ZZ TOP INTERJÚ

Egy hét múlva koncert az Arénában - interjú itt!

2009. október 8. (csütörtök) 12:27 | utoljára módosítva: 2009. november 14. (szombat) 14:24

40. szülinapját ünnepli jövőre a déli blues rock legnagyobb legendája, a megalakulása óta változatlan felállásban zenélő ZZ TOP, akiket pont egy hét múlva, október 15-én lehet majd elcsípni a Papp László Budapest Sportarénában. Billy Gibbons gitáros/énekes, Dusty Hill basszer és Frank Beard dobos (ő az, akinek nincs szakálla, viszont a neve elég szőrös...) már másodízben jár Magyarországon, a mostani nagyszabású világturné után pedig nekilátnak a szülinapi lemeznek, amelynek producere Rick Rubin lesz. Danev Gyuri a pengetőként mexikói pezókat használó gitáros legendát kérdezte ki a koncert kapcsán.

 

Ha jól számolom, hamarosan megünnepelhetitek a „kicsi, öreg texasi csapat” 40. szülinapját. A koncertprogramon és a show-elemeken változtattatok emiatt?
"Igyekszünk minden turné előtt felfrissíteni a repertoárt néhány kevésbé agyonjátszott nótával, szóval mindig akadnak meglepetések, még számunkra is! (nevet) Mostanában elég gyakran elővesszük Jimi Hendrix Foxey Lady-jét, de szívesen látott vendég Elvistől a Viva Las Vegas is, meg egy Future Blues című Willie Brown dal az 1930-as évekből! Sosem tudhatod, mit hoz egy ZZ Top koncert…"
 
4 évtizeddel a megalakulás után még mindig hihetetlenül népszerűek vagytok világszerte, számomra viszont méginkább elképesztő, hogy egyetlen tagcsere sem történt a bandában ez idő alatt, ami alighanem világrekord. Van esetleg valami titkos recept erre?
"Biztosan nehezen fogod elhinni, de szeretünk együtt zenélni, és szeretünk a közönségünknek játszani. Egyebet sem akarunk, mint szórakoztatni a publikumot és persze magunkat is. 40 éve keményen melózunk azon, hogy egyre jobbak legyünk, és amíg érezzük, hogy képesek vagyunk a fejlődésre, addig semmi gond. Egymás között csak „3 T-nek” hívjuk ezt a jelenséget (tone, taste, tenacity – hangulat, íz, kitartás). A nótáinkban mindig benne volt a spéci hangulat és íz, bennünk pedig megvolt a kellő állhatatosság ahhoz, hogy ilyen sokáig itt lehessünk, és ez a kombináció még ma is működik."
 
A ’70-es években Amerikában komoly sikereket értetek el, köszönhetően az olyan, mára klasszikussá nemesedett ZZ Top sikernótáknak, mint a La Grange és a Tush, a nemzetközi áttörést azonban a ’83-as Eliminator hozta meg, mely egycsapásra MTV kedvencekké tette a bandát. Nem féltetek akkoriban, hogy a populárisabb hangvétel és a billentyűs hangszerek alkalmazása miatt elvész az igazi ZZ hangzás és elfordul tőletek a rajongótábor?
"Mindig szerettünk kísérletezni, és amikor odalent Memphis-ben belebotlottunk pár kezdetleges szintetizátorba, arra gondoltunk, hogy megérne tenni egy próbát. Számunkra ezek a zajkeltő készülékek megfeleltek a modern kor szájharmonikájának, úgyhogy simán belefért a ZZ Top-féle blues rock koncepcióba."
 
Az Eliminator humoros, öniróniát sem nélkülöző klipjeinek köszönhetően váltatok igazi arénarock sztárokká. Hogyan emlékszel vissza azokra az időkre?
"Úgy gondolom, hogy a sztárok azokban a klipekben nem mi voltunk, hanem a csinos lányok és az Eliminator Coupe hot rod járgány. Mi csak ártatlan kívülállók voltunk, akiket ugyanúgy lenyűgöztek az elkészült videók, mint a TV nézőket."
 
Azt hallani, hogy már dolgoztok a 15. stúdióalbumon, mégpedig Rick Rubin csúcsproducer (Metallica, Slayer, stb.) irányítása mellett. Mondanál néhány szót arról, hogy mire számíthatunk?
"A mostani turnén jó néhány friss ötletet kidolgoztunk már annyira, hogy a stúdióban ne kelljen sokat vacakolni velük. Annyit már most elárulhatok, hogy ha szeretted a Tres Hombres lemezünket, akkor az újat is elégedetten fogod hallgatni! Ami Rick Rubint illeti, ő régi cimboránk, úgyhogy számunkra egy természetes folyamat eredménye a vele való együttműködés. Rick tudja mit akar, határozott elképzelései vannak a következő ZZ Top album milyenségét illetően – legalábbis reméljük, hogy tényleg így van, és nem csak a száját jártatja!" (nevet)
 
Pár hete a Hollywood-i fellépésetek végén a színpadon termett Slash és John Mayer, és együtt nyomtátok el a La Grange-ot. Gyakran előfordul nálatok ilyesmi?
"Időről-időre megesik, hogy felhívunk egy-két zenész havert jammelni, de ezek nem előre eltervezett dolgok. Ha kiszúrunk valami ismerőst a buli alatt, akkor csapunk egy kis spontán örömzenét – ahogy esik, úgy puffan. Slashék esetében is így történt, jó móka volt, mindannyian remekül szórakoztunk."
 
Rengeteg bizarr kinézetű gitárt használtok ma is. Melyek a kedvenceitek, és melyek a totálisan hasznavehetetlenek ezek közül?
"Tudni kell, hogy hatalmas gitárgyűjtő vagyok. Ha kell, akkor elutazom a világ másik felére is egy-egy különleges darabért. A legviccesebbek talán a mindenki által jól ismert szőrös Explorerek, de vannak versenyautó formájú gitárjaim is többek között. Aztán akadnak olyan rejtélyes hangszereim is, melyek több mint 20 éve bedobozolva várnak arra, hogy szemügyre vegyem őket! (nevet) Valamiért úgy adódott, hogy sosem csomagoltam ki pár modellt, de mindig van rá esély, hogy egyszer megnézem, vajon mit hozott a Mikulás 1988 Karácsonyára! A lagnagyobb kedvencem azonban természetesen a híres-neves Pearly Gates, mely a legtökéletesebb hangszer számomra, közelébe sem ér semmi!"

A rocktörténet egyik ikonikus gitárja ez a Pearly Gates, elmesélnéd a történetét?
Volt egy régi Packard verdánk, amit nekiadtunk egy lánynak, aki egészen Kaliforniáig ment vele. A csaj színésznő lett Hollywoodban, mi pedig elneveztük a kocsit Pearly Gates-nek. Később eladta és a befolyt összeget elküldte nekünk. Ugyanekkor valaki szólt, hogy talált egy eladó ’59-es Les Pault, amit pont ebből a pénzből sikerült megszerezni, szóval nem is volt kérdés, hogy a gitárt is Pearly Gates névre kereszteljük. Azóta sem találtam hozzá foghatót, isteni a hangzása!"
 
A ’60-as évek második felében a Moving Sidewalks tagjaként turnéztál Jimi Hendrix társaságában is. Volt rá lehetőséged, hogy jammelj vele?
"Bizony, nem is egyszer! Csodálatos fickó volt, aki egyéni látásmódjával és innovatív, előremutató játékával feje tetejére állította a világot. Színpadon kívül rendkívül csendes, halkszavú embernek ismertem meg, odafent a deszkákon viszont teljesen megváltozott, forrt körülötte a levegő!"

2003-ban már jártatok egyszer Magyarországon. Emlékszel a bulira?
"Természetesen! Épp akkor jöttünk rá, hogy a turnébuszaink Magyarországon készültek, úgyhogy az aznapi koncert olyan volt számunkra, mintha otthon játszottunk volna! Különleges élmény volt, a közönség pedig óriási hagulatot csinált!"

www.zztop.com  www.myspace.com/zztop

 

Hammer TV

 
P. MOBIL - A Fábry-show vendégei voltak, nézd meg a videót!
2021. december 4. (szombat) 09:32

Csütörtökön a Fábry-show vendége volt a P. Mobil, ahol a készülő nagylemezről, a Nyugodjál meg-ről a második előzetes dalt - Nagyon nagy a baj - élőben is előadták. Előtte pedig Schuster Lórival beszélgetett Fábry Sándor. És már az indítás remek volt... Fábry Sándor: "...A zacskós tejet már beadtuk, mint hungarikumot. Szeretnénk téged is beadni, mert úgy vagy rock-ikon, zenekarvezető, hogy se nem énekelsz, se nem zenélsz. És mégis... Ez a világon egyedülálló." Lóri: "...Annak idején, az Országos Rendező Iroda és más egyéb cégek azt mondták, hogy szervező csak az lehet, aki a zenekar tagja. Mert a szervező vagy a menedzser, az egy rohadt kapitalista ármány. Az kizsákmányolja a zenészeket... Így aztán levizsgáztam kongából..." A P. Mobil ma este Gyöngyösön játszik, az idei év utolsó Mobil-koncertje pedig a klubjukban lesz, az Analogban december 11-én. És még egy hír, már vinylverzióban is...

COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed
COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed

Heavy Steps címmel január 21-én jelenik meg a melodikus hardcore vonalas kanadai Comeback Kid hetedik albuma, a 2017-es Outsider lemez utódja, harmadik előzetesként pedig azzal a klippel...

TONY MARTIN - Az ex-Sabbath énekes első új dala: As The World Burns
TONY MARTIN - Az ex-Sabbath énekes első új dala: As The World Burns

Thorns címmel január 14-én jelenik meg az ex-Black Sabbath énekes, Tony Martin új albuma, első előzetesként pedig a szöveges videóval kísért As The World Burns dallal lehet ismerkedni....

ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It
ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It

A We Got The Moves című nyári bulihimnuszt - és persze a felejthetetlen Hypa Hypát - most egy új klipes dallal igyekszik megfejelni a Ruhr-vidéki electrocore sikerzenekar, az Eskimo Callboy....

DYNAZTY - Itt a második dal a svédek tavasszal érkező új albumáról: Power Of Will
DYNAZTY - Itt a második dal a svédek tavasszal érkező új albumáról: Power Of Will

2022 április 8-án jelenik meg a modern melodikus metalt játszó svéd Dynazty nyolcadik albuma, a tavalyi The Dark Delight lemez utódja, második előzetesként pedig már itt is van...

SCYTHICON - Az új hazai death metal banda második dala: Whitehell
SCYTHICON - Az új hazai death metal banda második dala: Whitehell

Az még nyári hír volt, hogy befejezte első lemezének munkálatait a Scythicon zenekar, és be is mutattuk a Casus Belli lemez első előzetes dalát, a The Future Tomorrowt, most pedig itt a...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS