BEAUTY & THE BEAST 2009 - Élő Fém + Fotógaléria!

2009. november 27., Bp., Diesel Klub

2009. december 1. (kedd) 15:46 | utoljára módosítva: 2009. december 11. (péntek) 10:10
Csak két hónap telt el a szeptemberi Metal Ladies Night óta, és máris itt egy újabb hasonló jellegű rendezvény a női énekes zenék kedvelőinek. A szeptemberi bulival ellentétben ezúttal nem a magyar, hanem a külföldi zenekarokon volt a hangsúly, így a helyszín sem az általam nem igazán kedvelt Kék+Vörös lyuk, hanem a jóval színvonalasabb Diesel lett. A négy Napalm Records-os zenekar + a Sirenia fesztiválturnéjának utolsó előtti állomása volt a budapesti, ahol az öt állandó fellépő mellett két magyar zenekar is lehetőséghez jutott.

 


 
A meghirdetett kezdés előtt negyed órával meglepetéssel vettem észre, hogy a hazai bandák közül a több mint egy évtizede működő, nagy tapasztalattal rendelkező és a közönség által is jobban ismert és kedvelt Ideas készülődött a rendezvény megnyitására. Akik ráadásul Tatabányáról, munka után kissé késve érkeztek a Népligetbe, így az eredetileg tervezett hét számos programjukat kettővel kénytelenek voltak lerövidíteni.
 
A nekik jutó rövid idő alatt viszont teljesen maguk mellé állították a közönséget, a két Kun Anitával készült lemez legnagyobb slágereit játszották. A Szerelemmel kezdtek, aztán jött a Kardok királya, a Főnix az Égjen még, a végén pedig a Te döntöd el. Jó volt látni, hogy az első sorokban sokan együtt énekelték Anitával a dalokat, ami bizonyította, hogy jó döntés volt tőlük a magyar nyelvre való átváltás. A két alapító tag nyári kilépése után Zelizi Laci helyére nem érkezett új gitáros, de Preil Tibcsi egyedül is jól megoldotta a feladatot, a basszusgitáros Schlick Attila pedig látványban is erősítést jelent, ahogy a korábbi koncerteken, úgy most is végigmozogta, headbangelte a koncertet. A Dalriadával közös őszi turnén nagyon összerázódott a társaság, a programjukat nézve mindenképpen előkelőbb pozíciót érdemelnének egy ilyen fesztiválon is.
 
A Velvet Seal idén jelentette meg erősen Lacuna Coil hatású első albumát, a koncerten ennek dalaiból válogatták össze programjukat. Cristina Scabbiáék utóbbi albumait, ahol modern elemekkel vegyítik az alap gothic metal stílust, nem igazán tudtam megkedvelni, ugyanígy a Velvet Seal albuma sem forgott sokat a lejátszómban, bár volt rajta néhány kifejezetten erős darab is. A programjuk alatt végig ördögszarvakat dobáló Gabee elsősorban erősen eltúlzott sminkével tűnt ki a többi énekesnő közül, egyébként viszont szimpatikus jelenség, és a hangja is olyan volt, amilyennek azt a műfaj megkívánja.
 
Az est első külföldi fellépője a Liechtensteinből érkező Elis volt, akik eredeti énekesnőjük tragikus halála után most indultak először nagyobb turnéra. A Sabine Dünser helyére érkező Sandra Schleret a Dreams Of Sanity-ből lehet ismerős azoknak, akik már a 90-es években is a műfaj kedvelői voltak. Mostanában pedig az epikus folk metalt játszó, most ősszel Nibelung címmel új albumot megjelentető Siegfried zenekar sorait is erősíti egyből felismerhető hangjával. Bár nem egy tipikus gothmetalos szépség, pozitív kisugárzásával mégis a rendezvény egyik legvonzóbb énekesnője volt Sandra, látszott rajta, igazán élvezi, hogy itt lehet köztünk. A programjuk felét a fesztivál idején megjelenő Catharsis album dalai tették ki, a Thinkling Shadow-val nyitottak, majd jött a Des Lebens Traum, Des Traumes Leben, zárásként pedig a talán legnagyobb sláger a Firefly. A Sabineval készült dalok közül a Lost Soul és a Der Letzte Tag hangzott el, és természetesen nem maradt ki a Show Me The Way sem, ami a tavalyelőtti azonos című minialbumon mindkét énekesnő előadásában hallható volt. Koncerten a lemezeknél metalosabb verziókat hallhattunk, Pete Streit pedig remek gitárszólókat is a dalokba csempészett, nagy örömömre. Számomra ők voltak az est legjobbjai, sajnálom, hogy csak hat előadására kaptak lehetőséget. De a Catharsis talán meghozza számukra a megérdemelt sikert, és láthatjuk majd őket hosszabb programmal is.
 
BEAUTY & THE BEAST 2009 - Bp, Diesel 11/27 (Fotók: Winternight)   

Arjen Lucassen a The Human Equation album vendégénekeseinek keresgélése közben bukkant rá a mexikói progresszív rock/metal Elfonía énekesnőjére Marcela Bovióra, (érdekességként jegyzem meg, a turné mind a négy női énekes csapata az anyaországon kívülről szerzett magának énekesnőt) és az akkori vendégszereplés nyomán egy közös zenekart is létrehoztak, Stream Of Passion néven. Az első album után gyorsan kiadtak egy dupla koncertlemezt és dvd-t, Marcela átköltözött Hollandiába, Arjen viszont egyéb elfoglaltságai miatt már nem tudott aktívan részt venni a zenekar életében. A második album, az ősszel megjelent The Flame Within már nélküle készült el, a zenekarnak viszont így is sikerült bekerülni erre az európai turnéra. Marcela, a mexikói vörös démon egy igazán látványos jelenség, és a hangja is kiváló, nem véletlenül esett rá annak idején Arjen választása. A lemezeken hallható szimfonikus témák gépről mentek, a hegedűt viszont időnként előkapta Marcela. Nagyon szeretem a hegedű hangját, most is öröm volt hallgatni. Lemezbemutató turnéról lévén szó, a Flame Within dalai voltak túlsúlyban, elhangzott többek közt a Now Or Never, a megklipesített In The End és a Radiohead feldolgozás, a Street Spirit. A dvd-jüket látva, egy nagyobb színpadon, hosszabb programmal még emlékezetesebb előadásra is képesek lennének, remélem egyszer ennek is tanúi lehetünk itt, Magyarországon is.
 
Az Atrocity minden szempontból kilógott a sorból, ők voltak az egyetlen nem női énekessel felálló zenekar, és a zenéjük is jelentős mértékben különbözik a többi fellépőtől. Jelenlétüket annak köszönhetik, hogy a főzenekar Leaves' Eyes és az Atrocity tagsága szinte teljesen megegyezik, így logikus lépésnek tűnhetett az ő fellépésük a fesztiválon. A 90-es évek elején kiadtak egy egész kellemes death metal lemezt Todessensucht címmel, azóta viszont nagyon eltávolodtak attól a stílustól. Pályafutásuk mélypontjait a 80-as évek szintipop slágereinek feldolgozásait rejtő Werk I. és II. albumok jelentik, és ezen a koncerten elsősorban ezekre koncentráltak. Az eredeti állapotukban szinte hallgathatatlan dalok az Atrocity előadásában sem lettek sokkal élvezhetőbbek, kivételt jelent ez alól a program végén előadott két dal, ahol Sandra Schleret-tel énekelt duettet a térdigérő hajjal megáldott Liv-Kristine-férj Alex Krull. Az amúgy lapos zenei programot időnként két táncosnő dobta fel, de ennél több pozitívumot nem nagyon tudok elmondani róluk.
 
Az ex-Tristania gitáros-hörgős Morten Veland Sirenia zenekara már a negyedik albumát jelentette meg idén The 13th Floor címmel. Ezen mutatkozott be a Spanyolországból importált énekesnő Pilar Giménez García. Nekem a korábbi énekesnők hangja jobban tetszett, de azért kíváncsi voltam, mit nyújt élőben Pilar. Elsőként azt állapítottam meg, hogy a zenekari fotókon sokkal vonzóbb, mint élőben, de a színpadi jelenléte sem volt igazán emlékezetes. Hideg volt és merev. Morten viszont élvezte a koncertet, rendszeresen változtatta a helyét, hol itt, hol ott bukkant fel és a hörgése is teljesen rendben volt. Minden lemezükről eljátszottak néhány dalt, nagy örömömre az első lemezes Meridian is bekerült a programba, a második albumról az Euphoria és a Star-Crossed, a harmadikról a Downfall, az Other Side és a koncertjüket záró My Mind's Eye hangzott el, a legnagyobb szerepet viszont ahogy az várható volt, a The 13 Floor dalai kapták. The Path Of Decay, Lost In Life, The Seventh Summer és a Led Astray.
A lemezeken hallható, a dalokhoz jelentős pluszt adó szimfonikus témák, sőt a kórusok is gépről mentek, ez kicsit elvett a produkció értékéből, de összességében élvezetes koncertet adtak.
 
Megalakulásuk idején csak a Theatre Tragedy énekeső új zenekaraként emlegette mindenki a Leaves' Eyes-t, mostanra viszont sikerült egy ilyen sok zenekaros turné főzenekari pozíciójába tornászni magukat. Ebben nagy szerepet játszott a kiválóan sikerült, norvég mitológiával foglakozó Njord album.
 
Az intro után ennek címadójával kezdődött a koncert, és a teljes program a Njordra épült. A lemez 12 dalából nyolcat játszottak el. Jöttek sorban a jobbnál jobb dalok, My Destiny, Emerald Island, Northbound, Ragnarok. A sok zenekar által játszott Scarborough Fair (idén ősszel a My Dying Bride is feldolgozta) viszont az utolsó pillanatban kimaradt a programból. A korábbi albumokat csak egy-egy dal képviselte, a Vinland Sagáról a Farewell Proud Man, a Lovelorn-ról pedig a Norwegian Lovesong. A turnén kézsérülés miatt nem vehetett részt a basszusgitáros Alla Fedynitch, őt Oliver Holzwarth helyettesítette a Blind Guardian-ből. Látványban persze nem nyújtott annyit, mint az igencsak vonzó Alla, de játékára nem lehetett panasz. Alex néhány dalban bemutatta, hogy még mindig tud hörögni, de sokszor csak showmanként, Schuster Lóri módra lelkesítette a közönséget.
 
Liv-Kristine a korai T.o.T. idők óta kedvenc énekesnőim egyike, jó volt őt élőben látni, hibátlanul adta elő angyalkás dallamait. Ritkán látni manapság dobszólókat a koncerteken, egy gothic metal bulin meg különösen nem számít erre az ember, a szénné tetovált Seven Antonopolous viszont egy egészen élvezetes dobszólóval örvendeztetett meg minket, ami alatt Liv-Kristine-nek volt ideje átöltözni. Majd néhány bárszék került a színpadra, hogy meghallgathassuk az Irish Rain akusztikus verzióját. Az alapprogramot, ahogy a lemezen is, a Frøya's Theme zárta, a végén pedig egy ráadás, a Nine Wave Maidens.
 
Ha figyelembe vesszük, hogy aznap este játszott Budapesten az Alice In Chains, Eric Adams a Manowar DVD bemutatójára érkezett a fővárosba, másnap pedig az Ossian és a Kalapács is lemezbemutató koncertet tartott, elfogadható volt a nézőszám a Dieselben. Sok zenekaros rendezvények gyakori hibája a jelentős csúszás, itt ezzel sem volt gond, 10-15 perc alatt átszereltek a zenekarok, ez pont elég volt arra, hogy kiürült söröskorsónkat telire cseréljük. A zenekarok mindegyike helyt állt, kellemes emlékekkel gondolhat vissza mindenki erre az estére.
 
Winternight

 

Hammer TV

 
CORELEONI - Új énekessel érkezik a Gotthard gitáros bandájának harmadik albuma
2021. december 1. (szerda) 17:10

Még a nyáron jelentette be a Gotthard társalapítója és a Coreleoni gitárosa, Leo Leoni, hogy megtalálták Ronnie Romero énekes utódját; a Coreleoni új frontembere az albán Eugent Bushpepa lett. Az új énekes a Sunrise és a Darkology zenekarokból lehet ismerős, pár éve pedig a Mila című dallal képviselte Albániát az Eurovíziós Dalfesztiválon. A Coreleoni harmadik albuma májusban érkezik majd, az első előzetes dal pedig januárra várható. A Coreleoni korábban az AFM kiadónál volt, az új lemezt azonban már az ex-Nuclear Blast főnök és stábja által elindított új kiadó, az Atomic Fire gondozza majd.  Leo Leoni: "Boldog vagyok, egyben megtiszteltetés számomra, hogy részese lehetek ennek az új és izgalmas fejezetnek! Köszönjük az Atomic Fire Recordsnak, hogy életben tartják a metal közösséget, éljen a rock'n'roll!"   www.facebook.com/coreleoni CORELEONI: Eugent Bushpepa - ének Leo Leoni - gitár...

HAMMERFALL - Videoklippel a februári lemez címadó dala: Hammer Of Dawn
HAMMERFALL - Videoklippel a februári lemez címadó dala: Hammer Of Dawn

Február 25-én jelenik meg az új Hammerfall album, a Hammer Of Dawn, a 2019-es Dominion lemez utódja, az első előzetes dallal, az új lemez címadó nótájával azonban már lehet ismerkedni....

WOLFTOOTH - Doom, stoner és epikus heavy metal, új dal: Ahab
WOLFTOOTH - Doom, stoner és epikus heavy metal, új dal: Ahab

Az epikus heavy metalt doomos, stoneres témákkal kísérő richmondi Wolftooth harmadik albuma, a 2020-as Valhalla lemez utódja, december 3-án jön majd ki Blood & Iron címmel. Harmadik...

MOLICS ZSOLT - Tragikus hirtelenséggel hunyt el a magyar színtér egyik legendás énekese
MOLICS ZSOLT - Tragikus hirtelenséggel hunyt el a magyar színtér egyik legendás énekese

53 éves korában elhunyt Molics Zsolt, a Cool Head Klan és a Mamut énekese, aki korábban olyan csapatok frontján állt, mint a Sámán, a Classica, a Seneca, de rövid ideig még a Moby...

FROZEN CROWN - Klippremier: The Water Dancer
FROZEN CROWN - Klippremier: The Water Dancer

Az még január végi hír volt, hogy váratlanul hárman is távoztak a power metal vonalas olasz Frozen Crownból. A csapat második albuma 2019 tavaszán jött ki Crowned In Frost címmel, a...

TANKCSAPDA - Az új videoklip: Nincsenek szavak
TANKCSAPDA - Az új videoklip: Nincsenek szavak

A 2019-es Liliput Hollywood album Nincsenek szavak dalához készült el a Tankcsapda új klipje. A lemez zárótétele eredetileg két rajongó - Robi és Kata - tragikus halálának...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS