PERFECT SYMMETRY - Saját szavaikkal!

Tudományos rock'n'roll Pécsről

2009. december 11. (péntek) 09:35 | utoljára módosítva: 2009. december 16. (szerda) 10:25

A pécsi Perfect Symmetry egy dallamos, refrénpárti prog metal formáció, mondjuk úgy, hogy a Fates Warning, Queensryche vonalról. A ’90-es évek második felében készült demók után 2001-ben jelent meg a The Human Machine című debütáló lemezük, ám a folytatásra nyolc évet kellett várni. Közben sokat változott a felállás, de zeneileg megmaradtak az őket korábban is jellemző markáns jegyeknél. A Szabad akarat címet kapott második lemez progos hatásokat is felvonultató, dalközpontú hard rock, metal dalait a saját szavaival mutatja most be Kusinka Tamás gitáros.

Figyelem! Fontos! A Perfect Symmetry új albuma a novemberi Hangpróbájában szerepelt, ahol egy ördögi hiba nyomán összekeveredtek Uzseka Norbert pontszámai, aki természetesen 9 pontot adott a lemezre, ahogy az a kritikánál is látható. Norbi helyes pontszámai: Alice In Chains 9, Tankcsapda 9, Slayer 9, Kalapács 8, Agregator 8, Katatonia 9, Nile 9, Immortal 7, Hypocrisy 8, Gorgoroth 7, A Storm Of Light 9, 11th Hour 9, Arkona 6, W.E.T. 7, Jaded Heart 7, Elis 6, Despised Icon 8, Evergreen Terrace 7, Doomriders 7, Converge 9, KISS 7, Mob Rules 7, Nostradameus 6, Obiat 9, Perfect Symmetry 9. Az érintettektől elnézést kérünk!PERFECT SYMMETRY - SZABAD AKARAT 
ÉBREDÉS


”Egy intróval indul a lemez, kicsit szürreális módon, amivel a hosszú álomból való ébredést szimbolizáljuk. Szabi (Szkróbó Szabolcs) elektronikus témái mellé lassan érkezik a gitárszóló, ami hol előbukkan, hol eltűnik, míg végül berobban a monumentális téma. Érdekesség még, hogy az itt elhangzó többszólamú gitárszóló a következő tétel, a Sosemvolt Falak szólójában szerepel. Ez szándékos húzás volt, így összekapcsoltuk az első dalt az intróval."

SOSEMVOLT FALAK
 
"Komorabb, elvontabb nóta. Ezért is használunk itt bariton gitárokat. Vannak benne tipikusnak is mondható Symmetry témák, de az egész sokkal súlyosabb hangvételű. A tétel lassú középtempóban zakatol. A szólóban a már említett intrós dallamrészlet tűnik fel újra, csak sokkal gyorsabban. Ezt a dalt Feci (Cselényi Ferenc) hozta. A szövegét Jani Péter barátunk követte el, aki szinte már a zenekar hetedik tagja. A szöveg röviden az emberek közti elszigeteltségről, a kommunikáció hiányáról szól."

SZENVEDÉLYEK VONATÁN
 
"Szaggatott, elsőre igen bonyolult ritmusképletre épülő kezdés, amiből egy wah-pedálos riff bontakozik ki. Tőlünk kissé szokatlanul keményebb megfogalmazás, de a refrén igazi Symmetry dallamorgia. Akár egy AOR zenekar refrénje is lehetne! Ez abszolút az én dalom. A címe eredetileg Szenvedélyek Vonata volt, de a személyes jellege miatt megváltoztattuk. Életrajzi ihletésű szöveg, amit Fidó (Friskó Péter) és Jani Péter 50-50%-ban írt. Tömören arról szól, hogy az ember hazamegy és otthon egy üres lakás fogadja. Az állandó párkeresést, az élet nehézségeit, az emberi kapcsolatok múlandóságát taglalja."


PERFECT SYMMETRY - Trailer a Szabad akarat albumhoz

ÜRESSÉG
 
"Egy régi szám, amit eredetileg angol szöveggel már játszogattunk. Kicsit elszállós, kicsit repülős, igazi progi dal. Óriási dallamok követik egymást, ami a refrénben csúcsosodik ki. Az egész dalban, de főleg a szólók alatt az érettebb Queensryche hatása érződik. A zenét én hoztam, a szövegét pedig szintén Jani Péternek köszönhetjük, aki a tőle megszokott igényes, intellektuális módon közelített a témához. Van olyan, amikor az ember nem érzi jól magát a bőrében…Különleges a végén hallható rap betét , ami tőlünk merőben szokatlan, de ide nagyon is illik!"

ÖRVÉNY
 
"Ennek az az érdekessége, hogy a szintén ezen a lemezen szereplő Örvény II. énekes verziója. Mert eredetileg az instru verzió volt kész, de a stúdióban úgy éreztük, hogy némi átszabással egy nagyon is slágergyanús, énekes számot tudnánk faragni belőle. Jó kis utazós, akusztikus dal, tele különböző akusztikus szólamokkal, csak a gitárszóló torzított. Itt is megjelenik a lemezen oly gyakran használt Wah pedál - ez már szinte védjegy nálunk.  A dob/ basszus jó kis groove-ot hoz benne végig, nem tipikus rock /metal téma. Szende Balázs ex-dobosunk itt is remekel. A zenét Feci témáiból Tomi meg Fidó rakta össze. A szövegét Fidó írta az egyik barátjáról. Természetesen ez is egy szerelmi válságot mesél el nekünk, ahol kiderül, hogy sokszor a már megszokott jól működő kapcsolatunk  nem felel meg nekünk, az „új” mindig izgalmas, de nagyon sokszor akkor döbbenünk rá hogy ezt elszúrtuk, mikor már késő."

FŰRÉSZ
 
"Egy igazi metal nóta! Gyors, kíméletlen, kicsit Nevermore, kicsit Judas ihletésű. Az elején a baljós wah-os gitár már meghatározza a hangulatot. Minden megvan benne, mennydörgő kétlábdobok, izmosan zúzó gitárok, természetesen mélyre hangolt a hangzás is. A szinti nagyon ízléses, és amolyan teátrális jelleget kölcsönöz a nótának. A gitárszóló gyors, inkább technika-orientált, és nem a nálunk már megszokott dallam-jellegű. Az ének verzékben még a visszhang is a klasszikus metalra hajaz. Ez a Symmetry eddigi legkeményebb dala. A szövegét szintén Fidó követte el. Apokalipszis ihletésű, nagyon is aktuális problémákat feszeget. Ha körülnézünk láthatjuk, hogy egyre inkább eltávolodunk a természettől és ezt nem lehet büntetlenül sokáig csinálni…"

HAZUG BÉKLYÓ
 
"Egy nagyon régi számunk, már legalább 10 éves, de sokat változott az évek folyamán. Igazi prog ballada, tele érdekes ritmusváltásokkal, de mégsem öncélú. Ezen a dalon érződik leginkább a régi Symmetry, no meg némi Fates Warning hatás is felvillan. Nagyon különleges a hangulata, sok akusztikus szólammal. A dobokat ütős hangszerek is színesítik. Itt mutatkozik be először az új dobosunk, Mester Bálint, aki segített a dobok végső kidolgozásában. Kovács Péter (Cliff) igényes zongora- és szintitémái gyönyörű aláfestést adnak. Cliff itt is meg a lemez többi dalában is nagyon nagy alázattal, mégis elegánsan nyúlt a dallamokhoz. A szólót akusztikus hangszínnel vettük fel a második szólamot Fidó hozza. A zenét jómagam hoztam, a szöveget Fidó írta - természetesen egy újabb párkapcsolati téma, ami kudarcba fulladt. Azt már mondanom sem kell, hogy ez is önéletrajzi ihletésű."


PERFECT SYMMETRY - Álmodj mégÁLMODJ MÉG
 
"A lemez legkülönlegesebb tétele, már csak a szövege miatt is. Igazi sláger,  középtempós akusztikus Symmetry. Érdekes a visszhangos gitár, ami az egész dalban megjelenik. A dob/ basszus is hozza a jó kis groove alapot. Ez sem metal, sőt még a rock jelző sem biztos, hogy helytálló rá. A szóló jó kis Leslie-színezést kapott, enyhe torzítással, ezt én játszom. A szintik mellé itt még némi loop-aláfestés is érkezik, nagyon korszerű hangzást biztosítva, ezt Szabinak köszönhetjük. A zenét Feci írta, aztán közösen faragtunk dalt belőle. A szöveget Fidó hozta, miután elvesztettük két nagyon jó barátunkat. Megtörtént eset, egy nagyon szomorú, mégis különleges történet. Az örök szerelem beteljesedéséről szól, ami a halál által lett teljes. Egy romantikus dráma, ami bizonyítja, hogy a szerelem mindenre képes…"

SZABÁLYOK NÉLKÜL

 
"A lemezünk másik legkeményebb nótája, Sabbath hatásokkal. Van benne egy jó adag rock & roll is, persze nem autentikus formában. Bariton gitárok, lehangolt hangzás jellemzi. A szellős szaggatott verzék alá a zongora hozza a dallamot. A gitárszóló finoman, dallamosan villantós. A refrén ének alá a végén beúszik Sudár Anita hangja. Ez különleges R&B, soul/blues ízt ad a nótának, igazi őserő van Anita orgánumában. Ezt a hatást tovább fokozza a végén a panterás rész alatt is. A zenét én írtam, a szöveget Fidó, és arról szól, amikor az embernek tele lesz a töke mindennel, a munkájával,a rendszerrel, amiben él, és leginkább arra vágyik, hogy beüljön az autójába, vagy felpattanjon a motorra, és elszáguldjon, csak úgy céltalanul."

VOLT EGY PERC
 
"Nos, ez egy igen bonyolult ütemezésű szám. A riff igazi matek, tele üveghangokkal. Az utolsó pillanatban készült el, de sokunk egyik nagy kedvence. Itt is a zúzós bariton gitároké a terep, erre jönnek a szintik, meg a loopok. Az első dalunk, amiben egyáltalán nincs gitárszóló. Progresszív metal a javából! Nagyon jó az énektéma, kissé borús hangulatú, mégis nagyon dallamos, főleg a refrén. A zenét Fecivel közösen írtuk. A szövegét barátunk Jani Péter követte el, és arról szól, hogy van úgy, hogy az ember már nem érzi jól magát egy kapcsolatban, úgy érzi, menni kell…Párkapcsolatra és barátságra egyaránt vonatkozik."

ÖRVÉNY II (Instrumentális)

"Már említettem az „Örvény” énekes verziójánál, hogy ez volt meg először. Már régóta akartunk egy instrumentális dalt, de nem szokványos, tipikus formában. Egy jó kis elszállós, pszichedelikus téma, ami fokozatosan épül, hömpölyög, kavarog, tele érdekes hangzású témákkal, míg be nem úsznak a torzított és igen goromba riffek, és ebből egy igazi szaggatott metal téma bontakozik ki. Olyan, mint az örvény: néha szelíd, máskor háborog. Érdekessége, hogy a gitárszólók nagy részét Fidó játszotta fel - nem is akárhogyan! Itt is sok a loop, köszönhető Szabinak. Ez csak fokozza a hangulatot. Egy újabb Fecivel közös írt dal."


PERFECT SYMMETRY - A végén...
A VÉGÉN...
 
"Ezt a számot Fidó mutatta meg a stúdióban. Abszolút az ő dala és minden hangszeren ő játszik, a gitároktól a billentyűkig. Nagyon szép a dallama, tele sokszólamú vokálokkal. A szövege rendkívül szomorú. Egy hajléktalanról szól, akinek eszébe jutnak az emlékei, látja élete kilátástalanságát. A dal üzenete azonban az, hogy sokszor a teljesen reménytelen helyzetben is van remény, nem szabad feladni sohasem… Egy búcsúdal Fidótól - ezúton is köszönjük neki a közösen eltöltött éveket!"

TRIUMPHANT & EMPTY (bónusz)

"Az Üresség angol verziója, Anita énekével. Ezzel is szerettük volna megköszönni neki azt a két évet, amit nálunk töltött. Egy nagyon különleges hangú lány, aki rettentően tehetséges, szurkolunk neki, hogy végre valósítsa meg az álmait, hogy fedezzék fel a képességeit. Az angol verzió volt meg először, és ezt is Jani Péternek köszönhetjük."


www.perfectsymmetry.hu
www.myspace.com/perfectsymmetryhungary
 

 

Hammer TV

 
CORELEONI - Új énekessel érkezik a Gotthard gitáros bandájának harmadik albuma
2021. december 1. (szerda) 17:10

Még a nyáron jelentette be a Gotthard társalapítója és a Coreleoni gitárosa, Leo Leoni, hogy megtalálták Ronnie Romero énekes utódját; a Coreleoni új frontembere az albán Eugent Bushpepa lett. Az új énekes a Sunrise és a Darkology zenekarokból lehet ismerős, pár éve pedig a Mila című dallal képviselte Albániát az Eurovíziós Dalfesztiválon. A Coreleoni harmadik albuma májusban érkezik majd, az első előzetes dal pedig januárra várható. A Coreleoni korábban az AFM kiadónál volt, az új lemezt azonban már az ex-Nuclear Blast főnök és stábja által elindított új kiadó, az Atomic Fire gondozza majd.  Leo Leoni: "Boldog vagyok, egyben megtiszteltetés számomra, hogy részese lehetek ennek az új és izgalmas fejezetnek! Köszönjük az Atomic Fire Recordsnak, hogy életben tartják a metal közösséget, éljen a rock'n'roll!"   www.facebook.com/coreleoni CORELEONI: Eugent Bushpepa - ének Leo Leoni - gitár...

HAMMERFALL - Videoklippel a februári lemez címadó dala: Hammer Of Dawn
HAMMERFALL - Videoklippel a februári lemez címadó dala: Hammer Of Dawn

Február 25-én jelenik meg az új Hammerfall album, a Hammer Of Dawn, a 2019-es Dominion lemez utódja, az első előzetes dallal, az új lemez címadó nótájával azonban már lehet ismerkedni....

WOLFTOOTH - Doom, stoner és epikus heavy metal, új dal: Ahab
WOLFTOOTH - Doom, stoner és epikus heavy metal, új dal: Ahab

Az epikus heavy metalt doomos, stoneres témákkal kísérő richmondi Wolftooth harmadik albuma, a 2020-as Valhalla lemez utódja, december 3-án jön majd ki Blood & Iron címmel. Harmadik...

MOLICS ZSOLT - Tragikus hirtelenséggel hunyt el a magyar színtér egyik legendás énekese
MOLICS ZSOLT - Tragikus hirtelenséggel hunyt el a magyar színtér egyik legendás énekese

53 éves korában elhunyt Molics Zsolt, a Cool Head Klan és a Mamut énekese, aki korábban olyan csapatok frontján állt, mint a Sámán, a Classica, a Seneca, de rövid ideig még a Moby...

FROZEN CROWN - Klippremier: The Water Dancer
FROZEN CROWN - Klippremier: The Water Dancer

Az még január végi hír volt, hogy váratlanul hárman is távoztak a power metal vonalas olasz Frozen Crownból. A csapat második albuma 2019 tavaszán jött ki Crowned In Frost címmel, a...

TANKCSAPDA - Az új videoklip: Nincsenek szavak
TANKCSAPDA - Az új videoklip: Nincsenek szavak

A 2019-es Liliput Hollywood album Nincsenek szavak dalához készült el a Tankcsapda új klipje. A lemez zárótétele eredetileg két rajongó - Robi és Kata - tragikus halálának...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS