SYSTEM OF A DOWN - Belső politikai megosztottság miatt nincs új lemez 15 éve?

Serj és John ógorok, de nem mindenben értenek egyet

2020. október 21. (szerda) 08:47 | utoljára módosítva: 2020. október 21. (szerda) 08:51

15 éve nem adott ki új albumot a System Of A Down, és pontosan senki nem is tudja vagy érti, hogy miért nem. A Forbes magazin a minap arról kérdezte meg Serj Tankian énekest, hogy nem frusztrálja-e, amikor azt látja, hogy John Dolmayan dobos nyilvánosan támogatja Donald Trumpot, az amerikai elnököt, hiszen akárcsak ő, John is örmény származású.

"John a sógorom és a dobosom. Frusztráló-e, hogy politikailag szemben álló a véleményed a dobosoddal és a sógoroddal? Az hát, bakker. Természetesen frusztráló. De ennek az amerikai politikához van köze. Ami az örmény témákat illeti, ott pontosan egy oldalon állunk. Tudjuk, hogy milyen igazságtalanságok történnek, együtt is dolgozunk.

Számos fronton együtt dolgozunk, vannak különféle árveréses akcióink. Az örmény nemzet egységes, függetlenül attól, hogy valaki republikánus vagy demokrata szavazó, vagy éppen egyik sem. Én meg Bernie Sanders támohgató voltam, most is az vagyok. Szerintem továbbra is ő lett volna a legjobb lehetőség, ami az előrelépést illeti. De elfogadom Joe Bident. Jönnek a választások és normál esetben nagyon is hangot adok a véleményemnek, de ez a háború és a napi áldozatok száma (Örményország és Azerbajdzsán közötti hegyi-karabahi konfliktusról van szó) minden figyelmemet leköti.
"


 
John Dolmayan dobos a múlt hónapban ezt mondta kettejük kapcsolatáról:

"Sógorok is vagyunk, két lánytestvért vettünk el. Ő az idősebbet, én a fiatalabbat. Véletlenül alakult így, persze, nem volt ez így megtervezve. Én nagyon nyitottan állok a dolgokhoz. Ez az Insta-posztjaim alapján talán nem így látszik, mert általában ha kiposztolok valamit, azt a pillanat hevében teszem. Ha valami feldühít, például. Végeredményben ezek mind a saját véleményeim.""Az egyik oka annak, hogy kiteszem a posztjaimt, az az, hogy a System Of A Downnak van olyan öröksége, hogy balra húz, ami nem minden esetben stimmel. Természetesen Serj a szövegek felelőse, de azok nem mindig tükrözik a bandát úgy, ahogy talán mi akarjuk.

Négy egyéniség alkotja a zenekart. Én senki más nevében nem beszélek, csakis a magamában, és Serjnél is ez az ábra. De mivel neki ott egy platform, a szövegírás, az volt a közvélekedés, hogy a zenekar mindig azt az álláspontot képviseli, noha nem gondolnám, hogy akár Serj is így vélekedne mindig, minden esetben.

Az embernek még a saját fejében is különféle vélemények vannak, a dolgokat pedig azon információk alapján kell megítélned, amelyeket odatesznek eléd. Egy csomó szöveggel valóban egyetértettem akkor, például a börtönök reformjával. És néhány dolgot Trump ténylegesen meg is csinált.

Épp csak azt nem hiszem, hogy minden olyan fekete-fehér, ahogy azt elhitetik velünk. Ha nem nyitottan állsz a dolgokhoz és ha nem ásod bele magad abba, hogy miért is történnek dolgok és nem fedezel fel dolgokat magad számára, hanem csak azt mondod, hogy "OK, republikánus vagyok' vagy 'demokrata vagyok és az is maradok az életem végéig', akkor kiszúrsz magaddal.

Leginkább és elsődlegesen azért keverem magam bajba, és nem teszek önmagamnak szívességeket ezekkel a posztokkal, mert ezek a nézetek nem népszerűek, de egyrészt azért csinálom, mert ha System rajongó vagy és élvezed a zenét, élvezel néhány szöveget....

És apropó, csupán a zenénk 12%-a politikus eredetileg, vagy még ennél is kevesebb... Van egy csomó szöveg, ami társadalmi kérdésekkel foglalkozik, ami a szerelemmel kapcsolatos, az életeddel, a sorscsapásokkal, néhány szöveg meg egyszerűen fantázia.

És persze egy csomó cucc ki is van ragadva az összefüggésekből. De ha System rajongó vagy, és a zene jön be, azt élvezed, de nem feltétlenül értesz egyet az érzékelt üzenettel, nos, akkor hova fordulsz?

Ha azt gondolod, hogy Serj a banda szócsöve, hiszen így is van, énekesként mindenképpen, de az ideológiára nem vagy feltétlenül vevő, akkor nincs hova fordulnod. Emiatt aztán egy másfajta nézőpontot akartam bemutatni mindazoknak, akik másképp gondolkodnak, akik kritikus gondolkodók, nem feltétlenül követik a mintát. Van eltérő opció, másképp is gondolkodhatsz, rendben van a sokféle vélemény, amíg ennek kifejtése békés módon zajlik.
"


 
"Nekem nincs gondom a Black Lives Matterrel és az Antifával, amíg békésen csinálják, amit csinálnak. Az erőszakos összetevővel van gondom. És a politikai törekvésükkel, amit marxistának tartok.

Általánosságban sem szeretem a marxista törekvést, a kommunizmust és a szocializmust, mert ezek nem működnek. És szeretem Amerikát és azt akarom, hogy Amerika mindenki számára sikeres legyen, hogy mindenki érvényesülhessen itt, és sosem vitatom el a jogukat arra, hogy kifejtsék a véleményüket, mert hiszek az Alkotmányban.

Azzal ugyanakkor problémám van, hogy egyfajta megfordított mccarthyzmus zajlik jelenleg, itt van ez a cancel culture ("eltörléskultúra"), mindazok leszólása, akik más véleményen vannak, vagy másképp gondolkodnak, mint ahogy a baloldalon sokak által képviselt morális felsőbbrendűség diktálja. ezzel van problémám. És ez bizonyos mértékben a zenekarunkon belül is jelen van.

Noha Serj egy nagyon nyitott gondolkodású ember, ez a Trumppal kapcsolatos téboly és ez a gyűlölet Trump iránt, aki sokak számára egy becsmérelt karakter, eltüntette a józan tisztesség egy részét, eltüntette azt a képességet, hogy az emberek a füleikre figyeljenek és hogy a dolgokat úgy vegyék, ahogy azok vannak.

A fickó sokakkal jót tett. Nem minden politikai döntése jó, de sok jót tett ezért az országért, és ezt a javára kéne írni.
"

 
Arról, hogy a zeneiparon belül volt-e valaki, aki azt javasolta, hogy fogja vissza a politikai véleményalkotást a közösségi médiában:

"Nem. A menedzserem csak annyit mondott, hogy 'Srácok, talán kicsit túl messzirte mentek', és ezt mindkettőnkre értette, Serjre is, és rám is. És volt egy magán sms-beszélgetésünk. A menedzser, Serj és én.

És újra mondom, szerintem Serj úgy látja magát, mint aki valóban helyesen cselekszik. És tényleg törődik az emberekkel. Egy csomó mindent megtesz az egyénekért és a nemzetünkért is. Valóban igyekszik segíteni az embereknek.

Hiszem, hogy ő alapból egy jó ember. Ugyanakkor ott van ez a morális felsőbbrendűség, amit képviselnek, mármint a morális felsőbbrendűség érzete. Ez valahogy elvakítja őket, és elfogadnak olyan gondolatokat is, amelyekkel kapcsolatban talán nincs igazuk.
"
 Shavo  Odadjian, a System Of A Down basszusgitárosa nemrég egy bemutatkozó EP-t hozott ki a North Kingsley nevű projektjével.


"Szeretem a Systemet, szeretem a srácokat. A barátaim, bármi is történjék. Még ha hónapokon át nem is találkozunk vagy nem beszélünk egymással, amikor telefonálunk, a legjobb barátok vagyunk. Így állok velük. Semmi olyasmi nem történt, ami annyira rettenetes lett volna, hogy ne tudnánk újra együtt zenét írni.

Ezért is vagyok mindig optimista, és bármikor, ha erről beszélek, abból vezető hír lesz. 'Ó, Shavo optimista'. Nos, igen, tesó, egy csomó mindennel kapcsolatban optimista vagyok. Ez persze nem jelenti azt, hogy be is következik majd.

De azért vagyok optimista, mert semmi visszafordíthatatlan nem történt. Senki sem mondott vagy csinált olyasmit, ami mindennek a végét jelentené. És hál'Istennek senki sem hunyt el. Mind itt vagyunk még, továbbra is tudunk dumálni, zenélni, még életben vagyunk.
"

 

 


Arról, hogy miért nem néznek szembe a problémáikkal:


"Bárcsak egyet tudnánk érteni. Bárcsak a srácok ne lennének annyira hajthatatlanok a nézeteiket illetően. Klassz lenne egy kicsit hátrébb lépni és azt mondani, hogy 'Tudjátok, csak álljunk neki, csináljuk meg. És meghallgatlak, ha te is meghallgatsz engem', ahelyett, hogy 'szerintem ennek így kell lennie, szerintem meg ennek úgy kell lennie'... Mert ez így akkor nem fog működni, hiszen mindketten... Nem is tudom.

Egy csomó minden közrejátszott, ami korábban történt. És végül ez eljutott oda, hogy - a közösségi média miatt és azért, mert akkora igény volna a lemezre - az egészből tabu lett. Egy nagy ügy. Sokkal nagyobb, mint amilyennek lennie kéne.

Egy őrült dolog lett az egészből. 'Az új System lemezből nem lesz semmi'. Ez túl őrült, tesó. Mindenki egy kicsit fura. Mert amikor Daron (Daron Malakian gitáros) kiposztol valamit a Scars-ról (Scars On Broadway, Daron projektje), egyből beleszállnak az új System lemez miatt.

Amikor Serj kiposztol valami politikai témát, egyből beleszállnak az új lemez miatt. Amikor John csinál valamit, egyből jönnek a kérdések: 'Hol van az új System album?'...

Ha kiposztolok valamit a North Kingsley-ről, nekem is egyből jönnek a kérdések. Ez most már mindig így megy. És a vége az lett, hogy 'Csesszék meg!'. A végén azt mondom, hogy 'Csesszétek meg az új lemezt', mert ez túl sok (a követelés).

Ugyanakkor az érmének van másik oldala is, kib...ott nagy megtiszteltetésnek kéne vennünk, hogy az emberek továbbra is érdeklődnek a banda iránt és akarják az új lemezt.
"

 
A System Of A Down két legutóbbi lemeze a 2005-ben kiadott Mezmerize és Hypnotize páros volt. 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
2020. november 30. (hétfő) 07:36

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az első klip az új lemezhez! Sírva vigadunk József Attilával és minden olyan emberrel, aki a társadalom perifériájára szorult és esélye sincs onnan feljebb kapaszkodni. Nézd és dúdold velünk a Dúdolót, a nyomorgók dalát!" Az idén éppen 30 éves punk rockerek a 2006-os Én, József Attila itt vagyok folytatásaképp újból egy teljes albumot szenteltek József Attila versek megzenésítésének. A friss anyagon több vendég is hallgató, énekel Kálmán Kata (Perfect Symmetry) és Tamás Éva (Tamás Éva Játéktára), brácsán játszik Martos G. Csongor (Hangerdő Társulat, Boja), nagybőgőn Kerekes Kornél (Kacaj, Boja), illetve hegedűn Katona Bálint (Kacaj, Four Keys).   www.facebook.com/hetkoznapicsalodasok "József Attila...

CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS