királyként éltettek. Az óhajuk parancs volt... Bár a múlt megkopott, de a glória ott van a fejeken, mindazokén, akik letettek valamit az asztalra. Nem úgy, mint manapság a popszakmában...”
 


ŐSZI SZÉL

“Egy lírai dal, mely az elmúlt szerelmet idézi. Szakítás és talán újfent egymásra találás... ahogy a sors könyvét írják odafenn.”
 


LEONARDO

Igen, a reneszánsz nagy alakjáról szól, de nem a híres festőről, képzőművészről, hanem egyfajta misztikus emberről, aki üstökösként érkezett az emberiség porondjára.”
 


FORTUNA

“A sorsról szól. Arról, hogy mennyire számít, ki hová születik. Akinek szomorúbb a sorsa, arra is rákacsinthat Fortuna, és jobb irányt vehet az élete.”
 


A BÖLCS
 
“Nietzsche tanítása a mai korra vetítve: hiába hozzák el a világosságot, a mai világ tele van vak szemekkel és süket fülekkel. De eljön talán egy újabb kor, amikor jobb lesz minden, és újra lesz súlya a szavaknak, tetteknek.”
 


ELMEGYEK

“A kivándorlás egyik sajnálatos oka, hogy vannak, akik a saját hazájukban nem találják a boldogulást. Fájó szívvel ugyan, de kénytelenek máshol szerencsét próbálni. Az állandó honvágy azonban folytonosan visszatekintésre bírja a távozottakat. Talán, ha jobb lesz a helyzet itthon, újra hazatalálnak, igazi hazára találnak.”


ORFEUS - Elmegyek


9:11

Mint az a szöveg első sorában is olvasható, ott volt a kételkedés az emberek millióiban, amikor eljött szeptember 11. A jóslat valóra vált, egy új korszakot ír az emberiség, egy nemzet nagysága összeomlani látszik... a történtek duplán rázzák meg a világot! Egyrészt ott a terror, az értelmetlen, oktalan pusztítás ténye, másrészt ott van Nostradamus jövendölésének valóságtartalma. Ezek szerint a többi is valóra válhat?”
 


KÜLDETÉS

“Szoktam mondani, hogy ‘egy élet - egy küldetés’... Azt hiszem, mindnyájunkat foglalkoztat az evilági lét értelme, és ezt kutatva, újra meg újra átgondolva, felmerül bennem, hogy ha létezik reinkarnáció, mindig egy új feladat vár ránk? A lényeg szerintem az, hogy sose hívd ki magad ellen a sorsot, tanulj abból, amit már megéltél, és abból is, amit látsz magad körül! De nem minden a vizualitás, bízz a megérzéseidben, önmagadban... halld meg a segítő hangot, érezd a segítő szándékot! Ha itt az idő, tudni fogod, melyik a jó irány!”

www.orfeus.hu
 

Hammer TV

 
P. MOBIL - A Fábry-show vendégei voltak, nézd meg a videót!
2021. december 4. (szombat) 09:32

Csütörtökön a Fábry-show vendége volt a P. Mobil, ahol a készülő nagylemezről, a Nyugodjál meg-ről a második előzetes dalt - Nagyon nagy a baj - élőben is előadták. Előtte pedig Schuster Lórival beszélgetett Fábry Sándor. És már az indítás remek volt... Fábry Sándor: "...A zacskós tejet már beadtuk, mint hungarikumot. Szeretnénk téged is beadni, mert úgy vagy rock-ikon, zenekarvezető, hogy se nem énekelsz, se nem zenélsz. És mégis... Ez a világon egyedülálló." Lóri: "...Annak idején, az Országos Rendező Iroda és más egyéb cégek azt mondták, hogy szervező csak az lehet, aki a zenekar tagja. Mert a szervező vagy a menedzser, az egy rohadt kapitalista ármány. Az kizsákmányolja a zenészeket... Így aztán levizsgáztam kongából..." A P. Mobil ma este Gyöngyösön játszik, az idei év utolsó Mobil-koncertje pedig a klubjukban lesz, az Analogban december 11-én. És még egy hír, már vinylverzióban is...

COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed
COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed

Heavy Steps címmel január 21-én jelenik meg a melodikus hardcore vonalas kanadai Comeback Kid hetedik albuma, a 2017-es Outsider lemez utódja, harmadik előzetesként pedig azzal a klippel...

TONY MARTIN - Az ex-Sabbath énekes első új dala: As The World Burns
TONY MARTIN - Az ex-Sabbath énekes első új dala: As The World Burns

Thorns címmel január 14-én jelenik meg az ex-Black Sabbath énekes, Tony Martin új albuma, első előzetesként pedig a szöveges videóval kísért As The World Burns dallal lehet ismerkedni....

ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It
ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It

A We Got The Moves című nyári bulihimnuszt - és persze a felejthetetlen Hypa Hypát - most egy új klipes dallal igyekszik megfejelni a Ruhr-vidéki electrocore sikerzenekar, az Eskimo Callboy....

DYNAZTY - Itt a második dal a svédek tavasszal érkező új albumáról: Power Of Will
DYNAZTY - Itt a második dal a svédek tavasszal érkező új albumáról: Power Of Will

2022 április 8-án jelenik meg a modern melodikus metalt játszó svéd Dynazty nyolcadik albuma, a tavalyi The Dark Delight lemez utódja, második előzetesként pedig már itt is van...

SCYTHICON - Az új hazai death metal banda második dala: Whitehell
SCYTHICON - Az új hazai death metal banda második dala: Whitehell

Az még nyári hír volt, hogy befejezte első lemezének munkálatait a Scythicon zenekar, és be is mutattuk a Casus Belli lemez első előzetes dalát, a The Future Tomorrowt, most pedig itt a...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS