LIFE OF AGONY - "A River Runs Red lemez azonnal felhelyezte a bandánkat a térképre"

2020 augusztusában a Static-X zenekarral jönnek Budapestre

2019. december 23. (hétfő) 12:13

The Sound Of Scars címmel októberben jelent meg a Life Of Agony új albuma, amellyel folytatták a klasszikus debütáló lemezük, az 1993-as River Runs Red sztoriját. A csapat idén fellépett a Fezen fesztiválon, 2020. augusztus 4-én pedig visszatérnek Magyarországra, ezúttal azonban már Budapesten, a Dürer Kertben lesz a koncertjük, méghozzá a Static-X társaságában, ahol a néhai frontember, Wayne Static helyét a Dope énekese, Edsel Dope vette át.

Az 1993-ban kiadott River Runs Red című debütáló albumával minden túlzás nélkül berobbant a színtérre a brooklyni Life Of Agony. A hardcore közegből érkezett csapat ezzel a sötét hangulatú konceptlemezzel magasra tette a mércét önmaga számára, a később született lemezeiknek már messze nem volt akkora hatásuk. Belső feszültségek is terhelték őket, énekesükből énekesnő lett, nemrég pedig elkészítették az új korszakuk második albumát, a The Sound Of Scarst, amelynek kapcsán a basszer/dalszerző Alan Roberttel jelent meg az alábbi interjú a novemberi HammerWorld magazinban.

 


www.facebook.com/lifeofagonyfamiglia


A budapesti koncert Facebook oldalaLife Of Agony:

Mina Caputo - ének
Joey Z - gitár
Alan Robert -basszusgitár
Veronica Bellino - dobok
Sal Abruscato dobos a kezdetektől veletek játszott, a visszatérést jelentő 2017-es A Place Where There's No More Pain albumhoz pedig kilenc dalt is írt, ha jól emlékszem. Miért váltatok meg tőle?

"Ez egy olyan sztori, amit nem érdemes a nyilvánosság előtt taglalni. Inkább személyesnek mondanám. A lényeg, hogy másképp láttuk a zenekar jövőjét. De nem ez volt az első ilyen alkalom, hiszen annak idején a harmadik albumunkat is nélküle vettük fel. Szimplán csak másfelé vezetett az útja, mint a miénk. Sal a múltunk, a jelenünk pedig Veronica, aki egy félelmetesen jó dobos."Honnan ismertétek őt?


"Már 2010 táján is jammeltünk, mindig is nagy Life Of Agony rajongó volt. Nem egy ismeretlen dobos amúgy, Jeff Beckkel, a Run DMC-vel és Richie Samborával is zenélt már. Egy igazi profi. Lejött hozzám a stúdióba, jammeltünk egyet és már be is vettük. Három fontos szempontnak kell megfelelnie annak, aki itt akar zenélni. Tudjon játszani, legyen humora és legyen kedves ember. Ez mind igaz Veronicára, úgyhogy köztünk a helye. Igaz, a zenei múltja alapján azt is lehetne gondolni, hogy ez a súlyos zene nem az ő világa, de elég csak annyit mondanom róla, hogy a Sepultura a kedvenc bandája. Gyilkos groove-val dobol, ez a lényeg."LIFE OF AGONY - Black Heart (a 2019-es The Sound Of Scars albumhoz)
Eredetileg egy kimondottan macsó közegből jöttetek, a New York-i hardcore színtérről, ma viszont van egy transzgender énekesnőtök, egy női dobosotok, sőt, az új album producere is nő volt, Sylvia Massy. Ez az elnőiesedés módosított valamit a munkamódszereteken?


"Inkább úgy fogalmaznék, hogy végre igazi közösségként tudunk dolgozni. Annak, hogy kivel dolgozunk, kit veszünk be a bandába, semmi köze az adott nemhez. Megfelelő embert a megfelelő posztra. Sylviával már régóta szerettünk volna dolgozni, már a Soul Searching Sun lemezünk idején is. Akkor nem jött össze, most igen. Két producere is volt a lemeznek, Sylvia és a gitárosunk, Joey Z. Szerintem a mai Life Of Agony egy sokkal kiegyensúlyozottabb csapat, mint bármikor. Áramlik köztünk a megfelelő energia, és ezt nagyra is értékeljük. Jó érzés együtt zenélni. Nem véletlen, hogy a Facebook oldalunk neve Life Of Agony Famiglia. Egyrészt valóban egy család vagyunk, túl azon is, hogy Mina és Joey ténylegesen unokatestvérek. Együtt sírunk, együtt nevetünk, mindenben támogatjuk egymást. Másrészt Veronica személyében egy újabb olasz származású tagunk lett. Csak én lógok ki a sorból, én vagyok az ellensúly, viszont én meg egy olasz lányt vettem feleségül! (nevet) Ez tényleg egy nagy család."Nem mindig volt ilyen jó hangulat a bandában.

„Voltak kemény időszakok, az tény. Leginkább a Soul Searching Sun után, 1997-ben, amikor Mina először szállt ki a zenekarból. Fogalmunk sem volt, hogy hogyan tovább."Olyasmi nem szokott előfordulni, hogy ösztönösen Keith-ként szólítod meg Minát?

"Ilyen még soha nem történt. A coming-outja után elég gyorsan lezajlott nála minden változás, testileg és a személyiségét illetően is. Lezárult egy történet, mert ő így akarta. Ennyi. A barátja vagyok, és semmi mást nem akarok, csak azt, hogy boldog legyen. Joga van a boldogsághoz, ahhoz hogy úgy élje az életét, ahogy akarja. A régi barátom, Keith Caputo, tele volt sötét gondolatokkal, nem érezte jól magát a bőrében. Nem kellett szakértőnek lenni ahhoz, hogy bárki észrevegye, nem stimmel nála valami. De akkoriban ezt nem lehetett szavakba önteni. Ő sem volt képes rá, mi sem tudtunk jó kérdéseket feltenni neki. Az a lényeg, hogy Mina Caputo boldog, Mina mosolyog, Mina elégedett önmagával. És ez a változás az egész zenekarnak jót tett."LIFE OF AGONY - Lay Down (a 2019-es The Sound Of Scars albumhoz)
Mina hangja is változott a korai időkhöz képest. Ez nem nehezítette meg a dalírást?

"Nem a hangfekvés a lényeg, hanem az intenzitás, a nyers, tiszta energia. Abból pedig nincs hiány ezen a The Sound Of Scars lemezen. A személyes véleményem az, hogy sosem szólt még ilyen jól a hangja. De a színpadon a régi dalok is másképp szólnak, mert nagyon átjön, hogy jól érzi magát a bőrében. Sokkal több az önbizalma, mint régen. Annak idején sokszor a hátunk mögül énekelt, vagy éppen a dobok mellől, most meg ott áll a fronton, vezényli a bandát. Igazi előadóvá vált, már nem bujkál többé."Zeneileg mi volt a célotok az új albummal?


„Egy olyan lemezt akartunk, amelynek minden dalát szívesen nyomjuk a bulikon. Ezek igazi koncertdalok, erős groove-okkal. Néhány dalt már előzetesen ki is próbáltunk és remekül működtek. Talán nem is volt olyan koncert, ahol az Empty Wordsnél ne alakult volna ki egy spontán circle-pit. Jobb volt a fogadtatása, mint egynémely régi dalnak. Szeretnénk is az egész lemezt előadni a turnén. Ha nem azonnal, akkor a következőn. De mindenképpen ez a terv. Nagyon-nagyon büszkék vagyunk erre az anyagra."


 
A legendás River Runs Red debüttel tavaly nagy turnét is csináltatok a 25 éves jubileum kapcsán. Ez a körút adta az ötletet, hogy visszatérjetek a régi sztorihoz?


„Volt szerepe benne, ez kétségtelen. A turnét két brooklyni bulival indítottuk, hazai pályán, és mindkét este más programot nyomtunk. Egy csomó olyan dalt vettünk elő, amit nagyon rég nem játszottunk, de volt olyan is, amit akkor adtunk elő elsőként élőben. Egy egészen friss füllel hallgattuk meg a régi dalokat, miközben készültünk a turnéra. Az évek során bizonyos elemek eltűntek a zenénkből, a nagy kiabálós kórusok például, és rájöttünk, hogy ezek nem is olyan rosszak! (nevet) Bizonyos szempontból vissza akartunk kanyarodni a 90-es évek elejéhez, ahhoz az időszakhoz, amikor a bandánk indult.

A River Runs Red lemez azonnal felhelyezte a bandánkat a térképre, és attól fogva bármit is csináltunk, mindig az volt a mérce. Nyilván örültünk annak, hogy rögtön az első lemezünknek ilyen globális hatása lett, és könnyen lehet, hogy a River Runs Red nélkül ma már rég nem léteznénk, de elég frusztráló volt, hogy sokan semmi mást nem akartak hallani tőlünk. Ezzel mára sikerült megbékélnünk, ezért is tudtunk visszakanyarodni ahhoz az időszakhoz. Nyilván nem lehetünk olyanok, mint akkor, hiszen annak idején szinte még kölykök voltunk, de ezzel a Scars lemezzel sikerült lezárnunk egy fejezetet, azt hiszem."Mikor döbbentetek rá, hogy mit is alkottatok a River Runs Reddel?


"Eleinte fogalmunk sem volt. Mondom, kölykök voltunk, tele szorongással, feszültséggel, félelemmel, mindenféle problémákkal. Azon a lemezen igyekeztünk ezeket kiadni magunkból. Mindent amit láttunk, átéltünk, megtapasztaltunk. Elégedettek is voltunk vele. Aztán jöttek a turnék, és akkor derült ki, hogy a világ minden sarkában vannak olyan srácok és lányok, akiknek egészen hasonló élményei, problémái vannak. És hogy óriási segítséget kaptak tőlünk a lemez által. Ezt szinte félelmetes volt megtapasztalni. Kicsit meg is ijedtünk a felelősségtől. Nem voltunk felkészülve erre. Aztán persze beleálltunk. Ha tudunk másoknak segíteni, akkor ez a mi utunk. Innen is jött az, hogy a nagy családunkba a rajongók is beletartoznak."LIFE OF AGONY - Scars (a 2019-es The Sound Of Scars albumhoz)A River Runs Red szövegeit te írtad, és ha jól tudom, az új album koncepciójáért is te feleltél. Miért tartottad fontosnak, hogy a szövegek tekintetében is visszatérjetek a régi koncepcióhoz?"A River Runs Red sztorija nem zárult le annak idején, nyitott maradt a történet vége. Régóta érlelődött bennem, hogy ezt nem kéne így hagyni. De annak idején a River is organikusan alakult ki, sokáig egyáltalán nem volt szó arról, hogy konceptlemez lesz. Szimplán csak dalokat írtunk, aztán valahogy világossá vált, hogy ezeket össze kéne kapcsolni. Most is hasonló volt a folyamat. Már vagy 4-5 dal megszületett, amikor odaálltam a többiek elé, hogy mi lenne, ha folytatnánk a River sztoriját? Ahogy mi túléltünk mindent, a River tinédzser főhőse is túlélhette azt az öngyilkossági kísérletet. És az ötlet mindenkinek tetszett, különösen Minának, aki rengeteg mindenen ment keresztül a River óta. Ő is egy nagy túlélő. Az a probléma pedig, amiről akkor írtunk, a tizenévesek depressziója, ma is épp olyan aktuális. Ha nem aktuálisabb. Hátha egy újabb lemezzel újabb embereket menthetünk meg! Hátha ők is rájönnek, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal.

A River Runs Red lényegében egy napló: hétfő, csütörtök és péntek, és az új lemez is hármas tagolású: akkor, most és mikor. Az akkor a 26 évvel ezelőtt történtek közvetlen folytatása, aztán jön a jelen, a harmadik rész pedig a közel­jövőről szól. A főszereplő nem egy konkrét személy, nem volt az a River idején sem. Bármelyikünk lehet ő. Minden élményünk, minden fájdalmunk megjelent a történetében. És ha túlélők is vagyunk, azért a sötét gondolatok ma is megjelennek az életünkben, ez egy folyamatos harc. Ahogy a világ minden táján harcolnak az emberek a saját sötét gondolataikkal. Ezek hol intenzívebben jelentkeznek, hol a háttérbe húzódnak, de soha meg nem szűnnek.

A zenénk üzenete szerintem kortalan, nem kapcsolódik egy adott időszakhoz vagy egy adott életszakaszhoz. Elég csak a zenei hőseinkre gondolni. Kurt Cobain, Chris Cornell... Hiába küzdöttek a mentális problémáikkal, a küzdelemben alulmaradtak, pedig korszakos zsenik voltak. Vagy ott van a néhai Linkin Park énekes, Chester. Vagy Robin Williams. Több mint negyedszázada annak, hogy a River lemezt ennek a témának szenteltük, és ma még inkább nyilvánvaló, hogy súlyos gondok vannak a társadalomban. Fiatalokkal, középkorúakkal, ismert emberekkel és ismeretlenekkel. Ez a betegség nem válogat. Ma már talán intézményesen több segítséget kaphatnak az emberek, de az elterjedt gyógyszerhasználat csak újabb problémákat szült. Azok durvábbak, mint a drogok voltak a mi időnkben! Mi a zenénkkel, a dalainkkal nyújthatunk támaszt az embereknek. Ez a fő célja a Scars albumnak. És aki utánanéz a bandánknak, az láthatja, hogy tudjuk, miről énekelünk. Saját tapasztalatból. Én magam is harcot vívtam a depresszióval, és harcolok ma is. Még akkor is, ha az életem tele van jó dolgokkal. A család, a zenekar... De a felszín alatt ott van ez a szörnyeteg. Számomra a zenélés, a zeneírás is nagy segítség. Enyhíti a kínt, a szorongást. Ez az én saját terápiám, de azt hiszem, nyugodtan beszélhetek a többiek nevében is."A River Runs Red egy komor album volt, az új viszont mintha reményt villantana fel a végén...


„A Riverről sokan hiszik ma is, hogy az öngyilkosságról szól, de valójában a depresszió volt a fő téma. Akárhogy is, a lényeg, hogy reményt adott. Az új lemez sem akar mást, de azt nem hinném, hogy megfogalmaztunk volna egy általános pozitív üzenetet. Nekünk elég azt látni, hogy az emberek egyszerre sírnak és mosolyognak a koncerteken. Mi mind túlélők vagyunk..."


 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
FOO FIGHTERS - Hivatalos klip az új dalhoz: Waiting On A War
2021. január 19. (kedd) 17:29

9 dallal és Medicine At Midnight címmel érkezik majd az új Foo Fighters album február 5-én. A klippel kísért Shame Shame volt az első előzetes daluk, a második kedvcsináló új számhoz, a Waiting On A War-hoz pedig most a hivatalos klip is megérkezett. Dave Grohlék a minap a Jimmy Kimmel Live! show-ban vezették elő a Waiting On A War és a No Son Of Mine dalokat, azt a felvételt is mutatjuk. Ez lesz a tizedik Foo Fighters album, a 2017-es Concrete And Gold lemez utódja. Az anyag producere maga a zenekar volt, Greg Kurstin mellett. Dave Grohl: "A múlt ősszel épp a lányomat fuvaroztam a sulijában, amikor odafordult hozzám és megkérdezte: 'Apa, háború lesz?'. Össze is szorult a szívem, amikor leesett, hogy ugyanaz a sötét felleg nyomasztja, mint engem 40 évvel ezelőtt. Aznap meg is írtam a Waiting On A War dalt. Minden nap arra számítani, hogy leszakad az ég. Csakis erről szól ez az egész? Nincs is több, csak annyi, hogy számítasz...

NERVOSA - Dal- és klippremier: Under Ruins
NERVOSA - Dal- és klippremier: Under Ruins

Még tavaly tavasszal történt, hogy Fernanda Lira basszer/énekesnő és Luana Dametto dobos váratlanul kiszállt a brazil thrasher csajtrió Nervosából, Prika Amaral gitáros pedig hamarosan...

GUTTED - Új felállásról, új EP-ről szólnak a friss hírek
GUTTED - Új felállásról, új EP-ről szólnak a friss hírek

Egy 5 dalos új EP-n dolgozik a brutális death/grind vonalon a hazai színtér elitjéhez tartozó Gutted. A csapat legutóbbi, negyedik albuma 2016-ban jött ki Martyr Creation címmel. "Üdv...

ICED EARTH - Jon Schaffert őrizetbe vették a Capitolium ostroma miatt
ICED EARTH - Jon Schaffert őrizetbe vették a Capitolium ostroma miatt

Őrizetbe vették az amerikai hatóságok az Iced Earth főnökét, azt követően, hogy január 6-án Jon Schaffer is behatolt tüntetőkkel a washingtoni Capitolium épületébe. Ismert, hogy...

DREAD SOVEREIGN - Új klip és új album a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától
DREAD SOVEREIGN - Új klip és új album a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától

Alchemical Warfare címmel megjelent és végig is hallgatható a Primordial énekes Nemtheanga doomos, ős-metalos csapatának új albuma. A harmadik Dread Sovereign lemez She Wolves Of The...

TRANSATLANTIC - Rendhagyó konceptanyag jön Portnoyéktól, premier: Looking For The Light
TRANSATLANTIC - Rendhagyó konceptanyag jön Portnoyéktól, premier: Looking For The Light

Hét év után egy új albummal jelentkezik a Mike Portnoy dobos, Neal Morse énekes, billentyűs, gitáros (ex-Spock's Beard), Roine Stolt gitáros, énekes (The Flower Kings) és Pete...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS