MAGMA RISE

Belassult metal, ismerős fejektől

2009. szeptember 2. (szerda) 08:09 | utoljára módosítva: 2009. november 16. (hétfő) 20:45

Az egykori Mood frontember Holdampf Gábor május táján azzal lepte meg a doom színtér fanatikusait, hogy bejelentette, kilép a Mood egyik utódcsapataként számon tartott Wall Of Sleep-ből. Ezzel a WOS nemcsak énekesét, szövegíróját veszítette el, hanem egyik alapemberét is, ráadásul megszakadt a Leukémia-időkre visszavezethető szoros együttműködés Gábor és a másik alapember, a gitáros Füleki Sanyi között. Az énekes nem sokat hezitált, Magma Rise néven hozott össze egy új formációt, méghozzá gyerekkori cimborájával, a Stereochrist és ex-Mood gitárossal, Hegyi Kolossal, a Neck Sprain gitáros Janó Misivel, valamint az egykori Neck Sprain dobossal, Bánfalvi Sanyival. A zenekari myspace oldalon már meg is hallgatható egy friss felvétel, amit pedig a bandáról tudni kell, azt Holdampf Gábor foglalta össze Lénárd Lászlónak.

Pontosan mikor döntötted el, hogy kiszállsz a Wall Of Sleep-ből? Voltak a döntés előtt álmatlan éjszakáid?

„Az év elején gondoltam át a dolgot, hogy úgy, ahogy a zenekar működött, nem szeretném folytatni, mert az a hozzáállás, amelyet a Sanyival a Moodban is képviseltünk és a Wall Of Sleep-ben alapból szintén benne volt a kezdetektől, mindez egyik napról a másikra megváltozott. Ezt a szándékomat, mármint, hogy nem szeretném így folytatni a zenekart, közöltem is a többiekkel.”

Azért volt nagyon meglepő ez a lépés, mert a Wall Of Sleep név elsősorban két emberhez kötődött, hozzád, mint szövegíró-énekeshez, valamint Füleki Sanyihoz, mint gitáros-zeneszerzőhöz. Ráadásul kettőtök viszonya mindig is baráti volt, és még egészen a Leukémia időkig nyúlik vissza. Nem tudtatok volna ti ketten megegyezni?

„A helyzet az, hogy Sanyival szinte ’össze voltunk nőve’. Mindig nagyon jól megértettük egymást, zenei és egyéb téren is. Ő volt az, aki már a Leukémiában, aztán a Moodban, majd a WOS-ban is megkövetelte, hogy a megállapodásokat az irányvonalat, az úgymond ’eszmeiséget’ semmiképpen ne adjuk fel, ne engedjünk jottányit sem semmiből. Ebben maximálisan közös volt a nevező, többek között ezért is tudott  mindegyik zenekar olyanná válni, amilyenné vált. Olyan csapattá, amelyről mindenki tudta, hogy szilárd álláspontot képvisel, nagyon egységes belülről és ez lejött a színpadról is. Sőt azt hiszem ez jött le igazán. A Wall Of Sleep-et mi ketten mozgattuk, nagyon eltökélt szándékkal és kőkeményen betartatva azt, amiben a kezdet kezdetén megegyeztünk a többiekkel, sőt eleve nagyon határozott kívánalmakkal sőt, szabályokkal kerestünk embereket. Elsősorban Sanyi vitte a prímet ebben, ő fektette le, hogy mire, kire van szükség és mit kell szem előtt tartania mindenkinek, aki a WOS-ba kerül, ismerve a buktatókat. Tökéletesen egyetértettünk abban, hogy csak így van értelme csinálni, akinek ez nem megy, az inkább ne is próbálkozzon. Itt konkrétan arról volt szó, hogy annak ellenére, hogy keveset játszunk, hA WOS buli van, vagy éppen adódik valami máról holnapra, az más zenekar miatt ne hiúsuljon meg. Ez másképpen nem megy. Így indítottuk a dolgot, hogy elkerüljük a későbbi problémákat. Ezt tudomásul vette és elfogadta mindenki. Aztán meg számomra megmagyarázhatatlan okból egyik napról a másikra azt vettem észre, hogy egyedül próbálom képviselni mindezt. Nem tudom miért, az addig sziklaszilárd egység megbomlott, hangsúlyozom, ez egyik napról a másikra történt és akkor ez már nem volt fontos. Szó sem volt itt arról, hogy más zenekarban ne játsszon valaki, mert ez nem igaz, mindössze az volt a kikötés, ha WOS van, akkor a másik zenekar oldja meg a helyettesítést, ebben nincs kompromisszum.”

A Wall Of Sleep basszer Barna beírása a stonerrock.hu oldalon: „Mint Ti is tudjátok, a Wall Of Sleep éves szinten minimális koncertet ad. Ez nem azért van, mert nem szeretünk játszani, csupán a lehetőségeink korlátozottak. Emellett a csapat tagjai így különböző egyéb formációkban is zenélnek. Sajnálatos módon Gábort ez a tény valamiért frusztrálja, ezért többször összeszólalkozott az amúgy tökéletes egységet alkotó zenekar tagjaival és úgy döntött, hogy kiszáll. Most új csapaton kezdett dolgozni, mint az a fenti hírből is kiderül, megkérdőjelezve ezzel a WOS iránti lojalitását.”

Valóban többször összeszólalkoztál a “tökéletes egységgel”? A lojalitásod megkérdőjeleződött?

“Az a helyzet, hogy én minderről nagyon kevéssé személyeskedve akartam megnyilvánulni, nem személyeskedve, de nem elhallgatva a tényeket. Nem szerettem volna ha idióta, ‘vihar a biliben’ jellegű, pitiáner, nevetséges üggyé alakulna mindez, amikor a névtelen ‘enbéhármas’ kis csapat játssza a ‘rendkívül fontos vagyok’-szerepet. Ez nem én vagyok, ezek nem mi voltunk. A fenti sorokra több szót nem is érdemes vesztegetni. Azt hiszem, ezzel mindent elmondtam. Lehetne itt most tételesen felsorolni dolgokat, tényeket, idézni, de semmi értelme. Nincs is rá szükségem. Inkább azzal foglalkozom amivel érdemes, meg akivel érdemes. A lojalitás felemlegetését meg inkább hagyjuk… arra, aki ismeri a jelentését.”

Az is megfordult a fejedben, hogy ezzel vége a zenekarosdinak?

“Nem. Semmiképpen sem, mivel folyamatosan ötleteket gyártottam, mert szeretek írni. Csak az volt a kérdés, hogyan folytatom, ki segít ebben.”

Végül hogyan, milyen alapon szedegetted magad köré a társakat?

“Először Bánfalvi Sanyit (ex-Neck Sprain dobos, ma a DnS-ben és Ákos rockos csapatában zenél) kérdeztem meg, aki régi jó haver még a Mood-időkből. Küldtem neki dalvázlatokat, tetszett neki és vállalta. Egyébként már régóta tervezgettünk közös zenélést. Még a WOS elindulásakor volt az egy lehetőség, ötlet, hogy az akkori  Neck Sprain komplett tagsága segítene ki minket Füleki Sanyival…”

Meglepő, hogy újra Hegyi Kolos gitárost látni melletted...  

“Kolossal sokszor szoktam dumálni, és amikor megkérdezte, hogy mit fogok csinálni, mondtam neki, hogy gitáros kéne, mármint ‘igazi’, aki tényleg jól meg tudja szólaltatni az ötleteimet. Ő meg felajánlotta, hogy szívesen segít. Aztán hallotta a témákat és mivel ezek kétgitáros dolgok, mondta, hogy kellene még valaki… Na, itt szóltam a sörügyminiszternek, ha-ha! Vagyis Janó Misinek (Neck Sprain gitáros), hogy mi lenne… Így össze is állt a csapat, nagyon hamar, asszem úgy két nap alatt! Mindenképpen barátokkal, ismerősökkel akartam csinálni, ennyi. Akik szeretik ezt a fajta belassult súlyosságot.”

Kolossal voltak azért mosolyszünetes időszakaid is, ha jól rémlik. Írd le pár mondatban a viszonyotokat?

“A Mood-szétválás után volt egy ilyen időszak... Valamilyen szinten azt hiszem, hogy kicsit gerjesztett volt az ügy, de egy 27 éves barátság azért nagyobb léptékű az ilyen időszakokhoz képest. 1982 óta ismerem Kolost, már ‘87-ben is együtt zörögtünk, annak meg már jó ideje! Kedveljük egymást, meg ismerjük is egymás agymenéseit, ha-ha! Sanyi és Kolos alap cimborák, akikhez az elsőként lehet fordulni, bármikor a bajban rögtön ott vannak. Lehet rájuk számítani, és viszont is.”

Nyilván fel sem merült ilyesmi, de nem kérdezte még senki, hogy miért nem mentél át a Mood másik utódcsapatába, a Stereochristba?

“Nem. Nem hiszem, hogy ott rám volna szükség, hangilag főként nem. Nem is volna szerencsés.”

Nincs basszusgitáros köztetek. Ebből mi következik? Az, hogy beszerzel egy Rickenbackert vagy hogy jön majd valaki, aki még nem bukkant fel?

“Én basszusgitározom a próbákon, a felvételeken is, nem kerestünk mást, ezzel is kevesebb a gond így. Valószínűleg marad is a dolog.”

Most Ákos, Neck Sprain, Stereochrist tagokkal vagy egy csapatban. Szerinted tényleg többet tud majd koncertezni a Magma Rise, mint a WOS?

“Nem lesz gond ebből. Nem a másik zenekarban való közreműködés volt a gond, ahogyan már mondtam is. Éveken át működött úgy a WOS, hogy máshol is játszott tag… Az elvek felrúgása volt a probléma. Azzal nem tudok mit kezdeni, ahhoz én keményfejű vagyok. Annyit játszunk, amennyit tudunk, de nem ez a cél. Mi csak jól akarjuk magunkat érezni, összejönni, zenét írni, felvenni, zúzni egy nagyot, dumálni, röhögni, együtt lenni, mint csapat. Aztán, hogy ehhez mennyi buli tud társulni, meglátjuk,reméljük minél több, de elégedettek vagyunk ezzel így nagyon.”

Magma Rise. Miért a név, és milyen típusú zene várható tőletek?

“A név csak úgy jött, úgy gondolom van súlya, ha-ha! A zene meg belassult metal, csupa metal fanatikustól.”

Az első felvétel már megszületett, a Risen nóta. Ki hozta a zenét, hogyan született, hol vettétek fel?

“A zenét ebben a zenekarban én hozom, a szöveget is. A meglévő témákat együtt alakítjuk véglegesre a próbateremben, a felvétel itt-ott született, próbahelyen, Kolosék telkén, Misiék hangszerboltjában, meg Sopronban… csináld magad  módon! A Risen szövege rólunk szól, amiken átmegy az ember, az ember szerettei, a család,  a gyerekek, a barátok... meg a zúzás, ha-ha! Ezek  a témák...”

Koncert mikor lesz?

“Azt nem tudom. Előbb meg kell írni az anyagot, aztán majd valamikor, talán jövő év elején, nem tudom… Meglátjuk. De várjuk már. Eljön majd az ideje.”

Amúgy milyen terveitek vannak? Hol szeretnéd látni a Magma Rise-ot mondjuk egy év múlva?

“Hamarosan felveszünk két-három dalt, valószínűleg ‘rendes’ stúdiókörülmények között, bár ma már bármit lehet, a mai technikával akár a magunk irányításával-erejéből is. Teljes anyagot jövőre szeretnénk kihozni valahogyan, van már ez ügyben terv, lehetőség. Annyit szeretnék, szeretnénk, hogy működjünk, hogy érezzük jól magunkat. A többi úgyis ebből alakul ki.”

A szeptemberi HammerWorldben van egy St. Vitus interjúd. Hogyan készült, milyen volt maga a buli, milyenek voltak a doom legendák? Légyszi mesélj egy kicsit erről!

“Münchenben zajlott a buli, fenomenális volt! Másodszor láttam a Wino-s felállást, volt együtténeklés, doomster-hegyek, minden ami kell. Dave Chandler gitárossal készült egyébként az interjú, aki egy úriember… Wino meg a beszélgetés közepén úgy esett be a backstage-be, alig lehetett felállítani, csókolgatni kezdett... Ami nem volt kellemes, ha-ha! Aztán nagy nehezen leültettük a kanapéra a fotózáshoz, ott meg Dave-et kezdte harapdálni... Szóval, nem volt unalmas, ha-ha!”

Legtöbbet hallgatott zenéid mostanában?

“Sleep, Exodus, Mastodon, AC/DC, Grand Magus, ilyesmik… Nagyjából az, ami eddig is!”

Fociedzőként dolgozol Ausztriában, az a fő vonalad a zenélés mellett. A három fiad már vadul nyomja a metalt vagy inkább fociban utaznak?

“Már régóta nem dolgozom edzőként, 8 éve egy kis kinti gyerekotthonban vagyok nevelő-pedagógus. Veszélyeztetett gyerekekkel foglalkozom, drogos, alkesz, erőszakos szülőkkel “díszített” családok sarjaival. Szeretem csinálni, nagyon. Ami a srácaimat illeti, a két nagyobbik a foci, a kicsi meg a Légikatasztrófák című műsor szerelmese, ha-ha! De bulikra eljönnek, főleg a középső nagy metalos, ő már megjárta a színpadokat stagediverként többször is! Boldogan élünk a kedvesemmel meg a gyerekekkel, ha-ha! Van zenekar is… Szóval nincs okom ‘frusztráltnak’ lenni, sőt!”

www.myspace.com/magmarise

 

Fotók: Bóta Luca

 

 

Hammer TV

 
MHORAI - It az új hazai deathcore csapat első albuma: Hegemony
2021. szeptember 26. (vasárnap) 07:14

Hegemony címmel megjelent és végig is hallgatható az új hazai deathcore formáció, a Mhorai első albuma. "A felvételek a házi stúdiónkban készültek, a keverési munkálatokat pedig a No Silence Studio végezte. A Hegemony című nagylemezünk fizikai formában is megrendelhető. A 10 saját dal mellett van egy bónusz is, egy feldolgozás, az I'm Broken a Panterától." Rendelés (CD/póló)     www.facebook.com/mhoraimetal "...Ez a lemez tartalmazza mindazt, amit jelenleg a metal zenéről tudunk és szerettünk volna megosztani Veletek. Az elmúlt évben, debütálásunk óta egyre többen hallgatják a zenéinket internetes felületeken és egyre többen hordanak Mhorai-pólókat is. Bizony lettek, akiknek már most kedvencei közé tartozik egy-egy dalunk. Ez az ok, ami mindig elég motivációt adott a folytatáshoz..."   MHORAI - Hegemony (a 2021-es album)   MHORAI: Köteles Máté gitáros...

DAWN OF SOLACE - Új dal és klip a Wolfheart főnökétől: Skyline
DAWN OF SOLACE - Új dal és klip a Wolfheart főnökétől: Skyline

14 év után adta ki második albumát 2020 elején a Dawn Of Solace, a Wolfheart-főnök Tuomas Saukkonen szólóprojektje, de a folytatásra nem kell ennyit várni. A sötét hangulatú,...

EMIGRATE - Két albumelőzetes dal a Rammstein gitárosától
EMIGRATE - Két albumelőzetes dal a Rammstein gitárosától

The Persistence Of Memory címmel november 5-én érkezik az új lemez a Rammstein gitárosának Emigrate projektjétől. Richard Z. Kruspe másik bandájának legutóbbi albuma a 2018-as A Million...

NORTHTALE - Az első albumelőzetes dal az új énekessel: Only Human
NORTHTALE - Az első albumelőzetes dal az új énekessel: Only Human

Itt az első Northtale dal az új énekessel! A power metal bandában az ex-Twilight Force énekes, Christian Eriksson utódja a brazil Guilherme Hirose (Traumer) lett, a november 12-én...

THE DARKNESS - Novemberben jön az új album, friss dal és klip: Jussy's Girl
THE DARKNESS - Novemberben jön az új album, friss dal és klip: Jussy's Girl

Motorheart címmel november 19-én jelenik meg a Justin Hawkins énekes vezette brit hard rocker The Darkness hetedik albuma, harmadik előzetesként pedig a videóval kísért Jussy's Girl dallal...

THE ANSWER LIES IN THE BLACK VOID - Album és friss klip, atmoszférikus doom a magyar/holland duótól
THE ANSWER LIES IN THE BLACK VOID - Album és friss klip, atmoszférikus doom a magyar/holland duótól

Horváth Martina énekesnőt ismerheted a Niburtából, a Ghymesből, a Thy Catafalque lemezeiről is, de az Agregator egyik dalában is vendégeskedettt, a legfrissebb formciója pedig egy...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS