A HÉT METAL MŰTÁRGYA - Vol. 14. - Amon Amarth - Twilight Of The Thunder God

Klasszikus albumok klasszikus borítói nyomában

2010. március 8. (hétfő) 04:32 | utoljára módosítva: 2010. március 8. (hétfő) 07:32

 AMON AMARTH - TWILIGHTOF THE THUNDER GOD


Megjelent: 2008. szeptemberA májusi csillebérci MetalFest egyik főbandájaként ismét nálunk játszik majd a melodikus death metalként, de viking metalként isgyakran jellemzett svéd Amon Amarth. A Johann Hegg főviking által vezetett gárda jelenleg is a 2008-as mesterművével turnézik, a Twilight Of The Thunder God című hetedik stúdiólemezével. Ennek borítója eheti műtárgyunk.
A svéd ötös korábbi albumborítói is jól passzoltak a kíméletlen riffelésre épülő muzsikához, valamint a szövegeikre jellemző vikinges, harcos tematikához, borítóiképeik visszatérő elemei közé sorolhatjuk a tüzet, a különféle kardokat és az izmos, ám eléggé alulöltözött harcosokat is. A 2008-as albumnál is a korábbi vonalat folytatták, illetve emelték egy magasabb szintre.

Ezen a képen Thort látjuk egy kegyetlen vihar közepette, amint legendás kalapácsával, a Mjölnirrel, épp lesújtani készül egy gigantikus tengeri kígyóra, miközben másik kezével vadul cibálja a fenevad kinyújtott nyelvét. Természetesen a háttérben vad tüzet is látni - enélkül Amon Amarth borító szinte nem is lehet az igazi.


AMON AMARTH - Guardians Of Asgaard (a 2008-as Twilight Of The Thunder god albumhoz)Minthogy a borítókép szorosan kapcsolódik az északi mitológiához, érdemes pár szót ejteni Thorról és halálos ellenségéről is, a Jörmungandr vagy Jormungand néven is ismert tengeri kígyóról.

Thor a viharok és az időjárás istene, Odin legidősebb fia. Fogatát két bakkecske húzza, melyeket akár meg is ehet, ugyanis ha bőrüket, csontjukat meghagyja, másnapra feltámadnak. Rövidnyelű, nem túl méretes  kalapácsa, a törpék által készített Mjölnir - akár egy bumeráng - mindig visszatér kezébe, csodás öve pedig megsokszorozza az erejét.

Apjával ellentétben Thor nem volt rosszakaratú, viszont túl fifikás sem, ezért gyakran volt Odin tréfáinak céltáblája. De jóindulattal viseltetett az emberek, főleg a parasztok iránt, gondoskodott a gabonáról, a háziállatokról, az esőről és az asszonyok termékenységéről. Nem a harcosok, hanem a fegyvert viselő parasztok istene volt. Lobbanékony volt, de jóságos, akit gyakran lépre csaltak, ezért sokszor rászorult Loki segítségére.


Loki a csalfa, hitszegő isten volt, aki Odin fogadott testvéreként került az istenek lakhelyére, Asgardba, ahol feleségül vette Angrboda óriásasszonyt. Angrboda három szörnyet is szült neki: Fenrir farkast, Hélt, az alvilág asszonyát, valamint az emberek lakta világ, azaz Midgard kígyóját, Jörmundgandrot. Ő a Világkígyó, aki a földet körülölelő óceánban él, és olyan hatalmas, hogy csak úgy fér el, hogy a saját farkába harap.

Thor az emberek világát, Misgardot és az istenek égi lakhelyét, Asgardot is védelmezte, és küzdött az óriások, a jötunok ellen. Esküdt ellenfele volt a Világkígyónak is.


AMON AMARTH - Twilight Of The Thunder God (a 2008-as album címadó dalához készült klip)Az istenek tudták, hogy világuk nem állandó, egyszer meg kell fizetniük minden gonoszságért, bűnért. Amikor az égben az istenek között és a Földön az emberek között az erkölcsi káosz teljesen eluralkodott, eljött a világvége, a Ragnarök. Heimdall, az őrszem megfújta kürtjét, jelezve a csata kezdetét, az óriások támadását. A csillagok lehullottak, a Nap elsötétült, a víz elárasztotta a Földet. Fenrir letépte láncait, és megölte Odint. Thor azért nem tudott Odin segítségére sietni, mert a Világkígyóval kellett megküzdenie. Le is sújtott a Mjölnirrel az irdatlan koponyára, és úgy tűnt, Thor diadalt aratott, ám a harcos ezután csupán kilenc lépést volt képes megtenni, majd holtan esett össze a kígyó ráokádott mérgétől.

"Elég korán kitaláltuk már, hogy mit szeretnénk a borítóra - mondja az Amon Amarth frontembere, Johan Hegg a magyarul a Mennydörgés Istenének alkonya című lemez frontképéről. - Az ötletet egy Stockholmban látható szobor adta, ami Thor harcát ábrázolja a Világkígyóval. Pontos elképzelésünk volt tehát, mert ezt a harcot rendkívül drámainak és erőteljesnek éreztük. Tökéletes passzolt ez a kép az új dalok képviselte hangulathoz."
A csapat egy német illusztrátort, Tom Thielt kereste meg a feladattal, és nem véletlenül éppen őt, hiszen a Brainstormmal és a Symhony X-szel is dolgozott Thiel már a The Crusher és a Versus The World albumoknál is kooperált velük.

Tom Thiel először ceuzával és tussal rajzolta meg a képet, megörökítve, ahogy Thor viaskodik a hatalmas tengeri kígyóval, majd Photoshop és Corel Painter programok segítségével adott eredetileg kékes színezést a képnek. Az első verzión még tűznek sem volt nyoma. Nem is tetszett a bandának...


"Úgy éreztük, hogy az első verziónál valamivel komorabb hangulatú képre volna szükségünk, hiszen Thor és a Világkígyó küzdelme  kapcsolódott a Ragnarökhöz is, az északi mitológiában szereplő világvégéhez - magyarázta Hegg. - Mi inkább azt az érzésvilágot akartuk megragadni, így ahhoz is ragaszkodtunk, hogy legyen a háttérben tűz is. Ráadásul a tűz egyfajta Amon Amarth védjeggyé vált már, mindig jellemezte a borítóinkat, leszámítva épp a Twilight előttit, a With Oden On Our Side lemezt, amelynek borítóján egyáltalán nem volt tűz."

Thiel nekirugaszkodott az újabb verziónak, mely már a csapatnak is nagyon tetszett. Az első vázlatoktól az elfogadott második verzióig úgy két hónapra volt szüksége a német művésznek.

"Szerintem a végeredmény tökéletes lett - lelkesedett Hegg. - Benne van a dráma a képben, benne van a heroikus küzdelem érzete, sikerült szinte életre keltenie a történetet. Véleményem szerint ez lett az Amon Amarth eddigi pályafutásának legjobb albumborítója!"

Henry Fuseli 1788-ban született festménye egy korábbi küzdelemről Thor és a Világkígyó között

www.myspace.com/amonamarth
www.amonamarth.com

 
A Hét Metal Műtárgya rovatban eddig szerepelt:

Motörhead - Ace Of Spades
Metallica - Kill'em All
Marilyn Manson - Mechanical Animals
Whitesnake - Lovehunter
Soundgarden - Louder Than Love
Def Leppard - Hysteria
KISS - Destroyer
Scorpions - Blackout
Megadeth - Rust In Peace
Anderson, Wakeman, Bruford, Howe - An Evening Of Yes Music Plus
AC/DC - Highway To Hell
Ozzy Osbourne - Bark At The Moon
High On Fire - Death Is This Communion

Hozzászólások

[000673]
pite
Hihetetlenül jó ez a lemez, aki még nem hallotta, az okvetlenül tegye meg, mert mérges leszek!:)
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
AGENT STEEL - Hamarosan itt az új album, dalpremier: Outer Space Connection
2021. március 5. (péntek) 07:29

Ahogy ősszel már jeleztük, az Agent Steel egy új album kiadására készül: az UFO-megszállott eredeti énekes, John Cyriis vezette kultikus speed metal banda lemeze No Other Godz Before Me címmel jön majd ki március 19-én. Harmadik előzetes dalként már az Outer Space Connection tétellel is lehet barátkozni. Cyriis egy új felállást toborzott maga köré, egy nemzetközi brigádot: egy Dániában élő bolgár gitárost, egy japán basszert, egy dán dobost és egy brazil gitárost. Az Agent Steel legutóbbi albuma a 2007-es Alienigma volt, az volt a harmadik lemezük Bruce Hall énekessel, aki 2010-ben távozott a zenekarból. 2011-ben már az eredeti énekessel - John Cyriis - léptek színpadra, Cyriis pedig 2018 őszén jelentette be, hogy újraindítja a csapatot. A No Other Godz Before Me az első Agent Steel album lesz John Cyriis énekessel az 1987-es Unstoppable Force óta.   www.facebook.com/AgentSteelOfficial AGENT STEEL...

EVANESCENCE - Dalpremier a hónap végén érkező új lemezről: Better Without You
EVANESCENCE - Dalpremier a hónap végén érkező új lemezről: Better Without You

Még tavaly novemberben mutattuk be az Amy Lee énekesnő vezette Evanescence-től egy klasszikus Fleetwood Mac dal, a The Chain átdolgozását,  áprilisban pedig az ötödik stúdióalbum...

NIGHTFALL - Albumpremier a dark metal görög mestereitől: At Night We Prey
NIGHTFALL - Albumpremier a dark metal görög mestereitől: At Night We Prey

At Night We Prey címmel holnap jelenik meg, de már végighallgatható a görög dark metal legenda, az idén éppen 30 éve aktív Nightfall új stúdióalbuma, a 2013-as Cassiopeia lemez...

ATREYU - Nyáron jön az új album, friss dal a Blink-182 dobosával: Warrior
ATREYU - Nyáron jön az új album, friss dal a Blink-182 dobosával: Warrior

Baptize címmel június 4-én jelenik meg a 2011-ben pihenőre küldött, majd 2015-ben egy Long Live című lemezzel visszatért dél-kaliforniai Atreyu nyolcadik stúdióalbuma. A metalcore...

CADAVERES - Áprilisban új album jön, videoklippel az első dal: Savages
CADAVERES - Áprilisban új album jön, videoklippel az első dal: Savages

Ars Moriendi (A meghalás művészete) címmel április 9-én jelenik meg a Cadaveres hatodik albuma, első előzetesként pedig a videoklippel kísért Savages dallal lehet ismerkedni. "A...

EPICA - Omega (lemezkritika)
EPICA - Omega (lemezkritika)

EPICA Omega (Nuclear Blast)   Öt évvel a kiváló The Holographic Principle után végre megérkezett a holland szimfo-metal alakulat új, sorrendben nyolcadik soralbuma, az...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS