SAJÁT SZAVAIKKAL - Hollywood Rose

Hollywood Rose (HR) – Minimal Design

2009. augusztus 31. (hétfő) 11:35 | utoljára módosítva: 2009. november 14. (szombat) 22:01

2003 nyarán állt össze a Hollywood Rose névre hallgató Guns N’Roses Tribute zenekar, amely már 2005-től kezdve rendszeresen játszik külföldön is. 2008-ra érkezett el az ideje annak, hogy a srácok – Jesse James énekes, Vilkó és Dénes Viktor gitárosok, Zaba dobos, Luki basszer, Cocó billentyűs - saját dalaikkal is kiálljanak a publikum elé, elsőként egy 4 számos EP-vel rukkoltak elő, idén pedig megjelent a HR zenekar debütáló albuma is, a Minimal Design. A lemez 11 daláról az egyik gitáros, Vilkó gyűjtötte össze gondolatait.

 

 

ÉN

“Mindenképpen egy olyan nyitónótát szerettünk volna, amely kerek perec megmutatja, hogy kik is vagyunk, és hogy a hallgató már az első szám után leszűrhesse: itt nem lesz szarral gurigázás. Ez volt az egyik olyan dal, amelyik egyetlen próba alatt elkészült. Levittem a szöveget, az alaptémákat, mindezt már csak formába kellett rázni. A zenekar minden tagja egyből tudta a dolgát, azaz hogy milyen egyéb díszítésekkel lenne illendő felturbózni a dalt. Ha valaki elolvassa a szöveget, szerintem egyértelmű választ kap arra a kérdésre, hogy milyen elveket vallunk, milyen az élethez való hozzáállásunk. Ez a mű kapta a második klipünket, egy háttéranyagokból összevágott alkotást, amelyben megmutatjuk, hogy ténylegesen miként is fest a HR élete, amikor épp nem a színpadon állunk.”

 

 

 

ADDIG JÓ

“A zenekar egyik legrégebbi szerzeménye. Talán az egyik legcélravezetőbb dalírási metódus, ha az ember leül egy szál akusztikus gitárral, keres néhány akkordot, és elkezd rá felszabadultan énekelgetni. Az Addig jó így íródott. Már a próbák alkalmával letisztult, hogy ebben a dalban van némi plusz, ezért az első klipet is ehhez készítettük el. A szöveg arról szól, hogy mindenkinek joga van a saját őrültségéhez, és hogy a bennünk lakozó vágyat csak akkor tudjuk ‘leküzdeni’, ha engedünk neki. Én mindig is abban hittem, hogy azt kell tenni, amit a szívünk diktál, és nem szabad gátat szabni annak, amit a bensőnk szeretne. És persze semmit sem szabad túlzásba vinni, mert egy megcsömörlött embernél nincs rosszabb. (Úgyhogy amint terhessé válik számotokra egy szerető, nyugodtan vezessétek az ajtó irányába, és keressetek mást ).”

 

 

 

 

 

 

 

SÖR A FÖLDÖN

“Mindig is odáig voltam azokért a nótákért, amiket két perc alatt le lehet zúzni, így muszáj volt egy kiválóan sikerült este/éjjel történéseit összefoglalni ebben a hallatlanul egyszerű punk szerzeményben. Ezt a szöveget sem illendő túlmagyarázni, mert minden úgy történt a valóságban, ahogy itt le van írva. Izzadós koncert egy kis klubban, féktelen őrjöngés, repülő sörösüvegek, tánc a ragacsos padlón szilánkokat taposva. A nótában amúgy a zenekar közös barátja, a rocközönös Hartmann Zoli énekel duettet Jesse-vel (Jesse, HR énekes). Zoli egy igazi party arc, úgyhogy nem volt kérdéses, melyik számban fog énekelni.”

 

CSAK ENNYI

“Ez a szám már a lemezt megelőző négyszámos kislemezen is hallható volt. A szövegét Jesse követte el, miután elkészült a kamu angolos verzió. Eleinte sokkal lassabban játszogattuk a próbákon, majd a stúdióban döbbentünk rá, hogy bizony hozzá kell adni egy kis tempót, különben nagyon döcögős lesz. Ez meg is hozta a kellő hatást, a riffek elkezdtek életre kelni. A szöveg egy kiábrándult ember ráeszméléseit taglalja, de mindenképpen pozitív jövőképpel megspékelve. Ahhoz, hogy tudjuk, mire vágyunk, milyen célokat hajkurászunk, sajnos át kell élni rengeteg csalódást. Fura ezt kimondani, de az ember csak akkor lehet teljes, ha egyaránt ismeri a jó és a rossz végletet is."

 

JÉG

“Az egyik közös kedvencünk. A véletlen szülte, ugyanis a zene már nagyon régen megvolt, csak valamiért nem állt össze hozzá az énektéma, ezért pihentettük egy darabig. A szövegét Zaba (dobos) hozta a próbaterembe, nekem pedig egyből bekattant, hogy volt egy tört ritmusú riffhalmazom, amit talán anno fel is demóztunk a próbateremben. Miután megkerestem, és felidéztem magamban az akkordokat, a nóta két próba után elnyerte a végleges verzióját. Igazi együtténeklős, klasszikus darab, amit élmény játszani is! A szöveg egy lágy szerelmi vallomás, de nem az a direkt fajta, ahol a lány kezébe nyomod a rózsát, aztán kézenfogva elcsattogtok moziba, hanem egy mélyről fakadó, impresszionista jellegű közlés.”

 

TÜKÖRKÉP

“A lemez egyik lágyabb hangvételű dala, amelynek megírása két részletben történt. Az énekdallamok és az akkordok egy németországi turnénk alkalmával íródtak az egyik hotelszobában, ahol Jesse-vel és Cocóval (Cocó, HR billentyűs) akkora flash ért minket, hogy gyakorlatilag helyben a nóta váza el is készült. A mai napig kiráz a hideg - jó értelemben persze -, amikor arra gondolok, hogy milyen érzés volt először hallani a verzék magasabb fekvésű énektémáit Jesse tolmácsolásában. Rá pár hónappal egy balatoni éjszaka alkalmával, kellő bor és egyéb minden elfogyasztása után a nyaraló teraszán írtam meg hozzá a szöveget, ami hűen tükrözi azt az állapotot, amiben voltam. Ez egy igazi helyzetjelentés az éjszaka közepéről, amikor az ember a csenden kívül csupán a belső hangjaira figyel. Néhány próbára lehívtuk kedves barátunkat, Nagy Dávidot is (Pokolgép gitáros), aki sokat segített abban, hogy a nóta kellő íven emelkedjen, és hogy a benne lévő katarzis a legnagyszerűbben bontakozzék ki. Köszönjük, Dév!”

 

ADRENALIN

“Muszáj megemlítenem, hogy ez a nóta rekord gyorsasággal készült el, hiszen a stúdiófelvétel előtt 2 héttel még nem is létezett. Volt az alapriff, amit már játszogattunk korábban, de sajnos énektéma hiányában ezt is kénytelenek voltunk pihenőpályára tenni. Ahogy elkezdtük átnézni a már meglévő dalokat, rájöttünk, hogy vannak olyanok, amelyek nem ütik meg a mércét, és ezeket jobb is lenne nem felvenni. Helyettük érkezett az Adrenalin, amihez Jesse gyakorlatilag a próba másnapján megírta a szöveget. Csupán annyi instrukció kellett hozzá, hogy képzelje azt, hogy egy ’67-es Mustang sofőrje egy végtelennek tűnő, elhagyatott amerikai sztrádán, és ahogy a végeredmény is mutatja, sikerült neki! A dalban elhangzó két ikerszólóból Viktor (Dénes Viktor, HR gitáros) is kivette a részét.”

 

MENEDÉK

“Szintén az első saját szerzemények egyike, úgyhogy itt is bőven volt rá idő, hogy beérjen, kiforrjon, mi pedig kedvünkre alakítgattuk, amíg el nem nyerte végleges formáját. A szöveg a másnapos pillanatok ‘legszebb’ emlékeit idézi fel, amikor az ember egy agyonitalozott éjszaka után morcosan, zakatoló fejjel teszi meg az első mozdulatokat az ágyban, és csalódottan állapítja meg, hogy a reggeli kávéját senki sem fogja megfőzni helyette. A zene abszolút passzol ehhez az állapothoz, hiszen az ugrálós ütem kiválóan megmutatja, milyen az, amikor az agy ismét megtelik vérrel. Igazi koncertnóta!”

 

VILÁGVÉGE HOTEL

“Számomra az egyik legkedvesebb nóta, hiszen a szövege olyan átélt eseményeken, tényeken nyugszik, amelyek végig fogják kísérni az egész életemet. Mivel többször játszottunk Hollandiában, ezért volt alkalmunk belekóstolni az ottani világ liberalizmusába, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy mindent szabad, nem lehet lehetetlent kívánni. Az ember nyilvánvalóan él a lehetősséggel, ezért mohón beleveti magát a szórakozás és az örömök sűrűjébe. Ez abszolút normális. A ‘Próbálj ki engem’ felszólítású refrén eredetileg onnan származik, hogy az egyik amszterdami Magic Mushroom boltban rengeteg olyan polc volt elhelyezve, amelyeken tömkelegével állt a tudatmódosító finomság, és ezeknek a polcoknak a görbe lábai körbe-körbe forogtak, már-már szuggerálva a bámészkodót, hogy kipróbálja valamelyiküket. A dal nem egyértelmű buzdítás arra, hogy mindenki rohanjon ki Hollandiába ‘fapapucsokat venni’, inkább amolyan ösztönzés, hogy az élet rövid, igenis élvezni kell, amennyire csak lehet, és nem megvetni semmi jót, amit felkínál.”

 

KÉT FEJED VAN

“Amikor először meghallottam Jesse szájából ezt a dumát (refrén), egyből tudtam, hogy ebből bizony dalt fogunk írni! Ez is egy igazi alkoholgőzös dal, pofátlanul egyszerű gitártémákkal, amelyben főhősünk igyekszik az előző esti mulatozást némi gyógysör beverésével semlegesíteni, de persze nem sikerül neki, így a néhányból több lesz, a több-ből pedig ismét túl sok. Amikor írtuk a számot, egyértelmű volt, hogy kell bele tenni boogie zongorát, és hála égnek, Coccer nagyon eltalálta a témákat. Aki ennek a számnak a hallatán nem vesz ki egy sört a hűtőből, vagy nem rohan a pulthoz csapoltatni magának egyet, az valószínűleg absztinens.”

 

KÖRÜLÖTTEM MINDENKI

“Legszebb emlékeim közé tartozik, amikor 2007-ben, úton az EFOTT-ra elővettem a turnébuszban a gitáromat, és nekiálltam pengetni a lemez utolsó dalának az akkordjait. Valamiért mindenki rákattant, hogy mekkora ez a refréndallam, és egyből jöttek a szövegfoszlányok. A végső verzió Zabától származik, de arra határozottan emlékszem, hogy Budapest és Debrecen között szinte csak a refrént énekelte a csapat... A szöveg egyértelműen arra utal, hogy az a fajta biztonság, amit a körülöttünk lévők adnak, semmihez sem hasonlítható, semmivel nem ér fel, és mivel ennek tudatában azt tehetsz, amit csak akarsz, ideje egy nyári estén elfogyasztott bormennyiség után hátradőlni a fűben, kémlelni az eget, és közben hallgatni a szeretteid duruzsolását, nevetését, majd lassan beleolvadni a világba, és ejtőzni egy kellemeset.”

Fotók: zenekari honlap

 

Hollywood Rose honlap

Hollywood Rose myspace

Hammer TV

 
RED ROCKETS - Dal- és klippremier: Örökké átkozott
2021. december 7. (kedd) 09:51

Örökké átkozott címmel egy új dallal és a hozzá forgatott klippel jelentkezett a szombathelyi Red Rockets. A 80-as, 90-es évek hazai dirty rock and rollját játszó csapat már dolgozik a 2019-es Túl a horizonton album utódján. Az új dalról és klipről a dalszerző-gitáros Kinöhl Dávid: "A dal szövege magában foglalja legőszintébb érzéseinket, melyeket a zenével, zenéléssel kapcsolatban érzünk. Mindenki életében történnek jó és rossz dolgok, néha összeomlik körülöttünk minden, de van valami, ami mögé mindig lehet menekülni, 'megment, ha az élet elrabol'. Az Örökké átkozott című dalunk körülbelül egy évvel ezelőtt kezdett el megszületni. Bár akusztikus gitáron látta meg a napvilágot, a próbaterem falai közt mégis egy tempósabb verzióban játszottuk, torzított gitárokkal. Mindannyian szeretünk kísérletezni a zenében, és ha valamit jónak érzünk a Red Rockets-ben, az az, hogy nem egy sémára épülnek,...

MOLTO - Új videoklip a debreceni bandától: Megtört álom
MOLTO - Új videoklip a debreceni bandától: Megtört álom

Kontroll címmel tavaly tavasszal jelent meg a debreceni Molto zenekar második nagylemeze, a 2018-as Víziók utódja. Az egykori Szeg, Necropsia és Beholder zenészekből álló és a súlyos,...

TEN - Premier a dallamrocker bandától, az első dal a februári lemezről: Fearless
TEN - Premier a dallamrocker bandától, az első dal a februári lemezről: Fearless

Here Be Monsters címmel február 18-án jelenik meg a Gary Hughes vezette brit dallamrocker Ten új albuma, a 2018-as Illuminati lemez utódja, első előzetesként pedig a Fearless dallal lehet...

OMEGA - 78 éves korában elhunyt a legendás énekes, Kóbor János
OMEGA - 78 éves korában elhunyt a legendás énekes, Kóbor János

78 éves korában rövid betegség után meghalt Kóbor János, Mecky, az Omega frontembere, adta hírül a zenekar. Az énekes pár héttel ezelőtt került kórházba. "Rajongók milliói...

P. MOBIL - A Fábry-show vendégei voltak, nézd meg a videót!
P. MOBIL - A Fábry-show vendégei voltak, nézd meg a videót!

Csütörtökön a Fábry-show vendége volt a P. Mobil, ahol a készülő nagylemezről, a Nyugodjál meg-ről a második előzetes dalt - Nagyon nagy a baj - élőben is előadták. Előtte pedig...

COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed
COMEBACK KID - Új dal és klip a Gojira frontemberével: Crossed

Heavy Steps címmel január 21-én jelenik meg a melodikus hardcore vonalas kanadai Comeback Kid hetedik albuma, a 2017-es Outsider lemez utódja, harmadik előzetesként pedig azzal a klippel...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS