RAKTÁRKONCERTEK - "Beavattattam abba, hogy miről szól a 'garázskoncert' koncepció"

Lobenwein Norbert, a VOLT fesztivál főszervezője FB-posztban reagált

2020. augusztus 6. (csütörtök) 09:27 | utoljára módosítva: 2020. augusztus 6. (csütörtök) 09:31

Tegnap a kormányszóvivő egy Facebook-videóban árult el részleteket a koronavírus-járvány miatt bajba jutott zeneipar kormányzati támogatásáról. Az 5,3 milliárd forintos állami támogatásból 150 raktárkoncertet támogatnak. (A múlt héten még garázskoncertekről hallottunk.) A Facebook-videó szerint a koncerteken dolgozó háttéremberek "kiemelkedő gázsit kapnak", a profi technikát a kormány állja. A lebonyolító és a felvételek terjesztője a Magyar Turisztikai Ügynökség koordinálásával az Antenna Hungária lesz.

A Facebook-videóra egy hosszú posztban reagált a VOLT fesztivál főszervezője, Lobenwein Norbert:

"Akik ismernek, tudják rólam, hogy foglalkoztat a hazai könnyűzene sorsa. Részben azért, mert érintett vagyok benne (fesztiválok, klub, koncertek), részben azért, mert bár nincs zenekarom, nem menedzserek senkit, de rajongó vagyok és nagyon is érdekel a zenészek, a mellettük-mögöttük állók sorsa. Évek-évtizedek óta elég sokszor futottunk neki annak, hogy jobban el legyünk ismerve mi, akik koncerteket, fesztiválokat, klubokat szervezünk, de még inkább azok, akik miatt ezek a helyek békeidőben megtelnek...

 ...Az elmúlt napok, hetek elég rendesen felkavarták az állóvizet. Meg kell mondjam, még én is nagyokat nyeltem időnként, amikor fontos megszólalásokban az egész ágazat (zenészek, zeneszeretők, koncertek, fesztiválok) került furcsa kontextusba, aztán napokig a Facebookon találgatták az érintettek, hogy most akkor mi van? Sokakkal együtt én is úgy éreztem, hogy ott, ahol a döntések születnek, nem annyira értik, hogy mi és mekkora a baj, miben és miért vár segítséget a könnyűzenei ágazat.

Tucatnyi elemzés, javaslat ment át a kezem alatt idén. Volt, amit én készítettem, volt, amit másoktól kaptam, szakmabeliek munkája volt, de az egyetemes igazságot és a közös nevezőt sokszor nehéz volt megtalálni bennük. Elsősorban azért volt nehéz, mert a kérdés is nagyon összetett. Ki szorul segítségre? A vidéki klub, amely sose kapott támogatást, de náluk legalább mostanra elindulhattak az amúgy is jellemző, 500 fő alatti bulik, vagy a nagy, budapesti koncerthelyek, amelyek normálisan minden szempontból giga számokat produkálnak, idén viszont csak azért tartanak nyitva, hogy a költségeik egy minimális részét kitermeljék és amúgy a csőd szélére kerültek? A zenészeket kell támogatni, vagy a mögöttük dolgozókat? Ha a zenészeket, akkor kiket és hogyan? A nagyokat, akiknek 'úgyis van pénzük', vagy a kicsiket, akik amúgy '500 fő alatt' pont úgy vannak most, mint Covid nélkül lennének? Ha a háttérembereket, akkor hogyan és kiket? Ha az elmaradt fesztiválok szervezőit, akkor milyen alapon?

Szóval bőven akad kérdés, a megoldást sokan sokféleképpen látják én pedig valóban kíváncsi voltam, hogy a döntéshozókat ez az egész nem érdekli, ahogyan a közösségi médiában jellemző reakciók is mondják, vagy csak egyszerűen nem látják elég közelről a helyzetet?


Ezt a posztot most azért írom, mert szeretnék egy lehetséges 'hírcsatornaként' beszámolni arról, amit most látok. Napokon át ugyanis beavattattam abba, hogy miről szól a 'garázskoncert' koncepció.

Miniszteri felkérésre úgy döntöttem, hogy ebben a munkában részt veszek. Úgy látom ugyanis, hogyha nem is oldja meg a felsorolt sok-sok problémát, valós segítséget jelenthet egy sor fellépőnek és a mellettük-mögöttük dolgozóknak.

Nem egyedül teszem: bevontam ebbe a munkába a legnagyobb hazai fesztiválok (Efott, Campus, Fezen, FOO, SZIN, Művészetek Völgye, VOLT, Strand) szervezőit. A felsorolt fesztiválokat képviselő munkatársaimmal együtt azon leszünk, hogy egy transzparens és igazságos rendszert alakítsunk ki. Éppen most állítunk össze egy közös listát azokról a zenekarokról, előadókról, amelyek és akik a legtöbb fesztiválon jelen vannak – pontosabban jelen lettek volna.

Ha ügyesek vagyunk, a szándékunk szerint 70-80-an kaphatnak majd meghívást a raktárkoncert (korábban garázskoncert) sorozatra, amelyen több fesztiválfellépésnek megfelelő gázsiban részesülnek. Ez lehetővé teszi majd – és elvárás is egyben feléjük -, hogy a crew-juk is bevételhez jusson.


A mai hírekben megjelent művészek között még senki sem szerepelt azok közül, akikkel mi dolgozni szeretnénk, hiszen a munka elején járunk csak. Az én feladatom kifejezetten a 'fesztiválkompatibilis' fellépőkre terjed ki, de más kollégák más műfajokban is dolgoznak ugyanezen. Ezt azért tartom fontosnak kiemelni, mert már ma is tucatnyi kérdés érkezett hozzám menedzserektől-zenészektől. A feladatomat igyekszem a lehető legjobban megoldani, de a meghívandó produkciók kiválasztását deklaráltan nem én végzem – ahogyan azt pár sorral feljebb leírtam -, ehhez hívtam segítségül azokat a fesztiválszervező kollégákat, akik évente ezernyi koncertnek adnak otthont, milliós közönséget szórakoztatnak.

Legalább ennyire fontos tapasztalat volt számomra az egyeztetések során, hogy a beszélgetőtársaim sokkal kíváncsibbak arra, ami a popszakmával történik, mint azt innen gondolnánk, legyen szó klubokról, fesztiválokról, zenészekről, háttéremberekről. Egy pár nappal ezelőtti találkozón több olyan javaslatra is nyitottak voltak, amelyek elfogadása több területen hatalmas előrelépést jelentene. Elég közelről látom a gondok sorát ahhoz, hogy rögtön hozzátegyem: ezek a javaslatok sem oldanak meg mindent, de legalább már látszik a fény az alagút végén."

Lobenwein Norbert

a poszt FB-linkjeA kormányszóvivő Facebook-videója:
 


 

"A járványhelyzet miatt idén elmaradnak a nagykoncertek, a fesztiválok. Erre azért van szükség, mert nem szeretnénk kockáztatni a járvány újbóli fellobbanását. Azt viszont tudjuk, hogy a hazai könnyűzenészeket és a velük dolgozó háttérembereket nehezen érinti mindez, ezért is támogatjuk raktárkoncertek létrejöttét több mint 5 milliárd forint értékben.

A zenekarokról a legnagyobb fesztiválok szervezőivel, zenei szakemberekkel egyeztetünk. A magyar kormány természetesen a legszélesebb körben kívánja támogatásban részesíteni a magyar könnyűzenei szakmát, és számít a munkájukra. Az alábbi videóban el is hangzik pár név ízelítőül, a lista pedig folyamatosan bővülni fog.
Hiszen egy magyar nyár sem telhet el koncert nélkül!"

 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
DEMONICAL - Death metal svéd módra, klippel az első dal az új albumról: My Kingdom Done
2020. szeptember 22. (kedd) 08:15

World Domination címmel október 23-án jelenik meg a death metalt svéd módra nyomató Demonical hatodik albuma, a 2018-as Chaos Manifesto utódja, első előzetesként pedig a videóval kísért My Kingdom Done dallal lehet ismerkedni. Ez lesz a svéd brigád első lemeze az új énekessel, Christofer Sätderdallal, aki a tavaly novemberben kiszállt Alexander Högborn helyét vette át. Ugyanakkor az eredeti dobos, Ronnie Bergerstål visszatért társaihoz. Az új anyag rögzítését Johan Hjelm és Jonas Arnberg végezte, a keverést és a masztert Karl Daniel Lidén (Bloodbath, Katatonia) készítette, a borító pedig Susan Wicher. munkája.   www.facebook.com/Demonicalofficial "A World Domination albumunk ugyanazon az ösvényen halad tovább, mint az elődje, más szavakkal: perzselő, HM-2-vezérelte svéd death metal, a brutalitás, a dallam és a sötétség egy pusztító kombinációja."   DEMONICAL - My Kingdom Done (a 2020-as...

HAMMERFALL - Októberben masszív koncertanyag jön, videópremier: Keep The Flame Burning

HAMMERFALL - Októberben masszív koncertanyag jön, videópremier: Keep The Flame Burning


Live! Against The World címmel október 23-án egy új koncertanyaggal jelentkezik a Hammerfall, második előzetesként pedig máris itt a Keep The Flame Burning
 dal felvétele a svéd metal...

BLIND ILLUSION - Új dal a kultikus Bay Area csapattól az ex-Death Angel dobossal
BLIND ILLUSION - Új dal a kultikus Bay Area csapattól az ex-Death Angel dobossal

Pár héttel ezelőtti hír volt, hogy egy új album kiadására készül a Bay Area egyik kultikus csapata, az ex-Death Angel dobossal, Andy Galeonnal megerősített Blind Illusion, most pedig...

LAZARVS - Már végig is hallgatható Apey-ék új lemeze: Lazarvs
LAZARVS - Már végig is hallgatható Apey-ék új lemeze: Lazarvs

Megjelent és végig is hallgatható az Apey & The Pea-ből Lazarvssá változott csapat új nagylemeze, a 2017-es Hex lemez utódja. Az első előzetes dalt, a Godslayert egy színfalak...

LEAVES' EYES - Közeleg a The Last Viking album, dal- és klippremier: Chain Of The Golden Horn
LEAVES' EYES - Közeleg a The Last Viking album, dal- és klippremier: Chain Of The Golden Horn

The Last Viking címmel október 23-án jelenik meg a szimfo-metalos Leaves' Eyes új stúdióalbuma, amely már a második nagylemezük lesz a finn Elina Siirala énekesnővel (EnkElination)....

CRYPTOSIS - Minden megváltozott, csak a felállás nem, az új banda első klipes dala: Decypher
CRYPTOSIS - Minden megváltozott, csak a felállás nem, az új banda első klipes dala: Decypher

Még szeptember elején jelentette be a régulis, technikás thrasht játszó holland Distillator trió, hogy új néven folytatják a zenélést, és hogy a hangzásuk is jelentősen...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS