VIRRASZTÓK - Saját szavaikkal!

Halottkísérés pszichedelikus folk metallal!

2009. december 5. (szombat) 17:26 | utoljára módosítva: 2009. december 24. (csütörtök) 09:23
Nem csoda, ha nem nagyon hallottál még a Virrasztók nevű társulásról, hiszen alig még két éve sincs, hogy megalakultak Pécsett, viszont a három muzsikus, a Halottidéző Scrofa, a Halottlátó Szkrobek és a Halottkísérő Tomusin, egy olyan koncepció köré építette fel a formációt, amely nemcsak a hazai színtéren számít különlegesnek. A halottól való végső búcsú, a virrasztás népi hagyományát felidéző, a magyar népzenét modern metallal elegyítő Virrasztók tagjai Az emlékezés órája című debüt albumuk dalait mutatják be..

 



Virrasztók - Az emlékezés órája
 
"A Virrasztók első albuma egészen pontosan egy órás emlékezésre hívja a hallgatót. Ez alatt a 60 perc alatt megidézünk elhunytakat, egyszerű embereket és hősöket, bűnösöket és ártatlanokat, meghallgatjuk a túloldal felé tartók búcsúszavait, vallomásait. Sötét, de emelkedett hangulatú kirándulás ez, a temetőkerten keresztül. Lépjünk be!"



 
BÁNATMALOM
 
"Ezzel a dallal kezdődött a Virrasztók története. Az első riff, amit Tomusin hozott, tulajdonképpen meghatározta a zenekar stílusát. Nagyon gyorsan összeállt! Szkrobek a gépek segítségével egy új világot varázsolt, eleinte furcsán néztünk rá, de később megértettük mit is szeretne. A bánatmalomról szóló népdal új énekdallamot kapott, a zenekar pedig lendületet, rájöttünk, hogy fog ez menni…"
 
VIRRASZTÓK - BÁNATMALOM (házi videó)




NEM ARRÓL HAJNALLIK
 
"A tömlöcben meghalt betyár története Scrofa egy régebbi témája, új köntösben, modernizálva. A kész tradicionális dallamokra kellett riffeket gyártani. Nagyon jók lettek a drum & bass –es témák, és Bogárdi Alíz hegedűjátéka is nagyon sokat hozzátett a dalhoz."
 
BUJDOSÓ
 
"Szkrobek egy majdnem teljesen kész dalt hozott, még a riffek nagy részét is kitalálta, így nekünk már csak ki kellett egészíteni néhány dologgal. Igazi sláger, ahogy indul már-már dance beütésű, persze később azért súlyosabbá változik. A dal sodró lendülete Tomusinban a rohanás képzetét keltette, Scrofa szövege viszont az idegen földön elhunyt bujdosó fájdalmas magányát írja le. A prózában megszólaló szöveg, a főszereplő halálának fájdalmas képe, és a ráinduló dance-es zárás nagyon drámaivá, katartikussá teszik a dalt."
 
KASZÁS
 
"Az elkerülhetetlen véggel való találkozás, a kaszasuhanás dala egy nagyon harapós, zúzós riffel indul, ami tulajdonképpen meghatározza a dal hangulatát. A menetelős verze, a gitárral majdnem unisono énekkel határozottan fenyegető hangulatú, nagyon dallamos refrén, a sok szólamú vokállala siratóénekeket idézi. A középrészben a riff meg a kasza hangja nagyon hatásos elegyet képeznek. Nagy közönségkedvenc!"
 
BASA PISTA
 
"A másik olyan dal, aminek már volt előzménye. Ezt is Scrofa múltjából választottuk ki, és egy nagyon jó kis dalt csináltunk belőle. A Rákóczi hadnagyáról szóló kuruc ballada a mi felfogásunkban egyszerre hagyomány-tisztelő, heroikus, és modern is. A dallamos és kemény középrészt akár a Metallica is játszhatná a szimfonikusokkal."
 
FEHÉR-FEKETE
 
"A Virrasztók második elkészült dala, ami mára már klasszikussá érett. A keleties dallam nagyon meghatározó az elején. Minden benne van, ami a Virrasztókra jellemző. A gitárok, a hegedűk, a gépek nagyon egészséges arányt képeznek, Orsi éneke gyönyörűen szárnyal. Az ének szövege hátborzongató. A nászi ágyán holtan fekvő lány képe az ismerősen csengő népdal-fordulatokkal nagyon erős hatást kelt. Kihagyhatatlan dal. A Virrasztók koncertek kezdő dala…"
 
VIRRASZTÓK - Fehér-fekete (Élő, 2009. szeptember 19, Vörös Yuk)




ESTVÉLI ÉNEK
 
"Egy nehezebb, de annál hatásosabb szerzemény. Progresszív hatásokkal bőven el van látva. Talán a lemez leg hátborzongatóbb hangulatú dala. Ajánlott az éjszakai fejhallgatós próba, sötét szobában. A hatás garantált! A női ének ismert tradicionális siratóéneket idéz, a férfi szólam nyomasztó képben festi le saját közeli halálának képét.  Szkrobek techno/ house témája, a pszichedelikus középrész és a vokálban megszólaló „elő-visszhang” ijesztő, sötét hangulatfestő hatásúak."
 
BEZSÁN PÉTER
 
"Az első világháború frontján meghalt baka búcsúdala szívszorító, epikus szerzemény. Nagyon sok rétű, építkezős szerkezetű, igazi prog metal. Hangulatilag a lemez legösszetettebb, legprogresszívebb dala.. A refrén nagyon elszállós, túlvilági lett."
 
LÉPJ ÁT
 
"A lemez talán legmodernebb felfogású kompozíciója. Egyszerű, lényegre törő dal. A kezdő riff sodró hatású, a tekerő már-már skót dudára emlékeztető hangokat hoz. A refrénekben a filozofikus tartalmat a megafon hatása nagyon kiemeli."
 
SIRALOMHÁZ
 
"A halálraítélt három kívánságáról szóló dal egy fájdalmas búcsúsikoly, egy bűnös lélek megbánó önvallomása a bitó árnyékában. Egy újabb sláger, ami nélkül nem lehet Virrasztók koncert. A különböző hatású dolgok itt is harmonikus eleggyé állnak össze. Az elektros kezdésre egy torzított basszus érkezik amire Tomusin riffjei ülnek rá. Sodró lendületű dal, kiverhetetlen dallamú refrénnel. Igazi koncertzáró tétel."
 
SIRATÓ
 
"Egy dal, ami teljesen más, mint a többi. Doomos, melankolikus, tiszta. A mi kis halotti gyászmenetünk. Nincsen benne elektronika, csak fájdalmas témák sorjáznak egymás után. Nagyon szép szomorú dal. Orsi itt megmutatja, hogy mire is képes valójában ő, és a fájdalmasan szép magyar népdal. A lemez zárótétele maga a gyász, a koporsót a hóban kísérő léptek maguk is a sírba tartanak… Az ez után megszólaló „Jer bé a temető kertbe” egy autentikus sirató, a maga természetes mivoltában, egy szál női hangon. Mintha egy angyal tenné be a látogató mögött a temető kapuját."
 

 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
2020. november 30. (hétfő) 07:36

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az első klip az új lemezhez! Sírva vigadunk József Attilával és minden olyan emberrel, aki a társadalom perifériájára szorult és esélye sincs onnan feljebb kapaszkodni. Nézd és dúdold velünk a Dúdolót, a nyomorgók dalát!" Az idén éppen 30 éves punk rockerek a 2006-os Én, József Attila itt vagyok folytatásaképp újból egy teljes albumot szenteltek József Attila versek megzenésítésének. A friss anyagon több vendég is hallgató, énekel Kálmán Kata (Perfect Symmetry) és Tamás Éva (Tamás Éva Játéktára), brácsán játszik Martos G. Csongor (Hangerdő Társulat, Boja), nagybőgőn Kerekes Kornél (Kacaj, Boja), illetve hegedűn Katona Bálint (Kacaj, Four Keys).   www.facebook.com/hetkoznapicsalodasok "József Attila...

CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS