SLOGAN - Koncert a Robotban (beszámoló)

A Rattle Inc. 3. születésnapján játszottak

2019. december 22. (vasárnap) 16:11

A Rattle Inc. egy régi arcok által készített, a neten újjáélesztett ősi metal fanzine, amely a 3. születésnapját a Robotban ünnepelte, egy beszélgetéssel, tombolával, tortázással egybekötött Slogan koncerttel. Híven a ’zine hagyományaihoz, hiszen elsősorban a régi (és jelenkori) undergroundra koncentrálnak.

 A Slogan a ’90-es évek első felében valami egészen egyedülállót és elképesztőt alkotott, ám a közöny és értetlenség falát nem tudták sem lebontani, sem átugrani, küzdeni ellene viszont fájdalmas, pláne éveken keresztül, úgyhogy végül feladták. Egy kérészéletű reuniont nem számítva néhány évvel ezelőtt éledt újjá úgy igazán a csapat, akkor már másik énekessel.


Az Előbújhat minden állat című visszatérő album hatványozottan extrém és elvont lett, még a régi rajongók egy részét is kiakasztotta, de van abban valami, hogy ahhoz, hogy az emberek bármit észrevegyenek, egyre inkább sokkoló valamivel kell előállni… Aztán, hogy ez így célravezető-e, az már relatív – de ha csak egy embernek is felnyitotta a szemét az az album, már jó. Mindenesetre nagy siker nem lett az Előbújhat…, a tagoknak minimális ideje van erre a zenekarra, így nagyon ritkán koncerteznek.

 A Robot-beli fellépés amiatt lett történelmi/ünnepi alkalom, hogy az eredeti énekes, Valachi László és a régi basszer, Márkus Attila (Masher) is fellépett velük (bár ősz fejszőrzete miatt Lucu sem tűnik kimondottan újnak, hehe). Hol így, hol úgy szerepeltek, volt, hogy míg Lacika énekelt, Rüjön Hönt, a jelen felállás napszemüveges messiásra hasonlító énekese a közönség körében zúzott, de olyan is, hogy mind fenn voltak a színpadon, és volt ennek valami jó értelemben családias hangulata.

 


 Miközben a koncert zöme azért elég sűrű és zúzós volt, legyen szó az utolsó anyag olyan dalairól, mint a Kapukód: B4zm3g Sl0g4n és a Mé Forog, Mé Lángol, vagy a korai időkből elővett Accidentről és Near to the Horizon-ról. Az egyik csúcspont persze az ennyi év után is hátborzongató Art of Ego volt, a másik számomra a Rüjönnel készült, hipnotikus Angyal. De ami mindent vitt, az a Pendulum (Inga) volt, a Voluntary Swoon albumról.


Az sem ártott neki, hogy Laci nem sikoltozta ki a magasakat, ez így is tökéletes volt – még a régi szép időkben sem szólalt meg mindig ilyen irgalmatlanul vaskosan. Szürreális és felvillanozó élmény volt, ahogy az egész koncert. A buli előtt volt egy kb. ¾ órás beszélgetés a zenekar négy régi tagjával (a két Valachi, emblematikus fehér jégeralsójában Horváth Endriske és Juhász Rob). Ott hangzott el, hogy nincs idő (nem metafizikai értelemben, hanem arra, hogy összejöjjenek új dalokat írni), és a dobos Attila szőrmentén utalt rá, hogy a világban zajló folyamatok végképp az ellen dolgoznak, hogy ezt a zenét valaha is megértsék az emberek.

  


Aztán egy ponton odajött Masher, és Coelho-t megszégyenítő pozitív hozzáállással rámutatott, hogy ejszen a jelenlévők azért vannak itt, mert szeretik a Slogant. Persze, hogy nem voltunk sokan, illetve az apró Robotban az ötven ember is sok, de az a helyzet, hogy ha csak olyan koncertre mennék el, amiről biztosan tudhatom, hogy olyan jó lesz, mint ez volt, akkor évi néhány bulin vennék csak részt. Sokat filóztam azon, hogy mit jelent és mit ér a Slogan életműve. Nem hiszek abban, hogy tömegeket lehetne ráébreszteni, hogy ellopják az életüket, noha egyetlen jól irányzott tudati átkapcsolás elég lenne az emberhez méltóbb, tartalmasabb élethez, ezért nem is remélem már rég, hogy majd a Slogan (vagy bárki más) megcsinálja.

 Önmagában az, hogy van Slogan (és még néhány hasonló világképtágító zenekar), csak néhányunknak jelent vigaszt, és ez a vigasz sem elég ahhoz, hogy kiléphessünk a „mátrixból” – hiszen még ők maguk sem tudnak az élet minden feladata, viszontagsága mellett annyit foglalkozni a zenekarral, mint szeretnének. S persze végül mind meghalunk, és az alapján, ami biztosan tudható, nincs rá semmi bizonyíték, hogy jobbak a halál utáni kilátásai annak, aki a valóság nagyobb részét látja, mint a – mondjuk így – átlagemberek.

Viszont az említett néhányaknak a Slogan azt a biztos tudást adta, hogy a dolgokat lehet máshogy is csinálni, lehet szabadon, nyitottan állni a világhoz, és nem kell mindent elfogadni, amit elénk dob a gép. Továbbá adott egy újabb emlékkönyvbe való koncertet, egy félhomályos pinceklubban és a leghosszabb éjszakán bár, egy olyan koncertet, amely egyszerűen ragyogott, izzott a zenétől, a belétett és általa felélesztett energiáktól. Hogy az ember ilyesminek részese lehet, az önmagában elég indok, hogy kijelentsem: élni jó.

U.N.


Összes fotó Uzsena Norbitól

 
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
FOO FIGHTERS - Hivatalos klip az új dalhoz: Waiting On A War
2021. január 19. (kedd) 17:29

9 dallal és Medicine At Midnight címmel érkezik majd az új Foo Fighters album február 5-én. A klippel kísért Shame Shame volt az első előzetes daluk, a második kedvcsináló új számhoz, a Waiting On A War-hoz pedig most a hivatalos klip is megérkezett. Dave Grohlék a minap a Jimmy Kimmel Live! show-ban vezették elő a Waiting On A War és a No Son Of Mine dalokat, azt a felvételt is mutatjuk. Ez lesz a tizedik Foo Fighters album, a 2017-es Concrete And Gold lemez utódja. Az anyag producere maga a zenekar volt, Greg Kurstin mellett. Dave Grohl: "A múlt ősszel épp a lányomat fuvaroztam a sulijában, amikor odafordult hozzám és megkérdezte: 'Apa, háború lesz?'. Össze is szorult a szívem, amikor leesett, hogy ugyanaz a sötét felleg nyomasztja, mint engem 40 évvel ezelőtt. Aznap meg is írtam a Waiting On A War dalt. Minden nap arra számítani, hogy leszakad az ég. Csakis erről szól ez az egész? Nincs is több, csak annyi, hogy számítasz...

NERVOSA - Dal- és klippremier: Under Ruins
NERVOSA - Dal- és klippremier: Under Ruins

Még tavaly tavasszal történt, hogy Fernanda Lira basszer/énekesnő és Luana Dametto dobos váratlanul kiszállt a brazil thrasher csajtrió Nervosából, Prika Amaral gitáros pedig hamarosan...

GUTTED - Új felállásról, új EP-ről szólnak a friss hírek
GUTTED - Új felállásról, új EP-ről szólnak a friss hírek

Egy 5 dalos új EP-n dolgozik a brutális death/grind vonalon a hazai színtér elitjéhez tartozó Gutted. A csapat legutóbbi, negyedik albuma 2016-ban jött ki Martyr Creation címmel. "Üdv...

ICED EARTH - Jon Schaffert őrizetbe vették a Capitolium ostroma miatt
ICED EARTH - Jon Schaffert őrizetbe vették a Capitolium ostroma miatt

Őrizetbe vették az amerikai hatóságok az Iced Earth főnökét, azt követően, hogy január 6-án Jon Schaffer is behatolt tüntetőkkel a washingtoni Capitolium épületébe. Ismert, hogy...

DREAD SOVEREIGN - Új klip és új album a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától
DREAD SOVEREIGN - Új klip és új album a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától

Alchemical Warfare címmel megjelent és végig is hallgatható a Primordial énekes Nemtheanga doomos, ős-metalos csapatának új albuma. A harmadik Dread Sovereign lemez She Wolves Of The...

TRANSATLANTIC - Rendhagyó konceptanyag jön Portnoyéktól, premier: Looking For The Light
TRANSATLANTIC - Rendhagyó konceptanyag jön Portnoyéktól, premier: Looking For The Light

Hét év után egy új albummal jelentkezik a Mike Portnoy dobos, Neal Morse énekes, billentyűs, gitáros (ex-Spock's Beard), Roine Stolt gitáros, énekes (The Flower Kings) és Pete...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS