RUBICON - Saját szavaikkal

Az októberi HammerWorld extra CD-mellékleteként megjelent debütalbum dalai

2009. október 10. (szombat) 12:17 | utoljára módosítva: 2009. október 17. (szombat) 15:49

A lendületes, melodikus hard rock muzsikát játszó budapesti zenekar még 2003-ban alakult, és három éven át a Társulat Tordája, azaz Tóth Attila volt az énekesük, majd a Gyöngyvér egykori frontembere, Orbán-Ducos Tamás állt a Rubicon élére. A 2008-ban kiadott, hat dalt tartalmazó A kocka el van vetve EP már vele készült el, most pedig itt a debütáló album, A holnap tüze, amely az októberi HammerWorld magazin extra CD-mellékleteként szerezhető be. A Rubicon fellép a november 28-án a Petőfi Csarnokban megrendezésre kerülő nagyszabású Ossian buli vendégeként is, de az igazi lemezbemutatójuk 2010. január 16-án lesz a Wigwamban, a H.A.R.D. Találkozó keretén belül. A holnap tüze album dalait a frontember Orbán-Ducos Tomi és az alapító/gitáros Horváth Imi mutatja be..

NYITÁNY
Orbán-Ducos Tamás (énekes): "Hmm… Ebben nem is énekelek! (nevet) Komolyra fordítva a szót: üde színfolt a Rubicon repertoárjában ez az instrumentális szerzemény. Az a legjobb, hogy amíg a srácok ezt játsszák a buli elején, én a színfalak mögül leshetem a közönséget, ahogy kezdi őket átitatni a zene!"
Horváth Imre (gitáros): "Ez egy nagyzenekari hangzással felvértezett, ízes, dallamos szólókkal kísért koncertkezdő dal egyébként."

 

ŐRANGYAL
O-D.T.: "Az egyik személyes kedvencem. Nem csak azért, mert ez éppenséggel a saját szerzeményem, hanem mert sikerült megtölteni azzal a döggel, erővel, energiával, amit eleve elképzeltem hozzá, amikor írtam a szövegét és a dallamokat. Én hiszek abban, hogy mindenkinek van egy saját, szuverén Őrangyala, aki fentről lesi minden apró botlását és segít neki, ha kell. Néha még sajnálom is őket, mert egy-két gyarló tett után biztosan rendesen hullik a hajuk... Az én őrangyalom már tuti, hogy kopasz!" (nevet)

 

RUBICON - A holnap tüze (koncertfelvétel a Wigwamból, 09/04/11)

A HOLNAP TÜZE
O-D.T.: "Hmm... Ez a legelső dal, amit hallottam a Rubicontól. És ez az, amit el kellett énekelnem nekik, ennek alapján választottak énekesükké. Könnyednek tűnik a szám, ám minden hangja átgondolt és felépített. Szeretem énekelni, mert rettentően fülbemászó a dallam, mondhatni, ez a 'közönségénekeltetős' dalunk. Nyilván nem véletlen az sem, hogy ez lett az albumunk címadója."
H.I.: "Ez a nóta az elsők között látott napvilágot. Sokak szerint a Rubicon zenekar velejét adja, tele van élettel, az élet szeretetével, azaz teljesen pozitív és bizakodó szemléletet sugároz."

 

CSILLAGOD VEZESSEN
O-D.T.:  "Slágergyanús! (nevet) Némi klasszikus Van Halen is árad belőle egy-egy röpke pillanat erejéig. Némiképp az Őrangyalhoz is lehet kötni, már ami a mondanivalót illeti. Ne add fel, menj előre, bárki bármit is mond! Neked is van egy csillagod, ami vezet az utadon, csak találd meg az égen! Bízz meg benne és kövesd!"

 

LÉLEKSIVATAG
H.I.: "A legelsőként elkészült szerzeményem a lemezről, ezért végtelenül közel áll a szívemhez. Keleties hangulatú motívumok is átfonják az egyik legkeményebb dalunkat, és érdekes módon a keménységét éppen az a lomha fejbólogatós tempó adja, ami tökéletesen passzol a kicsit borongósabb mondanivalóhoz."
O-D.T.: "Léteznek olyan emberek, akiknek a szemében a segítségül nyújtott kéz leginkább egy koszos disznólábhoz hasonlít. Nem kötelező elfogadni a segítséget, viszont nem biztos, hogy a nihil önfejűség célravezető."

 

FELKAP A SZÉL
O-D.T.: "Ez a nóta is az elsők között volt, amit megtanultam az akkori Rubicon repertoárból. Mindig találok benne valami új finomságot. Remekül felépített, dinamikus szerzemény, így egy időben a Nyitány után mindig ezzel kezdtük a koncerteket. Elég nagyot tud ütni!" (nevet)
H.I.: "Ez szintén egy slágergyanús tétel, egy igazi koncertdal, ami bárhol és bármikor beindítja a közönséget."

 

MERRE TART AZ ÚT
H.I.: "Gyerekek, szerintem a legfogósabb refrént ebben a nótában találhatjátok! (nevet) Zeneileg nagyon összetett, négy hangnemváltás is van benne, de ennek ellenére masszív, hegytolós egységet alkot. A mondanivalója egyértelmű: ha célok nélkül élünk, az nem vezet sehová. Mindig tudnunk kell merre tart az út, amin járunk."
O-D.T.: "Ebben a dalban vágtam ki először életem legmagasabb hangját. Csak egy helyen fordul elő benne, de az egy magas 'D'. Egy magas 'D'! Bárhonnan is hallgatom... Az egyik legmetalosabb nótánk, mehet rá a hajrázás ezerrel! Közben meg progresszívoskodás is van benne rendesen..."

 

RUBICON - Csak bennem bízz (EP változat)

CSAK BENNEM BÍZZ
O-D.T.: "Gyors és lassú. Mint a jó szex! (Nevet) Legalábbis a ritmusa. A szöveg viszont inkább egy kicsit befordult, önelemző és kitörő. Sokaknak fáj, hogy a mai világban feledésbe merültek az emberi értékek, túl sok a hazug ember. Tisztelet a kivételnek."

 

ELVESZETT LÁNY
O-D.T.: "Eddig az egyetlen blues dalunk, de biztosan nem az utolsó. Egy könnyedebb, játékosabb hangvételű tétel, ízes riffekkel és szólókkal, tele élettel. Szerintünk ilyennek kell lennie egy bluesos dalnak, persze Rubicon módra!

 

AHOGY ÉLTEM
O-D.T.: „Az a tűz még bennem ég
Sose bántam semmit még
Ahogyan éltem úgy volt szép
Újra mindent megtennék”
H.I.: "Ebben a dalban hangzik el a kedvenc szólóm a lemezről: egy tappinges, arpeggios őrület… IMÁDOM JÁTSZANI! Ez a nótánk mindig mindenkiben más érzéseket, gondolatokat ébreszt. Eddig még nem hallottam két egyforma véleményt róla."

 

ELROHAN MELLETTED AZ ÉLET
H.I.: "Ezzel elérkeztünk a koncertzáró dalhoz, amely nem véletlenül került ide. Szédületes tempó, tekerős billentyű- és gitárszóló jellemzi. Úgy gondoltuk, hogy a lemez legvégéhez közeledve érdemes bedobni egy ilyen típusú dalt, hogy amikor kikapcsolod a lejátszót, még jó ideig ott lüktessen a fejedben a Rubicon!" (nevet)
O-D.T.: "Az egyik legpörgősebb dalunk, ez mindig fel tudja rázni a közönséget. Ha az ember csukott szemmel jár, soha nem fogja meglátni azokat a lehetőségeket, amelyek szembejönnek vele. Elsétál mellettük, majd ugyanúgy a sanyarú sorsán fog keseregni, mint sokan mások. Ne legyetek ilyenek! NYISSÁTOK KI A SZEMEITEKET!"

 

UTOLSÓ EMLÉK
O-D.T.: "És a legeslegvégére itt egy lassú, lírai dal. Mély, érzelmes, verzéről verzére felépített, körülbelül, mint amikor lassan behálóz egy érzés... Magával ragad, és elrepít."
H.I.: "Úgy gondolom, hogy a szám végén hallható szóló outro hangulata egy vérbeli lemezbefejezés."

 
 

 

Hammer TV

 
TEN - Premier a dallamrocker bandától, az első dal a februári lemezről: Fearless
2021. december 6. (hétfő) 17:02

Here Be Monsters címmel február 18-án jelenik meg a Gary Hughes vezette brit dallamrocker Ten új albuma, a 2018-as Illuminati lemez utódja, első előzetesként pedig a Fearless dallal lehet ismerkedni. A Ten nem is egy, hanem két új albumot készített el a világjárvány okozta kényszerpihenő miatt, de a két lemez között nincs kapcsolat, a Here Be Monsters tehát nem amolyan első rész, hanem egy önálló anyag. A producer maga Gary Hughes volt, a keverést és a maszterelést pedig Dennis Ward végezte, akivel már a 2011-es Stormwarning lemez óta együtt dolgoznak.   www.facebook.com/TenOfficial TEN: Gary Hughes - ének Dann Rosingana - gitár Steve Grocott - gitá Steve McKenna - basszusgitár Darrel Treece-Birch - billentyűs hangszerek + Markus Kullman - dobok (vendég)   TEN - Fearless (a 2022-as Here Be Monsters albumról) TEN - Here Be Monsters (02/18 - Frontiers) 01. Fearless...

OMEGA - 78 éves korában elhunyt a legendás énekes, Kóbor János
OMEGA - 78 éves korában elhunyt a legendás énekes, Kóbor János

78 éves korában rövid betegség után meghalt Kóbor János, Mecky, az Omega frontembere, adta hírül a zenekar. Az énekes pár héttel ezelőtt került kórházba. "Rajongók milliói...

P. MOBIL - A Fábry-show vendégei voltak, nézd meg a videót!
P. MOBIL - A Fábry-show vendégei voltak, nézd meg a videót!

Csütörtökön a Fábry-show vendége volt a P. Mobil, ahol a készülő nagylemezről, a Nyugodjál meg-ről a második előzetes dalt - Nagyon nagy a baj - élőben is előadták. Előtte pedig...

COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed
COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed

Heavy Steps címmel január 21-én jelenik meg a melodikus hardcore vonalas kanadai Comeback Kid hetedik albuma, a 2017-es Outsider lemez utódja, harmadik előzetesként pedig azzal a klippel...

TONY MARTIN - Az ex-Sabbath énekes első új dala: As The World Burns
TONY MARTIN - Az ex-Sabbath énekes első új dala: As The World Burns

Thorns címmel január 14-én jelenik meg az ex-Black Sabbath énekes, Tony Martin új albuma, első előzetesként pedig a szöveges videóval kísért As The World Burns dallal lehet ismerkedni....

ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It
ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It

A We Got The Moves című nyári bulihimnuszt - és persze a felejthetetlen Hypa Hypát - most egy új klipes dallal igyekszik megfejelni a Ruhr-vidéki electrocore sikerzenekar, az Eskimo Callboy....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS