AGREGATOR - Itt az Emberség című új album!

A HammerWorld novemberi extra melléklete - Saját szavaikkal!

2009. október 26. (hétfő) 14:57 | utoljára módosítva: 2009. november 8. (vasárnap) 17:54
Novemberi számunk extra CD melléklete egy teljesen friss album lesz, a tatabányai Agregator harmadik nagylemeze, az Emberség. Az 1997-ben alakult banda északi típusú fémzenét játszik, karcos, riffgazdag, ám mégis dallamokkal teli metalt, szövegeik pedig útkeresésről, dekadenciáról és a mindennapos küzdelmekről szólnak. Egy demó és egy EP után jelent meg 2004-ben a zenekar melankolikus hangulatú debütáló albuma, A semmi ágán, amit két évvel később követett az energikusabb Szürkület. Az Agregator 2009 szeptemberében fejezte be az Emberség felvételeit, melynek egyes dalaiban vendégvokalisták is helyet kaptak: Rieckmann Tadeusz a Dalriadából, Tanka Balázs a Turbo-ból, valamint Tóth Balázs a Tesstimonyból. A lemez dalait a csapat frontembere, Mikus Tamás, azaz Tass mutatja be.

 

Magáról a lemezről:
"Mivel dalainkban keverjük az északi zenék dallamos súlyát a hard rock lüktetésével és emberközpontú gondolataival, ezért gyakran használják ránk a death'n'roll címkét is. Hatásainkban leginkább a '90-es évek azon zenekaraihoz kötődünk, amelyek elhagyván a kezdeti, extrémebb, death metalos gyökereiket, elindultak a gót/dark/rock irányba és valamilyen sötét és keserűen cinikus érzelemvilágba szőtt vonalát alkották meg a metal zenének. Pl. Cemetary, Sentenced, illetve a Moonspell vagy a Paradise Lost.
2009 szeptemberében fejeztük be az Emberség felvételeit. A Szabó Dávid és Loderer László gitárduó és szerzőpáros által jegyzett új dalok valamivel direktebb és thrash-közelibb vonalon mozognak, mindemellett megőrizték a zenekarra jellemző dallamosságot is. A szövegek elsősorban a címadó gondolatot járják körül, azokat a szélsőséges érzelmeket festik meg, amelyeket az embernek egyedül kell átélnie, kezdve az Éjfél felé dal 'se-veled-se-nélküled' poklától a Mint tűz és a jég önvizsgáló menedékén át a Tűz, jöjj velem! búcsújáig. Egyes dalokban más zenekarokban tevékenykedő barátaink is helyet kaptak vendégvokalistaként: Rieckmann Tadeusz (Dalriada) - A skorpió útja, Létszomj, A zárt ajtók joga, Tanka Balázs (Turbo) - Éjfél felé, Romok között, valamint Tóth Balázs (Tesstimony) - Mint tűz és a jég.
A dalok sötét hangulatát hűen tükröző borító Plamen Kolev bolgár grafikus és Posta János munkáját dicséri.

 

ÉJFÉL FELÉ
"Ez a dal készült el legkorábban, még Tibcsy (Preil Tibor gitáros, ma Ideas) és Dávid (Szabó Dávid gitáros) rakták össze. Idén valamikor tavasszal fel is demóztuk. Amikor Tanka Balázs cimborám jelezte, hogy szívesen vokálozna valamelyik dalunkban (hiszen már Binciéknél átesett az underground sötét oldalának tűzkeresztségén), egyből erre a nótára gondoltam. Annál is inkább, mert pont a születésnapi ünnepsége utáni napon vettük fel a dal demóját és a tiszteletére rendezett összejövetelen elfogyasztott dolgok nagyban hozzájárultak ama korai felvétel karcosságához! (nevet) A szöveg a 'se-veled-se-nélküled' kapcsolatokon belül izzó pokoli függésről szól. Amikor az ember eltéved benne és nem tudja mit akar, kit keres, a másikat vagy magát, vagy akárkit..."
 
A SKORPIÓ ÚTJA
"Létezik egy tanmese a skorpióról és a békáról. Az előbbi át akar jutni a folyón, ezért megkéri a békát, hogy vigye át, s amikor az ellenkezik, megígéri, hogy nem marja meg, ám a folyó közepén mégis megteszi. Mikor kérdi a béka, hogy miért is tette, hiszen így mindketten meghalnak, a válasz erre az, hogy ilyen a természete. Erről szól maga a dal is... Ha már önmagunkkal kell megosztanunk ezt a világot, jobb, ha élvezzük, amit találunk. Legalább önmagunknak ne hazudjunk saját vágyainkról! A refrénben az előző lemezen is szerepelt Dalriada-dobos, Rieckmann Tadeusz segít a mondanivaló súlyosbításában."
 
ROMOK KÖZÖTT
"Ez a szám készült el legutoljára. Lendületesre és szerintem elég fogósra sikerült. Ahol kell, ott zúz, ahol más kell, ott meg dallamos, de végig lüktet. Minden a helyén van benne. A nótában ismét hallható Tanka úr, a hangja még ellenállhatatlanabbá teszi az amúgy is sodró refrént!
Szövegileg ez egy könyves dolog. Szerb Antal Utas és holdvilág-jából jött az ihlet, annak is a záró soraiból. A főszereplője szemlélődve halad át életén, teszi, amit elvileg tennie kell, úgy csinál, ahogy elvárják tőle, de végig valami egészen másra vágyik. Többre, mint ami ebből a pályából jöhet. Fellázad, de végül visszakeveredik az eredeti kerékvágásba. A végső gondolata az, hogy mindegy mennyire sötét a világ, bármi áron életben kell maradni, hiszen csak így lesz esély arra, hogy lássunk jobb időket."
 
MINDENTELENÜL
"Ez egy thrashesebb nóta, a skorpiós dal vonalát követi. A gondolat mögötte pedig az, hogy az ember nem élhet meg mindent, állandóan választania kell, pedig alapjában szeretne megtapasztalni minél több élményt. Általában nem is jó és rossz között merül fel a választás kényszere, hanem nagyon gyakran jó és másképp jó között. Ilyenkor valamelyik ujjba bizony bele kell harapni... Talán ezért van az, hogy gyakran elégedetlenkedünk a sorsunkkal, bármilyen jónak is látszik az. Kívülről csak annyit látni, ami van, de amit beáldoztunk érte, csak minket rág..."
 
 
AGREGATOR - Emberség album 2009 (Kedvcsináló előzetes) 
 
MINT TŰZ ÉS A JÉG
"Ezt a szerzeményt Dávid írta egy érzelmi kitöréss után. Eléggé el is tér a többi daltól, ami csak azt bizonyítja, hogy Dávid alapjában igen nyugodt srác! (nevet) Ebben a számban vendégeskedik Tóth Balázs a Tesstimonyból, és a hangjától az egész produkció olyan lett, mint egy sárkányhajó találkozása a Christian Epidemic-kel! (nevet) A tartalmi alapok még régebben keletkeztek, amikor még nem volt egyértelmű, hogy csak magyarul visszük tovább a zenekari produkciót. Volt egy ötletem, amely egy angol kifejezésen – cold harbour –on alapult. A jelentése hideg szálláshely: egy hely, ahol meg lehet pihenni, de amúgy nincs ott semmi, csak az, amit magaddal vittél. Ez ilyen önvizsgálatra való hely, egyfajta menedék, ahonnan vagy megtisztulva jössz elő, vagy sehogy. Ezért is jelenik meg benne a bürök, egy olyan speciális ’gyógynövény’, amelynek az a dózisa, amikor már gyógyítani képes, kritikusan közel van ahhoz, amelyik már ölni is tud."
 
A ZÁRT AJTÓK JOGÁN
"Zúzós, súlyos dal - kezdve némi akusztikával. A refrénben itt is felbukkan Tadeusz. Változatos nóta, itt-ott katatoniásan érdekes dallamokkal. A szövege arról szól, hogy mindenkinek vannak titkai, amelyeket jobb nem háborgatni. Attól, hogy a szekrények nincsenek tele csontvázzal, még nem kell nyitogatni őket. Világos? Jók, azok úgy, bezárva. Ha pedig mégis ott vannak azok a csontvázak, akkor meg pláne jó így..."
 
LÉTSZOMJ
"A második dal, amelyik elkészült, ez is fel lett demózva. A dal eléggé sodró és rock’n’rollos, és szintén van benne némi Tadeusz vokál. A tartalom nagyjából arról szól, ahogy saját teremtményeinken, alkotásainkon keresztül próbáljuk megélni mindazt, ami számunkra nem sikerült – nem voltunk képesek rá vagy csak nem mertük megtenni."
 
SEMMI, NINCS SEMMI
Ezt a nótát még Dávid egy régebbi, azóta már megszűnt zenekarának akkoriban el nem készült számából, annak ötletéből rakták össze a srácok. Ennek megfelelően dallamos és thrashes.
A szavak mögötte a kiüresedett sodródásról szólnak, a semmiről, ahogy lassan a részei leszünk mi is, és ellene nem is nagyon van mit tenni. A középrészben van egy zakatolós rész: beszélős, majd üvöltés jön, majd ismét beszéd. Az valahogy nagyon-nagyon betegre sikerült, nagyon cinikus, nagyon Szaszás lett!" (nevet)
 
TŰZZ, JÖJJ VELEM!
"A lemezünk zárónótája. Amikor elkészült, a vége miatt egyből tudtuk, hogy ez lesz az utolsó az albumon, csakis ez lehet a lezárás. Szintén lendületesen rock’n’rollos és nagyon illik az anyag végére. A tartalma természetesen Twin Peaks alapokon áll, a két világ határán. Azért is állja meg a helyét a dolog, mivel Tadeusszal és Balázzsal (Tanka) időnként meglátogatjuk a misztikus Black Lodge-ot, ami egy fővárosi rockkocsma éjfél után is nyitvatartó klub részén lebeg teljes titokban. Ott az ember már meg sem rezdül, ha furcsán mozgó óriást vagy visszafelé beszélő törpét lát... A végső vokálfelvételek után Balázzsal ismét ott kötöttünk ki. Telihold volt, eltűntünk és egy éjszakára újfent romlott hasonmásainkra hagytuk a kinti világot!" (nevet)
 

 

Hammer TV

 
RED ROCKETS - Dal- és klippremier: Örökké átkozott
2021. december 7. (kedd) 09:51

Örökké átkozott címmel egy új dallal és a hozzá forgatott klippel jelentkezett a szombathelyi Red Rockets. A 80-as, 90-es évek hazai dirty rock and rollját játszó csapat már dolgozik a 2019-es Túl a horizonton album utódján. Az új dalról és klipről a dalszerző-gitáros Kinöhl Dávid: "A dal szövege magában foglalja legőszintébb érzéseinket, melyeket a zenével, zenéléssel kapcsolatban érzünk. Mindenki életében történnek jó és rossz dolgok, néha összeomlik körülöttünk minden, de van valami, ami mögé mindig lehet menekülni, 'megment, ha az élet elrabol'. Az Örökké átkozott című dalunk körülbelül egy évvel ezelőtt kezdett el megszületni. Bár akusztikus gitáron látta meg a napvilágot, a próbaterem falai közt mégis egy tempósabb verzióban játszottuk, torzított gitárokkal. Mindannyian szeretünk kísérletezni a zenében, és ha valamit jónak érzünk a Red Rockets-ben, az az, hogy nem egy sémára épülnek,...

MOLTO - Új videoklip a debreceni bandától: Megtört álom
MOLTO - Új videoklip a debreceni bandától: Megtört álom

Kontroll címmel tavaly tavasszal jelent meg a debreceni Molto zenekar második nagylemeze, a 2018-as Víziók utódja. Az egykori Szeg, Necropsia és Beholder zenészekből álló és a súlyos,...

TEN - Premier a dallamrocker bandától, az első dal a februári lemezről: Fearless
TEN - Premier a dallamrocker bandától, az első dal a februári lemezről: Fearless

Here Be Monsters címmel február 18-án jelenik meg a Gary Hughes vezette brit dallamrocker Ten új albuma, a 2018-as Illuminati lemez utódja, első előzetesként pedig a Fearless dallal lehet...

OMEGA - 78 éves korában elhunyt a legendás énekes, Kóbor János
OMEGA - 78 éves korában elhunyt a legendás énekes, Kóbor János

78 éves korában rövid betegség után meghalt Kóbor János, Mecky, az Omega frontembere, adta hírül a zenekar. Az énekes pár héttel ezelőtt került kórházba. "Rajongók milliói...

P. MOBIL - A Fábry-show vendégei voltak, nézd meg a videót!
P. MOBIL - A Fábry-show vendégei voltak, nézd meg a videót!

Csütörtökön a Fábry-show vendége volt a P. Mobil, ahol a készülő nagylemezről, a Nyugodjál meg-ről a második előzetes dalt - Nagyon nagy a baj - élőben is előadták. Előtte pedig...

COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed
COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed

Heavy Steps címmel január 21-én jelenik meg a melodikus hardcore vonalas kanadai Comeback Kid hetedik albuma, a 2017-es Outsider lemez utódja, harmadik előzetesként pedig azzal a klippel...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS