I DIVINE - Az első dalok a Sear Bliss után!

Az első dalok mellé itt az első interjú

2009. december 18. (péntek) 13:20 | utoljára módosítva: 2010. január 12. (kedd) 07:58

Az 1993-ban, Szombathelyen megalakult Sear Bliss az első magyar metal csapat volt, amelyik a demója révén kinti kiadóhoz szerződött. Az 1995-ös The Pagan Winter demó nyomán a holland Two Moons kiadásában jelent meg egy évvel később a Phantoms debüt, és az atmoszférikus black metal vonalon elhelyezhető banda trombitával és éteri billentyűs témákkal is átitatott, többnyire epikusan, kifejtősen megfogalmazott dalaira egyből sokan felkapták a fejüket. Akkoriban még a Mardukkal is turnéztak, de a Red Streamnél kiadott 2000-es Grand Destiny albumon már egy egészen új felállás játszott. Ott mutatkozott be Neubrandt "Necó" István gitáros, Pál "PZ" Zoli harsonás, valamint Schönberger "Sömi" Zoltán dobos is, akik egészen most szeptember elejéig a Sear Bliss oszlopos tagjainak számítottak. Ma már azonban az I Divine nevű friss csapat sorait erősítik, együtt a szintén a Sear Blissből eltanácsolt Kovács Attila gitárossal. A friss bandáról a myspace oldalukon most megjelent két vadiúj dal kapcsán beszélgettünk PZ-vel.

 Amikor szeptember elején híre ment annak, hogy a Sear Bliss kettészakadt, de ti négyen együtt maradtok, mind az alapítótag, basszer/énekes Nagy András, mind ti, nagyon visszafogottan nyilatkoztatok a miértekről. Elmondanád konkrétabban, hogy mi okozta a fő problémát?
 
“Véleményem szerint kifejezetten illúzióromboló, amikor egy zenekar szétszakadása után a két fél sárdobálásba kezd a sajtón keresztül. Ezért aztán nem is akartunk belemenni semmiféle adok-kapokba. A problémák elég sokrétűek voltak, és már hosszabb ideje húzódtak. Az emberi dolgokat nem részletezném, mert azok eléggé személyes jellegűek, és így csak ötünkre tartoznak. Viszont a zenekar működtetését illetően is eléggé eltérő állásponton voltunk. Mi négyen jobban szerettük volna pörgetni a bandát – ezt főleg a koncertezésre értem – András viszont kevésbé.”
 
Számotokra mikor lett nyilvánvaló, hogy elkerülhetetlen a váltás?
 
“Amikor az utolsó közös koncertünk után két nappal egy e-mailben András tudatta velünk, hogy nem kíván tovább együtt zenélni velünk.”
 
Van egy olyan olvasata is a történteknek, hogy a vaskezű uralkodó kiszórta a régi társakat, barátokat, és hogy tulajdonképpen András maga a Sear Bliss. Nyilván aki személyesen ismeri őt, abszolút nem így gondolja, de végül is  nagyon hamar összerakta maga köré az új csapatot. Titeket is meglepett, hogy ennyire zökkenőmentesen ment tovább a banda nélkületek is?
 
“Nekem meglepő volt, mivel András a kirúgásunk előtt két héttel még azt mondta, hogy szüneteltetni akarja a Sear Blisst, és idén már nem akar több koncertet vállalni. Ehhez képest tényleg nagyon gyorsan összerakott egy koncertfelállást.”
 
Azóta már három külföldi bulit is lenyomott az új/régi felállással, a napokban pedig Szlovéniában játszanak. Megnézted a youtube felvételeket a kinti bulikról?
 
Megnéztem, hiszen érdekel, hogy mi történik azzal a zenekarral, ahová rajongóként kerültem be annak idején, és ahol kilenc évet lehúztam. Épp emiatt elég visszás lenne, ha elkezdeném elemezgetni az utódaink teljesítményét. Mindenesetre kívánom nekik, hogy sikerüljön mindazt megvalósítaniuk, amit célként kitűztek maguk elé.”
 
Beszéltetek, találkoztatok Andrással a búcsú óta?
 
Találkoztam vele nemrég, mivel a zenekar összes merch cucca nálam volt. Ezekkel elszámoltunk, és akkor váltottunk is pár szót. Mesélt a december ötödikei berni koncertjükről, és a további terveikről. Kicsit hűvösebb volt ugyan a légkör, mint pár hónappal ezelőtt, de cseppet sem ellenséges. És ennek nagyon örülök.”
 
Hosszú-hosszú időt töltöttetek a Sear Blissben. Keserűség van bennetek a történtek miatt, vagy inkább ez a "csak a szépre emlékszem" dolog működik nálatok is?
 
“Pont a hétvégi próba egyik szünetében beszélgettünk a többiekkel arról, hogy igazából egyikünk sem kesergett egy pillanatig sem, amiért kikerültünk a Sear Blissből. Azt azonnal tudtuk, hogy mi együtt folytatjuk a zenélést, és így már volt előttünk egy elég vonzó perspektíva. Egy teljesen új zenekart ’nulláról’ elindítani elég nagy kihívás. Pont nekünk való!” (nevet)
 
A Sear Blissben mindig több potenciált lehetett érezni, mint ahová végül is eljutottatok. Folyamatosan kinti kiadókkal dolgoztatok, igaz nem a legnagyobbakkal, de mégis. Annak idején még a Mardukkal is turnéztatok. Többet kellett volna mozogni a kinti színtéren, nem?
 
“Korábban én is erre céloztam azzal, hogy jobban fel szerettük volna pörgetni a zenekar körüli történéseket. Ezt persze így nagyon egyszerű kijelenteni. Én úgy érzem - és szerintem ezt András is készségesen elismerné -, hogy az volt a gond, hogy egyikünk sem szeretett a szervezéssel, koncertek lekötésével foglalkozni. Mi igazából zenélni akartunk, abban voltunk igazán jók. És remélem, hogy vagyunk is. Most abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Balázs nagyon ért a szervezéshez, és szereti is csinálni. Ennek előbb-utóbb meg lesz az eredménye.”
 
Egyébként az énekesi posztra más jelöltetek nem is volt a Tesstimony frontember Tóth Balázson kívül? A Tesstimony és az I Divine képes egymás mellett futni?
 
“Az ismeretségünk nagyon régre nyúlik vissza, hiszen régebben már szervezett nekünk koncerteket, valamint több éve ő gyártotta a pólóinkat is. De közelebbről nyáron ismertük meg, amikor eljött velünk az utolsó három Sear Bliss koncertre, méghozzá Háló nevű országos cimborájával együtt, aki azóta az I Divine road/sofőr megtisztelő cím tulajdonosa. Sofőrködött, segített ebben-abban... Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy énekes nélkül maradtunk, egyből meg is volt a jelöltünk. Szerencsére azonnal igent mondott, és elég hamar belevethettük magunkat a közös munkába. A Tesstimony jelenleg dobosproblémákkal küszködik, mivel Endre Dániában él most, úgyhogy egyelőre nem lesznek ebből gondok. De mivel mindkét zenekar koncertjeit Balázs szervezi, nem várhatók egyeztetési problémák sem!” (nevet)
 
A gitáros Kovács Attila a Superbuttnak is tagja. Ez sem okoz majd problémát a jövőben?
 
Ez már egy fokkal keményebb dió, mivel a Superbutt egy sokat koncertező banda, és nagyon reméljük, hogy az I Divine is az lesz. Persze bennünk is felmerült a kérdés, hogy mi lesz, ha ütközés van, de úgy néz ki, megvan erre is a megoldás.”
 
Ő annyira lelkes volt, amikor bekerült a Sear Bliss-be, hogy hatalmas méretű logót varratott az alkarjára. Utólag ezt nem sajnálja?
 
Ezt inkább tőle kellene megkérdezni. De a múltkori beszélgetésünk alkalmával azt mondta, hogy akkora megbecsülést és bizalmat kapott a Sear Blissbe való belépésekor, ami nagyon sokat jelentett neki, és emiatt sosem fogja megbánni azt a tetoválást.”
 
Nincs még bőgősötök, ahogy nézem. Ezen a téren mi a terv?
 
“Már változott a helyzet! (nevet) A bőgősünk Király Attila lett, aki a Varsoban úgy 10 éven keresztül zenélt együtt Attilával. Egy óriási zenészt, és egy nagyon jó arcot ismertünk meg személyében. A játéka természetesen már hallható a myspace-re feltöltött két új számban is. Külön érdemes megjegyezni róla, hogy balkezes, és egy olyan balkezes basszusgitáron játszik, ami jobbkezesen van felhúrozva... Eszméletlen!”
 
Az I Divine név honnan jött?
 
A névadással nagyon megszenvedtünk. Több mint két hónapig agyaltunk, a belső levlistánkon komoly ötletbörze ment. Voltak nagyon jó ötletek is, de mindig akadt valaki, akinek valamiért nem tetszett. Aztán egy buliból hajnalban hazafelé menet jött egy üzenet Balázstól, amiben a Hate Divine nevet javasolta. Nekem pedig beindította az agyamat, és még az utcán egy kapualjban minden mindegy alapon visszaírtam neki, hogy akkor legyen I Divine. Végül ennél maradtunk!”

I DIVINE - Házivideó a stúdiós, próbás felvételekből 
Mikor lesz bemutatkozó koncertetek, és hogy néznek ki a koncertezős terveitek 2010-re?
 
A debüt január 8-án lesz Tatabányán, a Harag Napja fesztiválon. Ez lesz a 10. Harag Napja, és egy elég erős felállást hoztak össze a szervezők: rajtunk kívül az Agregator, a CasketGarden, a Nightfall (A) és a Crusted lép fel. 2010-ben szeretnénk nagyon sokat koncertezni. Szerencsére már több helyről is érkezett megkeresés, de Balázs is folyamatosan tárgyal szervezőkkel. Ami már biztosnak látszik: a pécsi Rockmaratonon egy napon játszunk a Mayhemmel, de szó van több külföldi fesztiválfellépésről is.”
 
Máris megszületett és a myspace oldalatokon  meg is hallgatható két bemutatkozó felvétel. Ki hozta ezeket a dalokat?
 
“Igen, két nótát vettünk fel a budapesti Tonitrus Stúdióban. Ezúton is maximális köszönet Lacikának, aki azóta az állandó koncertkeverősünk is lett... Mivel már több, mint egy órányi feldemózott anyagunk van, ezért úgy választottuk ki ezt a kettőt, hogy az egyik Attila, a másik Necó szerzeménye legyen. Attila dala teljesen új, ez egy próbán állt össze kábé 10 perc alatt. Necó dala már régebbi, már a Sear Bliss-időkben is megvolt. Az a jó az I Divine-ban, hogy nincsenek előre kiosztott szerepek. Ez igaz a szövegírásra is. Tehát nem csak az énekes írhat szöveget, hanem akit éppen elkap az adott dal hangulata. Ezért most úgy esett, hogy az egyik szöveg Attilától jött, a másik meg tőlem. De a jövőben biztosan felhasználjuk Balázs ötleteit is. Egyébként a közös munka, és az egész helyzet hihetetlenül inspirálólag hat mindannyiunkra. Ezt magamon is nagyon jól látom. Három dalra írtam meg a szöveget, pedig korábban azt sem tudtam, hogy van-e ilyesmihez tehetségem, vagy egyáltalán kedvem.”
 
Ezek a nóták képesek jelezni az I Divine-tól várható irányt? Egyáltalán volt valami elképzelésetek a zenével kapcsolatban, amikor összejöttetek Balázzsal?
 
Valamilyen szinten lehet következtetni a zenei irányvonalra, de ez a két dal a zenénknek csak egy-egy szelete. Ennél jóval sokrétűbb, és szélsőségesebb témák is várhatóak tőlünk mindkét irányban, akár egy dalon belül is. Nagyjából ilyen elképzelésekkel is vágtunk bele ebbe az egészbe. Az a jó, hogy új bandaként tényleg korlátok nélkül alkothatunk, csak saját magunk szabhatunk határt a zenénknek. Nem törekedtünk arra, hogy a Sear Bliss-étől mindenáron eltérő dalokat írjunk, hiszen azok is mi voltunk. Viszont most jóval szabadabban dolgozunk, mind a témákat, mind a dalszerkezeteket tekintve.”
 
Kérlek mutasd be pár mondatban az új dalokat!
 
Sculptures To Vanish: ez az a dal, ami a próbateremben kb. 10 perc alatt íródott. Amíg mi kimentünk a pihenőhelyiségbe meginni egy sört, Attila gitározgatott. Pár perc után behívott minket, hogy megvan a dal. A fúvós és egyéb szólamok is kábé ilyen hamar megszülettek. Maga a dal nincs túlbonyolítva, de talán épp emiatt hatásos. A rövid bevezető után egy igazi pofánrúgós riffel indít. A kedvenc részem mégsem ez, hanem a dal közepe felé hallható elszállós rész. Érdemes figyelni a grind rész alatt a basszusgitárt, illetve meg kell még említenem Necó atipikus szólóját, és a refrén alatt hallható fúvós részt, amihez hasonlót a Sear Bliss-ben sosem írtam. The Becoming: Ahogy mondtam, ez már korábban is megvolt, de mivel teljes egészében Necó szerzeménye, hoztuk magunkkal. Rövid akusztikus bevezető után fúvóssal induló középtempós dal, amit középtájon eléggé felkavar a gyors rész, ami Attila ötlete volt. Ebben is van egy eléggé megcsavart rész, amikor a 6/8-os alaptémára Sömi 4/4-et üt. Bár lehet, hogy ez nekünk ilyen érdekes! (nevet) Egy hosszabban kifejtett, jammelősebb lassú rész zárja.”

I DIVINE (Necó, Sömi, Balázs, Attila, PZ)Egyéb fontos infó, amit nem érintettünk?
 
"Beindítjuk az I Divine hírlevelet az idivine.newsletter@gmail.com címen. Aki az év végéig feliratkozik, annak egy különleges meglepetéssel szolgálunk majd, de természetesen még nem árulhatom el, mi lesz az."


www.myspace.com/idivineofficial

 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
2020. november 30. (hétfő) 07:36

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az első klip az új lemezhez! Sírva vigadunk József Attilával és minden olyan emberrel, aki a társadalom perifériájára szorult és esélye sincs onnan feljebb kapaszkodni. Nézd és dúdold velünk a Dúdolót, a nyomorgók dalát!" Az idén éppen 30 éves punk rockerek a 2006-os Én, József Attila itt vagyok folytatásaképp újból egy teljes albumot szenteltek József Attila versek megzenésítésének. A friss anyagon több vendég is hallgató, énekel Kálmán Kata (Perfect Symmetry) és Tamás Éva (Tamás Éva Játéktára), brácsán játszik Martos G. Csongor (Hangerdő Társulat, Boja), nagybőgőn Kerekes Kornél (Kacaj, Boja), illetve hegedűn Katona Bálint (Kacaj, Four Keys).   www.facebook.com/hetkoznapicsalodasok "József Attila...

CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS