OSSIAN - Élő Fém

2009. november 28., Bp., PeCsa

2009. november 30. (hétfő) 12:02 | utoljára módosítva: 2009. december 24. (csütörtök) 09:25

Döbbenetes, hogy idén már a nyolcadik alkalommal került megrendezésre az Ossianosok Nemzetközi Találkozója. Az évek során ez lett a hagyományos nagy buli és egyben pesti lemezbemutató napja, amelyen azoknak is meg kell jelenniük, akik ezért vagy azért, de csupán évi egy Ossian koncertet tudnak megnézni. Ugyan kábé halál fáradt voltam, és az előző napi döbbenetes erejű Alice In Chains előadás hatása alól sem sikerült még maximálisan kikerülnöm, este azért csak a Városliget felé vettem az irányt, hiszen mégiscsak évente egyszer van Endrééknek is ekkora önálló koncertjük.


A bulit nyitó Krízis nálam valahogy örök kieső, úgy tűnik, hogy egyszerűen képtelen vagyok elcsípni őket. Akár a Pallai-féle utazó fesztiválokon, akár ilyen PeCsás bulikon, de rendre az utolsó taktusokat kapom el. Ezúttal is csupán egy fél nótát sikerült lefülelnem… Pedig igyekeztem korán is érkezni.

A másodikként játszó Rubicon kapcsán abszolút képben voltam a HammerWorld-melléklet, valamint az egykori Gyöngyvér énekes, Orbán-Ducos Tamás révén, de itt és most nem sikerült maximálisan lenyűgözniük. Nem voltak rosszak, de még erőtlennek sem mondanám őket, a PeCsa-színpad azonban picit nagynak tűnt még nekik. Tamás hiába énekelt itt is remekül, azért az utánérzős hard rock témák, nem egyszer konkrét Edda „nyúlások”, bántották a füleimet. Ettől persze még nem veszett fejsze nyele a csapat, egy önálló koncerten kíváncsi lennék a saját arcukra!
 
Az Ossian azon példás zenekarok közé tarozik, akik a kiírt kezdést, évek óta metronóm-pontossággal betartják. A Rubicon után lefüggönyözött színpadon rohammunka folyhatott, mert mint kiderült, egyes látványelemek még csak ekkor kerültek a helyükre. (Érthetően, nehogy idő előtt „lőjék le” a meglepetést.) Ám még így is percre időben csendült fel a jól ismert intro. Előzetesen döbbentem néztem, még a Rubicon alatt is, hogy legalábbis a megszokotthoz képest mennyire kevesen vannak a teremben. A keverő környékén, meg hátrébb is szinte lézengtek az arcok. Picit féltem is, el ne ússzon a buli, ám a kezdésre - honnan, ki tudja? - mégis megtelt a terem. Pont, mint az előző években. Válság ide vagy oda, az Ossian tábor évről-évre tiszteletét teszi a bulikon, Paksi Endre és csapata pedig igyekszik meg is hálálni mindezt.
 
A PeCsás látvány, ahogy minden évben, ezúttal is újabb elemekkel gazdagodott. Az extrém, kör alakú fényhídon túl ugyanis a dobemelvény két oldalára lépcsőzetesen elhelyezett ledfal-elemeket lógattak be, amelyek a rájuk vetített hangulatfokozó színekkel, effektekkel valóban sokat dobtak a színpadképen, kihasználva a fények és színek nyújtotta lehetőségeket. Le a kalappal (egyben kíváncsi leszek, mit hoz a következő év), a programnál viszont így nyolcadjára egyes pontokon már kevésbé voltam „kibékülve”.
 
Na, nem drákói szigorból, mert a csapattal nem volt persze gond (ahogy szokták, hozták a formájukat), és örömmel fogadtam - persze a nyilvánvalóan új szereplős friss számokon túl - egy-egy régebben játszott darab elővételét is. Ilyen a 15 perc pl., ami egy kifejezetten erős dal is). Ám ennyi év után én talán mégis mernék ennél nagyobbat álmodni, és elhagyni mondjuk a sok-sok-sok év óta bebetonozott Rock katonái kezdést, vagy akár állandóbb szereplő dalokat is beáldozni elveszett gyöngyszemekért, amik tényleg ritkaságnak számítanak (akár a szinte fekete-bárány Félre az útból, vagy Emberi dolgok albumokról), és ami által így valóban meglepő és különlegesség-számba menő lehetne már a program alapján is egy ilyen Nemezetközi Találkozó.
 
Nyilván persze így sem távozhatott egy rajongó elégedetlenül, szikraeső is villant (fentről és lentről is), a setlista pedig így is hemzsegett a klasszikus régi vagy a mára klasszikusssá ért új korszakos daloktól, a hangulat pedig abszolút panaszmentes volt. (Én pedig keblemre ölelhettem így élőben is az utóbbi évek legerősebb új dalát, a Külvárosi álmokat!)
 
Ős-Ossianosként még ma is nosztalgikus érzéseket csal elő belőlem a Sátán képében, vagy a klasszikus Acélszív is, minden idők legekményebb Ossian daláról, az Ítéletnapról nem is beszélve, azt pedig mindig külön öröm látni, hogy mennyi nálunknál jóval ifjabb rocker teszi tiszteletét látható fanatizmussal egy-egy ilyen bulin.
Egy remek hétvége valóban klasszikus lezárása volt ez a buli a magyar heavy metal alapcsapatával.
Szilvás Gergő

 

A szombaton megrendezett Ossianosok VIII. Nemzetközi Találkozóján, az Egyszer az életben album bemutató buliján készült fotók galériája.

 A koncert teljes programja:

Intro
A Rock katonái
Az ördögök mennyországa
Élő sakkfigurák
Vadászik a vér (piró)
Tűzkeresztség II
15 perc
Fegyver és töltény
Acélszív
A Sátán képében
Fényév távolság
Desdemona
Egyszer az életben (piró)
Ítéletnap
V. magyar tánc + dobszóló
A pokolnál hangosabb
Amikor még
Külvárosi álmok (piró)
Éféli lány (akusztikus)
Magányos angyal (akusztikus)
A magam útját járom
Szenvedély
Rocker vagyok

ráadás:
Rock And Roll démon
Nincs menekvés

2. ráadás:
Mire megvirrad


www.ossian.hu
www.myspace.com/ossianofficial

 

 

 

Hammer TV

 
MHORAI - It az új hazai deathcore csapat első albuma: Hegemony
2021. szeptember 26. (vasárnap) 07:14

Hegemony címmel megjelent és végig is hallgatható az új hazai deathcore formáció, a Mhorai első albuma. "A felvételek a házi stúdiónkban készültek, a keverési munkálatokat pedig a No Silence Studio végezte. A Hegemony című nagylemezünk fizikai formában is megrendelhető. A 10 saját dal mellett van egy bónusz is, egy feldolgozás, az I'm Broken a Panterától." Rendelés (CD/póló)     www.facebook.com/mhoraimetal "...Ez a lemez tartalmazza mindazt, amit jelenleg a metal zenéről tudunk és szerettünk volna megosztani Veletek. Az elmúlt évben, debütálásunk óta egyre többen hallgatják a zenéinket internetes felületeken és egyre többen hordanak Mhorai-pólókat is. Bizony lettek, akiknek már most kedvencei közé tartozik egy-egy dalunk. Ez az ok, ami mindig elég motivációt adott a folytatáshoz..."   MHORAI - Hegemony (a 2021-es album)   MHORAI: Köteles Máté gitáros...

DAWN OF SOLACE - Új dal és klip a Wolfheart főnökétől: Skyline
DAWN OF SOLACE - Új dal és klip a Wolfheart főnökétől: Skyline

14 év után adta ki második albumát 2020 elején a Dawn Of Solace, a Wolfheart-főnök Tuomas Saukkonen szólóprojektje, de a folytatásra nem kell ennyit várni. A sötét hangulatú,...

EMIGRATE - Két albumelőzetes dal a Rammstein gitárosától
EMIGRATE - Két albumelőzetes dal a Rammstein gitárosától

The Persistence Of Memory címmel november 5-én érkezik az új lemez a Rammstein gitárosának Emigrate projektjétől. Richard Z. Kruspe másik bandájának legutóbbi albuma a 2018-as A Million...

NORTHTALE - Az első albumelőzetes dal az új énekessel: Only Human
NORTHTALE - Az első albumelőzetes dal az új énekessel: Only Human

Itt az első Northtale dal az új énekessel! A power metal bandában az ex-Twilight Force énekes, Christian Eriksson utódja a brazil Guilherme Hirose (Traumer) lett, a november 12-én...

THE DARKNESS - Novemberben jön az új album, friss dal és klip: Jussy's Girl
THE DARKNESS - Novemberben jön az új album, friss dal és klip: Jussy's Girl

Motorheart címmel november 19-én jelenik meg a Justin Hawkins énekes vezette brit hard rocker The Darkness hetedik albuma, harmadik előzetesként pedig a videóval kísért Jussy's Girl dallal...

THE ANSWER LIES IN THE BLACK VOID - Album és friss klip, atmoszférikus doom a magyar/holland duótól
THE ANSWER LIES IN THE BLACK VOID - Album és friss klip, atmoszférikus doom a magyar/holland duótól

Horváth Martina énekesnőt ismerheted a Niburtából, a Ghymesből, a Thy Catafalque lemezeiről is, de az Agregator egyik dalában is vendégeskedettt, a legfrissebb formciója pedig egy...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS