BLESSED BY A BROKEN HEART - Hajmetalcore Kanadából

Éljenek a '80-as évek! - mondják az akkor még szinte meg sem született srácok!

2009. december 8. (kedd) 10:21 | utoljára módosítva: 2009. december 17. (csütörtök) 16:32

A Steel Panther posztironikus glam rockja nem egyedülálló fenomén a mai színtéren, hiszen itt ez a kanadai székhelyű hatos, akik szimpla keresztény metalcore-ként indultak el még a 2000-es évek derekán. Mára azonban a Blessed By A Broken Heart egy tekerős gitárszólókkal és Van Halen-es szintifutamokkal, valamint Def Leppard, Stryper jellegű harmóniavokálokkal dolgozó, a '80-as évek metalját éltető ifjúsági partibrigád lett ("move your body, move move your body, schools out and its time to party"), ahol csak egyre halványuló nyomokban fedezhető fel a metalcore-os múlt. A Blessed kettes albuma, a Pedal To The Metal még tavaly jelent meg, de 2010-ben érkezik az új anyag, amin már javában folyik a munka. A villantós szólókért felelős, és már nevében is tekerős Shred Sean gitárossal Danev Gyuri beszélgetett.

 


Egy brit rockújságban viccesen hajmetalcore-nak titulálták a Pedal To The Metal albumotokat, utalva a zenétek és az imázsotok ’80-as évekbeli jellegére. Mit szólsz ehhez?
 
"Ez egy rendkívül találó, frappáns elnevezés, de a 'shredhairmetalcore' még pontosabb lenne!" (nevet)
 
Nem féltek attól, hogy sokan esélyt sem adnak a zenéteknek a szándékosan eltúlzott külsőségek miatt? Úgy néztek ki, mint valami lökött rajzfilmfigurák, vagy mintha a Poison XXI. századi reinkarnációja lennétek…
 
"Ezek vagyunk mi. A többség amúgy is az első benyomás láttán dönt, nem a zene hallatán, de mit lehet tenni? Ilyen az élet. A való világban is számtalanszor ez megy, legyen szó állásinterjúról vagy első randiról. Még szerencse, hogy azért vannak jó páran, akiknek bejön ez a látvány!" 
 
Hogyan írnád körül az általatok űzött muzsikát?
 
"Viccesen így fogalmaznék: mintha a Vissza a jövőbe filmből elkötöttük volna Michael J. Fox DeLorean sportkocsiját, visszarepültünk a ’80-as évek metal világába, majd az ott tapasztaltakat elhoztuk a 2000-es évek fiataljainak! (nevet) Komolyra fordítva a szót, a dalaink struktúrája, a groove-ok, a tempók, és bizonyos értelemben az ének is magán viseli teszem azt a Killswitch Engage hatását, viszont azok a finomságok, melyeket erre a vázra felépítünk, megkülönböztetnek minket az átlag metalcore bandáktól. A dallamainkat, harmóniáinkat a Def Leppardtól eredeztetem, és ezek mellé jönnek még a Van Halen-jellegű billentyűs témák, valamint a Paul Gilbert iskola villámtekerései."
 
A 2004-es All Is Fair In Love And War debüt még határozottan egy metalcore album volt... 
 
"Így igaz. De ahhoz még semmi közöm. Tulajdonképpen a 4 számos Carry On demó idején, 2005 körül döntötte el a basszer Tyler, aki szintén rajong a ’80-as évek metaljáért, hogy egy letisztultabb, egyénibb irányba fordítja a Blessed hajóját. Ehhez viszont kellett egy olyan gitáros is, aki tudta, hogy abban az érában mit jelentett a gitár, a tekerés. Így kerültem a bandába, és attól kezdve már semmi sem volt ugyanolyan. Többen ki is szálltak menetközben, ez a mostani felállás úgy 2007-2008 körül alakult ki."

Keresztény zenekar vagytok. Ez megmutatkozik a szövegeitekben is?

"Igen is, meg nem is. Vannak dalaink, melyekben találni pozitív, vallásos üzeneteket, és vannak olyanok is, melyekben a szimpla, lényegre törő rock & roll szövegek dominálnak. Távol áll tőlünk, hogy bárkit is meg akarjunk téríteni.'
 
 
BLESSED BY A BROKEN HEART - Kiadói EPK (elektronikus sajtóanyag)

 

 
A Pedal To The Metal lemezt valamikor 2007 tavaszán vettétek fel, de csak tavaly jelent meg. Milyen visszajelzések jöttek erre az új, módosított irányvonalra?

"Egységesen pozitív fogadtatásban részesült az anyag, szerte a világon nagyon jó a sajtónk. Nemrég jöttünk vissza Japánból (olyan bandák társaságában játszottak a Loud Park fesztiválon, többek között, mint a Steel Panther, az Anthrax, az Arch Enemy vagy a Loudness - a szerk.), és az ottani srácok is imádják a cuccot! Azt pontosan nem tudom, hány példányban ment el eddig, tudatosan próbálok erre nem odafigyelni. Ebben a torrent-korszakban az eladott lemezek száma nem igazán mutatja meg egy banda népszerűségét. A rajongóink egy része talán életében nem vett még CD-t, inkább letöltik az anyagot a netről. Ez ellen nincs mit tenni. A koncertekre viszont ezek az arcok is lejönnek, megveszik a beugrót és a pólókat, ezzel valamelyest kompenzálva a letöltést."
 
Kvázi ismeretlen bandaként kerültetek a Century Media kiadóhoz, a kettes korong elkészítésében pedig nem kisebb név, mint GGGarth Richardson (Nickelback, Atreyu, RHCP, Racer X stb.) producer is közreműködött. Hogy jöttetek össze vele?
 
"A kiadó révén. Eleinte tök fel voltunk dobva, hogy egy ekkora névvel melózhatunk, aki ráadásul egy csomó kedvencünkkel dolgozott korábban, a lelkesedés azonban hamar alábbhagyott… Garth egy vicc, nem producer, a pénzkidobás volt vele dolgozni. Személy szerint azt gondolom, hogy az apja (Jack Richardson, a ’70-es évek egyik nagy amerikai zeneipari mogulja - D. Gy.) kapcsolatai és segítsége nélkül nem sztárproducer lenne, hanem a sarki McDonald’s-ben forgatná a hamburgereket - jó esetben. Amit a lemezünkön hallasz, azt mi hoztuk össze Ben Kaplan hangmérnökkel, aki viszont tényleg érti a dolgát! Garth csak azt tudta hajtogatni, hogy a nu metal milyen király, abba az irányba kéne menni. Hiába mondtuk neki, hogy az a szerelvény már elment pár éve, nem értette. Szóval, amíg mi a stúdióban gürcöltünk Bennel, addig vagy kő pornót nézett, vagy valami névtelen nu metal csapat küszködését hallgatta a lenti próbateremben. Ezt hívta ő produkciós munkának... Egyébként ezt a bizonyos csapatot Garth odavitte a Virgin kiadóhoz, akik persze elhitték neki, hogy ez lesz a következő nagy dobás, az aranytojást tojó tyúk. Szerződtették is őket, ám amikor már 200 ezer dollárra rúgott a stúdióköltség, és még mindig nem tudtak semmi konkrétat felmutatni, Garth mesterrel együtt úgy kivágták őket, hogy a lábuk sem érte a földet! Szép munka volt Ggggggggggggggarth!" (nevet)


KAT VON D IS BLESSED RAJONGÓ (középen Tyler)


 
 
Azt hallottam, hogy néhány jól ismert külső dalszerzővel melóztatok a dalokon…
 
"Íme, így terjednek a pletykák a neten! Mi magunk írjuk a nótáinkat, nincs szükségünk külső segítségre. Mindössze annyi történt, hogy adtunk pár interjút tavaly, és poénból olyan hülyeségeket mondtunk, hogy Michael Jackson, Quincy Jones, Babyface és P. Diddy is írt dalokat a lemezre, az emberek pedig bekajálták ezt a képtelenséget!" (nevet)
 
Tavaly az európai turnétok egyik állomásán összetűzésbe keveredtetek a hatóságokkal, ha jól tudom. Hogy is volt ez?
 
"Az egyik skót bulin történt az incidens. Annak rendje és módja szerint ment a színpadmászás, az együtténeklés, amikor Tyler észrevette, hogy az egyik biztonsági ember durván meglökött egy lányt. Több se kellett neki, fogta a mikrofonállványt és alaposan rákoppintott vele a barom fejére! Persze még le sem mentünk, már ott voltak a skót zsaruk, akik se szó, se beszéd megfogták Tylert, belökték az autóba, és már vitték is be! Az éjszakát a fogdában töltötte, másnap pedig rögtön bíróság elé állították, nekünk viszont oda kellett érnünk a következő buli helyszínére, úgyhogy ott kellett hagynunk. Szerencsére sikerült kimosakodnia az ügyből, úgyhogy este már ott volt velünk a színpadon!"
 
A prog/death/power metalos Into Eternity-t egy észak-amerikai turnén segítetted ki nem is olyan régen. Érdekes történet volt ez is , ahogy hallottam…
 
"Egyenesen ijesztő volt! A srácok az Iced Earth társaságában készülődtek útra kelni, amikor a gitárosuk, Tim Roth hirtelen kidőlt a sorból. Ők is a Century Mediánál vannak, a kiadó pedig megpróbált házon belül leakasztani valakit Roth pótlására. Péntek volt, amikor felhívtak, hogy ki tudom-e segíteni a csapatot. Óvatosan visszakérdeztem, hogy hány napom lenne a program betanulására, erre azt mondták, hogy öt! Huh, rendben, válaszoltam. A következő 120 órát azzal töltöttem, hogy Into Eternity számokat játszottam oda-vissza, kimostam az összes fekete ruhámat, lehangoltam a gitárjaimat ciszre, aztán felszálltam a minnesotai gépre és szerda este ott álltam a színpadon a többiek mellett. Úgy, hogy azelőtt még soha nem találkoztam velük! Egyébként nagyon élveztem a turnét, de nyitottunk a Testamentnek is egyszer, így találkozhattam Alex Skolnick-kal. Mexikóban pedig a Deicide társaságában játszottunk. Ilyen súlyos zenét játszó bandában azelőtt sosem pengettem, úgyhogy ez a kaland jó kis tapasztalatszerzésnek bizonyult. Stu Block egyébként a legjobb énekes, akit valaha is hallottam koncerten, remélem fogunk még együtt dolgozni a jövőben!"
 
A gitárjátékod rendkívül domináns a Pedal lemezen. Kik a legfőbb hatásaid?
 
"Paul Gilbert-et említeném először. Imádom, amit a Racer X-ben és a Mr. Big-ben csinált! Rengeteget tanultam a legendás Intense Rock oktatóanyagaiból is, a gyors pengetéstechnikát ezekből sajátítottam el. Abból a korszakból nagyon szeretem még George Lynch, Warren DeMartini, Nuno Bettencourt, Yngwie, Jason Becker, Steve Vai, Reb Beach és Marty Friedman játékát, a fúziós arcok közül pedig Greg Howe, Richie Kotzen, Guthrie Govan és Shawn Lane látásmódja fogott meg igazán."
 
Hogyan kezdtél neki a gitározásnak anno?
 
"Hetedikes voltam, és úgy gondoltam, hogy a gitározás klassz dolog lehet, úgyhogy nekiálltam gyakorolni. Nem sokkal később felléptem az osztálytársaim előtt, ám ekkor még nem voltam túl jó finoman szólva, úgyhogy kinevettek a többiek, hogy milyen béna vagyok. Ez annyira rosszul esett, hogy elhatároztam, olyan keményen fogok gyakorolni, amennyire csak lehet. Egy évvel később meg is nyertem az iskolai gitárversenyt! Emlékszem, hogy a nejlonhúros akusztikuson előadott tapping-szólóm láttán még a gúnyolódóknak is arcukra fagyott a mosoly, ami óriási elégtételnek bizonyult! Azóta is megszállottan gyakorolok minden egyes nap!"
 
És hogy kattantál rá erre a '80-as évekbeli gitárhős vonalra?
 
"A '90-es évek végén kezdtem gitározni, és akkoriban erről az egész mezőnyről semmit sem lehetett hallani. Korn, Limp Bizkit... Ezek mentek. A Metallicát ismertem, nálam az volt a gyors gitározás. De csak amíg a tanárom fel nem írt nekem három lemezt, mint kötelező tananyagot, ha már érdekel a villantós, gyors metal gitár. A Dokkentől a Back For The Attack, az egyes Van Halen és Malmsteentől a Rising Force szerepelt a listán. Megvettem a CD-ket és attól kezdve nekem végem is volt! Mániákusan gyűjtöttem be az összes akkori zenét, amiben tudott tekerni a gitáros. Akkoriban még volt néhány CD-bolt, és ezeket az anyagokat totál leértékelve tudtam begyűjteni. A haverjaim nem is értették, miről beszélek, amikor előkerült a White Lion, a Loudness, a Stryper, a Blue Murder, vagy a Winger neve!" (nevet)
 
New York-i srác vagy, a többiek viszont kanadaiak. Hogy kerültetek össze?
 
"Úgy négy vagy öt éve lehetett, hogy egy éjjel épp pihentem két tekerés közben, és a friss myspace oldalon olvasgattam a dicsérő kommenteket, hadd hízzon a májam! (nevet) Megnéztem azt is, hogy kik a legnépszerűbb myspace bandák, és az első helyen a System Of A Down állt, a másodikon meg ez az ismeretlen csapat nagyon gáz sérókkal és ezzel a  szánalmas emós névvel. Aztán belehallgattam a zenébe is... Sírva röhögtem rajtuk. De kattintgattak rájuk rendesen a srácok, a blogjukban meg azt olvastam, hogy egy igazi tekerős gityóst keresnek a '80-as évek gitárhőseinek stílusában. Erre írtam nekik egy üzenetet, hogy valamennyire tudok bánni a gitárral, nem vagyok dagadt és a fejem is okés, talán beillenék közéjük. Nem sokkal később már Montreal felé autóztam a meghallgatásra..."
 
 
BBABH - Japán turnévideó 2009

 

 
Mit várhatunk a következő Blessed albumtól?
 
"Többet és jobbat! Ez a két szó tökéletesen definiálja a törekvéseinket. Jelenleg ezerrel írjuk az új dalokat, úgyhogy a megjelenésről még korai lenne beszélni, de azt elmondhatom, hogy megpróbálunk még inkább visszanyúlni a ’80-as évek dolgaihoz, valamint eltávolodni a metalcore színtértől. Egyenesebb dalszerkezetű, tonnányi vakító gitárszólóval megspékelt ’80-as évekbeli turbo metal lesz hallható a 2010-ben érkező harmadik Blessed korongon, erről kezeskedem!"

 

 

Hammer TV

 
CORELEONI - Új énekessel érkezik a Gotthard gitáros bandájának harmadik albuma
2021. december 1. (szerda) 17:10

Még a nyáron jelentette be a Gotthard társalapítója és a Coreleoni gitárosa, Leo Leoni, hogy megtalálták Ronnie Romero énekes utódját; a Coreleoni új frontembere az albán Eugent Bushpepa lett. Az új énekes a Sunrise és a Darkology zenekarokból lehet ismerős, pár éve pedig a Mila című dallal képviselte Albániát az Eurovíziós Dalfesztiválon. A Coreleoni harmadik albuma májusban érkezik majd, az első előzetes dal pedig januárra várható. A Coreleoni korábban az AFM kiadónál volt, az új lemezt azonban már az ex-Nuclear Blast főnök és stábja által elindított új kiadó, az Atomic Fire gondozza majd.  Leo Leoni: "Boldog vagyok, egyben megtiszteltetés számomra, hogy részese lehetek ennek az új és izgalmas fejezetnek! Köszönjük az Atomic Fire Recordsnak, hogy életben tartják a metal közösséget, éljen a rock'n'roll!"   www.facebook.com/coreleoni CORELEONI: Eugent Bushpepa - ének Leo Leoni - gitár...

HAMMERFALL - Videoklippel a februári lemez címadó dala: Hammer Of Dawn
HAMMERFALL - Videoklippel a februári lemez címadó dala: Hammer Of Dawn

Február 25-én jelenik meg az új Hammerfall album, a Hammer Of Dawn, a 2019-es Dominion lemez utódja, az első előzetes dallal, az új lemez címadó nótájával azonban már lehet ismerkedni....

WOLFTOOTH - Doom, stoner és epikus heavy metal, új dal: Ahab
WOLFTOOTH - Doom, stoner és epikus heavy metal, új dal: Ahab

Az epikus heavy metalt doomos, stoneres témákkal kísérő richmondi Wolftooth harmadik albuma, a 2020-as Valhalla lemez utódja, december 3-án jön majd ki Blood & Iron címmel. Harmadik...

MOLICS ZSOLT - Tragikus hirtelenséggel hunyt el a magyar színtér egyik legendás énekese
MOLICS ZSOLT - Tragikus hirtelenséggel hunyt el a magyar színtér egyik legendás énekese

53 éves korában elhunyt Molics Zsolt, a Cool Head Klan és a Mamut énekese, aki korábban olyan csapatok frontján állt, mint a Sámán, a Classica, a Seneca, de rövid ideig még a Moby...

FROZEN CROWN - Klippremier: The Water Dancer
FROZEN CROWN - Klippremier: The Water Dancer

Az még január végi hír volt, hogy váratlanul hárman is távoztak a power metal vonalas olasz Frozen Crownból. A csapat második albuma 2019 tavaszán jött ki Crowned In Frost címmel, a...

TANKCSAPDA - Az új videoklip: Nincsenek szavak
TANKCSAPDA - Az új videoklip: Nincsenek szavak

A 2019-es Liliput Hollywood album Nincsenek szavak dalához készült el a Tankcsapda új klipje. A lemez zárótétele eredetileg két rajongó - Robi és Kata - tragikus halálának...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS