ROMANTIKUS ERŐSZAK - Sziva Balázs bemutatja a Keménymag dalait!

Táncba hívó dudaszó, nyers erő és fociszurkolós kórusok

2010. április 3. (szombat) 10:59 | utoljára módosítva: 2010. április 3. (szombat) 16:29

Március 22-én jelent meg a Romantikus Erőszak új CD-je, a Keménymag, és egyből a Mahasz lista második helyén nyitott. A Keménymagról így vélekedik a csapat: "a táncba hívó magyar dudaszó és a futball lelátók kórusai mellett az új album védjegyei közé tartozik az a nyers erő és az a zenei változatosság, amely ezen a friss lemezünkön sokkal inkább megjelenik, mint bármelyik korábbin. Születtek klasszikus Oi! dalok, mint a Készenléti, a Csatadal, vagy a Szurkolj és háborúzz, és népzenésebb témák is, mint mondjuk a Kilenc zsandár és Régen volt megint lesz, de a végeredmény minden esetben RomEr. Felvettünk egy Skanzelizé feldolgozást is, a Lánctalpas Ibuszt a régisulis magyar ska banda eredeti énekesének, Vasszi Zoli (Vanek) vendégéneklésével." A CD mellé csomagolt DVD-n Molnár Roland és Bede Zsolt dokumentumfilmje, a 15 év nemzeti rock található, amely a RomEr frontember Sziva Balázs azonos című könyve alapján készült. A Hungarica éléről is ismert Balázs most a Keménymag dalait mutatja be kicsit részletesebben is. 

“Mindig voltak olyan hazafiak, akik hősies helytállásukkal alakítottak a magyar történelmen. 2500-an, akik az egri várat védték, Szondy György 150 katonája Drégely falainál, 1500 végvári harcos Szigetvárnál, a Rákóczi szabadságharcot kirobbantó 3 ezer kuruc vitéz, Damjanich 1200 vörössipkása, Rózsa Sándor 150 betyárja, 110 Rongyos gárdista Sopronnál, a Puma repülőszázad 48 vadászpilótája a II. világháborúban, 1200 Pesti Srác a Corvin-közben… ez a keménymag. Tetteiket legendák, népmesék és népdalok őrzik.”


ROMER - Keménymag előzetes


 
 
ÓÓÓLÉ

“A nyitónóta üzenete, hogy legyünk büszkék magyarságunkra, hiszen hány nép igyekszik a mi múltunkhoz képest eltörpülő történelmét meghamisítani a saját létjogosultságának igazolására! A szöveg azt a 48 hadjáratot idézi meg, amiket 899 és 970 között vezettünk Európában. Ebből 38-at nyugatra, 10-et pedig délre vívtunk, de számtalan vitéz tettünk még így is feljegyzetlen maradt.”

 
ERESZD BE A TÓTOT (KIVER A HÁZADBÓL)

“A dalszöveg érdekessége, hogy kizárólag a tótokkal kapcsolatos magyar szólásokból és közmondásokból állt össze. Évszázadokon keresztül ezekben szűrődtek le azok az tapasztalatok, melyek a gyakorlati életben megdönthetetlen igazságnak bizonyultak.” 
CSATADAL

“A harcokban való bátor helytállásra buzdító csatadalok az ókortól a 19. század végéig széles körben elterjedtek voltak. A legszebb magyar alkotások az 1848-as szabadságharc idejéből valók, mint ez a Petőfi vers is, amit zeneileg egy együtténeklős, streetpunkos felfogásban csináltunk meg.”

 
KILENC ZSANDÁR

“Egy tradicionális betyárének, visszatérő magyar dudaszólóval, amit a dalban vendégszereplő Mentes Norbi egy AC/DC jellegű riffel oldott meg a gitárján, nagyon ötletesen.”
 
 
KÉSZENLÉTI
 
“Ez egy régisulis Oi! nóta a készenléti rendőrség droidjairól.”

 
ESIK ESŐ

“Rózsa Sándor hagyományhű balladája, mégpedig a Szeged környéki puszták betyárjainak tiszteletére ‘őző’ nyelvjárásban, női énekkel, citerával. A dél-alföldi betyárvezér 1848. októberében a Honvédelmi Bizottmány mentelmével csatlakozott a szabadságharchoz, 80 fős rettenthetetlen gerillacsapatával. Lenyűgöző bátorságukkal és szokatlan harcmodorukkal mértek komoly csapásokat az ellenségre a Bánságban.”


ROMER - Ria, Ria, Hungária

 
 
 
RIA, RIA, HUNGÁRIA

“A szövegben a magyar címer hétszer vágott mezőjének négy ezüst sávja négy folyót, a Dunát, a Tiszát, a Drávát és a Szávát jelképezi. A kettőskereszt az apostoli királyságra utal, a hármashalom három hegycsúcsot, a Tátrát, a Mátrát, a Fátrát, Erdély címerének fekete Turulmadara a magyar nemzetet, a székelyeket a Nap és a Hold, míg a szász székeket (Kőhalom, Medgyes, Nagysink, Sebes, Szeben, Szászváros, Szerdahely) a hét vörös bástya jelzi.”

 
LÁNCTALPAS IBUSZ

“A Keménymag lemez feldolgozása. Egy Skanzelizé szám, méghozzá Vasszi Zoli (Vanek), a kultikus magyar ska banda eredeti énekesének vendégszereplésével. Az 1987-ben született dal a maga idejében egy konkrét állásfoglalás volt, hiszen a román diktátor Ceausescu rémuralma akkoriban dühöngött igazán, sorban pusztítva a magyar falvakat.”


ROMER - LÁNCTALPAS IBUSZ (Skanzelizé feldolgozás)

 

SKANZELIZÉ - Lánctalpas Ibusz


 
SZURKOLJ ÉS HÁBORÚZZ

“Ez a szám a lelátói életstílusról szól. A foci sokkal fontosabb dolog annál, hogy csak a labdarúgókra bízzuk!” (nevet)

 
RÉGEN VOLT, MEGINT LESZ

“A trianoni diktátum ellen lázadó nóta alapjait egy gyönyörű magyar népdal adja. A magyar duda mellett a női énekhang teszi teljessé a képet.”


A RomER CD+DVD-t itt rendelheted meg!

www.romantikuseroszak.hu

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
NAGAARUM - Elkészült a Covid Diaries lemez limitált CD-verziója is
2020. augusztus 3. (hétfő) 19:05

Még májusban jött ki az új Nagaarum lemez, a Covid Diaries, a CD-verzió pedig pár napja látott napvilágot. Ez a projekt tizenkilencedik hanganyaga, sorlemezként pedig a tizenhetedik. "Egy hosszabb szervező és átszervező munka eredményeként végül megjelent a koronavírus járvány generálta rendkívüli közrend alatt komponált lemez fizikai változata. Az NGC Prod és az Aesthetic Death közös kiadványaként 300 darabra limitáltan érhető immár el a digisleeve CD. Az első 44 darabhoz jár egy hatoldalas leporelló, ami az eredeti magyar szövegeket tartalmazza - ezt nevezhetjük die-hard verziónak." 'Utólag visszatekintve, azért is érdekes számomra a lemez, mert hazánkat lényegében elkerülte a járvány. Érdekes figyelni a különböző emberek véleményét az okokról, az idejében meghozott intézkedésekről, vagy a mások által emlegetett elhazudott adatokról, a lakosság fegyelméről, vagy hogy ez az egész csak egy átverés,...

DEEP PURPLE - Pénteken jön az új album, ilyen lesz
DEEP PURPLE - Pénteken jön az új album, ilyen lesz

Eredetileg úgy volt, hogy június 21-én jelenik meg az új Deep Purple album, a Whoosh!, április elején azonban bejelentette a legendás hard rock csapat, hogy a lemez csak augusztus 7-én jön...

INCANTATION - Klippel a nyár végi album harmadik előzetes dala: Entrails Of The Hag Queen
INCANTATION - Klippel a nyár végi album harmadik előzetes dala: Entrails Of The Hag Queen

Sect Of Vile Divinities címmel augusztus 21-én jelenik meg az 1989 óta aktív amerikai death metal brigád Incantation tizenegyedik albuma, a 2017-es Profane Nexus lemez folytatása. Az...

KALT VINDUR - Új klipes dal a lengyel black metal csapattól: Eyes Ov Gods
KALT VINDUR - Új klipes dal a lengyel black metal csapattól: Eyes Ov Gods

.​.​.​And Nothing Is Endless címmel augusztus 7-én jelenik meg a black metalos lengyel Kalt Vindur második albuma, a 2017-es Delusions lemez utódja. A 2015 óta aktív csapat második...

BYPASS OF ANGER - Videoklip a debreceni csapattól: Pokol az Édenből
BYPASS OF ANGER - Videoklip a debreceni csapattól: Pokol az Édenből

Pokol az Édenből címmel júniusban jelent meg a Beholder tagokból 2016 végén alakult debreceni Bypass Of Anger bemutatkozó EP-je, a címadó dalhoz pedig most egy hivatalos klip is...

ANTI-MORTEM - Hat év után feltámadt a southern metal csapat, az első új dal: Old Wishita
ANTI-MORTEM - Hat év után feltámadt a southern metal csapat, az első új dal: Old Wishita

Hat év után új felállásban éledt fel az oklahomai southern metalos Anti-Mortem, az Old Washita című első friss dalukkal máris megismerkedhetsz. A banda 2014-ben adta ki első és eddig...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS