MARKO HIETALA - "Ha ezt a lemezt senki sem venné meg, az sem számítana" (interjú)

Az interjú eredetileg a HammerWorld magazin márciusi számában jelent meg

2020. június 18. (csütörtök) 08:05

A Nightwish basszusgitárosaként és énekeseként ismert Marko Hietala (Tarot) tavaly májusban adta ki az első szólóalbumát, a Mustan sydämen rovio címet viselő lemez angol nyelvű verziója pedig az év elején látott napvilágot Pyre Of The Black Heart címmel. Marko és csapata aztán Budapesten is bemutatta a lemezt.

 


www.facebook.com/markohietalaofficial

 A Nightwish inaktív időszakaiban általában egy-egy új albumot adtál ki az eredeti zenekaroddal, a 80-as évek közepén megalakított Tarottal. Hogyhogy most mégis egy szólólemezzel jelentkeztél?


"Már nagyon régóta álmodoztam egy saját lemezről, és mivel a Nightwish szünetet tartott, most időm is volt rá. Ami a Tarot dolgait illeti, az a banda most szünetel, mégpedig a dobosunk, Pecu Cinnari 2016-ban bekövetkezett halála óta. Több mint 30 éven át zenéltünk együtt... Egyelőre túl sok fájdalommal járna a folytatáson gondolkodni. Ezt a döntést hoztuk meg a gitáros bátyámmal, Sakarival és a billentyűs Jannéval." Helyesen feltételezem, hogy a Pyre Of The Black Heart dalai közül jó pár nem az utóbbi néhány évben született?

"A legkorábbi ötletek már 14-15 évesek, úgy hiszem. Mindig születnek új dalaim, általában akusztikus gitáron, de a túl személyes nótákat inkább a fiókba pakoltam, és most jött el az ideje annak, hogy kezdeni is tudtam velük valamit. Azonnal kapcsolatba is léptem Tuomas Wäinölä gitárossal és Vili Ollila billentyűssel, akikkel hosszú évek óta együtt zenélek a Raskasta Joulua nevű karácsonyi metal projektben. Mellesleg Anssi Nykänen dobost is onnan ismerem. Sokoldalú, tehetséges zenészekről van szó, akik rengeteget segítettek abban, hogy az ötleteimből, témáimból igazi dalok legyenek. Nélkülük ez a lemez biztosan nem születhetett volna meg.

A borítón ugyan az én nevem áll, és szólólemeznek nevezzük, de egy valódi zenekar alakult ki a munka során. Most turnézni is fogunk, a jövőt viszont a Nightwish írja, hiszen egyértelműen ahhoz igazítom az életemet. A szövegeket mind én írtam, a refrének és a dalok váza is tőlem jött, de a srácok munkáját is ki kell emelnem. Ők tették igazán kerekké ezeket a nótákat. Ha lesz valamikor folytatása ennek a lemeznek, amit jelenleg még nem tudhatok, az biztos, hogy ezekkel a srácokkal fogok dolgozni azon is."Az albumnak van egy finn nyelvű verziója, a Mustan Sydämen Rovio, az viszont már tavaly májusban kijött. Ennek mi volt az oka?


"Az volt az eredeti terv, hogy a finn és az angol nyelvű verzió egyszerre jön majd ki. Ennek megfelelően meg is állapodtunk néhány finn fesztivállal, már jó előre. De aztán az angol verzióval lassabban haladtunk, mint szerettük volna, illetve a magánéletem is elég zűrös volt, összecsapni viszont nem akartuk az anyagot. A koncertekre is készülnünk kellett, így végül az a döntés született, hogy jöjjön ki Finnországban a finn verzió, aztán befejezzük az angol változatot...
A nyár végétől ezen dolgoztunk, így készültünk el a Pyre Of The Black Hearttal. És közben persze az új Nightwish albumon is nagyon kemény munka folyt, úgyhogy a tavalyi évem elég hektikusan alakult. Képzelheted... (nevet) De azért valahogy túléltem."MARKO HIETALA - Stones (a 2020-as Pyre Of The Black Heart albumhoz)Miért adtad az albumnak a Pyre Of The Black Heart (A fekete szív halotti máglyája) címet?


"Ez egy nagyon személyes anyag, a cím pedig annak a metaforája, hogy magam mögött hagytam a sötét éveket. Korábban is elég nyíltan beszéltem a depressziómról, ahogy az alkohollal kapcsolatos problémáimról is. Ez a szív erős, sok mindent kibír, nehéz elpusztítani. De kemény évek vannak mögöttem, és ez jó pár dalban megjelenik. Az albumcím a legsötétebb máglyára utal, amit szeretnék végérvényesen magam mögött tudni. Pár évvel ezelőtt volt egy válásom, ami minden érintettet nagyon megviselt, a volt feleségemet, engem, a fiainkat... Nehezen sikerült rávenni magam, hogy kikecmeregjek ebből a mély gödörből. Csak fokozatosan sikerült, de másfél éve újra házas ember vagyok, a magánéletem most újra sínen van."A lemez személyes jellegéről sokat elárul a The Voice Of My Father című dal. Milyen volt a kapcsolatod az édesapáddal?


"Kimondottan jó. Még akkor is, ha mindketten megküzdöttünk az alkoholnak nevezett démonnal. Neki köszönhetem, hogy zenész lettem, hogy azzá váltam, aki vagyok. A bátyámmal úgy nőttünk fel, hogy otthon állandóan szólt a zene. Apámnak óriási lemezgyűjteménye volt, jazztől a progresszív rockon át a folkig. Gitározott is, igaz, nem professzionális szinten, de neki köszönhetjük, hogy 10 éves korunk táján mindketten elkezdtünk gitározni. De neki köszönhető az is, hogy már idejekorán megismerkedtem a fantasy és a sci-fi világával, Edgar Rice Borroughs műveivel, a Tarzantól a Mars-ciklusig, aztán Tolkientől A Gyűrűk Urával. Nagyon hálás vagyok neki ezért is. Maga a The Voice Of My Father dal arról szól, hogy annak idején engem is és a bátyámat is úgy altatott el, hogy énekelt nekünk. Ezt a hagyományt aztán én is továbbvittem, amikor az ikerfiaim megszülettek."MARKO HIETALA - The Voice Of My Father
(szöveges videó a 2020-as Pyre Of The Black Heart albumhoz)

Annak mi az oka, hogy a Marco névből most Marko lett?

"A Marko nevet kaptam a szüleimtől, de amikor a 80-as évek közepén a bátyámmal megalakítottuk a Tarot zenekart, úgy gondoltuk, hogy  nemzetközivé alakítjuk a nevünket, így lettem Marco, a bátyám pedig Zachary a Sakkari helyett. Tizenéves voltam, akkoriban valahogy ez olyan természetesnek tűnt. Meg menőnek is! (nevet) De most már elég öreg vagyok ahhoz, hogy minden hamisságot kizárjak az életemből. És mivel ez az első szólólemezem, a saját nevemet akartam használni. Egyben azt is jelezni, hogy nincs semmi különbség a magánember és a színpadon álló zenész között. Mindkettő én vagyok. Már a Nightwishben is megbeszéltük, hogy ott is Marko Hietala leszek. Ideje volt ennek is..."Más volt ezt a lemezt elkészíteni, mint a Tarot vagy a Nightwish számára dalokat írni?

"Egyértelműen más. Mindkét zenekarnak van egy kialakult stílusa, világa, és ezt a dalírásnál is szem előtt kell tartani. Ennél a lemeznél teljesen szabadon írhattam dalokat, nem kellett semmire tekintettel lennem. Még a kereskedelmi szempontokra sem. A Nightwish révén olyan anyagi biztonságban élek, amelyről régen csak álmodoztam. Ha ezt a lemezt senki sem venné meg, az sem számítana. Egyetlen célt tűztem ki magam elé, azt, hogy minden korlát nélkül alkothassam meg a dalokat. Egy érzelmi hullámvasút lett az anyag, egy kiszámíthatatlan, spontán és nagyon változatos lemez, tele érzelemmel. Egyenesen a szívemből, a lelkemből jött minden."

 


MARKO HIETALA - Pyre Of The Black Heart (a 2020-as album)Zeneileg nem is volt semmilyen csapásirány vagy előzetes terv?

"Csak annyit tudtam, hogy a legkülönfélébb zenei hatásaim egyvelege lesz az anyag. Eredetileg azt hittem, hogy egy prog rockosabb lemez születik majd meg, de ahogy alakultak a dalok, világossá vált, hogy nem csupán az olyan 70-es évekbeli hatások jelennek meg bennük, mint a Jethro Tull vagy a Genesis, hanem például a folkzenéé is. Kissrácként nagyon sok kelta népzenét is hallgattam..."Az már a Nightwish számára írt The Islander dalodban is érződött..."Nincs értelme tagadni! (nevet) Ha jobban belegondolok, az a szám volt az első, ahol ezt az oldalamat is felvillantottam, és hogy nem csupán Tuomasnak tetszett, hanem a Nightwish-tábornak is, az komolyan megnövelte az önbizalmamat. De folkos dalok korábban is szerepeltek a Nightwish repertoárjában, ez a világ Tuomashoz is közel áll, akárcsak Troy Donockley-hoz. Ami ennél a szólólemeznél mindenképpen egy tudatos törekvés volt, az az, hogy a folkos témák ne keltásak, íresek legyenek, sokkal inkább finnesek. Több legyen bennük a melankólia... Erre talán a Death March For Freedom a legjobb példa. De a lemez zenei világában nagyon ott van a klasszikus hard rock és metal is, hiszen amióta csak 9-10 évesen megismertem a Black Sabbath-ot, rockernek tartom magam. Hatalmas rajongója vagyok a Deep Purple-nek, a Rainbow-nak, az AC/DC-nek is.

A Runner Of The Railways dal például egyfajta ötvözete lett a folk metalnak és a stoner rocknak. Annak a szövege is inkább fantasy-jellegű és mókás, mint személyes. Egy kisvárosba megérkezik egy seggfej csajozógép... A For You szövegét meg romantikusnak mondanám, bár vannak benne sci-fi elemek is. És abban is van sötétség rendesen... De ha el is tévedsz a sötétben, talán találkozol ott valakivel, aki szintén utat tévesztett, és talán együttes erővel kisegíthetitek egymást a bajból. Ez akár egy szerelmes dalnak is mondható. De hasonlóan személyes indíttatású a záró tétel is, a Truth Shall Set You Free. Az is akusztikus gitáron született, mint a legtöbb szám, de aztán a vonósokkal egy egészen más karaktert kapott, a szövege pedig egyfajta figyelmeztetés önmagam számára is, hogy abban a zajban, amit a mai világ jelent, a reklámokkal, a felesleges és sokszor egyenesen hazug információkkal szinte ránk kényszerítik, hogy aggódjunk, féljünk, ahelyett, hogy élveznénk az életet."A Nightwish tagjainak megmutattad a dalaidat?

„Igen, néhány demót már a 2018-as turné közben megmutattam nekik, többek között a Stones című dalt is. Amikor aztán másnap reggel Erno (Emppu) úgy ült le mellém kávézni, hogy közben a Stones-t dúdolgatta, majd jött Tuomas és megjegyezte, hogy ezt a számot egész éjjel képtelen volt kiverni a fejéből, azonnal el is dőlt, hogy a Stones lesz az első kislemezdal!" (nevet) 


Az interjú eredetileg a HammerWorld magazin márciusi számában jelent meg.

 MARKO HIETALA - War Pigs (Black Sabbath, 2020)
MARKO HIETALA - Runner Of The Railways
(szöveges videó a 2020-as Pyre Of The Black Heart albumhoz)

MARKO HIETALA - Pyre Of The Black Heart
(01/24 - Nuclear Blast)

01. Stones
02. The Voice Of My Father
03. Star, Sand And Shadow
04. Dead God’s Son
05. For You
06. I Am The Way
07. Runner Of The Railways
08. Death March For Freedom
09. I Dream
10. Truth Shall Set You Free
MARKO HIETALA - Isäni ääni  (a 2019-es Mustan sydämen rovio albumhoz)
 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
DESASTER - Dalpremier a teuton black/death/thrash hordától: Learn To Love The Void
2021. április 14. (szerda) 09:24

Churches Without Saints címmel június 4-én jelenik meg a veterán teuton black/thrash alakulat, az 1988-ban alakult Desaster kilencedik albuma. A 2016-os The Oath Of An Iron Ritual lemez utódjáról máűr itt is van az első előzetes dal, a Learn To Love The Void. Új dobossal készült el a lemez, hiszen Husky (Stefan Hüsken) 2018-ban a Sodom dobosa lett, legalábbis egy időre, mellesleg az Asphyx biztos tagja. Az új srác Marco Hontheim, azaz Hont,aki már 2019-ben bemutatkozott egy kislemezen. Infernal: "Ez egy tipikus, régisulis black-death-thrash lemez, jó adagnyi agresszióval, de hatalmas atmoszférával és epikus tételekkel! Ugyanakkor nagy célom volt a hangzás módosítása. A legutóbbi lemezünk nagyon nyersen szólt, főleg a közép és magas frekvenciák domináltak. Egy melegebb, finomabb megszólalást akartam most. Mindig is nagyon bírtam a 2000-es Tyrants of the Netherworld albumunk hangzását, ezúttal arra törekedtünk, hogy több...

AC/DC - Október végén önéletrajzi könyvvel jelentkezik Brian Johnson énekes
AC/DC - Október végén önéletrajzi könyvvel jelentkezik Brian Johnson énekes

Október végén egy önéletrajzi könyvvel jelentkezik az AC/DC frontembere, Brian Johnson. A The Lives Of Brian: AC/DC, Me, And The Making Of Back In Black című könyv október 26-án...

H.E.A.T. - Erik Grönwallt leukémiával kezelik egy svéd kórházban
H.E.A.T. - Erik Grönwallt leukémiával kezelik egy svéd kórházban

Még október végén jött a hír, hogy énekest cserélt a svéd dallamrocker H.E.A.T.: elbúcsúztatták Erik Grönwall énekest, akivel 2020 februárjában hozták ki a hatodik albumukat, a...

MICK JAGGER - Közös dal Dave Grohllal a brit lazítások örömére: Eazy Sleazy
MICK JAGGER - Közös dal Dave Grohllal a brit lazítások örömére: Eazy Sleazy

A Rolling Stones frontembere egy vadonatúj klipes dallal ünepelte meg a brit lezárások feloldását. Az Eazy Sleazy dalban Mick Jagger énekel és gitározik, Dave Grolh pedig dobok, gitározik...

VREID - Dal- és klippremier a norvég black'n'rollerektől: Into The Mountains
VREID - Dal- és klippremier a norvég black'n'rollerektől: Into The Mountains

Wild North West címmel április 30-án jelenik meg a black metal egy dallamosabb vonalát képviselő norvég Vreid kielncedik albuma, és a 2018-as Lifehunger lemez utódjáról pedig már itt...

IMPERIAL AGE - Videoklipes Powerwolf feldolgozás a moszkvai szimfo-metal csapattól
IMPERIAL AGE - Videoklipes Powerwolf feldolgozás a moszkvai szimfo-metal csapattól

Már dolgozik a harmadik albumán a szimfo-metalos moszkvai Imperial Age, most azonban egy Powerwolf feldolgozással jelentkeztek, a Demons Are A Girl's Best Friend-hez pedig egy videó is...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS