COOL HEAD KLAN - Tűzben edzett (lemezkritika)

"Molics Maximus (még mindig) csúcsformában van!"

2020. január 27. (hétfő) 15:50

COOL HEAD KLAN
Tűzben edzett
(NAIL/HMP)


 
Amikor az előző CHK lemez (Benzin és vér, 2016) kritikáját írtam, azt mondtam, el kell fogadni, hogy a CHK bizony nem a CHC, így most nem kezdek bele ennek a témának a boncolgatásába, vélhetően mindenki tudja, hogy a Klan jóval metalosabb, klasszikusabb zenét játszik, mint a Clan játszott - gyakorlatilag csak Molics Zsolti személye jelenti az átfedést.

Kétség sem férhet hozzá, hogy Molics Zsolti, aki megannyi formációban bizonyított már, országunk egyik legjobb (metal) énekese. Jómagam nagyon szerettem a Clan lemezeit, főleg az első kettőt, mégis azt mondom, ez a mostani irányvonal az, ami Zsoltinak igazán jól áll. Ugyanis ez a lemez is a klasszikus metal bandák által mutatott úton halad, tele jobbnál jobb veretes slágerekkel.


 

 


Ez a dalcsokor egyaránt bejöhet a Judas Priest, az Iron Maiden fanjainak, akár még az Accept kedvelőinek is. Nem bújnak ki a srácok a bőrükből, még akkor sem, amikor egy instrumentális és egy bluesos tételt is a repertoárba csempésznek.


A 11 dalból 10 friss szerzemény, egyedül a bónusznak felrakott, ezzel az új hangszereléssel egy teljesen más hangulatot árasztó Szép Hazám útjain volt hallható korábban, de az sem így. Kapott egy akusztikus hangszerelést, és egy olyan érdekes, lebegős tempót, amelytől az egész dal nem csak kiváló lezárása a lemeznek, hanem egy igazi himnusz is.

Az új szerzemények a metalon belül is elég széles skálán mozognak, ugyanis vannak veretesebb, menetelős tételek, mint a Nyugtalan vér, vagy a Tűzzel ne játssz, és vannak teljesen más, kicsit folkos, népzenés beütésű dalok, mint a Nem bánom, ami konkrétan egy népdalfeldolgozás, vagy a Corvina Burana, amelynek már a címe elmond mindent.

Az egyik legnagyobb meglepetés a Féktelen Blues volt, ez még egy Deák Bill lemezről sem lógna ki, egyfajta power-blues tétel, de nagyon jóféle, remek húzással. Az egyik legnagyobb húzónóta azonban kétségkívül a Ráduly Levente, a Szkítia énekese és Zsolti duettje az Emlékképek című tétel. Először furcsa volt Levit ilyen közegben hallani, de annyira jól sikerült a dal, hogy rövid időn belül teljesen rákattantam.

Aztán ott van még az Arany, ezüst és bronz - ez bizony egy Black Sabbath lemezen sem hatna idegenül, valami iszonyat húzása és hangulata van. Azonban van két dal, ami nekem sokkal könnyebben belopta magát a szívembe, mint bármelyik a korongon. Ez pedig a Kősziklára állj és a Menny és Pokol című tételek. A témájuk sejthető, Zsolti már a Benzin és vér korongon megénekelte hitét az Örökkön örökké című tételben, most pedig kettő közvetlenül is a témához kapcsolódó tétel van, ráadásul mindkettő kiemelkedően jól sikerült. A Menny és Pokol szólója pedig egyenesen zseniális.

 

 


Nincs kétségem afelől, hogy az ős-CHC fanoknak ez a lemez valószínűleg nem nyeri majd el a tetszését, ahogy az előzőek sem nekik szóltak, bár kellő nyitottsággal simán bejöhet nekik akár ez is.

Azonban ha a Sámán és a Mamut, vagy akár a Classica nagy kedvenced, akkor ezt a lemezt garantáltan rommá fogod hallgatni, mert Molics Maximus (még mindig) csúcsformában van!


Ric$  9


www.facebook.com/CoolHeadKlan
 Tűzben edzett CD - rendelés:

metalshop.huAlbumhallgatás online felületeken:

Tűzben edzettCOOL HEAD KLAN - Tűzben edzett
(12/06 - Nail Records)

01. Képeslap '86-ból
02. Tűzben edzett
03. Emlékkép
04. Nem bánom, hogy parasztnak születtem
05. Menny és pokol
06. Arany, ezüst és bronz
07. Corvina Burana
08. A kősziklára állj
09. Nyugtalan vér
10. Féktelen blues
11. Szép hazám útjain

 
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
KÁRPÁTIA - Trianonra emlékeznek az új albummal: 1920
2020. február 19. (szerda) 08:39

1920 címmel megjelent és végig is hallgatható a Kárpátia új lemeze.  "A trianoni tragédia századik évfordulójának évében megjelent lemez olyan dalokat tartalmaz, amelyeket korábban még nem dolgoztak fel. A CD megrendelhető a zenekar online boltjában." A legutóbbi rockos Kárpátia album a 2019 áprilisában kiadott Egyenes gerinccel volt.   www.facebook.com/Karpatiazenekar KÁRPÁTIA - (1920) (a 2020-as album) KÁRPÁTIA - 1920 01. Lesz-Lesz-Lesz 02. Huszonegy, huszonkettő, huszonhárom 03. Mindent vissza! 04. Erdély induló 05. Kassán a szél 06. Az est harang 07. Igazságot Magyarországnak 08. Nem lehet azt parancsolni senkinek 09. Fenyő-fenyő 10. Bús magyarok imádsága      

SHAKRA - Jön a svájci hard rockerek új albuma, dal- és klippremier: Fireline
SHAKRA - Jön a svájci hard rockerek új albuma, dal- és klippremier: Fireline

Mad World címmel február 28-án jelenik meg a 25 éves jubileumát ünneplő svájci hard rocker Shakra új stúdióalbuma, amely már a harmadik lemezük lesz az öt év kihagyás után 2014-ben...

USEME - Jön a harmadik album, új dal: Mindenből a Semmibe
USEME - Jön a harmadik album, új dal: Mindenből a Semmibe

Üveghely címmel márciusban jön ki a Useme zenekar harmadik albuma, a lemez legfrissebb előzetese pedig a szöveges videóval kísért Mindenből a Semmibe dal. Csongor Bálinték első lemeze...

DEPRIVED OF SALVATION - Hazai régisulis death metal, itt az első album!
DEPRIVED OF SALVATION - Hazai régisulis death metal, itt az első album!

Decemberben egy 3 tételes EP-vel (Destined To Rot) mutatkozott be a régisulis, svédes death metalt játszó budapesti Deprived Of Salvation, most pedig már végig is hallgathatod az első...

ARCHAIC - Jótékonysági koncert a Dürerben: Thrashin' For Charity
ARCHAIC - Jótékonysági koncert a Dürerben: Thrashin' For Charity

Március 3-án az Archaic, a Stonedirt és a Wolverine Blues Brothers (Entombed tribute) a Dürer Kertben ad jótékonysági koncertet - egy rajongó megsegítésére. Archaic: "Miklós Csaba...

MUDFIELD - Közös dal Leanderrel, premier: A jobbik részem
MUDFIELD - Közös dal Leanderrel, premier: A jobbik részem

Kelet népe címmel február 21-én jelenik meg a szeghalmi Mudfield második albuma, a tavaly februárban kiadott Sárrét lemez folytatása, aznap pedig lesz lemezbemutató buli is a szeghalmi...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS