SACRED REICH - Valami pozitívval akartak előrukkolni, új videó: Salvation

"A Salvation témáját meg a fesztiválok ihlették..."

2020. március 24. (kedd) 18:13

Új videóval jelentkezett az arizonai thrasher Sacred Reich. A Phil Rind vezette banda tavaly augusztusban adta ki a lemezes visszatérést jelentő Awakening című új albumát, annak Salvation dalához született a koncertes kisfilm.

"Valami pozitívat akartunk most kihozni. A Salvation arról szól, hogy a zene révén bátorítást kapunk, inspirációt és a zene képes arra is, hogy összehozzon minket."

Az Awakening előtt 1996-ban jelent meg a Sacred Reich utolsó albuma, majd Phil Rindék feloszlatták magukat. 13 évvel a visszatérésük után váratlanul elkészítették a friss nagylemezt, mégpedig a régi dobosukkal, a Machine Headből kivált Dave McClainnel.


 


www.facebook.com/sacredreichofficial


SACRED REICH - Salvation (a 2019-es Awakening albumhoz)
Tavalyi interjúnk a Sacred Reich frontemberével, Phil Rinddel.


Ha jól emlékszem, amikor 2006 táján újra beindultatok, kategorikusan kijelentetted, hogy nem lesz új lemez. Most mégis itt az Awakening. Mitől változott meg a véleményed?

"Valóban azt mondtam 10 éven át, hogy nem akarunk új lemezt készíteni, ennek pedig egyetlen, de nagyon lényeges oka volt: úgy éreztem, hogy kiapadt a forrás. Nem voltak friss ötletek. Lényegében csak azért tértünk vissza, hogy szórakozzunk. Rengeteg felkérést kaptunk, sokat is játszottunk a különféle fesztiválokon, de igazi visszatérést nem terveztünk, hiszen akkor mindent fel kellett volna borítanunk az életünkben. Valójában már 1997-ben is azért álltunk le, mert elfogyott a lendület, az inspiráció. Akkor meg minek erőlködni? A változás 2017-ben következett be, ugyanis megszületett egy új dal, a Divide & Conquer. Én magam sem számítottam rá, de bekövetkezett. Rögtön be is jelentkeztem a Metal Blade-nél a jó hírrel, ők meg azonnal azt mondták, hogy remek, írjátok meg a lemezt, mi majd kiadjuk."Ennél persze bonyolultabb a történet, hiszen Greg Hall, az eredeti dobos tavaly kiszállt, idén pedig Jason Rainey gitáros távozott. Mi történt velük?

"Nem nagyon akarom részletezni, mert ezek fájó pontok, de a lényeg, hogy nem tudták folytatni a dolgot. Ennyi év után ez túl nagy kihívás, és mindketten érezték, hogy ez már nem fog menni. Greg már 1991-ben is kiszállt egyszer, akkor Dave McClain lett az utódja, nyilván őt hívtam először. Akkor még a Machine Headben dobolt, de kapásból azt mondta, hogy jön, és hogy alig várja a közös munkát. Aztán váratlanul otthagyta a Machine Headet, így csatlakozni is tudott hozzánk. Nyilván nem a Machine Head szintjén vagyunk, így számára ez különösen rizikós, de a lelkesedése határtalan."
 SACRED REICH - Awakening (a 2019-es album)
És ki az új gitáros srác?


"Joey-t a jó szerencsénk sodorta ide. Egy helyi death metal csapatban gitározik, mellette pedig az apja stúdiójában hangmérnök. Ott készültek a demóink, ráadásul az apja, Tim dobolt akkor, aki amúgy régi barátunk. Mivel Greg már nem volt velünk, beült a cucc mögé, hogy tudjunk haladni az új dalokkal, amíg Dave meg nem érkezik. Aztán Jasonnel gondok voltak, és Joey felajánlotta, hogy felnyomja a szólókat. Jammeltünk egy keveset, és kiderült, hogy nem is kell új gitárost keresnünk, mert itt van előttünk. Igaz, hogy mindössze 22 éves, de ismeri és szereti a régi dalainkat is. Mi több, már az anyukája hasában már hallgatott minket. Amikor az anyja várandós volt annak idején, lejött az egyik koncertünkre!" (nevet)Kicsit rövid lett az album, nem? Mindössze 8 dal, 31 és fél percben...

"Nem a lemezhossz számít, és nem is a dalok száma. Azt akartuk, hogy ne legyen semmi töltelék az albumon. Eredetileg tíz számot terveztünk, de csak nyolc olyan született, amivel maradéktalanul elégedettek voltunk. Fel kellett volna raknunk két további dalt, csak azért, hogy a lemez hosszabb legyen? Annak semmi értelme nem lett volna."  
SACRED REICH - Manifest Reality (a 2019-es Awakening albumhoz)
Született viszont egy kilencedik dalotok is, a Trump-ellenes szövegű Don't Do It Donnie, az viszont külön jelent meg egy, az Iron Reagannel közös split-kislemezen.

"Azt eleve nem is akartuk feltenni az albumra, mert zeneileg és szövegileg is kilógott volna onnan. Az egy punkos kis mókázás. A szövege sem gyalázkodás, inkább egyfajta könyörgés Donaldnak, hogy ne robbantson ki semmilyen háborút, ha lehetséges. Már korábban megállapodtam a srácokkal arról, hogy ha születik egy extra dal, akkor azt egy közös kislemezen hozzuk ki."Erősen politikus szövegeid voltak a múltban, az Awakening lemez dalai azonban nem ilyenek. Ennek mi az oka?

„Az az igazság, hogy az utóbbi bő két évtizedben sokat változtam. Amikor a Sacred Reich feloszlott, a buddhizmus felé fordultam, meg akartam szabadulni a negatív hozzáállásomtól. És sikerült is. Előbb azonban fel kellett ismernem, hogy nem hibáztathatok másokat, mindenért én vagyok felelős. Jobb emberré kellett válnom. Nyugisabb lettem, boldogabb. Emiatt persze a szövegeim is más jellegűek. A pozitív dolgokat igyekszem meglátni, például a zene egyesítő jellegét. 29 év telt el a The American Way lemezünk óta, és azóta egy csomó jó dolog is történt az életünkben. A politika világa persze tele van szar dolgokkal, de a politika már csak ilyen.

Nem vagyok Trump-hívő, az nyilvánvaló, de hiába is üvöltöznék rá kígyót-békát, attól még ő maradna az elnök. Ez egy másfajta hozzáállás. A Manifest Reality szövege egy csomó olyasmiről szól, amit egyenesen az oktatóim szájából hallottam. Az talán a legbuddhistább szöveg a lemezen. A Salvation témáját meg a fesztiválok ihlették, ahol összejön egy csomó különféle ember, bőrszín, vallás, nem... ezek mind nem számítanak, mert mindenki a zenéért, a közös élményért van ott. Kicsit olyan ez, mint egy vallás. Legalábbis ilyennek kéne lennie minden vallásnak. Összehozni az embereket, hogy jól érezzék magukat."Kimondottan változatos lett az anyag, nem egy színtiszta thrash album.

"Szerintem korábban is voltak másfajta nótáink. Akartunk persze gyors, kemény dalokat is a lemezre, és születtek is ilyenek, de vannak más hatásaink, és szimplán magunkat akartuk adni, mindenféle okoskodás és kalkuláció nélkül. Ha csakis thrashes dalok lennének az albumon, az szerintem unalmas lenne. A záró tétel talán a legkevésbé tipikus, azt egy barátom emlékére írtam, aki öngyilkos lett. A Something To Believe üzenete a szeretet, ami szerintem mindennek a kulcsa. Végeredményben mindegy, miben hiszel, Istenben vagy valami kézzelfoghatóbb dologban, az a lényeg, hogy segít a hit, ha kemény idők jönnek. Ezt személyes tapasztalatból tudom."

(Az interjú eredetileg a tavaly szeptemberi HammerWorld magazinban jelent meg.)


 

SACRED REICH - Awakening (a 2019-es Awakening albumhoz)

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BRIAN MAY - Szívrohama volt a Queen gitárosának
2020. május 25. (hétfő) 13:12

Szívrohamon esett át, de már jobban van Brian May, a Queen gitárosa. "Sokkoló volt ezt megélni. Azt hittem, egészséges fickó vagyok. Negyven percen át éreztem nagy fájdalmat a mellkasomban, a karjaimban és erősen izzadtam. A csodálatos orvosom személyesen szállított be a kórházba" - idézte fel Brian May abban a videóban, amelyet hétfőn tett fel a közösségi oldalára.   Mint elmesélte, a szívroham előtt egy héten át komoly fájdalmai voltak gerince alsó részében, az ülőidegében, és MRI-vizsgálatot is végeztek rajta. Megjegyezte: olyan volt, mintha egy csavarhúzót szúrtak volna a hátába. Szörnyű, ijesztő fájdalmat érzett, ami sokkoló volt számára, és ez vezetett a szívrohamhoz. "A kórházban elvégeztek rajtam egy érrajzolatot, vagyis a vérereim röntgenvizsgálatát. Az orvosi stáb megállapította, hogy három artériám záródott el, ami miatt felvetődött egy nyitott szívműtét...

MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját
MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját

Pár nappal ezelőtt jelentette be új projektjét a Faith No More billentyűse, Roddy Bottum, és akkor be is mutatta a Man On Man első klipes dalát, a Daddy-t, amit azóta letiltott a Youtube....

ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják
ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják

Még május elején jelentette be Jósa Tamás énekes, hogy kiszáll a thrasher Archaic-ból, a csapat pedig némi tanakodást követően úgy döntött, hogy nem keresnek új énekest, Erdélyi...

JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai
JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai

Az még márciusi hír volt, hogy a legendás arénarocker Journey megvált Steve Smith dobostól és Ross Valory basszusgitárostól - üzleti és jogi nézeteltérések miatt. Az 1973 óta...

STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here
STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here

Never Here címmel megjelent és végig is hallgatható a groove-os, progos, súlyos metalt nyomató Stabbed új EP-je, a 2017 tavaszán megjelent Long Way Down album folytatása. Az egyik dalhoz...

FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk
FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk

Egy új nap virrad ránk címmel egy szöveges videóval kísért friss dallal jelentkezett a budapesti Flood In The Desert. A 2008-ban alakult heavy metal banda 2015-ben adta ki az Árvíz a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS