A HÉT METAL MŰTÁRGYA - Vol. 9. - Megadeth - Rust In Peace

Klasszikus albumok klasszikus borítói nyomában

2010. február 1. (hétfő) 07:18 | utoljára módosítva: 2010. február 21. (vasárnap) 16:20

MEGADETH - RUST IN PEACE


Megjelent: 1990. szeptember 24.Miután Dave Mustaine bejelentette, hogy a március elején startoló észak-amerikai turnén teljes egészében előadják majd a csapat egyik legzseniálisabb anyagát, az 1990-ben kiadott Rust In Peace albumot, talán nem meglepő, ha sorozatunk eheti darabja a thrash metal alapmű borítója, amelyet Ed Repkának köszönhetünk.

Repka posztapokaliptikus víziói a '80-as évek második felének rengeteg thrash és death albumát díszítették. Olyan csapatokkal dolgozott többek között, mint például Death, Atheist, Nuclear Assault, Massacre, Evil Dead, Possessed, de a mostani retro thrash hullám ismét előcsalogatta, így grafikái láthatók Municipal Waste, Hyades, Ravage, Austrian Death Machine, Toxic Holocaust, 3 Inches Of Blood vagy Merciless Death borítókon. A Megadeth Eddie-jének is nevezett kabalafigura, Vic Rattlehead megalkotója azonban nem zenei vonalon kezdte grafikusi pályafutását, ide jószerivel csak a vak véletlennek köszönhetően került.
"Egy design-sulit végeztem el, és mivel mindig is szerettem bizarr szörnyeket rajzolgatni a füzeteimbe, eleinte a sci-fi piacra igyekeztem betörni, könyvborítókat akartam készíteni. Az a világ azonban telített volt, sehol sem kaptam munkát. Ekkor javasolta egy volt sulitársam, hogy próbálkozhatnék a zeneiparban, és be is ajánlott a New York-i Relativity kiadóhoz. Miután megmutattam nekik a munkáimat, a vázlataimat, egy héttel később meg is kaptam az első melómat: a brit Venom díszdobozához, a Here Lies Venom-hoz kellett borítót készítenem."

A Venom borítót látva dobta fel Dave Mustaine a Relativity munkatársainak, hogy az 1986-os Megadeth album, a Peace Sells... But Who's Buying? borítóját is Repkának kéne elkészítenie. Ez a borítófestmény volt az, amely ismertté tette Ed Repka nevét, ugyanis az albumot már egy multi, a Capitol terjesztette. A siker nyomán a Relativity egy művészeti igazgatói állást is felajánlott a fiatal grafikusnak, aki azonban egy másik komputer grafikusi munka, valamint a számos egyéb felkérés miatt ezt köszönettel visszautasította. Ettől persze még a kiadó számos bandájának készített borítót, pólót, posztert, logót, de dolgozott rengeteg más zenekarral is.

"Ami Vic Rattleheadet illeti, egy rajongó küldött Dave-nek egy nyers rajzot, egyfajta illusztrációt az első albumos Skull Beneath The Skin dal mellé, és ezt továbbgondolva alkottam meg magát a karaktert. Egyszerűre igyekeztem venni, mert tudtam, hogy amennyiben jól sikerül, akkor  a következő évek során számtalan szituációban kell majd megrajzolnom. Vic Rattlehead übercinikus hozzáállását leginkább testbeszéddel, a mozdulataival igyekeztem megjeleníteni."

Akárcsak az első közös munka, a Peace Sells... esetében, a negyedik Megadeth lemez, a Rust In Peace borítójánál is konkrét elképzeléseket vázolt fel Dave Mustaine. A problémás frontember ekkortájt egy újabb elvonókúra után volt, és ezt a lemezt a Megadeth korábbi romjain hozta össze egy olyan új felállással, amelyik végre stabilnak tűnt: Mustaine és Dave Ellefson basszer mellé Marty Friedman gitáros, valamint Nick Menza dobos sorakozott fel.

A Rust In Peace helyenként keményen politizáló, kormányzati szintű összeesküvéseket taglaló szövegei mellé egy olyan borító került, amely csak még inkább kidomborította, hogy a Megadeth nemcsak a technikás, komplex zenéről szól, hanem a sorok közt olvasni vágyóknak némi szellemi táplálékkal is szolgálhat.

"Ezek a szövegek nem is a politikai mondanivaló miatt érdekesek igazán - mondta akkoriban Mustaine. - A szókimondó, harcos jelleg most is megvan, de maguk a témák színesebbek, és sokkal inkább az érintett személyeket, a köztük levő különbségeket fejtegetik. A Peace Sells... annak idején egy fullosan politikus dal volt, és a mostani címadó is az. Ugyanakkor ott a Hangar 18, ami az amerikai kormányról szól, illetve arról, hogy valóban rejtegetnek-e élettelen földönkívülieket ebben a hírhedt 18-as Hangárban, ahova az állítólagos roswelli lelet, az idegenek 1947-ben lezuhant űrhajója is került.. Még az is lehet, hogy lecsuknak majd, mert felfedtem valami bazi nagy titkot..."


MEGADETH - Hangar 18 (az 1990-es Rust In Peace albumhoz)A Rust In Peace borítóján látható kép is a 18-as Hangárt ábrázolja, előtérben egy földönkívüli tetemének kapszulájára támaszkodó Vic Rattleheaddel, háttérben pedig az akkori világ öt vezetőjével, John Major brit miniszterelnökkel, Toshiki Kaifu japán miniszterelnökkel, Richard von Weizsäcker német államfővel, Gorbacsov szovjet első titkárral és George Bush amerikai elnökkel.

"Az alapötlet Nicktől jött, ő dobta fel a katonai titkosszolgálat által felügyelt telep támakörét, ahol idegen űrhajót és idegen életformákat rejtegetnek - magyarázta Mustaine 1990-ben. - Nem mintha én is osztanám ezt a véleményt, vagy akár állást akarnék foglalni... Nick mindenesetre eléggé rá van kattanva a témára. Szerinte még Jézus is marslakó volt! (nevet) De aki ismeri Nicket, azt is tudja, hogy mindezt tényleg hihetően képes elővezetni. Ez a dal egyszerűen csak elmond egy lehetséges sztorit, amiről azonban már neked kell eldöntened, hogy hihető vagy sem."

A sikeres Megadeth - Repka együttműködés azonban nem tartott túl sokáig, ugyanis a grafikus szerint Mustaine üzleti értelemben nem viselkedett vele korrekten.

"Egyszerű a magyarázat, hogy miért nem dolgozunk már együtt. Minden Vic grafikám joga engem illet, és amikor Dave elkezdte ezeket engedély nélkül használni, megsértette a szerzői jogaimat. Olyan személlyel pedig nyilván nem dolgozom, aki lábbal tapossa a jogot, az igazságot. Hülye lennék még több grafikát adni neki, hogy még jobban kihasználhasson! Ráadásul annyit dolgoztam neki, hogy kezdtek amolyan Megadeth-művészként elkönyvelni, ami szintén nem feküdt nekem. A saját utamat akartam és akarom járni. A zeneipar is megváltozott akkoriban, és a metal-ellenes közhangulat miatt Vicnek is el kellett tűnnie a borítókról. De nem szűnt meg örökre, nemrég a Revolver magazin egyik cikkéhez egy új Vic festményt készítettem."

A Rust In Peace-t követő Countdown To Extinction lemez borítóját már Hugh Syme készítette, és Vic figurája eleinte csupán a belső borítókban jelent meg, később pedig már ott sem. Csupán a metal műfaj feléledése után tért vissza Rattlehead koma, elsőként a 2001-es The World Needs A Hero albumnál. A tavalyi Endgame lemez frontján ugyan nem látható, de a bookletben azért most is ott van. Azt persze mondani sem kell, hogy ezeket a Vic Rattlehead figurákat már nem Ed Repka rajzolja és festi.www.myspace.com/edrepka
   

 

A hét metal műtárgya rovatban eddig szerepelt:
Motörhead - Ace Of Spades
Metallica - Kill'em All
Marilyn Manson - Mechanical Animals
Whitesnake - Lovehunter
Soundgarden - Louder Than Love
Def Leppard - Hysteria
KISS - Destroyer
Scorpions - Blackout
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
PAIN OF SALVATION - Hivatalos klippel a nyár végén érkező album címadó dala: Panther
2020. augusztus 14. (péntek) 14:11

Panther címmel augusztus 28-án jelenik meg az új Pain Of Salvation album. A svéd prog metal csapat legutóbbi lemeze a 2017 januárjában kiadott In The Passing Light Of Day volt, azóta azonban visszatért hozzájuk Johan Hallgren gitáros, aki 1998 és 2011 között volt a Pain Of Salvation tagja. Az új lemez felvételét a frontember Daniel Gildenlöw irányította, együtt Daniel Bergstranddal (In Flames, Meshuggah, Devin Townsend stb), a keverést is együtt végezték el. A borítót André Meister készítette. Harmadik előzetesként a klippel kísért címadó dallal, a Pantherrel lehet barátkozni.   www.facebook.com/Painofsalvation   Daniel: "Több mint két éven át készült a Panther. Szükségét éreztem annak, hogy még távolabb kerüljenek a korlátok, mind zeneileg, mind hangzásilag. Hogy még több szemszögből közelítsünk a zenéhez, miközben nem veszítjük el a bandánk identitásának velejét. A szövegek...

JOLLY JACKERS - Új dalhoz készült a friss klipjük: The Underdog
JOLLY JACKERS - Új dalhoz készült a friss klipjük: The Underdog

Koncertklippel jelentkezik a a kelta rock/punkot játszó dunaújvárosi Jolly Jackers zenekar, amelynek képanyagát a Paddy and the Rats-szel közös februári turnén rögzítették a The...

PRIMAL FEAR - Hivatalos klippremier: The Lost & The Forgotten
PRIMAL FEAR - Hivatalos klippremier: The Lost & The Forgotten

Metal Commando címmel egy új stúdióalbummal jelentkezett pár hete a Primal Fear, a mai napon pedig bejelentették az idén őszről 2021 tavaszára átszervezett Európa-turnéjukat. Így hát...

SEETHER - A harmadik előzetes dal a nyár végi lemezről: Beg
SEETHER - A harmadik előzetes dal a nyár végi lemezről: Beg

Si Vis Pacem, Para Bellum (Ha békét akarsz, készülj a háborúra) címmel augusztus 28-án lát napvilágot a modern rock, post-grunge vonalas Seether nyolcadik albuma, a 2017-es Poison The...

JUNKIES - Már előrendelhető a 25 éves Káros lemez újra felvett verziója, friss szöveges videó: Félsz
JUNKIES - Már előrendelhető a 25 éves Káros lemez újra felvett verziója, friss szöveges videó: Félsz

Már előrendelhető a Junkies új kiadványa: augusztus 28-án jelenik meg az idén 25 éves Káros az egészségre album újrakiadása - teljes egészében újra felvéve, digipak csomagolásban,...

EVANESCENCE - Új dal Lzzy Hale-lel és Taylor Momsennel: Use My Voice
EVANESCENCE - Új dal Lzzy Hale-lel és Taylor Momsennel: Use My Voice

Még tavaly novemberben mutattuk be az Amy Lee énekesnő vezette Evanescence-től egy klasszikus Fleetwood Mac dal, a The Chain átdolgozását, pár hónapja pedig az ötödik stúdióalbum első...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS