NIGHTWISH - 2010 az aktív pihenés éve lesz!

Anette Olzon énekesnő máris szólóalbumot készít

2010. január 4. (hétfő) 00:54 | utoljára módosítva: 2010. február 21. (vasárnap) 12:13

A Nightwish legutóbbi gigantikus turnéja - az első az új énekesnővel, a Svédországból importált Anette Olzonnal - 2009. szeptember 18-án ért véget Helsinkiben, a 11 ezer fő befogadására képes, és természetesen teltházas Hartwall Arenában. A poszt-Tarja éra első albuma, a 2007 szeptemberében kiadott Dark Passion Play még sikeresebb is lett, mint a Tarjával készített utolsó lemez, a világszerte több mint egymillió példányban elkelt Once. Finnországban is jócskán rápakoltak a Once eredményére, ott is a Dark Passion Play az eddigi legsikeresebb Nightwish anyag.
A jelenleg egy jól megérdemelt szünetet tartó Tuomasék majd valamikor 2010 nyarán jönnek össze újra, hogy megnézegessék a friss ötleteket, de a kiszivárgott infók szerint 2011 ősze előtt nem sok esély van egy új Nightwish lemezre. Anette Olzon énekesnő azonban addig sem unatkozik. Nemrég a finn The Rasmus egyik új kislemezdalában vendégeskedett, de már javában dolgozik első szólólemezén, és január 19-én egy önálló fellépése is lesz a svéd P3 rádió díjkiosztó gáláján a göteborgi Scandinaviumban.
Az énekesnő még a Hartwall Arénás koncert előtti napon adott interjút egy finnországi, de svéd nyelvű rádióban, az X3M-ben, a beszélgetés angol feliratokkal ellátott verziója pár napja jelent meg a YouTube-on. (A beszélgetés magyar nyelvű leírását köszönjük Tóth Tündének.)Hogy vagy, Anette? Korábban azt mondtad, hogy amikor Finnországban vagy, mindig egy kicsit fáradtnak érzed magad. A levegő miatt lehet?
 
"Igen, a friss levegő miatt. Skåne-ben, ahol élek (ez Svédország legdélebbre fekvő megyéje - a szerk.), nincs ilyen levegő. Túl közel vagyunk Dániához."
 
Vagyis Finnországban frissebb a levegő?
 
"Igen. Itt több az erdő is, ami nálunk nincs. Csak mezőink vannak, jó sok, meg farmerek, meg malacvisítás!" (nevet)
 
Egy hihetetlenül hosszú turnétok zárul le hamarosan. Most mi következik? Egy hosszabb szünet?
 
"Nem hinném, hogy annyira tartós lesz. Talán egy kicsit csendesebb időszak jön. De pihenésre nem számítok."
 
Mégis milyen érzés, hogy mindjárt itt a turné utolsó koncertje? Hány buliból is állt ez a turné?
 
"196. Elég jó érzés. Persze, egyúttal fura is lesz, hogy vége a turnénak, de jó érzés, hogy jön egy szünet."


THE RASMUS (feat. ANETTE OLZON) - October & April (a The Rasmus 2009-es Best Of 2001-2009 című válogatásának első klipnótája)


 
 
Mi lesz az első dolgod azután, hogy vége a koncertezésnek?
 
"Lesz egy partink az utolsó buli másnapján. A világ legnagyobb partija lesz. Szóval, bulizni fogok!" (nevet)
 
És turné közben hogy szokott kinézni, amikor nekiálltok partizni? Dohányozhatsz, iszogathatsz ilyenkor? Nyilván gondolnod kell a hangodra…
 
"Én sosem szállok be az ilyen bulikba. Inkább elmegyek aludni."
 
Soha nem is bulizol (turné közben)? Miért nem?
 
"Mert az lehetetlen. Asztmás vagyok, úgyhogy nem bírom a füstös környezetet. A pia sem az esetem, szóval csaknem teljesen ki szoktam hagyni az ivást. Az alvásra meg komoly szükségem van."
 
És így milyen lesz a turnézáró parti számodra?
 
"Természetesen ott leszek én is, de nem fogok túl sokat inni."
 
Táncolni azért fogsz?
 
"Persze. De ahhoz nekem kell pia!"
 
Énekelni is szoktál ilyenkor?
 
"Nem."
 
Tehát nem vagy nagy karaokés?
 
"Ááá, dehogy."

 
ANETTE OLZON - amikor beszállt a Nightwishbe

 
 
 
És miféle táncmozdulatok mennek mostanság a Nightwishben?
 
"Nos, ahogy láthatod a színpadon is, csak ugrándozom, mint aki megkergült. Nem is gondolkodom rajta, ez csak úgy jön. Ilyen bolondosan. Imádok amúgy táncolni. Táncórákra is játam korábban."
 
Az klassz! Van itt a stúdióban valahol egy hullahopp karika. Azzal tudnál mit kezdeni?
 
"Nem vagyok én hastáncos."
 
Tehát ilyen Beyoncé-mozdulatokat ne várjunk tőled?
 
"Olyan Halo-klipes dolgokat semmiképp!" (nevet)
 
Pedig az azért jól néz ki...
 
"Rendben, akkor majd megpróbálkozom vele!" (nevet)
 
És a közönség hogyan táncol a koncerteken?
 
"Ó, ők inkább rázzák a fejüket és ördögvilláznak, így…” (nevetve mutatja)
 
Tőlük tehát nehéz volna inspirációkat kapni néhány új tánclépéshez…
 
"Ez úgy megy, hogy én hozom a kis poposan édi táncomat, őket meg hagyom, hogy nyomják a szupermenőt. Az első koncerteken megpróbálkoztam ugyan a headbangeléssel, de a nyakam nem bírta!" (nevet)
 
Hány éves is vagy? Most valahogy nem ugrik be… 'Nem iszom, nem dohányzom, és tudod… Még a nyakamba is beáll ez a fájdalom!' (nevet)
 
"38 vagyok, úgyhogy már van jogom egy kicsit fáradtnak lenni. Elég hosszú ideje élek már ehhez…" (nevet)
 
És mondd csak, mi a helyzet a finn nyelvleckékkel?
 
"Semmi, áll a dolog. Annyira fura ez a nyelv. Csak sóhajtozom, ha eszembe jut. Amúgy pár hete egy stockholmi finn fesztiválon finnül énekeltem, mert ezzel is az országot akartam ünnepelni."
 
És mit énekeltél el?
 
A Kuolema Tekee Taiteilijan-t…” (a Once albumról - a szerk.) 


ANETTE OLZON - Kuolema Tekee Taiteilijan (a Svéd Rádió Szimfonikus Zenekarával - 2009. szeptember 19., Stockholm)

 
Az hogy is van?
 
"Most nem szeretném elénekelni! (nevet) De komolyra fordítva a szót, a barátom finn, aki már vagy ezerszer elmondta, hogy ezt vagy azt nem így kéne kiejtenem, hanem úgy… Erre tényleg csak sóhajtozni tudok. Vannak ezek a ’h’ hangok, ezek nálam tök reménytelenek. Hhhh, tudod, hhhh! (próbálkozik a hanggal) Ilyesmi a svéd nyelvben egyáltalán nincs. Inkább ilyen keményebb ’h’-kat ejtünk, mint a dánok, a németek. Legalábbis mifelénk… Azon a vidéken.”
 
Skåne megyében…
 
"Pontosan! (nevet) De úgy éreztem akkor, hogy nagyon jól ment a finn ének, bár kaptam néhány szúrós megjegyzést is… De azért a finnek közül is sokan úgy gondolták, hogy jól nyomtam.”
 
Az adott körülmények közt, ugye a nyakad is…
 
"A nyakam valóban problémát jelent. Csontkovácshoz is jártam vele, meg minden. De fogalmam sincs, mi a gond. Az egész azzal indult, hogy már 20 évesen el kellett mennem a csontkovácshoz, de azóta sem szűnt meg a probléma. Egyszerűen csak rossz a nyakam. Pedig szeretnék headbangelni, mert az valahogy olyan király. Láttam például ahogy a Painben csinálják a barátaim. Jó sokat pörgetik a fejüket, viszont másnap meg ott a fájdalom. Őszintén szólva, nem hinném, hogy a fejnek túl sokat használ az ilyesmi. Szerintem ezzel csak nő az agyvérzés kockázata. De ha nekik ez jön be, hadd csinálják! Én viszont 105 éves koromig szeretnék élni. Ezért sem iszom és nem dohányzom, és ezért élek nagyon egészségesen. Elképzelhető persze, hogy három év múlva mégis elpatkolok, de legalább meg akarom próbálni…"
 
Van más tipped is az egészség megőrzésére?
 
"A torna például! (nevet) De hat hónapon át még "a vegetáriánussággal is kísérleteztem. Előtte sosem próbálkoztam vele, de annyian mondták, hogy ez mennyire nagyon jó. Fel is szedtem 5 kilót!" (nevet)
 
Tehát fogyni szerettél volna?
 
"Nem! Csak az egészségem érdekében csináltam. De közben azt láttam, hogy tornázom, meg minden, és állandóan farkaséhes vagyok. Folyamatosan! Megettem egy tányér kaját, de még utána is csak az éhséget éreztem. Azt, hogy muszáj ennem valamit. Így aztán a fő étkezések közben is ettem. És az nem valami jó…"
 
Aha. Így nem csoda, hogy felszedtél…
 
"De ha egyszer éhes vagy, akkor eszel. Nem ettem se húst, se halat, csak sajtot. A párom nyolc éven át volt vegetáriánus, és akkoriban húsz kilóval volt több, mint most, amikor húst is eszik. Nem azt mondom, hogy mindenkivel ez történik, de én mindenesetre elkezdtem újra húst enni, és sokkal jobban érzem magam. Rendben vagyok, és boldog is!"
 
Több az energiád is…
 
"Igen, azt azonnal érezni. Egy kis marhahús és máris... húúúú!" (nevet)
 
Úgy beszélsz, mintha egy kicsit hús-függő lennél…
 
"De hát csak muszáj valahol energiát szereznem, másban nem utazom. Nem mérgezem magam semmivel, legalább húst hadd egyek…” (nevet)
 
Szóba került már a finn nyelv. Javaslom, csináljunk egy kis versenyt. Váltsunk át egy kicsit finnre, és az veszít, aki képtelen folytatni a beszélgetést…
 
"Én meg sem tudok szólalni, úgyhogy te fogsz nyerni!" (nevet)
 
Kezdjük akkor azzal, hogy… Helló! Hogy vagy? (’Terve. Mita kuuluu?’)
 
"Jól vagyok." (’Hyva.’)
 
Miért? (’Miksi?’)
 
"Fuck." (’Vittu.’) (mindenki röhögni kezd a stúdióban)
 
Anette ezzel nyert is! (nevet) Köszi!
 
„Ez elég jól ment…" (nevet)
 
Ez a ’vittu’ teljesen kiütött!
 
"Mit is mondhatnék? Ennyi a tudományom! Meg az még, hogy ’másnapos vagyok’ (’minulla on krapula’). Bár nem vagyok az, de attól még el tudom mondani. És el is tudom játszani!" (nevet és bolondozik közben)
 
Egyébként előfordul, hogy meg kell játszanod a keményen bulizóst, amikor nem is vagy ilyen?
 
"Nem, ilyesmiről nincs szó. De az Aftonbladet nevű lapban a tavalyi Metal Town-os koncertünkről megjelent egy kritika, amely szerint úgy néztem ki a színpadon, mint a Madicken-mama, amikor tortát süt! (nevet) (Madicken több Astrid Lindgren regény, valamint a belőlük készült svéd családi filmek főszereplője, egy hét éves kislány – a szerk.) Mert hogy olyan kedves voltam odafent, integettem, meg minden… Mondták is a srácok, hogy határozottabb színpadi kiállás kéne, és dolgozom is rajta, tényleg. De mivel én valójában is ilyen kedveske vagyok, nehezen tudom hozni a nagymenőt."
 
Vajon a Nightwishben tényleg szükség van arra, hogy szupermenőnek mutasd magad?
 
"Egyáltalán nem. Nem hinném!"
 
Akkor akár elismerésnek is veheted ezt a Madicken-mamás dolgot…
 
"Szerintem csodás is! Én tényleg egy Madicken-mama vagyok! Egy kicsit talán menőbb típus, de attól még Madicken-mama. És élni is egy Madicken-házban akarok, mert az olyan aranyos."


NIGHTWISH - Amaranth (próba a Dark Passion Play turné második szakasza előtt - 2009. március, Helsinki)

 
 
Finnországban kaptál egy kedves becenevet is, az Arskát. Ahhoz mit szóltál?
 
"Magamat is szoktam így hívni. Szerintem nagyon kedves."
 
Eredetileg kitől is kaptad?
 
"A srácoktól, amikor még szupertitkos voltam. Csak annyit mondtak, hogy ’Arska pénteken érkezik’, így ezt rajtuk kívül senki nem értette. Szóval, tetszik a név, bár úgy vettem észre, hogy rengeteg férfit hívnak így. Igaz?"
 
Arskának inkább a nagydarab, izmos embereket hívják, mint például Arnold Schwartzeneggert.
 
"Kicsit bennem van ez is… A fiúknak eléggé meg tudom keseríteni az életét. Igaz, hogy nő vagyok, de néha elég kemény is tudok lenni."
 
És milyen érzés turnén lenni a fiúkkal?
 
"Elég jól működik a dolog. Eleinte kissé durva voltam velük, de ma már kedvesebb vagyok."
 
Ezt hogy érted?
 
"Például leszidtam őket a buszon, mert nem akarták abbahagyni a dohányzást!"
 
A buszban is cigiztek?
 
„Persze, naná! Hiszen finnek! A finnek elismernek bármilyen szabályt is? Nem… (nevet) Höhö, ott az a tábla, hogy itt tilos a dohányzás, akkor szívjunk el még több cigit! (nevet) Én viszont annyira törvénytisztelő vagyok, hogy ha azt olvasom valahol: ’Ne nyúlj a gombhoz!’, akkor valóban nem nyúlok hozzá. Svéd vagyok. Nem tudom, hogy ez svéd tulajdonság-e, de annak tűnik. Finnország ez mindenesetre pont nem így működik."
 
Lehet, hogy ez a tulajdonság a Skåne-ban élőkre jellemző… (nevet)
 
"Meglehet! Ismeritek azt a talán Coca-Cola reklámot, amiben egy hatalmas vörös gomb van, egy hang pedig azt mondja: ’ne nyomd meg!’. Ott van egy türelmetlen fickó is, aki végül csak megnyomja a gombot, mire az égből kólásüvegek kezdenek záporozni. Velem ilyesmi nem történne meg. Én csak ülnék ott, és néznék ki a fejemből…"
 
És közben attól félnél, hogy a kezed önálló életre kel…
 
"Inkább attól, hogy jön a rendőrség! A mamám mindig velük fenyegetőzött, úgyhogy rettegek a rendőrségtől. De a srácok persze lazán cigiztek a buszon…”


NIGHTWISH - I Wish I Had An Angel (2008 június - Helsinki)

 
 
Voltak más dolgok is, netán apróságok, amiket rendbe kellett tenned (a bandában)?
 
"Nos… Ami a kommunikációt illeti, abban borzasztóan rosszak voltak. (nevet) Úgy értem… hogy ez az egész leülünk és közösen megbeszéljük dolog egyáltalán nem létezett korábban."
 
Ezt tehát bevezetted a Nightwishnél?
 
"Megpróbáltam." (nevet)
 
És milyen gyakran vannak ilyen megbeszélések?
 
"Megpróbálkoztam a minden hétfővel, és ez most nem vicc. Mindenképp kellenek a megbeszélések, mondtam, úgyhogy hétfőnként összejöttünk… és én voltam az egyetlen, aki beszélt...”
 
Ők meg csak cigiztek közben…
 
„Nem, csak ültek és bámultak rám, miközben próbáltam felvezetni nekik, hogy aznap mit is kéne átbeszélnünk. ’Mmm’… Három héten át ez ment, aztán… jó, hagyjuk.”
 
És ezek után már te is odaültél cigizni a buszban… (nevet)
 
(nevet) „Régebben én is cigiztem, úgyhogy sokszor bennem volt, hogy most rá kéne gyújtanom.”
 
És milyen manapság a kommunikáció köztetek? Nincsenek tehát megbeszélések…
 
„Igazából nincs is rájuk szükség. Vannak emberek, akik elintézik a dolgainkat. Inkább tök barátian elbeszélgetünk egymással. Amikor sokat utazik együtt egy csapat, mindenféle konfliktusok előkerülnek. De összeszokunk közben, jobban megismerjük egymást. Így mindenki tudja, hogy Anette már csak ilyen, Tuomas meg olyan… És az tökéletesen rendben is van, hogy mind különbözünk egymástól.”
 
Van valami jó kis pletykád, amiről később majd a bulvársajtóban is olvashatunk?
 
"Nincs. De a Sieska lapban például az jelent meg, és ezt nagyon érdekesnek találtam, hogy Finnországban nem igazán tudnak mit írni rólunk. Ezért aztán lefotózták kívülről a lakásomat, ahogy lefotózták Tuomas házát is egy helikopterről… Először hajót akartak bérelni, aztán helikopterről fotóztak. De Emppu üres kis kunyhóját is lekapták… Én meg csak lestem a képek láttán, hogy mikor járhattak a lakásomnál? Svédországban ilyesmi sosem esett meg velem! De még így is nagyon uncsi volt az egész sorozat."
 
Akár észre is vehetted volna őket?
 
"Nem. A város közepén élek, egy étterem közelében. Még jó, hogy van egy kapu is, mert azon nem tudtak bejutni. De ott bújkáltak a bozótban akkor is, amikor bekerültem a Nightwishbe. Épp a fürdőben voltam, amikor a szomszéd azzal hívott, hogy még mindig itt turkálnak a postaládámban, pssszt! Nem viccelek, ez tényleg így ment. Gondoltam is magamban, hogy mibe keveredtem! (nevet) Ha tudtam volna róluk, odamentem volna, hogy sziasztok, fotózzatok le, ha akartok, aztán mehettek is!" (nevet)
 
És ha tudtad volna előre, hogy mibe kevered bele magad, akkor is elvállaltad volna a melót? 
 
Igen, persze. Egy csomószor persze téptem a hajam, hogy mi ez már megint, én ezt nem bírom ki…”
 
Sírós alkat vagy?
 
„Régebben igen sokat sírtam. De azóta sokkal erősebb lettem. A személyiségem is fejlődött. És igen, mindenképp elvállaltam volna. Kaptam persze figyelmeztetéseket, de elég magabiztos voltam ahhoz, hogy belevágjak. Nem is értettem, hogy mennyire őrült ez az egész szitu. De végül is nem ment ez annyira rosszul. A legszomorúbb az egészben, hogy vannak emberek, akik képesek halálos fenyegetőzésekre is. Szörnyűek tudnak lenni a netes arcok. De egyszerűen le kell szarni a dolgot, és arra gondolni, hogy ténylegesen ezek semmit sem szoktak csinálni. De azért…”
 
Van valamifajta védelem körülötted?
 
„Ilyesmi ellen? Dehogy. A turnén előfordult néhány incidens, és hiába vannak ott a biztonságiak, az emberek csak felmásznak a színpadra és odarohannak. És ha valaki egészen közel jut hozzám, akkor muszáj nyálas puszikat is adnia az arcomra. Persze, igazán nem akarom, hogy… de néha, mégis... Olvastam a Tokyo Hotelről, hogy még az interjúk készítőit is kemény biztonsági ellenőrzésnek vetik alá, egészen a hotelig. És ők még csak nem is… Nem tudom.”
 
…jók?
 
„Azok! De megértem a hisztériát… Az ember azt gondolná, hogy mivel mi már jóval idősebbek vagyunk, itt nincs hiszti. Azért már 40 felé ballagunk mindannyian. Igazából persze még nem, de tudod… Szóval, nekik ennyire oda kell figyelni. De mi nem akarjuk ezt, mégis szükséges lehet, ha ez a dolog tovább nő."
 
Jelentkezett már emiatt félelem benned?
 
"Igen, a színpadon előfordult már. Amikor csak hátat fordítottam a tömegnek."
 
Hol történt ez?
 
„Azt hiszem, hogy Dél-Amerika elég őrült volt. Próbáltam elmagyarázni, hogy én svéd vagyok, és mi nem szoktunk ismeretleneket ölelgetni, vagy ráncigálni. Amikor mondjuk elmegyek sétálni, vásárolni itthon, sokan felismernek, de nem jönnek oda hozzám. Egy kicsit talán megnéznek… De Finnországban is ez a helyzet, itt is udvariasak az emberek. Csak ha ittunk egy kis alkoholt, akkor megyünk oda másokhoz. De ott ez úgy megy, hol elárasztják a hotel recepcióját, tehát bejönnek a hotelbe is, és még a liftből sem vagy képes kilépni, mert vagy ötvenen tolonganak előtted. Dél-Amerikában elmentem egy edzőterembe is, tornázni, és még ott is néztek, fotóztak, ahogy torzult az arcom a gyakorlatok közben! Elég nehéz volt elfogadnom, hogy a jó szándék vezérli őket. Sokáig tartott, és már nagyon haza akartam jönni. Nem tudtam elviselni. Ütötték-verték a turnébuszunk ablakait… Hihetetlenül stresszes volt az egész. Eleve nehezen tudok meglenni sok ember közt, tudod. Ha belépek egy szobába, és ötven szempár bámul rám, tehát ha nem a színpadon vagyok, akkor egyből jön az izgulás, a pánik. Zavar az ilyen helyzet. Tudod, mint az egyetemen, amikor ki kell állni mindenki elé és előadást kell tartani. Egyből izgulni kezd az ember."
 
Amikor 2004-ben vagy 2005-ben Buenos Aires-ben jártam, a lemezboltok tele voltak Nightwish cuccokkal, CD-kkel, pólókkal… Szóval, elég nagy dolog, hogy oda is eljuttok.
 
„Igen, és fantasztikusak az ottaniak. Jártunk például Manausban is, ami a dzsungelben található, és a reptéren egészen kicsi gyerekek is előkerültek, négy év körüliek talán, akiktől szintén ajándékokat kaptunk, akik sikoltoztak… Igazán szürreális volt! A srácok talán már hozzászoktak ehhez, de számomra… Ez felfoghatatlan. De Amerika is ilyen sok tekintetben. Ott várnak ránk a busz mellett. Hullafáradtan kilépsz a buszból, a hajad csapzottan lóg, hiszen odafönt aludtál, ők pedig már kérdezik is, hogy lehet-e fotózni… Nem lehetne, hogy előbb egy kicsit rendbe szedjem magam?" (mosolyog)
 
Ezek tehát a nehéz pillanatok, de melyik az a buli, amire úgy emlékszel vissza, hogy fantasztikusan sikerült?
 
„A göteborgi Metaltown ilyen volt.”
 
Mert közel volt az otthonodhoz?
 
„Igen. Bárcsak többet játszanánk Svédországban! Könyörögtem is érte. Rengeteg rajongónk van Svédországban is."
 
A hétfői megbeszéléseken ezt is fel kéne vetned…
 
„Igen! A következő turnénál követelni is fogom, hogy legalább 15 svéd állomás legyen! De Svédország tényleg jó, és Norvégia is csodálatos. És Finnország is, persze. És… Párizs. Ott teljesen őrültek a népek! És tök csodálatosak is! Soha sehol nem fogadtak még úgy, mint Párizsban. Énekeltek, ’Szeretünk Anette!’ zászlókat lengettek… Anno a suliban tanultam franciául, úgyhogy gyakorolni is tudtam a nyelvet. Meg elénekeltem nekik a Frére Jacques dalocskát, amit még az iskolában tanultam. És folyton eszembe jutott a régi tanárnőm, Lilja is."
 
Van itt egy korábbi interjúrészlet, ahol arra válaszolsz, hogy a bandából kit tudnál elfogadni akár partneredként is.
 
(Bejátszás) „Nem merek semmit mondani, mert ha erre válaszolok, kikészítenek! (nevet) Nagyon szomorúak is lesznek, ha rossz nevet mondok! Ki is legyen? Na jó, Emppu. Az az én ízlésem. Rendesen bele is pirultam!" (nevet)
 
„Erre emlékszem. Nagyon is jól. Eléggé zavarba hozott a kérdés!”
 
Utóbb mit mondott Emppu?
 
„Szerintem nem is tud erről.”
 
És összejöttetek?
 
"Nem."
 
Még nem hagyta, igaz?
 
„Még nem. Vagy talán én nem hagytam!” (nevet)


BROTHER FIRETRIBE - Heart Full Of Fire (Emppu AOR, melodikus rock projektjének egyik élő felvétele 2009 áprilisából, a nótában Anette vendégeskedik - az albumon is)

 
 
És ma is Emppu lenne a kiválasztottad?
 
Nos, ő a legjobb barátom a csapatból, őt bírom a legjobban. Mindig is ő állt hozzám a legközelebb, mióta csak csatlakoztam hozzájuk. Sok tekintetben nagyon hasonlítunk egymásra. És annyira édes tud lenni! Úgyhogy igen, most is Empput választanám! (nevet)

www.nightwish.com
www.myspace.com/nightwish

A komplett rádiós interjú angol feliratokkal - II. - III. - IV.
Ami Anette Olzon készülő szólólemezét illeti, az a svéd dalszerző/producer Anders Bagge irányítása mellett áll majd össze, a zenéről pedig annyit mondott az énekesnő, hogy rockos anyag lesz, de nem metal. Bragge korábban olyan előadókkal is dolgozott, mint Madonna, Celine Dion, Janet Jackson, vagy Jessica Simpson, és egyike volt a svéd tévés tehetségkutató, az Idol zsűritagjainak. Bagge mellett két másik svéd dalszerző is részt vesz a munkában, Stefan Örn és Johan Glössner.


"Mindenki tudja, hogy szeretem a Nightwisht. Ez nem egy szólókarrier, csupán egy lemez. Képtelen vagyok másfél-két éven át csak lógatni a lábam, amíg a többiek összerakják a következő Nightwish albumot. De a srácok sem unatkoznak. Marconak ott a Tarot nevű zenekara, meg egy sor más banda és projekt, Emppu a Brother Firetribe mellett egyéb projektekre is szakít időt, de Tuomas sem csak a Nightwish dolgaira koncentrál. A dobos Jukka meg a hivatalos pólóbolttal ügyködik ilyenkor. Nekem is kell valami elfoglaltság. Nyilván nem akarok másik bandát, hiszen itt van nekem a Nightwish. Egy szólóalbum pont tökéletes. Itt én döntöm el, hogy mikor, hogyan akarok turnézni, fellépni, és mindez persze a Nightwish terveihez igazodik. De ezek a döntések Tuomas kezében vannak, ő az alkotó. Mi a hangszerek vagyunk."

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
VAN CANTO - Klipes Amon Amarth átirat a szájgitáros zenekartól: Raise Your Horns
2021. május 11. (kedd) 18:34

To The Power Of Eight címmel június 4-én jelenik meg a metalt gitárok nélkül, 'a capella' formában játszó Van Canto zenekar nyolcadik albuma, a 2018-as Trust In Rust lemez utódja, amelynek második előzetese egy Amon Amarth átirat, a klippel kísért Raise Your Horns. Az új lemezen összesen négy feldolgozás lesz, az Amon Amarth mellett Queen, AC/DC és Iron Maiden nótákat is rögzített a csapat. "A Raise Your Horns egy igazán különleges feldolgozás számunkra. Most először volt dolgunk egy olyan dallal, amelyben az énekhang következetesen mély, hörgős tartományban helyezkedik el. Hagen itt átvette a fő éneket, Inga magas, szinte orkesztrális hangsúlyokat tett oda, Sly pedig Jannal együtt hozta a kórust. Ez egy olyan nóta, ahol egy 'igazi' riff  mutatja az utat, ami rengeteg rakkatakkát és basszuséneklést eredményezett. Nagyszerű szerzemény ez az Amon Amarth-tól, örömmel hajtunk fejet előttük."  ...

CRYPTA - Dalpremier a Nervosából kilépett lányok új death metal bandájától: Starvation
CRYPTA - Dalpremier a Nervosából kilépett lányok új death metal bandájától: Starvation

Fernanda Lira basszer/énekesnő és Luana Dametto dobos egy éve szállt ki a brazil thrasher Nervosából, nem sokkal később pedig be is jelentették az új csapatukat. A Crypta névre...

TIMO TOLKKI'S AVALON - Új dal és klip a júniusi albumról: The Fire And The Sinner
TIMO TOLKKI'S AVALON - Új dal és klip a júniusi albumról: The Fire And The Sinner

The Enigma Birth címmel június 18-án lát majd napvilágot az egykori Stratovarius vezér, a gitáros Timo Tolkki 2012-ben elindított Avalon projektjének negyedik albuma. A 2019-es Return To...

SABATON - Hivatalos klip a meglepetés dalhoz: Defence Of Moscow
SABATON - Hivatalos klip a meglepetés dalhoz: Defence Of Moscow

Defence Of Moscow címmel pár napja egy új felvétellel jelentkezett a csatametalos svéd Sabaton, most pedig már a nóta hivatalos klipje is megérkezett. "Május 9-ét Oroszországban a...

LORD - Hat év után elbúcsúztak Beke Márk billentyűstől
LORD - Hat év után elbúcsúztak Beke Márk billentyűstől

A Facebook-oldalán jelentette be a Lord zenekar, hogy a továbbiakban már nem Beke Márk a billentyűsük. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki lesz a 2015-ben érkezett Márk utódja. "Kedves...

TILL LINDEMANN - A Rammstein énekesének új klipjét a szentpétervári Ermitázsban forgatták
TILL LINDEMANN - A Rammstein énekesének új klipjét a szentpétervári Ermitázsban forgatták

Любимый город (Kedvenc város) címmel pár hete bemutattunk egy orosz nyelvű új dalt Till Lindemannról, a Rammstein énekestől. A nótához most egy újabb videoklip született,...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS