COOL HEAD KLAN - Tűzben edzett (lemezkritika)

"Molics Maximus (még mindig) csúcsformában van!"

2020. január 27. (hétfő) 15:50

COOL HEAD KLAN
Tűzben edzett
(NAIL/HMP)


 
Amikor az előző CHK lemez (Benzin és vér, 2016) kritikáját írtam, azt mondtam, el kell fogadni, hogy a CHK bizony nem a CHC, így most nem kezdek bele ennek a témának a boncolgatásába, vélhetően mindenki tudja, hogy a Klan jóval metalosabb, klasszikusabb zenét játszik, mint a Clan játszott - gyakorlatilag csak Molics Zsolti személye jelenti az átfedést.

Kétség sem férhet hozzá, hogy Molics Zsolti, aki megannyi formációban bizonyított már, országunk egyik legjobb (metal) énekese. Jómagam nagyon szerettem a Clan lemezeit, főleg az első kettőt, mégis azt mondom, ez a mostani irányvonal az, ami Zsoltinak igazán jól áll. Ugyanis ez a lemez is a klasszikus metal bandák által mutatott úton halad, tele jobbnál jobb veretes slágerekkel.


 

 


Ez a dalcsokor egyaránt bejöhet a Judas Priest, az Iron Maiden fanjainak, akár még az Accept kedvelőinek is. Nem bújnak ki a srácok a bőrükből, még akkor sem, amikor egy instrumentális és egy bluesos tételt is a repertoárba csempésznek.


A 11 dalból 10 friss szerzemény, egyedül a bónusznak felrakott, ezzel az új hangszereléssel egy teljesen más hangulatot árasztó Szép Hazám útjain volt hallható korábban, de az sem így. Kapott egy akusztikus hangszerelést, és egy olyan érdekes, lebegős tempót, amelytől az egész dal nem csak kiváló lezárása a lemeznek, hanem egy igazi himnusz is.

Az új szerzemények a metalon belül is elég széles skálán mozognak, ugyanis vannak veretesebb, menetelős tételek, mint a Nyugtalan vér, vagy a Tűzzel ne játssz, és vannak teljesen más, kicsit folkos, népzenés beütésű dalok, mint a Nem bánom, ami konkrétan egy népdalfeldolgozás, vagy a Corvina Burana, amelynek már a címe elmond mindent.

Az egyik legnagyobb meglepetés a Féktelen Blues volt, ez még egy Deák Bill lemezről sem lógna ki, egyfajta power-blues tétel, de nagyon jóféle, remek húzással. Az egyik legnagyobb húzónóta azonban kétségkívül a Ráduly Levente, a Szkítia énekese és Zsolti duettje az Emlékképek című tétel. Először furcsa volt Levit ilyen közegben hallani, de annyira jól sikerült a dal, hogy rövid időn belül teljesen rákattantam.

Aztán ott van még az Arany, ezüst és bronz - ez bizony egy Black Sabbath lemezen sem hatna idegenül, valami iszonyat húzása és hangulata van. Azonban van két dal, ami nekem sokkal könnyebben belopta magát a szívembe, mint bármelyik a korongon. Ez pedig a Kősziklára állj és a Menny és Pokol című tételek. A témájuk sejthető, Zsolti már a Benzin és vér korongon megénekelte hitét az Örökkön örökké című tételben, most pedig kettő közvetlenül is a témához kapcsolódó tétel van, ráadásul mindkettő kiemelkedően jól sikerült. A Menny és Pokol szólója pedig egyenesen zseniális.

 

 


Nincs kétségem afelől, hogy az ős-CHC fanoknak ez a lemez valószínűleg nem nyeri majd el a tetszését, ahogy az előzőek sem nekik szóltak, bár kellő nyitottsággal simán bejöhet nekik akár ez is.

Azonban ha a Sámán és a Mamut, vagy akár a Classica nagy kedvenced, akkor ezt a lemezt garantáltan rommá fogod hallgatni, mert Molics Maximus (még mindig) csúcsformában van!


Ric$  9


www.facebook.com/CoolHeadKlan
 Tűzben edzett CD - rendelés:

metalshop.huAlbumhallgatás online felületeken:

Tűzben edzettCOOL HEAD KLAN - Tűzben edzett
(12/06 - Nail Records)

01. Képeslap '86-ból
02. Tűzben edzett
03. Emlékkép
04. Nem bánom, hogy parasztnak születtem
05. Menny és pokol
06. Arany, ezüst és bronz
07. Corvina Burana
08. A kősziklára állj
09. Nyugtalan vér
10. Féktelen blues
11. Szép hazám útjain

 
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
SOULBURN - Az első új dal az ex-Asphyx gitáros blackes death bandájától: From Archaeon Into Oblivion
2020. szeptember 19. (szombat) 18:10

Noa's D'ark címmel november 13-án jelenik meg a holland Soulburn negyedik albuma, a 2016-os Earthless Pagan Spirit lemez utódja, első előzetesként pedig a szöveges videóval kísért From Archaeon Into Oblivion dallal lehet ismerkedni. A Soulburn még 1996-ban alakult, amikor az Asphyx átmeneti szünetet tartott, Eric Daniels gitáros és Bob Bagchus dobos összeszövetkezett Wannes Gubbels énekessel (Pentacle), hogy blackes, doomos formában nyomja a metalt. Azóta rendesen megváltozott a felállás Eric Daniels (ex-Asphyx, Grand Supreme Blood Court) körül; a basszer és frontember Twan van Geel (Legion Of The Damned), a másik gitáros Remco Kreft (Graceless, ex-Grand Supreme Blood Court), Marc Verhaar dobos (Graceless) pedig 2018 óta játszik velük. "A Noa's D'ark az élet meséje, de még inkább az eljövendő megszámlálhatatlan halálé. A From Archaeon Into Oblivion pedig egy óda a soha véget nem érő önpusztítás csodálatra méltó erejéhez,...

LEE KERSLAKE - 73 évesen elhunyt az ex-Ozzy és Uriah Heep dobos
LEE KERSLAKE - 73 évesen elhunyt az ex-Ozzy és Uriah Heep dobos

73 éves korában elhunyt Lee Kerslake, aki 1971 és 1979, majd 1982 és 2007 között volt a Uriah Heep dobosa, a 80-as évek hajnalán pedig Ozzy első két szólóalbumán (Blizzard Of Ozz,...

BON JOVI - Country-verzió is született Jennifer Nettles-zel az új dalból: Do What You Can
BON JOVI - Country-verzió is született Jennifer Nettles-zel az új dalból: Do What You Can

Az új Bon Jovi album eredetileg májusban jelent volna meg, de a világjárvány miatt a Bon Jovi 2020 című lemez majd csak október 2-án kerül boltokba. A lemez legutóbbi előzetes dala a Do...

DIRKSCHNEIDER - Három ex-Accept zenész klipes közös dala: Where The Angels Fly
DIRKSCHNEIDER - Három ex-Accept zenész klipes közös dala: Where The Angels Fly

Where The Angels Fly címmel egy klippel kísért dalt mutatott be az Accept három egykori tagja, Udo Dirkschneider, Stefan Kaufmann és Peter Baltes. Még májusban Peter Baltes nyilatkozott...

HEATHEN - Itt az új album, mellé pedig egy friss animációs videoklip
HEATHEN - Itt az új album, mellé pedig egy friss animációs videoklip

2010 elején egy méregerős albummal (The Evolution Of Chaos - 18 év kihagyás után) tért vissza a Heathen, a Bay Area egyik kultikus thrash/speed csapata, a mai napon pedig megjelent a...

PALLBEARER - Dal- és klippremier az arkansasi doom négyes októberi albumáról: The Quicksand Of Existing
PALLBEARER - Dal- és klippremier az arkansasi doom négyes októberi albumáról: The Quicksand Of Existing

Forgotten Days címmel október 23-án jelenik meg az arkansasi doomster Pallbearer negyedik albuma, a 2017-es Heartless lemez folytatása, amelynek harmadik előzetes dala a klippel kísért The...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS