HOBO - "Mi mindenkinek játszottunk, akit érdekelt a zenénk"

Boldog születésnapot, Hobo!

2020. február 13. (csütörtök) 10:35 | utoljára módosítva: 2020. február 13. (csütörtök) 10:36

Földes László, azaz Hobo a mai napon ünnepli 75. születésnapját. A jeles jubileum kapcsán országos és erdélyi turnéra indul, amely március 20-án, a debreceni Lovardában kezdődik.

A turné utolsó állomása 2020. december 28-án lesz a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Hobo színházi és irodalmi szerepei háttérbe kerülnek és a zenét állítja a középpontba. A koncertre február 13-tól, azaz a mai naptól kaphatók jegyek.

A 75. születésnap alkalmából Vági Barbara készített interjút Hobóval az origo.hu számára.

 


hobo.hu


Hobo 75 - az Arénában
Ha most találkozna a fiatalkori önmagával, ön szerint a fiatalember - saját maga - mit kérne számon most önön?


"Azt hiszem, semmit, hiszen nem gondoltam soha, hogy ezt csinálom majd egész életemben. Ötven évvel ezelőtt kezdtem írni - és sikeresek voltak a novelláim. Egy-két filmben is kaptam szerepet - volt olyan alkotás, amit ugyan betiltottak, és volt, amit bemutattak. De még akkor sem gondoltam semmire. Leginkább tagadásban voltam. Csak azt tudtam biztosan, hogy mi nem akarok lenni."És mi nem akart lenni?

"Az apám fia."
Mikor volt az első, igazán átütő sikere?

"A legelső koncert volt talán a legjobb az életemben, a Lőrinci Ifjúsági Parkban. Hiszen minden akkor dőlt el 33 éves koromban, 1978-ban. Semmire sem emlékszem, csak, hogy elképesztően fogadták. Amatőrök voltunk, hobbiból zenéltünk. Rolling Stones és Doors dalokat játszottunk, meg néhány fekete bluest. Mindet magyarul. De még ekkor sem gondoltam, hogy ebből élek majd. Írtam, gimnáziumban tanítottam - úgy gondoltam, hogy ez az én utam. Egyébként szerettem is tanítani."1979-ben a Rolling Stones Blues című dalban azt írta: 'a házra, ahol születtem, tíz bomba repült, a cigányasszony mondta, mikor anyám szült: fiadnak az Isten nehéz sorsot küld, de ha eljön az idő, gördül, mint a kő'.


"A környékre, ahol születtem, valóban több bombát dobtak a második világháborúban. 'Gördülő kövön pedig nem nő moha'. Ez a mondás a rolling stone mitológia alapköve. Már kissrác korom óta csavarogtam, stoppoltam, később, 18 éves korom után meg nem volt otthonom."

 
Abból nem volt baja, amikor a Moszkva tér blues-ben azt írta: 'A Moszkva térig jár az 56-os busz (...), hideg keleti szél a szoknyák alá fúj, langyos nyugati szél újságokat fúj'?

"Na, az kicsapta a biztosítékot. Mondtam Tóth Dezső miniszterhelyettesnek, hogy az 56-os busz tényleg a Moszkva térig jár. Tajtékzott, mert a Moszkva szó együtt szerepelt egy dalszövegben 56-tal együtt. Ők nemcsak az embereket, a gondolatot is üldözték.

Nagy előnyöm volt az, hogy nem készültem erre szerepre, nem érdekelt, hogy van-e lemezem, vagy nincs. Az első lemezeink dalait élőben próbáltuk ki, az emberek előtt. Így sokan már megjelenésük előtt ismerték azokat. Kis kazettás magnóval felvették őket a bulikon és másolatokban terjesztették egymást között. A Budai Ifjúsági Park hangmérnökének parancsba adták, hogy a Hobo koncerteken még az összekötőszövegeket is rögzítsék. Képzelem, milyen hatása lehetett annak a felvételnek, ahol az MSZMP KB által kiadott május elsejei jelszavak között hangzott el a Gazember, a Moszkva tér blues."


Mindezzel együtt állítja azt, hogy nem üldözték?

"Igen. De a Beatricét tényleg üldözték. Nagy Feróék voltak az első számú célpont. Kiadták, hogy fel kell oszlatni a zenekart, és el kell terjeszteni róluk, hogy fasiszták. Rájuk küldtek egy álszociológust, aki tönkredumálta őket és szétmentek. Ők az úgynevezett csöveseknek játszottak. Mi mindenkinek játszottunk, akit érdekelt a zenénk."


A teljes interjúhoz kattints ide! 
Megjelent Hobo Viharban születtem című könyve is, 2 CD-vel, amely a tavaly március 30-i arénabeli koncert kivonatos anyaga. A 48 oldalas könyv fotókat és Hobónak a dalokhoz fűzött gondolatait tartalmazza.


 

  

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
KÁRPÁTIA - Trianonra emlékeznek az új albummal: 1920
2020. február 19. (szerda) 08:39

1920 címmel megjelent és végig is hallgatható a Kárpátia új lemeze.  "A trianoni tragédia századik évfordulójának évében megjelent lemez olyan dalokat tartalmaz, amelyeket korábban még nem dolgoztak fel. A CD megrendelhető a zenekar online boltjában." A legutóbbi rockos Kárpátia album a 2019 áprilisában kiadott Egyenes gerinccel volt.   www.facebook.com/Karpatiazenekar KÁRPÁTIA - (1920) (a 2020-as album) KÁRPÁTIA - 1920 01. Lesz-Lesz-Lesz 02. Huszonegy, huszonkettő, huszonhárom 03. Mindent vissza! 04. Erdély induló 05. Kassán a szél 06. Az est harang 07. Igazságot Magyarországnak 08. Nem lehet azt parancsolni senkinek 09. Fenyő-fenyő 10. Bús magyarok imádsága      

SHAKRA - Jön a svájci hard rockerek új albuma, dal- és klippremier: Fireline
SHAKRA - Jön a svájci hard rockerek új albuma, dal- és klippremier: Fireline

Mad World címmel február 28-án jelenik meg a 25 éves jubileumát ünneplő svájci hard rocker Shakra új stúdióalbuma, amely már a harmadik lemezük lesz az öt év kihagyás után 2014-ben...

USEME - Jön a harmadik album, új dal: Mindenből a Semmibe
USEME - Jön a harmadik album, új dal: Mindenből a Semmibe

Üveghely címmel márciusban jön ki a Useme zenekar harmadik albuma, a lemez legfrissebb előzetese pedig a szöveges videóval kísért Mindenből a Semmibe dal. Csongor Bálinték első lemeze...

DEPRIVED OF SALVATION - Hazai régisulis death metal, itt az első album!
DEPRIVED OF SALVATION - Hazai régisulis death metal, itt az első album!

Decemberben egy 3 tételes EP-vel (Destined To Rot) mutatkozott be a régisulis, svédes death metalt játszó budapesti Deprived Of Salvation, most pedig már végig is hallgathatod az első...

ARCHAIC - Jótékonysági koncert a Dürerben: Thrashin' For Charity
ARCHAIC - Jótékonysági koncert a Dürerben: Thrashin' For Charity

Március 3-án az Archaic, a Stonedirt és a Wolverine Blues Brothers (Entombed tribute) a Dürer Kertben ad jótékonysági koncertet - egy rajongó megsegítésére. Archaic: "Miklós Csaba...

MUDFIELD - Közös dal Leanderrel, premier: A jobbik részem
MUDFIELD - Közös dal Leanderrel, premier: A jobbik részem

Kelet népe címmel február 21-én jelenik meg a szeghalmi Mudfield második albuma, a tavaly februárban kiadott Sárrét lemez folytatása, aznap pedig lesz lemezbemutató buli is a szeghalmi...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS