SLAYER - World Painted Blood

Az első amerikai kritika

2009. október 1. (csütörtök) 16:41 | utoljára módosítva: 2017. november 29. (szerda) 16:22

November 2-án jelenik meg a Slayer új stúdióalbuma, a World Painted Blood, amit két részletben rögzítettek Tom Arayáé. Mind 2008 októberében, mind 2009 január végétől márciusig Los Angelesben stúdiózott a banda, mégpedig Greg Fidelman producerrel, de a végeredmény a kiemelt producer Rick Rubin keze nyomát is magán viseli.

 "Reméljük, a rajongóknak is épp annyira bejön majd a World Painted Blood egésze, mint nekünk - lelkesedett Lombardo dobos. - Zenekarként is az egyik legnagyszerűbb élményünk volt ez a stúdiózás. Már a megírása közben is több időt töltöttünk együtt, mint korábban, közösen dolgoztunk, mindenki jöhetett a javaslataival és ötleteivel, mindent meghallgattunk és megfontoltunk, és ez a bajtársiasság is hallható az új albumon."


A World Painted Blood albumról az első kritika már meg is jelent a Revolver magazinban. A World Painted Blood számcímei:

01. World Painted Blood
02. Unit 731
03. Snuff
04. Beauty Through Order
05. Hate Worldwide
06. Public Display Of Dismemberment
07. Human Strain
08. Americon
09. Psychopathy Red
10. Playing With Dolls
11. Not Of This God


SLAYER - Psychopathy Red (új dal)


 SLAYER
World Painted Blood
(American, Sony BMG)Akárcsak korábban a Ramones és az AC/DC, a thrash metal titán Slayer is karriert épített a makacs kitartásra, valamint a hasonlóan makacs ellenállásra bárminemű olyasfajta fellengzős koncepcióval szemben, mint a "változás", a "művészi kiteljesedés".

Természetesen a trendekkel szembeni bámulatra méltó hajthatatlanság egyúttal kitette őket a riff-újrahasznosítás és a múló dicsfényben történő sütkérezés vádjainak – és itt a dicsfény különösképpen a karrier-csúcspont trilógiára utal, az 1986-os Reign In Bloodra, az 1988-as South Of Heavenre, valamint az 1990-es Seasons In The Abyss-re.

Noha akadnak fanatista Slayeresek, akik minden új albumot és turnét az igazi thrash egyértelmű életjeleként üdvözölnek, ugyanígy vannak nem kevésbé mániákus Slayeresek, akik tetovált szívük mélyén jól tudják, hogy Kerry Kingéknek már évekkel ezelőtt ki kellett volna szállniuk.

Ezt a vitát a World Painted Blood album sem dönti el – mi több, a Slayerék jelen idejű fontosságáról folytatott diskurzusokat csak még hevesebbé teszi majd. A Greg Fidelmann producerkedésével, valamint Rick Rubin kiemelt producerkedésével (ez a duó volt felelős a Metallica legfrissebb, Death Magnetic című lemezéért) készült 11. stúdiólemez 11 dala egy csaknem demósan nyers, minden polírtól mentes, imádod-vagy-gyűlölöd hangzással bír, mintha a dühvel teli banda a legkoraibb formában nyomta volna fel a számokat, majd utólag okosan ellenállt a kísértésnek, hogy belepiszkáljon az izgalmas végeredménybe.

A címadó dal baljós katonai pörgetésekkel és doomos gitártémákkal indít, mielőtt teljesen átkapcsol harcos üzemmódba, Tom Araya világgá ugatott apokaliptikus tűnődéseivel, valamint a megfelelően elmebeteg King és Jeff Hanneman szólók váltogatásával. King szövegei a Snuff-ban távolról sem hozzák a csúcsszintet ("gyilkosság a jövőm, és gyilkolás a jövőm"), de Jeff és ő megmentik azzal ezt a kemény-töltetű tételt, hogy alaposan megsorozzák gitár-söréttel.

A Psychopathy Red és a Hate Worldwide - a korábban kiadott két kislemezdal - valahogy töredezettnek és be nem fejezettnek tűnt önmagában, de az album részeként teljesen érett és végtelenül gonosz hangzású mindkettő. A Public Display Of Dismemberment – ennél alapvetőbb módon slayeres már nem is lehetne egy cím – két és fél percnyi, színtiszta végtagfűrészelő thrash, a Not Of This God című zárás pedig a speed és a groove között kapcsolgat oda és vissza, minden váltásnál egyre végzetesebb hangulattal.

A 2004-ben visszatért Dave Lombardo ezúttal is bizonyítja, hogy miért ő az egyetlen dobos, akinek itt, a Slayerben kell játszania – valójában a démoni dupla lábdobokon bemutatott szvingelései, öklözései és dörömbölései adják a World Painted Blood zeneiségét és bőrnyúzó erejét.

King rendre a Seasons In The Abyss-hez hasonlította az új albumot, és a tempók, a groove-ok terén nyújtott változatossága miatt meg is áll ez a hasonlat, azt azonban csak az idő döntheti el, hogy hosszabb távon ezek a dalok odakerülnek-e a War Ensemble és Dead Skin Mask kaliberűek mellé. (Meggyőző biztonsággal kijelenthető, a Playing With Dolls, a World album egyetlen igazi bűzbombája soha nem kerül még egyazon bekezdésbe sem ezekkel a klasszikusokkal.)

Akárhogy is, a World Painted Blood boldogan igazolja, hogy a Slayer pokoli tartálya még jelentékeny mennyiségű üzemanyagot tartalmaz – nem is beszélve a csomó vérről, epéről, vizeletről és ecetről.

5/4 Dan Epstein (Revolver)

Hammer TV

 
P. MOBIL - A Fábry-show vendégei voltak, nézd meg a videót!
2021. december 4. (szombat) 09:32

Csütörtökön a Fábry-show vendége volt a P. Mobil, ahol a készülő nagylemezről, a Nyugodjál meg-ről a második előzetes dalt - Nagyon nagy a baj - élőben is előadták. Előtte pedig Schuster Lórival beszélgetett Fábry Sándor. És már az indítás remek volt... Fábry Sándor: "...A zacskós tejet már beadtuk, mint hungarikumot. Szeretnénk téged is beadni, mert úgy vagy rock-ikon, zenekarvezető, hogy se nem énekelsz, se nem zenélsz. És mégis... Ez a világon egyedülálló." Lóri: "...Annak idején, az Országos Rendező Iroda és más egyéb cégek azt mondták, hogy szervező csak az lehet, aki a zenekar tagja. Mert a szervező vagy a menedzser, az egy rohadt kapitalista ármány. Az kizsákmányolja a zenészeket... Így aztán levizsgáztam kongából..." A P. Mobil ma este Gyöngyösön játszik, az idei év utolsó Mobil-koncertje pedig a klubjukban lesz, az Analogban december 11-én. És még egy hír, már vinylverzióban is...

COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed
COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed

Heavy Steps címmel január 21-én jelenik meg a melodikus hardcore vonalas kanadai Comeback Kid hetedik albuma, a 2017-es Outsider lemez utódja, harmadik előzetesként pedig azzal a klippel...

TONY MARTIN - Az ex-Sabbath énekes első új dala: As The World Burns
TONY MARTIN - Az ex-Sabbath énekes első új dala: As The World Burns

Thorns címmel január 14-én jelenik meg az ex-Black Sabbath énekes, Tony Martin új albuma, első előzetesként pedig a szöveges videóval kísért As The World Burns dallal lehet ismerkedni....

ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It
ESKIMO CALLBOY - Pumpálj velük keményen! Új dal és videoklip: Pump It

A We Got The Moves című nyári bulihimnuszt - és persze a felejthetetlen Hypa Hypát - most egy új klipes dallal igyekszik megfejelni a Ruhr-vidéki electrocore sikerzenekar, az Eskimo Callboy....

DYNAZTY - Itt a második dal a svédek tavasszal érkező új albumáról: Power Of Will
DYNAZTY - Itt a második dal a svédek tavasszal érkező új albumáról: Power Of Will

2022 április 8-án jelenik meg a modern melodikus metalt játszó svéd Dynazty nyolcadik albuma, a tavalyi The Dark Delight lemez utódja, második előzetesként pedig már itt is van...

SCYTHICON - Az új hazai death metal banda második dala: Whitehell
SCYTHICON - Az új hazai death metal banda második dala: Whitehell

Az még nyári hír volt, hogy befejezte első lemezének munkálatait a Scythicon zenekar, és be is mutattuk a Casus Belli lemez első előzetes dalát, a The Future Tomorrowt, most pedig itt a...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS