SUBSCRIBE

PeCsás szülinap - Interjú Anga Kis Mikivel

2009. január 29. (csütörtök) 09:47 | utoljára módosítva: 2009. november 15. (vasárnap) 09:58

Az utóbbi évek legsikeresebb hazai modern metal csapata még THC néven alakult meg 1999-ben, pontosan 10 évvel ezelőtt. A kerek évforduló kiváló alkalmat nyújt a srácoknak egy kis ünneplésre, valamint arra, hogy a teltházas A38 Hajós bulik után egy nagyobb pesti helyszínen is kipróbálják magukat. A szülinapi bálra február 27-én kerül sor a PeCsában, további négy banda felsorakoztatásával. Az eddigi legnagyobb szabású Subi rendezvénnyel kapcsolatban Lénárd László kérdezte ki a basszer Mikit.


A 2009-es év első nagy Subi eseménye ez a 10 éves szülinapi buli a PeCsában, ahol önálló koncertet még sosem tartottatok. Meg kell adni a módját egy 10 éves jubileumnak vagy már a kisebb helyeket mind kinőttétek?

"A Hajót már sokszor megtöltöttük ezért gondoltunk arra, hogy ez ideális alkalom volna az első Pecsa bulinkra. Sajnos Pesten nincs köztes állomás, így ez egy elég bevállalós lépés. De most vagy soha! 10 éve annak, hogy először lementünk a Blaha Lujza térnél egy fizetős próbaterembe, és megpróbáltunk eljátszani néhány feldolgozást. Nem gondoltuk volna, hogy idáig eljuthatunk! 'Tök jó lenne egy-két gimibulin fellépni, esetleg később klubkoncertek is szóba jöhetnek' - maximum ez járt a fejünkben. Ha valaki azt mondta volna akkor, hogy később a kedvenc zenekarainkkal fogunk különféle országokban játszani, és a 10 éves jubilumot a Pecsában ünnepeljük, nem hittem volna neki!"

Egy Pecsa buli megszervezése jóval nagyobb energiákat igényel, egy újabb Hajós koncerté. Hogyan osztjátok meg egymás között ezt az extra melót?

"Régebben nagyon sokat próbálkoztunk a munkamegosztással, de hamar kiderült, hogy ez nem tud működni. Mindenki más területeken találta meg magát, nekem maradt a szervezés. Nagyon szeretem csinálni. Bár már nem vagyunk BPRNR zenekar, ennek a koncertnek a lebonyolításában ők segítenek nekem. A promóciót is jól kitaláltuk előre. Sokkal több forrást szántunk újsághírdetésekre, plakátra, szórólapra, csináltattunk matricát, amit postán küldünk mindenkinek, aki megírja a nevét és címét a subscribe@subscribe.hu email címre. Csak annyit kérünk cserébe, hogy ragasszák ki. Tök mindegy, hogy villamos , hátizsák, lány WC, tolltartó vagy villanyoszlop, a lényeg, hogy sok emberhez eljusson a buli híre. A videoklip premiert Karácsonyra terveztük, de a videó sajnos nem készült el az ígért időpontra, viszont az is meg fog jelenni a Pecsa koncert előtt. Új Guitar Pro tabok is most fognak elkészülni, úgyhogy igyekeztünk mindent mostanra ütemezni. Ezen felül pedig február közepén megnyitjuk a 10 éves a Subscribe kiállítást a Torpedó Kávézóban. Ez egy antológia lesz, a Subscribe 10 éves pályafutását fogja bemutatni. Ez gyakorlatilag egy fotókiállítás, ahol a fotómontázsokon kívűl rengeteg apróságot lehet majd megtekinteni, ami hozzánk kapcsolódik. Kedvcsinálónak például azt tudnám elsütni, hogy lesznek képek az első próbáról és az első koncertről is. Elég viccesen nézünk ki...:)"

Túl azon, hogy 10 évesek lettetek, milyen extrával készültök a bulira?

"Ez lesz az eddigi legszebb, leglátványosabb, leghangosabb koncertünk. Nem egy szokásos Pecsa-buli lesz!"

Kik az előzenekarok és miért éppen ők?

"A Kiabátor kezdi az estét, őket a tavalyi ABC tehetségkutatón láttam, és egyből beléjük szerettem. 3 fiatal srác Szeged mellől, akiken látszik, hogy imádják, amit csinálnak. Fiatalos, lendületes, energikus, őszinte trió. A Nasmith zenekarral is egy tehetségkutatón találkoztam először, metalcore-t játszanak, nagyon profin. Engem a magyar nyelvű szövegek ragadtak meg. Nagyon támogatom azokat a zenekarokat, akik mernek magyarul énekeli, mernek magyar nyelvű szövegeket írni, és nem arra hivatkoznak, hogy ez a zene csak angolul szól jól. Itt a tökéletes példa, hogy milyen jól szólhat magyarul is ez a zene. Utánuk jön az Esclin Syndo, az egyik legeredetibb hazai zenekar. Mernek mások lenni. Keveredik náluk az elektronika és a rock, plusz ott vannak Dalma elborult énektémái is. A Subi előtt pedig a Turbo fogja bemelegíteni a közönséget, velül többször játszottunk már együtt. A legenergikusabb rockzenekar itthon: lendületes, pörgős rock&roll, sláger rock. Felrobban a színpad alattuk!"

Én épp a PeCsában láttalak titeket először, egy félig leválasztott nagyteremben, Alvinék előtt...

"Emlékszem! Marsi Laci bácsi a kezdetek óta hitt bennünk, és elhívott minket az Alvin elé is. Ha jól emlékszem, mi kezdtük az estét, és akkor még elég kevesen voltak. Aki ott volt, az is ült a földön, de a második számra már felpattantak, és végül egy nagyon jó kis bál kerekedett. Utána is felléptünk még a Pecsa-ban: sörkert a Junkies-zal, és az Actionnel, mert Hangya és Szasza is mindig segített, ahol tudott, de nyomultunk a Depi előtt is."

Emlékszel még, hogy először milyen koncerten jártál a PeCsában és mikor?

"Nem. De biztosan Akela koncert volt még nyolcadikban! :!"

A tavaly októberi számunkban Bálint felidézte azt a régi sztorit, amikor arra érkeztél haza egy síelésből, hogy Bálint egy rutinos bőgőssel együtt beszállt az akkor még THC nevű csapatotokba. Milyen érzés volt azzal szembesülni, hogy a bandában ezentúl két basszusgitáros lesz?

"Soha nem fogom elfelejteni, rettenetesen rosszul esett. Piringer Laci egy 6 húros fretless basszuson játszott és iszonyú ügyes volt. Akkora pofont kaptam ezáltal, hogy elkezdtem nagyon komolyan gyakorolni, hogy megálljam a helyem mellette. Hirtelen egy versenyhelyzet alakult ki, ahol én nagyon le voltam maradva. Biztosan nem is tudnék így basszusozni, ha nem lett volna Laci. Nagyon nagy motivációt jelentett, hogy sokkal jobbnak kellett lennem. Mindig mindenben én akartam lenni a legjobb! Ez a maximalizmus jellemző a munkámra is, a zenekaromra is. Nem tartana itt a Subi, ha nem lenne állandóan zabszem a seggemben! Mindig előre tervezek, nagyon fontosnak tartom az állandó fejlődést, előrelépést."

Ugyancsak abban az interjúban volt olvasható, hogy ma már szinte kizárólag jazzt hallgatsz. Valóban?

"Igen. Pat Matheny, Marcus Miller, Jaco Pastorius, George Benson, James Brown Nem hallgatok mai zenét, és nem érdekel, ki mit gondol erről. Úgy gondolom, nem kell modern zenét hallgatnom ahhoz, hogy modern zenét írjak, vagy játsszam. Persze hallgatok régebbi rockzenéket is: Led Zep, Queen, akár Panterát is. És nagyon szeretem a Cannibal Corpse-t és a Hypocrisy-t is."

A 2009-es évre milyen terveitek vannak?

"Úgy volt, hogy Oroszországban fogunk koncertezni, de a világválság miatt tolódik a projekt. Jó lenne kijutni Dubaiba egy hatalmas fesztiválra, erről is folynak tárgyalások. Talán kimegyünk egy nagy ukrán fesztiválra, de az biztos, hogy tavaszi turnéra indulunk a Road zenekarral. Nagy promóció, profi hang és fény Két nagyon tehetséges előzenekar is lesz: a szegedi Dystopia és a gyöngyösi Green Path. A cél az, hogy ne egy egyszerű klubkoncertet kapjon, aki eljön, hanem egy úgy menjen haza, hogy ilyet még nem látott, nem hallott!

Miért épp a Roaddal indultok útnak tavasszal?

"Régóta keresem azt a zenekart, akivel érdemes lenne közösen turnét csinálnunk. A Road kb. ugyanazokat a nézőszámokat tudja vidéken, mint a Subi. Ugyanakkor az a tapasztalat, hogy kicsi az átfedés a két zenekar közönsége között. Máté a Roadból ugyanazt a maximalizmus képviseli, amit én és nagyon jól tudunk együtt dolgozni. Ugyanazt akarjuk minketten: egy lépcsőt feljebb lépni és ezt könnyebb együtt. A turné megszervezése előtt csináltunk két próbakoncertet , amik nagyon jól sikerültek. Utána ültünk le Mátéval átbeszélni, hogy mit és hogyan tudnánk a jövőben együtt összehozni."

Miért tartjátok fontosnak, hogy eljussatok Oroszországba is?

"Nyugaton elég kevés az esély. Voltunk már sok helyen és hiába tetszik az emberknek, áttörés nem nagyon várható. Csak akkor, ha valamelyik kiadó a zenekar mögé áll és belefeccöl egy zsák pénzt. Keleten viszont akárhányszor megyünk vissza, egyre nagyobb a pörgés. Keleten kuriózum egy jó csapat, örülnek neki, hálásak. Nyugaton mindennapos, hogy csúcsprodukciókat látnak, keleten pedig ritkaság, ezért találtuk ki az orosz történetet. Oroszország a legnagyobb piac keleten és elég sokan is vannak. A zenei piac pedig nem olyan telített, mint nyugaton."

A nagy kérdés, hogy mikorra terveitek az új Subi lemezt?

"Szerintem 2010 őszére várható, de nem szeretnék ígéretet tenni. Nem vagyunk jók a határidőkkel"

Vannak már friss dalok?

"Az új nótákat nemrég kezdtük el összerakosgatni. Úgy 4-5 dal már félkész állapotban van, de ez nálunk még semmit nem jelent. Elég sokat ülünk rajtuk, és addig nem nyugszunk, amíg rendesen meg nem érnek. Tehát új dalt még tuti nem játszunk a Pecsában. Biztos lesz olyan dal, ami gyorsan összeáll, de most még barátkozunk, ismerkedünk az új témákkal."

Korai még, de mi várható a hármas lemeztől?

"Atis fogja csinálni, hangmérnökkéntt, és tudom, hogy nagyon jó lesz. Ez lesz az eddigi legjobb Subi lemez. Sokkal jobban rá fogunk készülni. Komolyabban fogjuk venni az elődemózásokat, minden dalt felveszünk a próbateremben, kijavítgatunk minden apró hangszerelési hibát, megcsinálunk minden énektémát pontosan. Csakis akkor megyünk stúdióba, amikor már 100%-os az anyag. Hogy merrefelé fogunk elmozdulni, arról nem beszélnék."

Búcsúkérdés: várható, hogy a gazdasági okok miatt megállított Kettőnégy műsor 2009-ben újra visszatér?

"Igen, vissza fog térni a Kettőnégy. Szujó Dani mellett én is részt veszek a műsor menedzselésében , és bizton állíthatom , hogy vissza fog térni a Kettőnégy. Ha minden jól megy, akkor április végén, de ha nem megy minden jól, akkor csak később..."

http://www.myspace.com/subscribe
www.subscribe.hu

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
EPICA - Premier az anime-dalos EP-ről: Dedicate Your Heart!
2018. július 20. (péntek) 18:43

Attack On Titan címmel egy 8 tételes EP-vel jelentkezett a mai napon az idei FeZen fesztiválon fellépő Epica. A Simone Simons énekesnő vezette holland szimfo-metal csapat EP-je Japánban már tavaly decemberben megjelent, de most már világszerte kapható a sikeres anime-sorozat betétdalainak feldolgozását tartalmazó anyag. És máris megismerkedhetsz a Dedicate Your Heart! tétellel is. Az Attack On Titan anime világszerte több mint 70 millió példányban kelt el, a betétdalokat pedig, amelyek hatással voltak az Epica zenéjére is, Revo írta, aki egy népszerű japán csapat, a Linked Horizon tagja. Coen Janssen billentyűs: "Remek volt azt látni, ahogyan napról napra, lépésről lépésre váltak Epica számokká ezek a japán anime dalok."   www.facebook.com/epica EPICA - Dedicate Your Heart! (a 2018-as Attack On Titan EP-ről) EPICA - If Inside These Walls Was A House (a 2018-as Attack On Titan EP-ről) EPICA -...

DEE SNIDER - Dalpremier a Twisted Sister frontemberétől: I Am The Hurricane
DEE SNIDER - Dalpremier a Twisted Sister frontemberétől: I Am The Hurricane

For The Love Of Metal címmel július 27-én lát napvilágot az ex-Twisted Sister frontember, Dee Snider szólóalbuma, amelyet a Hatebreed énekes Jamey Jasta inspirálása nyomán és Jamey...

KRISIUN - Dalpremier a szeptemberi albumról: Demonic III
KRISIUN - Dalpremier a szeptemberi albumról: Demonic III

Scourge Of The Enthroned címmel szeptember 7-én jön ki a brazil death metal gépezet Krisiun tizenegyedik albuma. A 2015-ös Forged In Fury lemez folytatását Andy Classen producerrel...

BRAINSTORM - Az első dal a szeptember végi albumról: The Pyre
BRAINSTORM - Az első dal a szeptember végi albumról: The Pyre

Midnight Ghost címmel szeptember 28-án lát majd napvilágot az Andy B. Franck énekes vezette Brainstorm új stúdióalbuma, amelyről máris megismerkedhetsz az elsőként közzétett The Pyre...

BILLY GIBBONS - Ősszel új szólóalbum a ZZ Top főnökétől, itt az első dal
BILLY GIBBONS - Ősszel új szólóalbum a ZZ Top főnökétől, itt az első dal

The Big Bad Blues címmel szeptember 21-én jelenik meg Billy Gibbons új szólóalbuma, amelyre friss saját dalok mellett klasszikus blues tételek feldolgozásait is felsorakoztatta a ZZ Top...

ULTRAPHONIX - Dal- és klippremier George Lynch és a Living Colour énekes csapatától
ULTRAPHONIX - Dal- és klippremier George Lynch és a Living Colour énekes csapatától

Az még májusban derült ki, hogy egy Ultraphonix nevű új csapatban egyesítette erőit a Dokken és a Lynch Mob gitárosa, George Lynch, valamint a Living Colour énekese, Corey Glover. A...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS