MONSTERS OF ROCK 1980 - Visszaemlékezés az első fesztiválra!

Ma már Download a név

2010. június 10. (csütörtök) 16:31 | utoljára módosítva: 2010. június 10. (csütörtök) 19:26

Holnap veszi kezdetét Angliában a Download fesztivál, amelynek elődje még Donington név alatt futott, még korábban pedig Monsters Of Rock volt a buli elnevezése.
Az első Monsters Of Rock fesztivált kereken 30 éve, 1980. augusztus 16-án rendezték a Castle Donington melletti versenypályán, mégpedig a következő fellépőkkel: Rainbow, Judas Priest, Scorpions, April Wine, Saxon, Riot, Touch. A jubileum és a holnap induló 3 napos Download kapcsán a brit Hammer vendégbloggere, Al King így emlékezett vissza a 30 évvel ezelőtti bulira:
"1980-at írunk. A Brit Heavy Metal Új Hulláma átsöpört a nemzeten, második élethez juttatva jó néhány öregebb bandát. 15 vagyok, egy metal mániákus East Midlands-ből, és nézd csak, kik jönnek fellépni egy közeli új fesztiválra, Nottingham mellé! Rainbow, Priest, Scorpions és Saxon... négyen is az akkori nagy kedvenceim közül! Beszarás! Jegyek megvéve, logisztika megoldva, szülők autókkal felsorakoztatva. Vár az első fesztiválos élményem!
Kattints a folytatásért és fotókért!

Fotó: Stuart Alexander


"Akkor még Monsters Of Rock volt a név, ami aztán Donington lett, mostanság meg Download. Ma már 3 napos a buli, tele tervezéssel, de akkor még csak egy napos súlyos piálásról volt szó, és minden bandát megnézhettél közben. Válaszd ki a helyed, védelmezd meg, onnan el ne moccanj. A klotyó-helyzet gyenge volt, a domb alján a nagy gödör szépen meg is telt vizelettel meg ürülékkel. Nem léteztek még szabályok az italbehozatallal kapcsolatban sem, így a Hell's Angels tagok összezúzták a sörösdobozt, és kiélesített peremmel frizbiként hajigálták a tömegbe. Szép.


(Hivatalos tájékoztatók szerint 30 ezren voltak, bár egyes forások 60-70 ezres tömegről beszéltek, de ez nyilván túlzás. A Down To Earth turnét ezzel a bulival záró Rainbow nem vonzott azért akkora tömegeket, mint mondjuk a Led Zeppelin, akik kedvéért akér 100 ezren is összejöttek. A fesztivált megelőző napokban sokat esett, így a sár adott volt, bár aznap Esőisten megkímélte a rockereket. Az átszerelési szünetekben Neal Kaye nyomatta a zenét, aki abban az évben az Iron Maiden turnén DJ-skedett.) 

A bandák viszont hozták, amit kellett. Az amerikai Touch bőgőse lenyelt egy darazsat. A Riot vakítóan játszott. A kanadai April Wine egy óriási dobszólót is produkált, majd az I Like To Rock végén előkapták a Satisfactiont és a Day Trippert. A Saxon épp a 747 (Strangers In The Night)-ot nyomta, amikor elhúzott az égen egy jet (a helyszín az E Mids reptér mellett van), mi meg közben gajdoltunk. Később Biffék megírták az And The Bands Playd On nótát a fesztivál tiszteletére. A Scorpions összehozta a híres humán piramist és ontotta a sikerdalokat. A Priest Metal Istenekként szaggatott, a British Steel album anyagát is felvillantva, Rob Halford meg a Harley-ján mocizott be a Hell Bent For Leather alatt.


JUDAS PRIEST - Sinner és Beyond The Realms Of Death (csak audió, 1980 Monsters Of Rock)
De azért ez a nap Mr. Blackmore-é volt és társaié. Megvárták, míg leszáll az este, és jól tették. Az Eyes Of The World felvezetője már szólt, de a banda még nem lépett színpadra. A Mars, The Bringer Of War-on alapuló téma épp addig építkezett, amíg el nem kezdődött a nóta és elő nem került a csapat. Cozy Powell (ő itt játszott utoljára a Rainbow-val) négyszer odavert a cinnek, beszámolás gyanánt, és BUMM!, máris jött a leghangosabb, legvakítóbb színpadi robbanás, amit csak volt alkalmam megtapasztalni. Az emberek szó szerint hátrahőköltek, én pedig egy zöld pacára emlékszem, amit aztán még percekig láttam a szemeim előtt... ennyire komoly fényforrást jelentett a magnéziumos fehér villanás.

Az All Night Long és Since You've Been Gone jellegű nagy sikereket természetesen eljátszották, de a hardcore rajongó számára a többi klasszikus nóta volt a lényeg, különösen a Stargazer (aminek Graham Bonnet kissé elrontotta a szövegét). A koncert után hatalmas tűzijáték jött, de olyan, amilyet még sosem láttunk (manapság persze már szokványos ez is), és persze a végtelenségig tartott, mire kijutottunk a helyszínről.

Egy cimbora apja jött értünk. Annyira éhesek és szomjasak voltunk, mivel megettünk, megittunk mindent, és a pénzünk is elfogyott, hogy becsődültünk az első benzinkútra. A cimpora apja fizetett, mi meg annyi kólát megittunk és annyi kaját magunkba tömtünk, amennyi csak emberileg lehetséges volt. Ma is megvan a pólóm és a fesztiválos programfüzetem, valamint az a szuvenír-bakelit, amit nem sokkal később dobtak piacra. Ezt kapjátok ki!"

Fotók: Allan PerryRAINBOW - Kill The King - Long Live Rock'n'Roll és Ritchie Blackmore gitárgyilkolása (Monsters Of Rock, 1980)RAINBOW - Catch The Rainbow - Eyes Of The World - Ritchie szóló (Monsters Of Rock 1980)
Az idei Download-fellépők közt olyanokat találni, mint pl. AC/DC, Aerosmith, Rage Against The Machine, Them Crooked Vultures, Deftones, Stone Temple Pilots, Bullet For My Valentine, Stone Sour, Megadeth, Motorhead, Slash, HIM, Airbourne, Billy Idol, Lamb Of God, Volbeat, Five Finger Death Punch stb. stb.

 
 


 

Hozzászólások

[002043]
morningrise
Hát igen , a Rainbow-ot már én sem fogom látni élőben . Brutál koncertbanda voltak , főleg szegény Dio-val ,de Bonnet is okés dalnok. Na meg szegény Cozzy is a multé már. Legalább valami dvd lenne erről a koncertről (is).
[002028]
vinylfanatic
Borzongva és irigykedve olvastam ezt a beszámolót.Én 1980-ban 16 éves voltam.Igy elvileg ott lehettem volna én is.Azonban akkor még lógott a vasfüggöny.Ezért csak sóvárogtunk amikor a MOR fesztiválokról innen onnan tudomást szereztünk.Esélyünk nem volt hogy egy ilyen fesztiválra eljussunk.Szerintem jó ötlet lenne az évforduló kapcsán azokkal a bandákkal újra megrendezni. Bár tudom a Rainbow-t nehéz lenne aktiválni(talán lehetetlen is)Mr.Blackmoore miatt.Azért álmodozni szabad,nem ?
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
FATAL ERROR - Klippel az első angol nyelvű daluk: Comin' Around
2020. június 3. (szerda) 14:40

Comin' Around címmel elkészült a Fatal Error első angol nyelvű dala, és az is különleges, hogy az új nótát Balázs Mihály billentyűs énekli. A Dal 2020-ból is ismert banda klipet is forgatott a nótához, mégpedig a veresegyházi főhadiszállásukon, ahol a dalt is rögzítették. A klip operatőre Bikali Sándor volt, a vágást pedig maga Balázs Mihály végezte. "A Comin' Around a mondanivalóját és az atmoszféráját tekintve is agresszívebb a megszokottnál; kitörés, kiugrás a komfortzónából. Az embert néha, a sok átgondolt koncepció közepette elkapja az érzés, hogy 'azt csinálok, amit akarok', és ezt ösztönös formában ki kell adnia magából, akár az árral szemben is úszva."   www.facebook.com/fatalerrorzenekar   FATAL ERROR - Comin' Around (2020)  

WARKINGS - Klippel a maszkos power metalosok első új dala: Warriors
WARKINGS - Klippel a maszkos power metalosok első új dala: Warriors

Revenge címmel jelenik meg július 31-én az epikus power metalt játszó Warkings második albuma. A 2018-as Reborn lemez folytatásának első előzetes dala a Warriors címet viseli, és máris...

WARKINGS - Jön a maszkos power metalosok új albuma, dalpremier: Warriors
WARKINGS - Jön a maszkos power metalosok új albuma, dalpremier: Warriors

Revenge címmel jelenik meg július 31-én az epikus power metalt játszó Warkings második albuma. A 2018-as Reborn lemez folytatásának első előzetes dala a Warriors címet viseli, és máris...

MORDRED - Új dallal jelentkezett a thrash/funk kult csapat: Not For You
MORDRED - Új dallal jelentkezett a thrash/funk kult csapat: Not For You

Legutoljára 2015-ben lehetett hallani a San Francisco-i Mordredről, akkor egy The Baroness című új dalt tettek közzé, amely szintén felkerül majd a június 18-án megjelenő Volition...

CANNIBAL CORPSE - Már a stúdióban vannak, készül az új album
CANNIBAL CORPSE - Már a stúdióban vannak, készül az új album

Azt már az idei év legelején bejelentette a Cannibal Corpse, hogy készülnek egy új lemez felvételére, George "Corpsegrinder" Fisher énekes legfrissebb posztjából pedig az derült ki,...

ANTHRAX - Így nyomják a Skid Row gitárosával a Transylvania dalt az Iron Maidentől
ANTHRAX - Így nyomják a Skid Row gitárosával a Transylvania dalt az Iron Maidentől

Miközben az Anthrax a 40 éves jubileumát egy új stúdióalbummal készül megünnepelni, és már 6-7 nótát meg is írtak a lemezhez, Charlie Benante dobos fáradhatatlanul készíti az...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS