MASTERS OF ROCK 2009

Milyen volt az idei cseh fesztivál?

2009. szeptember 2. (szerda) 17:12 | utoljára módosítva: 2009. november 15. (vasárnap) 09:00

Kétségtelen, hogy egy metal fesztivál számára jobb helyszínt nem is lehetne találni, mint egy likőrgyár területét. Ez még akkor is igaz, ha a likőrgyár történetesen a csehországi Vizovicében található, és régóta nem működik. A Masters Of Rock fesztivál viszont nagyon is működik, ahogy ez kiderül Miklán Rita sajátos hangulatú beszámolójából.

 

1. NAP

Idén már ötödik alkalommal vágtunk neki az útnak, hogy bevegyük a vizovicei likőrgyárat - saccra 30 ezer metalhead társaságában. A magyar rockerek közt is egyre népszerűbb fesztiválra 2005 óta töretlen lelkesedéssel járunk ki, a buli sikere pedig többrétű. Kellemes a helyszín, finom a cseh sör, jók az árak, de az első és legfontosabb a felhozatal a bandák terék, ami a Masters Of Rock-on mindig erős. Nem először lépett fel itt a Nightwish, a Rage, a Stratovarius vagy az Edguy, de idén olyan nevek is tovább erősítették az összképet, mint pl. Korpiklaani, Evergrey, akiket itthon sem kell bemutatni. Persze, a felsorolás itt korántsem ért véget!

 

Az idei év egyik fő attrakciója a melodikus rock legenda, a svéd Europe volt, akik méltóképp zárták a fesztivált. De ne szaladjunk egyből a végére! Felvetődhet a kérdés, hogy az egyre erősödő hazai koncert- és fesztiváldömping mellett miért is választok évről évre egy külföldi fesztivált, mintegy megkoronázva a nyári szezont. A Masters Of Rock-nak olyan a hangulata, ami feledhetetlenné teszi! Már február tájékán elkezd bizseregni valami az emberben, és egyre többször kacsintgat a feszt hivatalos honlapjára. A terület alapvetően nem nagy, talán ezért is érzi azt az ember már fél óra elteltével, hogy itt aztán otthonosan mozog. Nem kell hosszasan keresgélni a sörcsapokat, a kifőzdéket, és van itt minden, mi szem-szájnak ingere... Például a helyi jellegzetesség, a bramborák, vagyis krumpliból készült lángos-szerűség, amire csak még kellemesebb egy újabb hideg sört legurítani.

Ha már jóllaktunk, és a fentebb említett nedű is kéznél van, akkor bevehetjük magunkat a színpad előtti térre. Kora délután még a földön ücsörögve is élvezhetjük a zenét, a kényelmesebbek választhatják a lelátókat, amiket hátul és oldalt állítottak fel. Már kora délutántól kezdődnek a bulik, sőt, szombaton és vasárnap már reggel kilenctől megy a zúzás! Kellemes is reggel hatkor dobbeállásra ébredni az amúgy festői dombság közepén, ahol normál esetben csendes falusi nyugalom fogadja az átutazókat.

Mivel ilyen korai időpontban általában a helyi bandák lépnek fel, ekkor még kevesen lézengtek a színpad környékén. Mi is inkább kényelmesen reggeliztünk, komótosan körbejártuk a bazársort, szemügyre vettük a merch-pultot. Jó idő esetén átmehettünk volna Zlinbe strandolni is – idén azonban az ég felhős volt, és a középhőmérséklet 15 fok körül mozgott. Délutánra, illetve estére már előkerültek a nemzetközi bandák, így egyre több társunkkal egyetemben letáboroztunk a színpad környékén, hogy megnézzük, amiért jöttünk.

Első este az In Extremo kezdése körül találtuk meg a színpadot. A német banda jóféle folkos muzsikája valamiért nem lett annyira népszerű hazánkban, mint mondjuk a Korpié, talán amiért a Subway To Sally sem tudott igazán betörni: németül énekelnek. Itthon valamiért nem szeretjük a német nyelvű bandákat, de leszámítva, hogy nem értem a szövegeit, az In Extremo remek színpadi showt biztosít, valahol félúton a Corvus Corax és a Korpi között. Skótdudás, és egyéb tradicionális hangszeren játszó ifjak némi torzított gitárral megtámogatva mindig jól mutatnak, főleg, ha pirotechnika is van velük. Az In Extremo jól ráhangolt minket a következő két koncertre, ami talán a legjobban érdekelt minket, a Rage-re és a Nightwish-ra.

A Rage trióval valahogy úgy vagyok, hogy soha nem hallgatom otthon, de ha „szembejönnek” valamelyik feszten, nagyon szívesen nézem meg őket, mert teljes átéléssel és odaadással szántják fel a színpadot. Viktor Smolski még mindig iszonyat jó gitáros, a basszer/énekes Peavy pedig hatalmas figura, vérbeli frontember. Nem is kellett a szomszédba mennie tippekért, hogy mit kezdjen a sok tízezres tömeggel! Habár a dobok mögött már jó ideje nem Mr. Terrana ül, azért André Hilgers is hozza az elvárt tempókat, és ugyan nem szólózza el az Imperial March-ot, de azért még szeretjük. Sok meglepetést nem okoztak, jöttek, zenéltek, és győztesen mentek le a színpadról, hogy átadják a feszt egyik fő attrakciójának.

A Nightwish azonban inkább csalódást okozott, legalábbis nekem. Bár nem szokásom lehúzni a bandákat, és szuperlatívuszokkal szoktam jellemezni Tuomas munkásságát, valamint a Dark Passion Play albumot is, de ez a koncert nem volt épp a legjobb. Anette-tel most láttam először a bandát, és habár hallottam már hideget-meleget Tarja utódjáról, azért bizakodó voltam. A banda profizmusának és sok éves tapasztalatának megfelelően odatette magát, ezzel nem is volt gond, de a pacsirta ezen az estén nem volt formában, nem jöttek ki a magasak, olyan helyre tett hajlításokat, ahol semmi értelme nem volt. Valahogy úgy hatott, mintha akkor kísérletezne az énektémákkal. Marco viszont velőtrázóan zseniális énekes, valahogy az az érzésem támadt, hogy talán jobb is lenne, ha egyszerűen minden dalt ő énekelne végig. Remélem, egyszer elcsípem a bandát úgy, hogy Anette jobb passzban lesz, és teljes élményt nyújthat a buli!

 

2. NAP

A rossz időre való tekintettel jó sokáig aludtunk, úgyis hosszú nap elé néztünk. Dél körül indultunk el a táborhelyről, reggelire sült kolbász dukált, aztán amikor kellően magunkhoz tértünk, ismét bevetettük magunkat a fesztivál területére. A színpadon épp egy kis svéd csapat, a Blowsight próbálta maroknyi félig még alvó közönségét tűzbe hozni. Az emós külsejű fiatalok derekasan zúztak a korai időpont ellenére, még egy Britney Spears feldolgozás is belefért.

Utánuk a Keep of Kalessin gerjesztette a fekete fellegeket, mi viszont megkerestük a magyar tábort, és sört vételeztünk, erőt gyűjtve az estére. Mire visszaértünk a színpadhoz, épp a Death Angel játszott. A Bay Area thrasherek kőprofik, de hát ennyi év után a szakmában nem is lehet mást várni. Utánuk újabb nagy öregek, a Kataklysm tagjai léptek a deszkákra, akik ugyan más stílusban nyomultak, de ez a blokk a metal keményebb, karcosabb vonaláról szólt.

Éles stílusváltás következett, amit az időjárás is észrevett, és hatalmas felhőszakadással jutalmazott. Mire a Korpi intrója felcsendült, jócskán bőrig ázva ácsorogtunk. Hatalmas tömeg ugrált és skandált egyszerre, a finnek pedig a már itthon is jól ismert mulatásba kezdtek. Nem számított, hogy jóformán mindenünkből csavarni lehetett a vizet, jött a sör, a vodka, buli volt Korpi-módra. A közönség megőrült ezért, nem hiába lett népszerű a csapat, a tagok végigmókázták az egy órás játékidőt, eső, szél és hideg ellenére, a nép éljenzett és örömködött.

A szintén visszatérő vendég Edguy sem okozott meglepetéseket: Tobi még mindig nagy fordulatszámon pörögve fokozta a hangulatot, a tőle megszokott módon. Sajnos a koncert egy részét már csak a kempingből hallgatva élvezhettük, mert vizes ruhában szörnyen fáztunk, így kénytelenek voltunk szárazat venni és némiképp felmelegedni.

 

3.-4. NAP

Másnap kicsit sem lett jobb az idő – a fesztivál egyik hátránya talán az, hogy délelőtt és napközben, amíg a kevésbé érdekes és zömmel helyi cseh bandák játszanak, nem nagyon lehet mit csinálni. A kirakodóvásár nem olyan nagy és változatos, elég hamar rá lehet unni a bóklászásra, és viszonylag kevés egyéb program van. Az egyik sátorban csocsóasztalok, egy másikban vízipipa hívogat, illetve a bátrabbak alávethetik magukat hetven méterről – de én nyuszi vagyok, inkább a sörsátorban ücsörgést választom.

Lassan azonban a szombati nap is felpörgött: először belenéztünk az osztrák The Sorrow-ba, ami habár zeneileg nem az én stílusom, azért meg kell hagyni, hogy a srácok jól tolták, volt bennük energia, a közönség is rámozdult. A bátrak elöl circle pit-be kezdtek a KSE-rokon metalcore-ra, teljes volt az őrület!  Utánuk kicsit lecsillapodott a légkör, a szombati öreg róka, az Axxis vette át a stafétát, lenyomták a műsort, ahogy kell, de ismételten mellettük áll már több tíz évnyi tapasztalat, nem kell őket félteni. Mint ahogy a következő bandát, a Crucified Barbarát sem! Ők is visszatérők itt, és az idei sok svéd banda közül talán ők voltak a legdögösebbek. A négy belevaló csaj keményen a húrok közé csapott, a jó kis hard rock-nótákat játszva nem csak a hallójáratokat kényeztette, hiszen látványnak sem volt utolsó a műsor. Utánuk az Evergrey viszont már inkább unalomba fulladt, Englund ugyanis nem volt túl meggyőző színpadi mozgás terén: leginkább egyhelyben állt, mintha ő maga is unná a dolgot. Ráadásul valamiért itt a hangzás sem volt az igazi, bár általában a MOR-ra jellemző, hogy mindig szépen szól, csak ritkán van efféle gond.

Következett számunkra az est fénypontja, a Stratovarius. Kicsit tartottunk tőle, hogy vajon milyen lesz, de az elmúlt évek zűrjei mintha meg sem történtek volna, olyan erőbedobással álltak ki a színpadra. A Timo Tolkki helyére érkező új gitáros, Matias Kupiainen tökéletes teljesítményt nyújtott, a banda pedig amolyan „Best of” műsorral kedveskedett rajongóinak, az új albumról csak néhány nóta került elő. De ez így volt tökéletes, a koncert levett a lábunkról. Erős indítás a Hunting High And Low, zárásként pedig a Black Diamonds csendült fel – a közte eltelő majd’ másfél óra pedig feledhetetlen volt. A szombati napon talán ez volt a legjobb koncert, ezért már megérte eljönni. Persze még hátravolt a vasárnap, amit már kissé megfáradva, csökkent lelkesedéssel vártunk. A szervezők jó szokás szerint a végére hagyták a fő-attrakciót, a Europe koncertjét, ami talán az idősebb korosztályokat is bevonzani hivatott a rendezvényre. Természetesen ez is hibátlan, az idei utolsó nóta, ami elhangzott Vizovicében, a Final Countdown.

Ezután már csak a hazaút várt, itthon kipihentük a fesztivál fáradalmait, és mi is elkezdtük a visszaszámlálást jövő júliusig, amikor Vizovicében folytatódik a buli!

Fotók és további hatalmas buliképek: www.a-cslp.hu

Hammer TV

 
MHORAI - It az új hazai deathcore csapat első albuma: Hegemony
2021. szeptember 26. (vasárnap) 07:14

Hegemony címmel megjelent és végig is hallgatható az új hazai deathcore formáció, a Mhorai első albuma. "A felvételek a házi stúdiónkban készültek, a keverési munkálatokat pedig a No Silence Studio végezte. A Hegemony című nagylemezünk fizikai formában is megrendelhető. A 10 saját dal mellett van egy bónusz is, egy feldolgozás, az I'm Broken a Panterától." Rendelés (CD/póló)     www.facebook.com/mhoraimetal "...Ez a lemez tartalmazza mindazt, amit jelenleg a metal zenéről tudunk és szerettünk volna megosztani Veletek. Az elmúlt évben, debütálásunk óta egyre többen hallgatják a zenéinket internetes felületeken és egyre többen hordanak Mhorai-pólókat is. Bizony lettek, akiknek már most kedvencei közé tartozik egy-egy dalunk. Ez az ok, ami mindig elég motivációt adott a folytatáshoz..."   MHORAI - Hegemony (a 2021-es album)   MHORAI: Köteles Máté gitáros...

DAWN OF SOLACE - Új dal és klip a Wolfheart főnökétől: Skyline
DAWN OF SOLACE - Új dal és klip a Wolfheart főnökétől: Skyline

14 év után adta ki második albumát 2020 elején a Dawn Of Solace, a Wolfheart-főnök Tuomas Saukkonen szólóprojektje, de a folytatásra nem kell ennyit várni. A sötét hangulatú,...

EMIGRATE - Két albumelőzetes dal a Rammstein gitárosától
EMIGRATE - Két albumelőzetes dal a Rammstein gitárosától

The Persistence Of Memory címmel november 5-én érkezik az új lemez a Rammstein gitárosának Emigrate projektjétől. Richard Z. Kruspe másik bandájának legutóbbi albuma a 2018-as A Million...

NORTHTALE - Az első albumelőzetes dal az új énekessel: Only Human
NORTHTALE - Az első albumelőzetes dal az új énekessel: Only Human

Itt az első Northtale dal az új énekessel! A power metal bandában az ex-Twilight Force énekes, Christian Eriksson utódja a brazil Guilherme Hirose (Traumer) lett, a november 12-én...

THE DARKNESS - Novemberben jön az új album, friss dal és klip: Jussy's Girl
THE DARKNESS - Novemberben jön az új album, friss dal és klip: Jussy's Girl

Motorheart címmel november 19-én jelenik meg a Justin Hawkins énekes vezette brit hard rocker The Darkness hetedik albuma, harmadik előzetesként pedig a videóval kísért Jussy's Girl dallal...

THE ANSWER LIES IN THE BLACK VOID - Album és friss klip, atmoszférikus doom a magyar/holland duótól
THE ANSWER LIES IN THE BLACK VOID - Album és friss klip, atmoszférikus doom a magyar/holland duótól

Horváth Martina énekesnőt ismerheted a Niburtából, a Ghymesből, a Thy Catafalque lemezeiről is, de az Agregator egyik dalában is vendégeskedettt, a legfrissebb formciója pedig egy...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS