MI FÁN TEREM A KONCEPTALBUM?

A rocktörténet 20 klasszikus konceptalbuma

2009. december 13. (vasárnap) 16:22 | utoljára módosítva: 2010. február 21. (vasárnap) 12:09

A letöltések korában sokan temetik magát az album formátumot is, nem is beszélve a tematikailag összekapcsolódó dalokból álló, legtöbb esetben egy komplett sztorit kibontakoztató lemezekről, az ún. konceptalbumokról. Sok előadó mégis ragaszkodik a klasszikus punk korszakban is nevetségessé tett, mesterkéltnek nevezett koncepciózus lemezekhez, elég csak a Sepulturára, a Porcupine Tree-re, az Ayreonra, a Green Dayre, a The Mars Voltára, az Opethre, a Mastodonra gondolni, vagy akár a Prowler In The Yard-ra a brutális Pig Destroyertől. A Smashing Pumpkins főnöke, Billy Corgan épp a napokban tette letölthetővé az első dalát annak a 44 nótásra tervezett konceptlemeznek, amely a nótánkénti ingyenes letöltés után kiadja majd a Teargarden by Kaleidyscope című nyolcadik Smashing Pumpkins albumot. Amennyiben kattintasz egyet, a rocktörténet legklasszikusabb konceptalbumai közül hússzal találhatod szembe magad. A sorrend nem szentírás, ahogy nyilván kimaradt jó néhány fontos anyag is. Szívesen vennénk, ha a kommentek közt jeleznéd, hogy szerinted melyek a legjobb konceptlemezek, és hogy melyeknek kellett volna még ebben a listában sorakozniuk.   

 

 

20. SPOCK’S BEARD
Snow (2002)

Dióhéjban:
Az albinó főhős, Snow, legyőzi a gátlásait, és átmegy rockistenségbe. A sztori végigköveti, ahogy próbálja megőrizni ép elméjét, miközben körülötte minden pokoli káoszba fullad.
 

19. THE PRETTY THINGS
S.F. Sorrow (1968)

Dióhéjban:

A rocktörténet talán legelső konceptalbumának főszereplőjét, Sebastian F. Sorrow-t az őrületbe kergeti az übergonosz Szombat Báró. A pszichedelikus hangulatú lemez egyes források szerint a The Who korszalkotó Tommyjára is hatással volt.
  
18. SAVATAGE
Streets: A Rock Opera (1991)

Dióhéjban:

A lemez elején a DT Jesus névre hallgató egykori rocksztár lecsúszott drogdílerként ügyködik New Yorkban, maga a sztori pedig végigkíséri DT Jesus újbóli felemelkedését, aki másodjára is csaknem elbukik.
 

17. STYX
Kilroy Was Here (1983)
 
Dióhéjban:
Az igazi rock’n’roll már betiltatott, helyét a technika vette át, a főhős rockisten azonban nem hagyja kialudni a lángot.
  


 
16. FEAR FACTORY
Obsolete (1998)
 
Dióhéjban:
Az emberiség felett eljárt az idő, az emberek alkotta gépek vették át a szerepüket. Természetesen van főhős is, aki igyekszik megmenteni a világot.
 


15. PINK FLOYD
The Final Cut (1983)
 
Dióhéjban:
Roger Waters édesapja a II. világháborúban vesztette életét, ez a szomorú történet a lemez alapját, de Waters háborúellenes üzenetének lényege, hogy a politika elárulta az egyszeri katonákat.
 
 
14. FRANK ZAPPA
Joe’s Garage (1979)

Dióhéjban:

Egy olyan világban, ahol a rockzene gyűlölet tárgyát képezi, a főhős rockzenésznek is csakis kiközösítés, kiátkozás juthat.
 13. GREEN DAY
American Idiot (2004)

Dióhéjban:
Egy kaliforniai kölyök ráébred arra, hogy a világ egy szar hely, globálisan és lokálisan is. Irak, buta tévéműsorok, agymosás... A Városba költözik, ahol még inkább kifordul önmagából, a sztori végén pedig a hazaút, a diliház, vagy a börtön várja. Lehet választani…
 
12. IRON MAIDEN
Seventh Son Of A Seventh Son (1988)

Dióhéjban:
A főszereplő rádöbben, hogy különleges pszichikai képességekkel bír, de nem nagyon érti, hogy miért, majd megpróbál figyelmezetni egy városkát a közelgő veszélyre. Nem hisznek neki.
 

11. DAVID BOWIE
The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972)

Dióhéjban:

Egy intergalaktikus rockszár a globális megváltás után kutat, de amit valójában megtalál, az nem más, mint a rock’n’roll öngyilkosság.
 

10. GENESIS
The Lamb Lies Down On Broadway (1974)

Dióhéjban:

Egy graffiti művész a vibráló New York helyett egy fura árnyakkal teli, bizarr alvilágban találja magát, ahol találkozik a bátyjával, egy gonosz doki meg ráadásul kasztrálja is.

 
9. NINE INCH NAILS
The Downward Spiral (1994)

Dióhéjban:

Ahogy a lemezcím is elárulja, itt egy adott személy lassú, gyötrelmes, kínokkal teli alászállását követhetjük nyomon. Irány a komplett őrület, meg ami még mögötte rejlik.


 
8. MARILLION
Misplaced Childhood (1985)

Dióhéjban:
Egy tönkrement szerelmi kapcsolat arra készteti a főszereplőt, azaz az énekes Fisht, hogy a hedonista életvitele helyett inkább a múltján, a gyerekkorán filózzon egy keveset, hátha sikerül visszanyernie némi elveszett ártatlanságot.

 
7. MARILYN MANSON
Antichrist Superstar (1996)

Dióhéjban:
Egy elnyomott, kirekesztett fiatal srácból hatalmas rockisten lesz, maga az Antikrisztus Szupersztár, méghozzá épp a gyűlöletnek és a bosszúnak köszönhetően.


 
6. DREAM THEATER
Metropolis Pt. 2.: Scenes From A Memory (1999)

Dióhéjban:

Regressziós hipnózis során a főhős rájön, hogy egyik előző életében egy fiatal nő volt, akit még az 1920-as években tettek el láb alól. 
 


5. PINK FLOYD
The Wall (1979)

Dióhéjban:
Egy Pink névre hallgató rocksztár sikeres lesz, mégis akkorát csalódik, hogy öngyilkosságra készül, a háttérben pedig gyerekkori bántalmazásainak emléke, valamint édesapja háborús halála is kísérti. 
 
 
4. THE WHO
Tommy (1969)

Dióhéjban:
A gyermekként durva dolgokat átélt főszereplő, azaz Tommy, a történtek hatására süketté, némává és vakká lesz, így kell szembesülnie az élet megannyi furcsaságával, de a végén rátalál élete értelmére, és flipperbajnok lesz.

 
3. RUSH
2112 (1976)

Dióhéjban:
Egy olyan jövőbe visz el minket a kanadai trió, ahol a rock’n’rollt már betiltották. A fiatal főhős ráakad egy gitárra, meg is tanul játszani rajta, de a hatóság rászáll, így végül öngyilkos lesz.

 
2. QUEENSRYCHE
Operation: Mindcrime (1988)

Dióhéjban:
Kőkemény politikai sztori, amely a Reagan-irányította USA-ban játszódik, ahol egy korrupt doki bérgyilkossá változtat egy utcai csavargót, aki összejön egy csajjal, de az szintén az ördögi dokinak dolgozik. A lány végül öngyilkos lesz, a srác meg drogos. Vidám.
 
1. PINK FLOYD
Dark Side Of The Moon (1973)

Dióhéjban:
Ahogy a mindennapi élet feszültségei, idegeskedései, valamint a társadalmi problémák az őrületbe kergetik az embert, anélkül, hogy igazából észrevenné.


 

 

Hozzászólások

[002122]
Kicsinalas
„Szívesen vennénk, ha a kommentek közt jeleznéd, hogy szerinted melyek a legjobb konceptlemezek…” Személy szerint én nagyon szeretem a Heavenly –től a Dust To Dust –albumot.
[000381]
shmonsta
Azt hiszem King Diamond is bátran megemlíthető itt.
[000122]
wiktor
Igaz, nem saját sztorira épül, de a Blind Guardiantől a Nightfall is egy mestermű.
[000118]
turisas
"A gyermekként durva dolgokat átélt főszereplő, azaz Tommy, a történtek hatására süketté, némává és vakká lesz, így kell szembesülnie az élet megannyi furcsaságával, de a végén rátalál élete értelmére, és flipperbajnok lesz."
Minden tiszteletem a rock nagyjainak, de ezt a sztori akár egy Woody Allen könyvből is érkezhetett volna! A flipper, mint az élet értelme! Magvas! A rockzenét és rockzenészeket nem feltétlen a mélyenszántó eszmeiségükért, ill az eszükért szeretjük. Ettől függetlenül, a zene önmagában, legyen az Rush, Floyd, vagy Savatage, az egyetemes kultúra része, még akkor is, ha erről millióknak fogalmuk sincs!
[000117]
udometal
nevermore-dreaming neon black-je is elferne ezen a listan
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
DREAD SOVEREIGN - Videóval az első új dal a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától: Nature Is The Devil's Church
2020. november 25. (szerda) 07:29

Alchemical Warfare címmel január 15-én új albummal jelentkezik a Primordial énekes Nemtheanga doomos, ős-metalos csapata, a Dread Sovereign. A bemutatkozó anyaguk egy 2013-as EP volt, azt követte a 2014-es All Hell's Martyrs album, 2017-es tavaszán pedig a For Doom The Bell Tolls lemez. A harmadik Dread Sovereign albumról már itt is van az első előzetes dal, a videóval kísért Nature Is The Devil's Church.   www.facebook.com/DreadSovereign   "Az ír Dread Sovereignt nem kisebb név alapította, mint Alan Averill Nemtheanga, a Primordial énekese. Nemtheanga itt nem csupán frontember, de basszusgitáros és fő dalszerző is egyben, a stílus pedig saját bevallása szerint a doom és a jelzők nélküli metal között mozog valahol, olyan zenekarok hatásait vegyítve, mint a Venom, a Saint Vitus, a Cirith Ungol. Az új banda megvalósításában egyrészt a Primordial-béli kollégája, a dobos Simon O’ Laoghaire segítette,...

AMORITE - Öt év után új album jön a hazai death metal csapattól, az első dal: Metamorphosis
AMORITE - Öt év után új album jön a hazai death metal csapattól, az első dal: Metamorphosis

Metamorphosis címmel már meghallgatható a death metalos Amorite kiadás előtt álló második albumának első dala. A hazai banda debütáló albuma még 2015-ben látott napvilágot...

FOO FIGHTERS - Dave Grohlék egy kisfilmben foglalták össze az eddigi 25 évüket
FOO FIGHTERS - Dave Grohlék egy kisfilmben foglalták össze az eddigi 25 évüket

Az új Foo Fighters album Medicine At Midnight címmel február 5-én lát majd napvilágot, a lemez felvezetéseként pedig egy 26 perces kisfilmben foglalták össze az eddigi pályájukat. Az...

GAMA BOMB - Decemberben jön az ír thrasherek új albuma, dal- és videópremier: Miami Supercops
GAMA BOMB - Decemberben jön az ír thrasherek új albuma, dal- és videópremier: Miami Supercops

Sea Savage címmel december 4-én jelenik meg az ír old school thrasher Gama Bomb hetedik albuma. A 2018-as Speed Between The Lines lemez utódjáról már a harmadik előzetessel, a szöveges...

KANSAS - Új videó a prog rock legendáktól: The Absence Of Presence
KANSAS - Új videó a prog rock legendáktól: The Absence Of Presence

The Absence Of Presence címmel még a nyáron jelent meg az új Kansas album, a legendás amerikai prog rockerek friss videója pedig a lemez címadó dalához készült el. A legutóbbi,...

ORIANTHI - Sajnálom
ORIANTHI - Sajnálom

Nemrég jelent meg az Alice Cooper csapatában is megfordult szőke ausztrál gitároslány, Orianthi negyedik szólólemeze, a legfrissebb klipje pedig a Sorry című dalhoz készült el. "Az...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS