DIMEBAG DARRELL - Tizenöt éve ezen a napon...

Dimebagre emlékezünk

2019. december 8. (vasárnap) 18:18

December 8-án nemcsak John Lennon értelmetlen haláláról emlékezik meg a rockvilág, hanem a Pantera alapító gitárosáról, Dimebag Darrellről is, akit 2004. december 8-án, 38 éves korában a színpadon lőtt le egy elmebeteg "rajongó" a Damageplan koncertjén az ohiói Columbusban.

 Darrell Lance Abbot, azaz Dimebag a bátyjával, Vinnie Paul dobossal alakította meg a Panterát 1981-ben. Négy saját kiadású album után 1990-ben adták ki a Cowboys From Hell lemezt egy multinál, hamarosan pedig már a '90-es évek egyik legnagyobb hatású metal bandái közt tartották számon őket.

A Pantera 2003-ban oszlott fel a zenekaron belüli feszültségek miatt, így jött létre a Damageplan, ahol a két Abbott tesó továbbra is együtt muzsikált.


2004. december 8-án Columbus város egyik klubjában, az Alrosa Villában koncertezett a zenekar, amikor egy megzavarodott fickó feljutva a színpadra, közvetlen közelről négy lövést adott le Dimebag-re, aki azonnal életét vesztette. Dulakodás kezdődött, a gyilkos pedig tovább lövöldözött, így meghalt további három ember, és többen is megsérültek, míg végül egy kiérkező rendőrtiszt egyetlen lövéssel végzett Dime gyilkosával.
 Dimebag és Vinnie Paul édesapja, Jerry Abbott maga is profi muzsikus volt, valamint hangmérnök, aki a mai napig is a Nashville-ben található stúdiójában dolgozik. Az első gitárfogásokat ő tanította a fiának, majd csaknem tíz éven át menedzsere és hangmérnöke, producere volt a Panterának. Amikor a hőn áhított nagykiadós szerződés 1989-ben végül aláírásra került, Jerry Abbott átadta helyét egy professzionális stábnak.


Jerry Abbott a Guitar Worldnek így emlékezett vissza Dimebag korai éveiről:


Híres a sztori, hogy Dime egy új bringa és egy gitár közül választotta az utóbbit...

"Így van, 10-11 éves lehetett, amikor valóban elkezdett érdeklődni a zene iránt. Addig is gyakran felbukkant nálam a stúdióban, de a deszkázás, a bringázás jobban izgatta. Ekkortájt azonban elkapta őket a zene, őt és a tesóját.

Mivel Vinnie Paul lefoglalta magának a dobokat, így Dime egyszer csak úgy döntött, hogy gitározni fog. A szülinapjára kapta meg az első gitárját, egy Hondo Les Paul másolatot. Annyira komolyan vette a dolgot, hogy 12 évesen már a suli tehetségkutatóján is fellépett, mint Ace Frehley, maszkban, ahogy kell..."Mi volt az első dal, amit meg akart tanulni?

"Arra határozottan emlékszem, hogy a bátyjával először a Smoke On The Watert nyomták el a Deep Purple-től. Több órán át jammeltek azzal a témával, annyira örültek maguknak. Az első akkordokat én mutogattam meg neki a gitáron, de az nem rémlik, hogy a Smoke On The Watert is tanítottam volna neki. Azt maguktól szedhették le. Viszont a Runnin' With The Devilre emlékszem. Akkor már külön éltem a feleségemtől, és Dime egy nap azzal kopogtatott be hozzám, hogy kéne egy kis segítség. Az egyik kezében ott volt a gitár, a másikban pedig az első Van Halen album. A Runnin' With The Devilt akarta megtanulni.

Meg is mutogattam neki az alaptémákat. Nem igazán bonyolult a nóta, egy rutintalan gitáros számára sem, persze ahhoz már kell komoly tudás, hogy valaki épp úgy játssza el, mint Eddie Van Halen. Később is hozott Van Halen dalokat, aztán Ozzykat, KISS-t... Eddie Van Halen, Randy Rhoads és Ace Frehley - ők voltak a példaképei.

 Általában minden másnap megjelent nálam a gitárral, de ez nagyjából csak fél évig tartott, utána már magától szedett le és tanult meg mindent. Tudtam, hogy született tehetsége van a gitározáshoz, és miután elkezdte sorra megnyerni a különféle tehetségkutatókat, azt mondtam magamnak, hogy ezt a tehetséget nem szabad elfecsérelni. Amikor színpadkész lett a Pantera, elkezdtem bulikat szervezni nekik. Dime ekkor 14-15 éves lehetett, Vinnie pedig 16-17."Menedzserként a koncertszervezés mellett mi volt a feladatod?

"Eleve nem volt könnyű bejuttatni őket a klubokba, hiszen nagyon fiatalok voltak. Készítettünk egy kezdetleges demót néhány feldolgozással, és azzal bombáztam a klubokat, az ügynökségeket. Rendes hangszerek is kellettek, komplett zenekari felszerelés, próbahely, szállítóeszköz stb.

Banki hitelt vettem fel, kölcsönöket kértem, és belevágtunk. Sokat segített, hogy az élőzenés színtéren meglehetős rutinnal rendelkeztem, így néhány komoly buktatót biztosan sikerült elkerülnünk. De hiába született meg négy album is, amelyek közül az 1988-as Power Metalon már Phil Anselmo énekelt, a világ nem akart tudomást venni egy texasi metal csapatról."Végül mégis összejött a nagykiadós szerződés, 1990-be megjelent a Cowboys From Hell, ami új lendületet adott az egész színtérnek. A Pantera zenei változásáról mit gondolsz?

"Az a korai lazább vonal, amit még az első énekessel vittek, nagyon jól működött a klubokban, de azt a világot már ki is nőtték, amikor Phil beszállt. A következő lépcsőfokra viszont nehéz volt fellépni, ahhoz már egy igazi kiadó kellett volna. De az összes nagy cég átnézett a bandán, a kisebbek pedig nem tudtak volna segíteni. Egy fickóval az egyik ilyen kis cégtől komolyan eldumálgattam. Mondtam neki, hogy nekünk valami nagyobb léptékű segítség kéne, ő pedig kifejtette, hogy a banda zseniális, de túl sok mindenbe kapnak bele. Mármint zeneileg. El kell dönteniük, hogy mit is akarnak játszani, majd arra ráfeküdni. Ez a gondolat nagyon megragadt bennem, és amikor legközelebb dumáltam a srácokkal, nekik is elmondtam, amit a fickótól hallottam. Azt vártam, hogy elkezdenek hőzöngeni, okoskodni, de csak egymásra néztek és mosolyogtak. És ezután született meg a Cowboys From Hell anyaga."Egyetlen mondatban hogyan foglalnád össze Dimebag örökségét?

"Roppant egyszerűen: 'Pokoli jó fickó volt, és pokoli jó gitáros. Egy legenda.' Hiányzik. Mindannyiunknak."

 

 

Hammer TV

 
THE OTHER - Új dal és klip a horror punk csapattól: Demon Eyes
2021. október 26. (kedd) 14:52

Demon Eyes címmel egy klipes új dallal jelentkezett a The Other, a kölni horror punk brigád. Feltámadt sírjából a legendás horror punk kiadó, a Fiend Force Records (többek között a This Is Horror Punk válogatások, Blitzkid, Nim Vind, Bloodsucking Zombies From Outer Space, Rezurex stb.), ez adta az apropót az új nótához. A kiadót 2003-ban alapította a The Other énekese, Rod Usher, a bandának pedig ez az első dala a tavalyi Haunted lemez óta. A Demon Eyes keverését és maszterizálását Dennis Koehne végezte, a borítót Oss Caroch készítette.   www.facebook.com/theotherhorrorpunk        

AUTUMN TWILIGHT - Tíz év után az első új dal: Cyclic
AUTUMN TWILIGHT - Tíz év után az első új dal: Cyclic

Tíz év óta először egy új dallal és szöveges videóval jelentkezett a dark/gothic/doom metalos Autumn Twilight. A 2010-es Sequel lemez utódja Valid címmel jelenik meg a decemberi-januári...

FIVE FINGER DEATH PUNCH - Júliusban visszatérnek Budapestre!
FIVE FINGER DEATH PUNCH - Júliusban visszatérnek Budapestre!

Az még májusi hír volt, hogy két album rögzítésére készül a Five Finger Death Punch, az viszont egészen friss, hogy a 2022 nyarára most meghirdetett Európa-turnéjuknak lesz budapesti...

SIJJIN - Új banda a Necros Christos romjain, dalpremier: Condemned By Primal Contact
SIJJIN - Új banda a Necros Christos romjain, dalpremier: Condemned By Primal Contact

Sumerian Promises címmel november 12-én jelenik meg a death/tharsh vonalas berlini Sijjin bemutatkozó albuma, második előzetesként pedig a Condemned By Primal Contact dallal lehet ismerkedni....

NEVERLAND - Videóval az új hazai metal formáció első dala: Nézz körül
NEVERLAND - Videóval az új hazai metal formáció első dala: Nézz körül

Nézz körül címmel egy szöveges videó kíséretében mutatta be első dalát a Neverland, egy új banda, amelyben az Avenford gitárosa, Szehoffner Péter ismét együtt zenél egykori...

RED FANG - Új klip a saját temetésükről: Rabbits In Hives
RED FANG - Új klip a saját temetésükről: Rabbits In Hives

Arrows címmel júniusban jelent meg a portlandi Red Fang új albuma - öt hosszú év után. A Rabbits In Hives dalhoz készült friss klipben a Red Fang zenészei a saját temetésüket...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS