KALAPÁCS - Itt az Apokalipszis!

Megjelent az új album! - 3 nótába bele is hallgathatsz!

2009. november 16. (hétfő) 15:41 | utoljára módosítva: 2009. november 27. (péntek) 08:18

Apokalipszis: görög eredetű szó, jelentése: kinyilatkoztatás, megnyilatkozás. Mai jelentése: világvége - amely az "apokalupsis eschaton” kifejezés (kinyilatkoztatás a korszak végéről) lerövidüléséből származik. Mostantól azonban az Apokalipszis a hetedik Kalapács albumot is jelenti, tele gyors és súlyos dalokkal, de azért az egykori Pokolgép és Omen frontember Kalapács „Bivi” Józsi ezúttal is odatette jellegzetes dallamait a súlyos riffek, a pörgős tempók fölé. Az eredetileg tervezett időponthoz képest egy héttel később megérkezett, viszont a bónusz DVD-n 14 karaoke dalt és 3 2009-es koncertfelvételt is rejtő Kalapács album három dalába is belefülelhetsz, ha kattintasz egyet.


 

Az Apoklipszis című lemez egy intrót és 12 friss dalt tartalmaz, melyek szövegeit ismét teljes mértékben Kalapács József írta. Néhány nóta már szeptember végén a WigWam klubban is elhangzott, ahol az Omen, a Bloody Roots és még sok más csapat társaságában lépett színpadra az ötös. Erről a buliról három koncertfelvétel került fel a bónusz DVD-re, amelynek igazi különlegessége az, hogy helyet kapott rajta 14 klasszikus dal karaoke verziója. Ennek segítségével akár együtt is énekelhetsz Kaláccsal, de ha úgy jobban bejön, azt is kipróbálhatod, milyen az, amikor csak a zenekar játszik, és egyedül te vagy az énekes!
 
Az Apokalipszis album dalai:
- Intro
- Mutáns vagyok
- Sohase vár
- Apokalipszis
- Patkánymese
- Álarc
- Kósza vér
- Gyilkos tánc
- Majdnem szabadon
- Én vagyok a neked való
- Idegen világ
- A vég
- A rock, háború
 
 
 
A lemezbemutató koncert november 28-án lesz a Wigwam klubban.
 
 
A novemberi HammerWorld számára Baranyai Gyöngyvér készített interjút Kalapács Józsival, amelyben természetesen nem csak az új albumról esik szó. Néhány érdekes részlet:
 
Olvastam, hogy 2010 tavaszán a Kalapács zenekar is fellép a németországi Keep It True fesztiválon, ami egyfajta Mekkája a klasszikus metal elkötelezett híveinek. Oda csakis kultikus bandákat, újjáalakult legendákat szoktak meghívni. Igaz, hogy először a Pokolgépet hívták, csak ők valamiért nem vállalták a felkérést?
 
“Pletykaként hozzám is az a hír jutott el, hogy a szervezők az első albumok felállását szerették volna, mivel ez egy kifejezetten régi legendákban gondolkodó fesztivál. De nem tudom, hogy mi a teljes igazság, úgyhogy ezt bővebben nem is kommentálnám.”
 
Gondolom, a fesztivál jellege miatt egy régisulis Pokolgép programmal álltok majd színpadra...
 
“Valóban az ős-Pokolgép műsort szeretnék az eredeti hanggal. Semmi akadálya. Ha nem kell bajlódnom angol nyelvű szövegekkel, mehet a bál!” (nevet)
 
Térjünk akkor át az új albumra! Az apokalipszis kifejezésről mindenki a világvégére asszociál, bár ez nem egészen stimmel. Számodra mit jelent ez a lemezcím?
 
“A görögöktől származó kifejezés már a bibliai időket megelőzően is külön műfaj volt. Jelzés arról, hogy Isten kinyilatkoztatást adott titkos dolgokról, amelyeket csak ő ismer, s ezek általában a jövőre vonatkoztak. Egyfajta prófétai műfaj volt, vagy éppen azt előzte meg. Az apokalipszis szó jelentésében ott van a fellebbentés, a kitárulkozás, az őszinte feltárása a titkoknak.”
 
A címadó nóta ugyanakkor utal a világvégére, nem?
 
“Ha akarod, utalhat arra is. Egyfajta világvégére utal, párhuzamban a legismertebb apokalipszissel, János jelenéseivel, a Jelenések könyvével. Én valójában a politikai élet szereplőire gondoltam főként, továbbá az ember agyatlan szereplésére itt a Földbolygón. De a szövegben mindenki megtalálhatja a maga változatát.”
 
Az új dalszövegeid közül melyiket tartod a legjobbnak, a leginkább eltaláltnak?
 
“Klasszikus értelemben véve az Apokalipszis nem konceptalbum, számomra mégis az, hiszen szinte egyszerre állt össze bennem a szövegvilág. Tele is van egymással összefüggő, egymásra ható dolgokkal. Ilyen értelemben én egészében nézve tudom igazán értékelni a végeredményt. Azért szeretem nagyon ezt az új albumot, mert úgy érzem, hogy sikerült egy csomó aktuális gondolatomat nagyon őszintén kifejezni.”

 

Ez egy kimondottan harapós, gyors album lett, legalábbis az első hallgatások alapján. Szándékosan tekertetek egyet a tempón?
 
“Az mindig esetleges, hogy éppen mi jön ki az emberből. A zene és a szöveg a pillanatnyi lelkiállapotod és a körülölelő világ tükre, de számít az is, hogy mit ettél, ittál, vettél be, hogyan aludtál. Ha túlságosan megtervezi az ember az ilyesmit, az nem ad akkora örömöt, mintha  hagyod áradni az ösztönt. Nem direkt gyorsítottunk, ez most így jött.”
 
Az album zenei oldala abszolút közös munka volt, vagy ez úgy működik nálatok, hogy mindenki lehozza a saját új dalait, dalötleteit a próbára?
 
“Nálunk mindenki otthon írja meg a dalok fő vázát, majd ezek Zsoltinál (Beloberk Zsolt dobos) a számítógépen nyerik el a nagyjából végső formájukat. Az énekdallamok fő vonalait is Zsolti adta meg a legtöbb esetben, úgyhogy talán ő volt a legnagyobb hatású szerző ezen a lemezen. A leggyorsabb dal egyébként most is Lajcsihoz (Sárközi Lajos gitáros) fűződik, a legsúlyosabb tempó Beló (Beloberk Pisti basszer) műve, a legkarcosabb rock’n’roll pedig ki másé lehetne, mint Kicsié (Weisz Laci gitáros)! (nevet) Közös a munka, de mindenki az otthoni ministúdióját használja, aztán jön az egyeztetés telefonon és neten keresztül. A próbahelyen kétszer jártunk a lemezfelvétel előtt, de akkor is inkább valami koncertváltozat miatt. Így megy ez nálunk, amióta technikai forradalom van!” (nevet)
 
Létezik egy akusztikus projekted is, amivel már volt is néhány bulid. Társakkal együtt csinálod? Milyen programmal?
 
“Igen, vannak társaim a klasszikus dalok új köntösbe öltöztetésében és színpadra állításában: Csákvári "Laca" László énekel és gitározik, Závoti Zoltán gitározik és énekel, Schneider Szilveszter pedig az ütős hangszerekért felel. Pokolgép, Omen, Kalapács és Hard dalok akusztikus feldolgozásai hangzanak el - mintegy életművem keresztmetszeteként - valamint hozzám köthető, illetve számomra fontos hazafias érzelmű dalok, rockopera részletek, megzenésített versek is részét képezik a műsornak, szintén natúr megszólalással. Valójában afféle önálló előadói estnek indult ez az egész. Némely dal persze néha nagyon átalakul némely az eredetihez képest. Ez egy nagyobb koncertek megtartására alkalmatlan helyeken is jól előadható műsor, ami egy rendkívül gazdag életműbe ad meghitt betekintést. Érdekes, hogy egyetlen kivétellel eddig nagy színpadon mutattuk be a műsort, de ott is sütött. Szeretnék az ősszel és a télen eljutni pár újabb helyre ezzel a programmal, Budapesten mindenképpen. De több városból is mutatkozik érdeklődés. Amennyiben jól össze tudom egyeztetni az egyéb dolgaimmal, lesz bőven ilyen fellépésem is.”

A teljes interjú a novemberi HammerWorld magazinban jelent meg. 

Itt megrendelheted, előfizethetsz rá!

 
 

 

 
 

 

Hozzászólások

[000070]
pokolgep7
Mar emijatt megeri megvenni!:)
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
PAIN OF SALVATION - Hivatalos klippel a nyár végén érkező album címadó dala: Panther
2020. augusztus 14. (péntek) 14:11

Panther címmel augusztus 28-án jelenik meg az új Pain Of Salvation album. A svéd prog metal csapat legutóbbi lemeze a 2017 januárjában kiadott In The Passing Light Of Day volt, azóta azonban visszatért hozzájuk Johan Hallgren gitáros, aki 1998 és 2011 között volt a Pain Of Salvation tagja. Az új lemez felvételét a frontember Daniel Gildenlöw irányította, együtt Daniel Bergstranddal (In Flames, Meshuggah, Devin Townsend stb), a keverést is együtt végezték el. A borítót André Meister készítette. Harmadik előzetesként a klippel kísért címadó dallal, a Pantherrel lehet barátkozni.   www.facebook.com/Painofsalvation   Daniel: "Több mint két éven át készült a Panther. Szükségét éreztem annak, hogy még távolabb kerüljenek a korlátok, mind zeneileg, mind hangzásilag. Hogy még több szemszögből közelítsünk a zenéhez, miközben nem veszítjük el a bandánk identitásának velejét. A szövegek...

JOLLY JACKERS - Új dalhoz készült a friss klipjük: The Underdog
JOLLY JACKERS - Új dalhoz készült a friss klipjük: The Underdog

Koncertklippel jelentkezik a a kelta rock/punkot játszó dunaújvárosi Jolly Jackers zenekar, amelynek képanyagát a Paddy and the Rats-szel közös februári turnén rögzítették a The...

PRIMAL FEAR - Hivatalos klippremier: The Lost & The Forgotten
PRIMAL FEAR - Hivatalos klippremier: The Lost & The Forgotten

Metal Commando címmel egy új stúdióalbummal jelentkezett pár hete a Primal Fear, a mai napon pedig bejelentették az idén őszről 2021 tavaszára átszervezett Európa-turnéjukat. Így hát...

SEETHER - A harmadik előzetes dal a nyár végi lemezről: Beg
SEETHER - A harmadik előzetes dal a nyár végi lemezről: Beg

Si Vis Pacem, Para Bellum (Ha békét akarsz, készülj a háborúra) címmel augusztus 28-án lát napvilágot a modern rock, post-grunge vonalas Seether nyolcadik albuma, a 2017-es Poison The...

JUNKIES - Már előrendelhető a 25 éves Káros lemez újra felvett verziója, friss szöveges videó: Félsz
JUNKIES - Már előrendelhető a 25 éves Káros lemez újra felvett verziója, friss szöveges videó: Félsz

Már előrendelhető a Junkies új kiadványa: augusztus 28-án jelenik meg az idén 25 éves Káros az egészségre album újrakiadása - teljes egészében újra felvéve, digipak csomagolásban,...

EVANESCENCE - Új dal Lzzy Hale-lel és Taylor Momsennel: Use My Voice
EVANESCENCE - Új dal Lzzy Hale-lel és Taylor Momsennel: Use My Voice

Még tavaly novemberben mutattuk be az Amy Lee énekesnő vezette Evanescence-től egy klasszikus Fleetwood Mac dal, a The Chain átdolgozását, pár hónapja pedig az ötödik stúdióalbum első...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS