VIRRASZTÓK - Saját szavaikkal!

Halottkísérés pszichedelikus folk metallal!

2009. december 5. (szombat) 17:26 | utoljára módosítva: 2009. december 24. (csütörtök) 09:23
Nem csoda, ha nem nagyon hallottál még a Virrasztók nevű társulásról, hiszen alig még két éve sincs, hogy megalakultak Pécsett, viszont a három muzsikus, a Halottidéző Scrofa, a Halottlátó Szkrobek és a Halottkísérő Tomusin, egy olyan koncepció köré építette fel a formációt, amely nemcsak a hazai színtéren számít különlegesnek. A halottól való végső búcsú, a virrasztás népi hagyományát felidéző, a magyar népzenét modern metallal elegyítő Virrasztók tagjai Az emlékezés órája című debüt albumuk dalait mutatják be..

 Virrasztók - Az emlékezés órája
 
"A Virrasztók első albuma egészen pontosan egy órás emlékezésre hívja a hallgatót. Ez alatt a 60 perc alatt megidézünk elhunytakat, egyszerű embereket és hősöket, bűnösöket és ártatlanokat, meghallgatjuk a túloldal felé tartók búcsúszavait, vallomásait. Sötét, de emelkedett hangulatú kirándulás ez, a temetőkerten keresztül. Lépjünk be!" 
BÁNATMALOM
 
"Ezzel a dallal kezdődött a Virrasztók története. Az első riff, amit Tomusin hozott, tulajdonképpen meghatározta a zenekar stílusát. Nagyon gyorsan összeállt! Szkrobek a gépek segítségével egy új világot varázsolt, eleinte furcsán néztünk rá, de később megértettük mit is szeretne. A bánatmalomról szóló népdal új énekdallamot kapott, a zenekar pedig lendületet, rájöttünk, hogy fog ez menni…"
 
VIRRASZTÓK - BÁNATMALOM (házi videó)
NEM ARRÓL HAJNALLIK
 
"A tömlöcben meghalt betyár története Scrofa egy régebbi témája, új köntösben, modernizálva. A kész tradicionális dallamokra kellett riffeket gyártani. Nagyon jók lettek a drum & bass –es témák, és Bogárdi Alíz hegedűjátéka is nagyon sokat hozzátett a dalhoz."
 
BUJDOSÓ
 
"Szkrobek egy majdnem teljesen kész dalt hozott, még a riffek nagy részét is kitalálta, így nekünk már csak ki kellett egészíteni néhány dologgal. Igazi sláger, ahogy indul már-már dance beütésű, persze később azért súlyosabbá változik. A dal sodró lendülete Tomusinban a rohanás képzetét keltette, Scrofa szövege viszont az idegen földön elhunyt bujdosó fájdalmas magányát írja le. A prózában megszólaló szöveg, a főszereplő halálának fájdalmas képe, és a ráinduló dance-es zárás nagyon drámaivá, katartikussá teszik a dalt."
 
KASZÁS
 
"Az elkerülhetetlen véggel való találkozás, a kaszasuhanás dala egy nagyon harapós, zúzós riffel indul, ami tulajdonképpen meghatározza a dal hangulatát. A menetelős verze, a gitárral majdnem unisono énekkel határozottan fenyegető hangulatú, nagyon dallamos refrén, a sok szólamú vokállala siratóénekeket idézi. A középrészben a riff meg a kasza hangja nagyon hatásos elegyet képeznek. Nagy közönségkedvenc!"
 
BASA PISTA
 
"A másik olyan dal, aminek már volt előzménye. Ezt is Scrofa múltjából választottuk ki, és egy nagyon jó kis dalt csináltunk belőle. A Rákóczi hadnagyáról szóló kuruc ballada a mi felfogásunkban egyszerre hagyomány-tisztelő, heroikus, és modern is. A dallamos és kemény középrészt akár a Metallica is játszhatná a szimfonikusokkal."
 
FEHÉR-FEKETE
 
"A Virrasztók második elkészült dala, ami mára már klasszikussá érett. A keleties dallam nagyon meghatározó az elején. Minden benne van, ami a Virrasztókra jellemző. A gitárok, a hegedűk, a gépek nagyon egészséges arányt képeznek, Orsi éneke gyönyörűen szárnyal. Az ének szövege hátborzongató. A nászi ágyán holtan fekvő lány képe az ismerősen csengő népdal-fordulatokkal nagyon erős hatást kelt. Kihagyhatatlan dal. A Virrasztók koncertek kezdő dala…"
 
VIRRASZTÓK - Fehér-fekete (Élő, 2009. szeptember 19, Vörös Yuk)
ESTVÉLI ÉNEK
 
"Egy nehezebb, de annál hatásosabb szerzemény. Progresszív hatásokkal bőven el van látva. Talán a lemez leg hátborzongatóbb hangulatú dala. Ajánlott az éjszakai fejhallgatós próba, sötét szobában. A hatás garantált! A női ének ismert tradicionális siratóéneket idéz, a férfi szólam nyomasztó képben festi le saját közeli halálának képét.  Szkrobek techno/ house témája, a pszichedelikus középrész és a vokálban megszólaló „elő-visszhang” ijesztő, sötét hangulatfestő hatásúak."
 
BEZSÁN PÉTER
 
"Az első világháború frontján meghalt baka búcsúdala szívszorító, epikus szerzemény. Nagyon sok rétű, építkezős szerkezetű, igazi prog metal. Hangulatilag a lemez legösszetettebb, legprogresszívebb dala.. A refrén nagyon elszállós, túlvilági lett."
 
LÉPJ ÁT
 
"A lemez talán legmodernebb felfogású kompozíciója. Egyszerű, lényegre törő dal. A kezdő riff sodró hatású, a tekerő már-már skót dudára emlékeztető hangokat hoz. A refrénekben a filozofikus tartalmat a megafon hatása nagyon kiemeli."
 
SIRALOMHÁZ
 
"A halálraítélt három kívánságáról szóló dal egy fájdalmas búcsúsikoly, egy bűnös lélek megbánó önvallomása a bitó árnyékában. Egy újabb sláger, ami nélkül nem lehet Virrasztók koncert. A különböző hatású dolgok itt is harmonikus eleggyé állnak össze. Az elektros kezdésre egy torzított basszus érkezik amire Tomusin riffjei ülnek rá. Sodró lendületű dal, kiverhetetlen dallamú refrénnel. Igazi koncertzáró tétel."
 
SIRATÓ
 
"Egy dal, ami teljesen más, mint a többi. Doomos, melankolikus, tiszta. A mi kis halotti gyászmenetünk. Nincsen benne elektronika, csak fájdalmas témák sorjáznak egymás után. Nagyon szép szomorú dal. Orsi itt megmutatja, hogy mire is képes valójában ő, és a fájdalmasan szép magyar népdal. A lemez zárótétele maga a gyász, a koporsót a hóban kísérő léptek maguk is a sírba tartanak… Az ez után megszólaló „Jer bé a temető kertbe” egy autentikus sirató, a maga természetes mivoltában, egy szál női hangon. Mintha egy angyal tenné be a látogató mögött a temető kapuját."
 

 

 

Hammer TV

 
CORELEONI - Új énekessel érkezik a Gotthard gitáros bandájának harmadik albuma
2021. december 1. (szerda) 17:10

Még a nyáron jelentette be a Gotthard társalapítója és a Coreleoni gitárosa, Leo Leoni, hogy megtalálták Ronnie Romero énekes utódját; a Coreleoni új frontembere az albán Eugent Bushpepa lett. Az új énekes a Sunrise és a Darkology zenekarokból lehet ismerős, pár éve pedig a Mila című dallal képviselte Albániát az Eurovíziós Dalfesztiválon. A Coreleoni harmadik albuma májusban érkezik majd, az első előzetes dal pedig januárra várható. A Coreleoni korábban az AFM kiadónál volt, az új lemezt azonban már az ex-Nuclear Blast főnök és stábja által elindított új kiadó, az Atomic Fire gondozza majd.  Leo Leoni: "Boldog vagyok, egyben megtiszteltetés számomra, hogy részese lehetek ennek az új és izgalmas fejezetnek! Köszönjük az Atomic Fire Recordsnak, hogy életben tartják a metal közösséget, éljen a rock'n'roll!"   www.facebook.com/coreleoni CORELEONI: Eugent Bushpepa - ének Leo Leoni - gitár...

HAMMERFALL - Videoklippel a februári lemez címadó dala: Hammer Of Dawn
HAMMERFALL - Videoklippel a februári lemez címadó dala: Hammer Of Dawn

Február 25-én jelenik meg az új Hammerfall album, a Hammer Of Dawn, a 2019-es Dominion lemez utódja, az első előzetes dallal, az új lemez címadó nótájával azonban már lehet ismerkedni....

WOLFTOOTH - Doom, stoner és epikus heavy metal, új dal: Ahab
WOLFTOOTH - Doom, stoner és epikus heavy metal, új dal: Ahab

Az epikus heavy metalt doomos, stoneres témákkal kísérő richmondi Wolftooth harmadik albuma, a 2020-as Valhalla lemez utódja, december 3-án jön majd ki Blood & Iron címmel. Harmadik...

MOLICS ZSOLT - Tragikus hirtelenséggel hunyt el a magyar színtér egyik legendás énekese
MOLICS ZSOLT - Tragikus hirtelenséggel hunyt el a magyar színtér egyik legendás énekese

53 éves korában elhunyt Molics Zsolt, a Cool Head Klan és a Mamut énekese, aki korábban olyan csapatok frontján állt, mint a Sámán, a Classica, a Seneca, de rövid ideig még a Moby...

FROZEN CROWN - Klippremier: The Water Dancer
FROZEN CROWN - Klippremier: The Water Dancer

Az még január végi hír volt, hogy váratlanul hárman is távoztak a power metal vonalas olasz Frozen Crownból. A csapat második albuma 2019 tavaszán jött ki Crowned In Frost címmel, a...

TANKCSAPDA - Az új videoklip: Nincsenek szavak
TANKCSAPDA - Az új videoklip: Nincsenek szavak

A 2019-es Liliput Hollywood album Nincsenek szavak dalához készült el a Tankcsapda új klipje. A lemez zárótétele eredetileg két rajongó - Robi és Kata - tragikus halálának...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS