EDDA MŰVEK - "Ami a világban most zajlik, ez a félelemre, szorongásra építő tébolyda bőven ad témát."

Március 7-én retro-programmal jön az Aréna-buli

2020. február 24. (hétfő) 14:37 | utoljára módosítva: 2020. február 24. (hétfő) 14:39

Az Edda Művek március 7-én ismét beveszi a Papp László Budapest Sportarénát, a számos különlegesség mellett a közönség egy kisebb időutazás részese is lesz, mivel a zenekar az első 20 évének sikerdalait és a sokak által rajongott 'bakancsos' korszakot is megidézi majd.

 A márciusi HammerWorld magazinban az Aréna-koncert kapcsán találsz majd egy interjút Pataky Attilával, az Edda frontemberével, a beszélgetés első részét azonban már most elolvashatod. 


 


A koncert Facebook oldalaPataky Attila egy igazi rock legenda. Az Edda Művek frontembereként a 70-es évek vége óta rocktörténelmet ír, dalai több generációnak adtak hitet, erőt és persze felejthetetlen pillanatokat a színpadok előtt. Március 7-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel a zenekar egy nagyszabású koncert keretében, amelynek a Retro címet adták. Cselő hívta fel Attilát, hogy kiderítse, mi várható a bulin és rákérdezzen más érdekes témákra is.

1980-tól 84-ig jártam gimnáziumba. Pont akkor, amikor az Edda első két albuma megjelent. A P. Mobil és a Beatrice mellett az Edda volt rám a legnagyobb hatással, az akkori nótáik meghatározóak voltak számomra. Most, negyven évvel később bátran mondhatjuk, hogy azok a dalok örökérvényű slágerekké, legendákká nemesültek. És a banda nem állt meg. Bár a 80-as évek második felétől tagcsere tagcserét követett, a csapat új felállása lassan megszilárdult és sok-sok további emlékezetes dallal örvendeztette meg a közönséget.

Vártam ezt az interjút, mert, bár a csapat legénységét régóta jól ismerem, Attila azon kevés rockzenészek egyike, akivel nagyon ritkán futottam össze. Így viszont megmaradt az a tinédzserkori érzés, amivel rá, mint rocksztárra gondoltam. Ezért is volt annyira különleges, amikor a telefonvonal másik végén meghallottam a hangját és beszélgetni kezdtünk.

Február elején szinte az egész Edda zenekarral találkoztam a budapesti Uriah Heep koncerten és a srácok mondták, hogy nemsokára te is érkezel. De aztán mégsem bukkantál fel. Miért?

„Az utolsó pillanatig úgy volt, hogy megyek majd, de ez a márciusi Aréna buli minden időmet leköti, annyi dolog van vele, hogy végül nem fért bele a napba a Uriah Heep."Azért szoktál még koncertre járni? Milyen bulin voltál legutóbb?

„Hogy a fenébe ne, szeretek koncertekre járni! Mindenből lehet tanulni. De, hogy min voltam utoljára? Na, ezzel a kérdéssel megcsíptél! Ja, igen, tudom már, a Deep Purple buliját néztem meg legutóbb."Azt mondtad, sok a teendő a nagy koncerttel kapcsolatban. Minden részletével foglalkozol?

„Azt azért nem, de így is nagyon tömör az egész. A műsor összeállítása, a marketing kérdések mind-mind fontos részletek, amelyeknél ott kell lenni, nekem is csinálni kell, hogy a végén a buli olyan legyen, amilyennek megálmodtuk."Pedig van stábod, jó szakemberek, akikkel fél szavakból is megértitek egymást.

„Tudod, ez 46 év után az ember vérévé válik. Talán nem a legjobb hasonlat, de ez olyan, mint amikor az ember szeret kártyázni vagy rulettezni és megvan a szisztémája, amiben hisz, amitől úgy gondolja, hogy jól mennek majd a dolgok. Nekem 46 esztendeje megvan a szisztémám, bejött, működik és élvezem is csinálni. Kicsit úgy gondolom, mint ahogy régen a céhekben a mesterek csinálták. Maguk állították elő a produktumokat, mondjuk levadásztak egy őzet, készítettek belőle mindenféle terméket, kirakták a kirakatba, eladták és kaptak érte fél ezüstöt. Magyarországon szerintem ma is így lehet hatékonyan dolgozni. Nekem bejött ez a módszer, miért is változtatnék rajta? Sőt, mondhatom, hogy jobban élvezem, mint valaha. Sokan mondták, hogy majd belefásulok, hogy az idő haladtával csökken a lelkesedés. De nálam ez pont fordítva van. Annak idején lendületből, ösztönből csináltam. Most viszont tudatosan cselekszem. Tudom, hogy ki vagyok, hogy honnan jöttem, hogy miért vagyok itt és hogy merre tartok. Óriási adománynak tartom az égtől, hogy az lehetek, aki vagyok." 


Edda Művek 1979 (b-j): Zselencz László, Csapó György, Pataky Attila, Slamovits István, Barta Alfonz
 Inkább a koncertszervezős, koncertes részben, vagy dalírásban, stúdiózásban találsz élvezetet?


„Mindkettőt imádom. Nekem tényleg az Edda az életem minden apró részletével együtt. Minden ehhez idomul, ehhez applikálódik. Ez egy folyamat, amelynek minden része fontos. Az Edda dalai attól erősek, hogy át- és megéljük, amiről írunk. És mindig van miről írni. Az, ami a világban most zajlik, ez a félelemre, szorongásra építő tébolyda bőven ad témát."Most ezzel együtt a koncertszervezős időszakotokat élitek a márciusi bulira készülve. Miért lett Retro a koncert címe?

„Ez az egész olyan, mint egy hosszú házasság. Megvannak a fontos pillanatai. Van, amikor előre kell tekinteni, máskor pedig visszanézni, emlékezni a régi, szép időkre, mert aztán így lehet újra meg újra megújulni. Úgy éreztem, hogy most ez egy jó alkalom, hogy visszatekintsünk. Ez így izgalmas."Te amúgy egy nosztalgiázós alkat vagy, szeretsz visszatekinteni vagy inkább előre nézel?

„Nem, nem, egyáltalán nem vagyok nosztalgiázós. Természetesen megőrzöm a múltból, ami szép és jó volt, erre még édesanyám tanított gyerekkoromban, de abszolút a mostban, a mában élek. Nekem az az igazán fontos, ami most történik. Például most ez a beszélgetés a fontos. És ha a mostban jól cselekszel, akkor egész jó kis jövendőd alakulhat. A múlton már nem tudsz változtatni. Kár és felesleges is azon töprengeni, hogy mit csináltál rosszul, mit rontottál el. Ugyanakkor a jövendőt sem érdemes túlságosan intenzíven fürkészni. Jó teremteni a tudat erejével, de a legfontosabb jól megélni a jelent, a mostban élni."Most egy pillanatra azért fürkésszük a közeljövőt és egyben a múltat is: milyen időszakot ölel majd fel a buli programja?

„Az első 20 év dalaira koncentrálunk majd."Az egy rendkívül termékeny időszak volt a banda életében. Egyforma súllyal esnek majd latba a 80-as és a 90-es évek nótái, vagy vannak azért hangsúlyok, kiemelt periódusok?

„Igyekeztünk arányosan válogatni, de nyilván megvannak azok a pontok, amelyek köré építkezünk. Volt, hogy azt mondtuk, ezt vagy azt a dalt mindenképpen játszanunk kell."

 
 
A te szavad dönt vagy mindnyájan részt vettetek a dalok válogatásában?

„Ebben a zenekarban öten vagyunk és mindenkinek van beleszólása az ügyekbe. Gömöry Zsolttal 36 éve vagyunk szerzőtársak, Alapi Pistivel 32 éve. Abszolút érezzük egymást. Persze, nagyon komolyan átdumáljuk, megvitatjuk a részleteket, birkózunk, megvívunk az igazunkért, de aztán mindig pecsét kerül a végére és az utána úgy van, azt csináljuk, toljuk közös erővel.""Bestof"-műsor várható vagy előszedtek olyan dalokat is, amelyeket már ezer éve nem játszottatok?


„Nagyon sok szempontnak kell eleget tennünk, de alapvetően slágerfesztivált ígértünk. Ezzel együtt lesznek meglepetések is. Volt, ahol alaposan megigazítottuk, megcsavartuk a történetet. De nem árulhatom el, hogy mi az a truváj!" (nevet)Korábbi Aréna bulikon felvonultattatok szimfonikus zenekart, gyerekkórust is. Most is várható ez?


„Most csak mi leszünk öten."
Vendégeket hívtok?

„Nem."Ez igen határozott válasz volt! (mindketten nevetünk)

„Igen, mert ha vendégeket hívtunk volna, akkor legalább 7-8 lett volna belőlük. Ezen rengeteget filóztunk. És arra jutottunk, hogy ha nem hívunk meg mindenkit, akkor abból sértődések vannak. Viszont 8 vendég teljesen széttördeli a műsort. Voltam mostanában jó néhány hasonló koncerten és azt láttam, hogy a vendégek miatt nagyon szét tud esni a buli."Ezek szerint egy klasszikus, veretes Edda koncertre kell készülni. Milyen hosszú lesz a program?

„Kb. két és fél órát játszunk majd. Elég tömény lesz!"


A teljes interjút megtalálod majd a márciusi HammerWorld magazinban.Az első album jubileuma alkalmából 2020. március 7-én az Arénában főként azt a dicső 'bakancsos' korszakot idézik meg, az első 20 év kultikus sikerei mellett. A legendás rockzenekar ezen az estén is mindent belead majd, mindenki készüljön, mert 'Mi vagyunk a rock, mi vagyunk az élet'!"EDDA MŰVEK - 1981 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
JOE SLAVE - Dalpremier az ex-The Idoru énekes friss csapatától: Up & Gone
2020. április 7. (kedd) 18:39

Joe Slave néven hozott össze egy új zenekart az egykori The Idoru énekes, Szolga József. Ismerkedj meg a bandával és az első dalaikkal, melyek közül az Up & Gone a legfrissebb. Olyannyira, hogy ez itt a premierje. "Több mint 5 év telt el, amióta az Idoru befejezte munkásságát az akkori formációval, leszámítva a két flashback koncertet. Rengeteg dolgon ment keresztül mindenki, más zenekarokhoz csatlakoztak vagy újakat alapítottak. Én is részt vettem más projektekben, rengeteget tanultam dalírásról és előadásmódról. Mindig is voltak témáim és kész dalaim is, amelyekre úgy gondoltam, hogy megtartom őket egy lehetséges, jövőbeli, saját zenekarba. Tavaly márciusban jött el az a pillanat, amikor biztosan éreztem és akartam, hogy legyen egy saját zenekarom...   www.facebook.com/joeslaveband ...Anélkül, hogy tudtam volna, hogy kikkel és milyen név alatt fogunk zenélni, elkezdtem egy saját próbatermet...

HELFRÓ - Black metal Izlandról, dalpremier: Ávöxtur af rotnu tré
HELFRÓ - Black metal Izlandról, dalpremier: Ávöxtur af rotnu tré

Április 24-én jelenik meg az izlandi black metal duó, a Helfró bemutatkozó albuma a Season Of Mist gondozásában, a lemezt indító Afeitrun dalhoz forgatott klip után itt a harmadik...

METALLICA - Hetente egy teljes koncert felvétele, ezúttal Koppenhágából
METALLICA - Hetente egy teljes koncert felvétele, ezúttal Koppenhágából

Gondol a karanténban unatkozó rajongókra a Metallica, minden hétfőn egy teljes koncert felvételét teszik közzé a Youtube-csatornájukon. A két hete elindított Metallica Mondays akció...

MENTES NORBERT & RENATO PAVESI - Dal és videópremier: Múzsa
MENTES NORBERT & RENATO PAVESI - Dal és videópremier: Múzsa

Egy stúdióban rögzített akusztikus előadás-sorozat első részét nézheted meg máris Mentes Norberttől (Moby Dick, Hungarica) és Renato Pavesitől. A két gitáros most egy izgalmas...

BENIGHTED - Albumpremier a francia death/grind brigádtól: Obscene Repressed
BENIGHTED - Albumpremier a francia death/grind brigádtól: Obscene Repressed

Obscene Repressed címmel pénteken jelenik meg a death/grind vonalas francia Benighted kilencedik nagylemeze, amelynek borítóját Borbás Robi (Grindesign) készítette. Az albumot máris...

ROAD - Közönség-videó született: A jó reménység foka
ROAD - Közönség-videó született: A jó reménység foka

A jó reménység foka című dalhoz a közönséggel együtt készített videót a Road zenekar. A felvételt minden résztvevő az otthonában énekelte el, ebből született ez a különleges...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS