ROMER - Méltó megemlékezés

Ma este koncert a Barba Negra Trackben

2020. augusztus 2. (vasárnap) 10:17

Hazánk egyik legnépszerűbb nemzeti rock előadója egy konceptalbum keretén belül – az ismert dalainak szimfonikus és népzenei hangszerelésű verzióit tartalmazó, több vendéget is felsorakoztató, monumentális, egybefüggő 65 perces rock requiemmel – emlékezik meg a trianoni békeszerződésről.

A Romer Diktátum címet kapott új stúdiólemeze ennek 100. évfordulójához időzítve jelent meg a magazin júniusi számának egyik extra CD-mellékleteként. Sziva Balázs énekessel Kiss T. Attila beszélgetett a kiadványról, a koronavírus miatti füstbe ment tervekről, a Petőfi Rádiós szerepléséről, és a közeljövőben várható megmozdulásaikról, sőt a Hungaricáról is.

Mielőtt az új albumról kérdeznélek, egy pillanatra vegyük elő a márciusban megjelent Nemzeti Dal Ünnep című CD+DVD kombót, ami igen sikeresen szerepelt a Mahasz lemezeladási listán. Mivel koncertkiadványról van szó, előzetesen ez azért nem lehetett ennyire egyértelmű, ugye?


"Egy átfogó kiadványt akartunk! Az elmúlt 25 évünk keresztmetszetét próbáltuk már magában a koncertműsorban is megmutatni. Igaz, hogy általában nem a koncertlemezek a legnépszerűbbek, de én nagyon bíztam ebben a negyedszázadot átölelő anyagban. Az igényes digipak külcsín is méltó lett a hang- és képanyag minőségéhez, úgyhogy, minden adott volt, de aztán... (nevet) A megjelenés a március 14-ei Barba Negrás koncertünkön lett volna és pont előtte három nappal fújták le az összes tömegrendezvényt Magyarországon a COVID-19 járvány miatt, így ezt már nem lehetett megtartani. Mi meg ott álltunk a sok-sok legyártott CD-vel, pólóval. Úgyhogy sürgősen ki kellett találni egy másik megoldást, hogy valahogy mégis eljuttassuk a lemezt az emberekhez.

Specialként került ki az újságárusokhoz, úgyhogy biztos, hogy ez is segítette a kiugró eladási számokat. A Nemzeti Dal Ünnep első helyen nyitott, és hét héten át stabilan szerepelt a Mahasz-listán, többször vezetve azt. Tényleg a kiadó rugalmasságának, és profi hozzáállásának köszönhető, hogy ez így sikerült. És így a szűken vett rajongótáborunkon kívül még azok is találkozhattak vele, akik nem feltétlenül követik naprakészen a dolgainkat. A kevés még létező lemezbolt is zárva volt abban a karantén időszakban, úgyhogy gyakorlatilag ez az újságos megoldás volt az egyetlen járható út."Június elején aztán megérkezett a Diktátum rock requiem CD. Mikor kezdtétek el tervezni ezt a koncept anyagot, és mennyire volt nehéz vagy éppen könnyű feladat a korongra kerülő dalok összeállítása?


Elég régóta jellemző ránk, hogy időről-időre tematikus anyagokkal jövünk ki. Ez a sor a Mondák könyve lemezzel kezdődött még 2005-ben, és ide illeszthető a Petőfi versek feldolgozását tartalmazó Szabadság, szerelem album, ahogy a Betyárballadák EP is. De én még ide sorolnám a tavaly októberi, Pongrátz Gergely Corvin-közi felkelő parancsnok visszaemlékezései alapján összeállított koncertszínházi bemutatónkat, a Budapesten, a volt Olimpia moziban megrendezett 56 Lángját is. Ezek folytatásaként tekintek a Diktátum rock requiem-re. Tavaly ősszel merült fel, hogy lehetne ebben a tematikában is összeállítani egy hosszabb lélegzetű, egybefüggő művet, ahol a rock alapú dalaink egy másfajta hangszerelésben, komoly- és népzenei megoldásokkal ünnepélyesebbé téve, szavalatokkal kiegészítve szólalnának meg. Nyilván megvannak ebben a műfajban a nagy elődök, akik minket is inspiráltak. Az István, a király rockopera vagy a P.Mobil Honfoglalás szvitje a mi tinédzserkorunk meghatározó rockzenei hatásai is.

Tehát tavaly ősz óta, ahogy éppen volt időnk, dolgoztunk ezen az anyagon, rögzítettük hozzá a részeket. Vári-Kovács Péter színművész barátunkkal egyeztettük például a versek szövegét, ami nem is volt olyan egyszerű. Hat korabeli költemény szerepel ugyanis a lemezen, olyan szerzőktől, mint Reményik Sándor, vagy Bobula Ida. Mivel ezek nagyon sokáig tiltott művek voltak, egymástól eltérő változatokban is megjelentek itt-ott nyomtatásban, szamizdat példányokban, és mi minden esetben próbáltuk az eredeti verziókat felkutatni. Teljesen korhűek akartunk lenni ezen a téren."

 


A dalok áthangszerelésében kik voltak a segítségetekre?


"Ezeket saját kútfőből igyekeztünk megoldani. A népzene kapcsán már elég jelentős tapasztalatot szereztünk, hiszen a kétezres évek eleje óta hangsúlyos szerepet kaptak a népzenei elemek a RomEr megszólalásában. A komolyzenei hangszereléseken pedig a basszusgitárosunk, Kovács Richárd dolgozott. Nála van egyébként egy ilyen irányú családi vonal, mert a nővére zeneszerzés szakon végzett Bécsben!" (nevet)Az nem is volt kérdéses, hogy extra-CD mellékletként jöjjön ki a lemez?


Nem, mert eleve az volt az elképzelésünk, hogy június 4-ére, a trianoni békediktátum százéves évfordulójára szeretnénk kihozni ezt az albumot, és lehetőleg úgy, hogy minél több embert el is tudjunk vele érni. Magyarországon jelen pillanatban ennél jobb terjesztési mód és hálózat nem nagyon van, mint ez a magazinos megjelenés. A későbbiekben természetesen hagyományos, önálló CD-formátumban is lehet majd kapni a lemezt. Az anyagról az egyeztetések még az év elején elkezdődtek a kiadóval, de akkor ugye még nem tudhattuk, hogy sok mindent felülír majd a koronavírus."Az album megjelenését a Magyarok szép hazája című dalhoz készített klippel vezettétek fel, amelynek a története és a mostani megjelenítése is érdekes.

"A megfilmesített dal eredetileg egy 1943-as magyar mozifilm főcímzenéje volt. Mi meg csináltunk belőle egy power metal balladát. (nevet) A videoklip elkészítésében nagy segítséget nyújtott Moys Zoli filmrendező barátom, aki a Hazajáró turisztikai tévésorozat egyik atyja. Rendelkezésünkre bocsátott egy csomó csodás felvételt a Kárpát-medence szebbnél-szebb tájairól. A végleges vágás Andrics László munkája. A kilencvenes években minden jó magyar rock videóklipet ő csinált, úgyhogy régóta szerettem volna dolgozni vele."


ROMER - Magyarok szép hazája
Június legelején volt egy rendkívül látványos és sikeres flashmob is a fővárosban, a Hősök terén, ami részben a Romerhez és az egyik dalotokhoz köthető…


"A zenekar és a válogatott szurkolótábora, a Carpathian Brigade együttműködéséből június harmadikán este egy sikeres flashmob valósult meg, amiről egy látványos videó is született a trianoni békediktátum századik évfordulójára. Lángba borult a tér, tüzekkel egy hatalmas kettőskeresztet formáltunk. A száz résztvevő bevonásával összehozott kisfilm aláfestő zenéje a Diktátum albumon szereplő Koronás címer a szíved felett szimfonikus verziója volt. A Facebookon nagyon nagyot ment a felvétel a következő pár napban."


 

;
A karanténban, a szigorítások miatti kényszerpihenő hetei alatt egyébként mivel ütöttétek el az időt?

"Amivel minden más zenekar: próbáltuk átütemezni a terveinket. Például a Diktátum anyagnak is lett volna június 6-án egy speciális lemezbemutatója Szarvason, a történelmi Magyarország középpontján… valamit meg lehet valósítani később is, valamit, sajnos már nem."Azt már korábban publikáltátok, hogy a március idusán elmaradt Nemzeti Dal Ünnepet sikerült áthelyezni egy másik dátumra.

"Egész pontosan augusztus 2-án kerül megrendezésre a Barba Negra Trackben a márciusi buli pótlása. Sikerült úgy egyeztetnünk, hogy minden eredetileg tervezett fellépőnek, tehát rajtunk kívül a Hungarica-nak és Kalapács Józsinak is megfelelő legyen az új időpont."A tavaly októberi 56 Lángja Rockmegemlékezésnek lesz-e ismétlése idén ősszel?


"A terv nincs elvetve, a rendezvény technikai része elő is van készítve, de mivel a vírus kapcsán egy lehetséges második hullámmal is riogatnak, aki bármit is biztosra tud azzal kapcsolatban mondani, hogy mi lesz itt ősszel, az nagyon merész ember!" (nevet)Nemrég váratlan dolog történt… Meglepődtél, amikor megtudtad, hogy a Petőfi Rádióban Romantikus Erőszak fog szólni?

"Nem, mert előtte felhívtak a rádiótól! (nevet) Az történt, hogy a Republic-os Boross Csaba hét közbeni esti műsorába invitáltak meg egy negyedórás beszélgetésre, valamint leadták a Koronás címer a szíved felett dalunkat. Mondtam is neki, hogy a kb. a kilencvenes évek közepén szerepeltünk a Petőfin utoljára, Nagy Feró Garázs című műsorában párszor, úgyhogy egy szűk huszonöt év után már éppen itt volt az ideje!" (nevet)Zárszóként még egy bomba meglepetést emlegetnék fel, legalábbis nekünk, rock rajongóknak az volt, hogy ismét a Hungarica frontjára álltál!


"Mentes Norbi megkeresett, hogy változások álltak be a Hungarica soraiban, és felvetődött benne az ötlet, hogy a korai évek stílusát, hangvételét visszahozva szeretne egy reunion koncertsorozatot a zenekar jövőre esedékes 15 éves évfordulóját előkészítve. Szerettem azt az időszakot, az első három albumot, azokat a dalokat. Pusztai Zoli dalszövegei meg már kölyökoromban is nagy kedvenceim voltak Aurórát, vagy Moby Dicket hallgatva. Így újra színpadra állhat az eredeti Hungarica felállás, azaz Norbi, Vörös Gábor basszusgitáros és én, a dobos pedig a kilenc éve a csapatban játszó Kiss Dániel lesz. Augusztus 2-án már ez a felállás lesz látható és hallható a Trackben."


HUNGARICABarba Negra Track
2020. augusztus 2.

18:00 - kapunyitás
18:30 - Kalapács József
19:30 - Hungarica
20:30 - Romer  

 


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
NAGAARUM - Elkészült a Covid Diaries lemez limitált CD-verziója is
2020. augusztus 3. (hétfő) 19:05

Még májusban jött ki az új Nagaarum lemez, a Covid Diaries, a CD-verzió pedig pár napja látott napvilágot. Ez a projekt tizenkilencedik hanganyaga, sorlemezként pedig a tizenhetedik. "Egy hosszabb szervező és átszervező munka eredményeként végül megjelent a koronavírus járvány generálta rendkívüli közrend alatt komponált lemez fizikai változata. Az NGC Prod és az Aesthetic Death közös kiadványaként 300 darabra limitáltan érhető immár el a digisleeve CD. Az első 44 darabhoz jár egy hatoldalas leporelló, ami az eredeti magyar szövegeket tartalmazza - ezt nevezhetjük die-hard verziónak." 'Utólag visszatekintve, azért is érdekes számomra a lemez, mert hazánkat lényegében elkerülte a járvány. Érdekes figyelni a különböző emberek véleményét az okokról, az idejében meghozott intézkedésekről, vagy a mások által emlegetett elhazudott adatokról, a lakosság fegyelméről, vagy hogy ez az egész csak egy átverés,...

DEEP PURPLE - Pénteken jön az új album, ilyen lesz
DEEP PURPLE - Pénteken jön az új album, ilyen lesz

Eredetileg úgy volt, hogy június 21-én jelenik meg az új Deep Purple album, a Whoosh!, április elején azonban bejelentette a legendás hard rock csapat, hogy a lemez csak augusztus 7-én jön...

INCANTATION - Klippel a nyár végi album harmadik előzetes dala: Entrails Of The Hag Queen
INCANTATION - Klippel a nyár végi album harmadik előzetes dala: Entrails Of The Hag Queen

Sect Of Vile Divinities címmel augusztus 21-én jelenik meg az 1989 óta aktív amerikai death metal brigád Incantation tizenegyedik albuma, a 2017-es Profane Nexus lemez folytatása. Az...

KALT VINDUR - Új klipes dal a lengyel black metal csapattól: Eyes Ov Gods
KALT VINDUR - Új klipes dal a lengyel black metal csapattól: Eyes Ov Gods

.​.​.​And Nothing Is Endless címmel augusztus 7-én jelenik meg a black metalos lengyel Kalt Vindur második albuma, a 2017-es Delusions lemez utódja. A 2015 óta aktív csapat második...

BYPASS OF ANGER - Videoklip a debreceni csapattól: Pokol az Édenből
BYPASS OF ANGER - Videoklip a debreceni csapattól: Pokol az Édenből

Pokol az Édenből címmel júniusban jelent meg a Beholder tagokból 2016 végén alakult debreceni Bypass Of Anger bemutatkozó EP-je, a címadó dalhoz pedig most egy hivatalos klip is...

ANTI-MORTEM - Hat év után feltámadt a southern metal csapat, az első új dal: Old Wishita
ANTI-MORTEM - Hat év után feltámadt a southern metal csapat, az első új dal: Old Wishita

Hat év után új felállásban éledt fel az oklahomai southern metalos Anti-Mortem, az Old Washita című első friss dalukkal máris megismerkedhetsz. A banda 2014-ben adta ki első és eddig...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS