SEBASTIAN BACH - Budapest - Élő Fém + Fotógaléria és videók!

Budapest, Diesel Klub - 2009. december 15.

2009. december 18. (péntek) 05:52 | utoljára módosítva: 2010. február 21. (vasárnap) 12:06
A Skid Row a ’80-as évek végének, a ’90-es évek elejének egyik nagy sikertörténete volt, és a Bon Jovi védőszárnyai alatt felbukkant csapat számára komoly vonzerőt jelentett a Kanadából importált frontember a maga legendás hajzuhatagával, csajmágnes megjelenésével. De Sebastian Bach vadóc, fékezhetetlen személyisége, valamint a metal melletti elkötelezettsége élesen el is különítette őket a dallamrockerek akkoriban végeláthatatlan áradatától. A ’90-es évek közepén az unalomig ismételt okok miatt a Skid Row alól kicsúszott a szőnyeg, azóta Bach szólópályán nyomul, hozzáteszem, a rajongók teljes megelégedésére. Bár a mainstream számára jószerivel láthatatlanul. A Skid Row sosem járt Magyarországon, Sebastian Bach azonban már öt évvel ezelőtt is szanaszét zúzta a Wigwam színpadát, most pedig a Dieselt igyekezett lebontani.

 Bármennyire is próbáltam úgy alakítani az életemet, hogy a két gitárra váltott, valamint új bőgőssel kiálló garázsrocker The Joystix zenekart elcsípjem, ezúttal ez nem jött össze. A programjuk utolsó saját dalát, valamint a záró tételt, a Hellacopterstől felidézett Gotta Get Some Action-t ugyan láttam, ahogy a klasszikus rock pózokat is (gitár a magasba, extraszéles terpesz Ramones módra, ujj az égre mutat stb.), de ezt azért majd egy klubban kell kielemezni. Az mindenesetre hallatszott, hogy a gitáros Greff András érkezése jelentősen vastagított a hangzásukon.
 
Volt szerencsém látni néhányszor a Skid Row-t a fénykorban, de sosem klubbulin, vagy egészséges méretű teremben, így aztán örök emlék számomra a 2004-es Sebastian Bach debüt a Wigwamban. Ez a fickó azon kevés frontemberek egyike, aki alatt valóban robban a színpad, aki egy percre nem pihen, akiről valóban nehéz levenni a szemet. Hiába, ezt teszi a Snider-iskola… A hétköznapi életben ez az örökpezsgés, ez a 150%-os intenzitás iszonyat fárasztó lehet a közvetlen környezet számára, de színpadon pont ezt várom el egy frontembertől.
 
A Wigwamos buli óta kijött egy új Bach szólóalbum, az Angel Down, méghozzá Axl Rose személyes közreműködésével, de még ez is kevés volt ahhoz, hogy a rajongói bázison szélesítsen. Ez a váratlan miniturné, és a még váratlanabb visszatérés Pestre is azt jelezte, hogy a mai világban minden egyes turnélehetőséget örömmel kell fogadni. A múltkori csapatból csak az egyik gitáros, Johnny Chromatic maradt mellette, a basszer most Rob DeLuca volt régi nagy kedvencemből, a kultikus Spread Eagle-ből, a dobost pedig, Bobby Jarzombeket talán nem is kell bemutatni. Sokan Halford csapatából ismerik őt, de a fickó igazából a Riot zseniális Thundersteel albumán nyújtott teljesítményével írta be magát első ízben a metal nagykönyvébe. Nálunk is nagyot alakított, sosem hallott dögöt tett a régi Skid nóták alá is. Bach csapatának azonban igazi érdekességét a fiatal gitárfenomén Nick Sterling jelentette, aki a maga 19 évével valóban a „Youth Gone Wild” szellemiséget képviselte az érettebb társak közt. Őrület belegondolni, hogy a 19 éves srác még meg sem született az első Skid Row lemez megjelenésekor, és fiatalabb, mint a most 41 éves Sebastian Bach (aki egy tízest simán letagadhatna…) elsőszülött fia.
 
A Diesel egészségesen megtelt ebben a nem éppen koncertszegény időszakban (aznap Entombed buli és Black-out spéci búcsú is volt Pesten), így az Aerosmith klasszikussal, a Back In The Saddle-val indító ötöst hatalmas hangorkán fogadta. És ha már orkán, hát Sebastian valóságos forgószélként jelent meg a színpadon. Ahogy kirakja oldalra a karját, majd derékból elkezd bangelni, az már a Skid Row korszakban is legendás volt, akárcsak ön- és közveszélyes mikrofonpörgetése. Szerintem a turné próbáin az is kötelező gyakorlat lehetett, hogy miképp kell biztonságos távolságra állni tőle, mert akit véletlenül eltalál az ezerrel pörgetett mikrofon, az talán fel sem kel többet.
 
A műsor egyfelől nem okozott meglepetéseket, hiszen a Wigwamban is elővezetett, és persze kihagyhatatlan Skids alapdalok itt is a műsor gerincét képezték: az energikus Slave To The Grind, a groove-os/riffes Monkey Business, a Big Guns, a Piece Of Me, a Here I Am, nem is beszélve a két megaballadáról: 18 & Life és I Remember You. De az Angel Down albumról is előkerült egy sor téma, mint a Stuck Inside (Chromatic és Axl Rose közös szerzemény), a keménykötésű Stabbin’ Daggers, vagy a Roy Z keze nyomát is viselő dalhármas: a (Love Is) A Bitch Slap, a szívbemarkoló By Your Side líra és a különösen fogós You Don’t Understand. Sokak mellett elment az Angel Down, és valóban hiányzott hozzá egy rendes banda és egy rendes turné, hogy igazán beüssön, de maguk a dalok nagyon jók, és élőben is tökéletesen passzoltak az évtizedes Skids témák közé. Az Accept Balls To The Walljának ikertesója, az American Metalhead sajnos kimaradt nálunk, pedig arra is nagyot lehetett volna zúzni.
 
Volt viszont két olyan dal is, amely még nem került lemezre. A ráadásban a Johnny 5 gitárossal írt, vokállal is rendesen megtámogatott középtempós, dallamos Tunnelvisiont hallhattuk, a műsor elején pedig egy régebbi Nick Sterling nótát, a Take It Awayt, ami kiváló lehetőséget adott az új banda bemutatására is. Pár nappal korábban egy finn bulin még egy dallamosabb, bluesosabb Sterling szám, a Live The Life volt a programban, nekünk egy harapósabb, karcosabb téma jutott jóféle riffekkel és hatalmas Nick szólóval. Itt azért muszáj megemlíteni a szerényen, csaknem gátlásosan mosolygó 19 éves gitárost, aki komoly rutinnal és nagy-nagy szívvel pengetett, de a vokálok terén is sokat hozzátett a produkcióhoz. Igaz, ez a zenekar csak pár napot próbált Nickkel a miniturné előtt, mégis úgy szólt minden, ahogy például a Wingeren csak szerettük volna.
 
Ami a közönséggel folyamatosan barátkozó Bachot illeti, a hangja ezúttal is rendesen meg volt visszhangosítva, effektezve, de igazából sosem számított olyan bombabiztos élő vokalistának, mint mondjuk Halford. Ugyanakkor kit érdekel ez, amikor humán hurrikánként tombol a színpadon, és láthatóan a maximumot hozza ki magából! Hát nem? A fickó egyébként zseni, ugyanis erre a turnéra egy amerikai valóságshow-szerűségben szedték le róla az extra kilókat, hozták energikus formába. Még pénzt is kapott érte, hogy rendbe tették! De volt is eredménye…
 
A búcsúnóta persze mi más lehetett volna, mint az örök Skid Row himnusz, a Youth Gone Wild, amit aztán tényleg egyként énekelt az egész Diesel. Ezt egyébként egy Dee Snider-től eltanult felgyorsított szövegelős intróval, majd a jobb alkarját díszítő Youth Gone Wild tetkó rituális felolvastatásával vezette elő Bach - nekem meg nem tudott nem fülig érni a szám. Hiába, ez minden idők egyik legnagyobb metal nótája. Mellesleg úgy nyomták el, hogy azt az eredeti Skid Row sem tudta volna jobban. Amíg Bach ilyen muzsikusokat gyűjt maga köré, én bizony nem fogok sírni egy Skid Row visszatérés után!


 
 
A magyar közönség jól vizsgázott, volt éneklés, hejjegés, taps, hatalmas hangulat, de még egy életveszélyes ugrást is láthattunk a Bach által színpadra hívott, majd némi közös éneklés után a tömeg felé irányított rajongólánytól. Nyilván ez volt az első stagediving élménye, de életben maradt, mosolyogva jött ki a zúzdából!
Nincs mit mondani, Seb Bach és társai pont azt nyújtották, amit vártunk: energikus, pozitív zúzdát, kiváló dalokkal, teljes erőbedobással!
Már holnap jöhetnének újra.   
L. L.
 A műsor:
Back In The Saddle (Aerosmith)
Slave To The Grind
Big Guns
Take It Away (új dal, Nick Sterling)
Here I Am
Stuck Inside
Piece Of Me
18 & Life
(Love Is) A Bitchslap
Stabbin’ Daggers
By Your Side
Monkey Business
You Don’t Understand
ráadás
Tunnelvision (új dal)
I Remember You
Youth Gone Wild
 
 
Fotók: Németh Wera
SEBASTIAN BACH - Take It Away (2009.12.15., Diesel)SEBASTIAN BACH - Tunnel Vision (2009.12.15., Diesel)SEBASTIAN BACH - You Don't Understand (2009.12.15., Diesel)SEBASTIAN BACH - Here I Am (2009.12.15., Diesel)SEBASTIAN BACH - Stabbin' Daggers (2009.12.15., Diesel)


 

Hammer TV

 
CORELEONI - Új énekessel érkezik a Gotthard gitáros bandájának harmadik albuma
2021. december 1. (szerda) 17:10

Még a nyáron jelentette be a Gotthard társalapítója és a Coreleoni gitárosa, Leo Leoni, hogy megtalálták Ronnie Romero énekes utódját; a Coreleoni új frontembere az albán Eugent Bushpepa lett. Az új énekes a Sunrise és a Darkology zenekarokból lehet ismerős, pár éve pedig a Mila című dallal képviselte Albániát az Eurovíziós Dalfesztiválon. A Coreleoni harmadik albuma májusban érkezik majd, az első előzetes dal pedig januárra várható. A Coreleoni korábban az AFM kiadónál volt, az új lemezt azonban már az ex-Nuclear Blast főnök és stábja által elindított új kiadó, az Atomic Fire gondozza majd.  Leo Leoni: "Boldog vagyok, egyben megtiszteltetés számomra, hogy részese lehetek ennek az új és izgalmas fejezetnek! Köszönjük az Atomic Fire Recordsnak, hogy életben tartják a metal közösséget, éljen a rock'n'roll!"   www.facebook.com/coreleoni CORELEONI: Eugent Bushpepa - ének Leo Leoni - gitár...

HAMMERFALL - Videoklippel a februári lemez címadó dala: Hammer Of Dawn
HAMMERFALL - Videoklippel a februári lemez címadó dala: Hammer Of Dawn

Február 25-én jelenik meg az új Hammerfall album, a Hammer Of Dawn, a 2019-es Dominion lemez utódja, az első előzetes dallal, az új lemez címadó nótájával azonban már lehet ismerkedni....

WOLFTOOTH - Doom, stoner és epikus heavy metal, új dal: Ahab
WOLFTOOTH - Doom, stoner és epikus heavy metal, új dal: Ahab

Az epikus heavy metalt doomos, stoneres témákkal kísérő richmondi Wolftooth harmadik albuma, a 2020-as Valhalla lemez utódja, december 3-án jön majd ki Blood & Iron címmel. Harmadik...

MOLICS ZSOLT - Tragikus hirtelenséggel hunyt el a magyar színtér egyik legendás énekese
MOLICS ZSOLT - Tragikus hirtelenséggel hunyt el a magyar színtér egyik legendás énekese

53 éves korában elhunyt Molics Zsolt, a Cool Head Klan és a Mamut énekese, aki korábban olyan csapatok frontján állt, mint a Sámán, a Classica, a Seneca, de rövid ideig még a Moby...

FROZEN CROWN - Klippremier: The Water Dancer
FROZEN CROWN - Klippremier: The Water Dancer

Az még január végi hír volt, hogy váratlanul hárman is távoztak a power metal vonalas olasz Frozen Crownból. A csapat második albuma 2019 tavaszán jött ki Crowned In Frost címmel, a...

TANKCSAPDA - Az új videoklip: Nincsenek szavak
TANKCSAPDA - Az új videoklip: Nincsenek szavak

A 2019-es Liliput Hollywood album Nincsenek szavak dalához készült el a Tankcsapda új klipje. A lemez zárótétele eredetileg két rajongó - Robi és Kata - tragikus halálának...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS