DIMEBAG DARRELL - Tizenöt éve ezen a napon...

Dimebagre emlékezünk

2019. december 8. (vasárnap) 18:18

December 8-án nemcsak John Lennon értelmetlen haláláról emlékezik meg a rockvilág, hanem a Pantera alapító gitárosáról, Dimebag Darrellről is, akit 2004. december 8-án, 38 éves korában a színpadon lőtt le egy elmebeteg "rajongó" a Damageplan koncertjén az ohiói Columbusban.

 Darrell Lance Abbot, azaz Dimebag a bátyjával, Vinnie Paul dobossal alakította meg a Panterát 1981-ben. Négy saját kiadású album után 1990-ben adták ki a Cowboys From Hell lemezt egy multinál, hamarosan pedig már a '90-es évek egyik legnagyobb hatású metal bandái közt tartották számon őket.

A Pantera 2003-ban oszlott fel a zenekaron belüli feszültségek miatt, így jött létre a Damageplan, ahol a két Abbott tesó továbbra is együtt muzsikált.


2004. december 8-án Columbus város egyik klubjában, az Alrosa Villában koncertezett a zenekar, amikor egy megzavarodott fickó feljutva a színpadra, közvetlen közelről négy lövést adott le Dimebag-re, aki azonnal életét vesztette. Dulakodás kezdődött, a gyilkos pedig tovább lövöldözött, így meghalt további három ember, és többen is megsérültek, míg végül egy kiérkező rendőrtiszt egyetlen lövéssel végzett Dime gyilkosával.
 Dimebag és Vinnie Paul édesapja, Jerry Abbott maga is profi muzsikus volt, valamint hangmérnök, aki a mai napig is a Nashville-ben található stúdiójában dolgozik. Az első gitárfogásokat ő tanította a fiának, majd csaknem tíz éven át menedzsere és hangmérnöke, producere volt a Panterának. Amikor a hőn áhított nagykiadós szerződés 1989-ben végül aláírásra került, Jerry Abbott átadta helyét egy professzionális stábnak.


Jerry Abbott a Guitar Worldnek így emlékezett vissza Dimebag korai éveiről:


Híres a sztori, hogy Dime egy új bringa és egy gitár közül választotta az utóbbit...

"Így van, 10-11 éves lehetett, amikor valóban elkezdett érdeklődni a zene iránt. Addig is gyakran felbukkant nálam a stúdióban, de a deszkázás, a bringázás jobban izgatta. Ekkortájt azonban elkapta őket a zene, őt és a tesóját.

Mivel Vinnie Paul lefoglalta magának a dobokat, így Dime egyszer csak úgy döntött, hogy gitározni fog. A szülinapjára kapta meg az első gitárját, egy Hondo Les Paul másolatot. Annyira komolyan vette a dolgot, hogy 12 évesen már a suli tehetségkutatóján is fellépett, mint Ace Frehley, maszkban, ahogy kell..."Mi volt az első dal, amit meg akart tanulni?

"Arra határozottan emlékszem, hogy a bátyjával először a Smoke On The Watert nyomták el a Deep Purple-től. Több órán át jammeltek azzal a témával, annyira örültek maguknak. Az első akkordokat én mutogattam meg neki a gitáron, de az nem rémlik, hogy a Smoke On The Watert is tanítottam volna neki. Azt maguktól szedhették le. Viszont a Runnin' With The Devilre emlékszem. Akkor már külön éltem a feleségemtől, és Dime egy nap azzal kopogtatott be hozzám, hogy kéne egy kis segítség. Az egyik kezében ott volt a gitár, a másikban pedig az első Van Halen album. A Runnin' With The Devilt akarta megtanulni.

Meg is mutogattam neki az alaptémákat. Nem igazán bonyolult a nóta, egy rutintalan gitáros számára sem, persze ahhoz már kell komoly tudás, hogy valaki épp úgy játssza el, mint Eddie Van Halen. Később is hozott Van Halen dalokat, aztán Ozzykat, KISS-t... Eddie Van Halen, Randy Rhoads és Ace Frehley - ők voltak a példaképei.

 Általában minden másnap megjelent nálam a gitárral, de ez nagyjából csak fél évig tartott, utána már magától szedett le és tanult meg mindent. Tudtam, hogy született tehetsége van a gitározáshoz, és miután elkezdte sorra megnyerni a különféle tehetségkutatókat, azt mondtam magamnak, hogy ezt a tehetséget nem szabad elfecsérelni. Amikor színpadkész lett a Pantera, elkezdtem bulikat szervezni nekik. Dime ekkor 14-15 éves lehetett, Vinnie pedig 16-17."Menedzserként a koncertszervezés mellett mi volt a feladatod?

"Eleve nem volt könnyű bejuttatni őket a klubokba, hiszen nagyon fiatalok voltak. Készítettünk egy kezdetleges demót néhány feldolgozással, és azzal bombáztam a klubokat, az ügynökségeket. Rendes hangszerek is kellettek, komplett zenekari felszerelés, próbahely, szállítóeszköz stb.

Banki hitelt vettem fel, kölcsönöket kértem, és belevágtunk. Sokat segített, hogy az élőzenés színtéren meglehetős rutinnal rendelkeztem, így néhány komoly buktatót biztosan sikerült elkerülnünk. De hiába született meg négy album is, amelyek közül az 1988-as Power Metalon már Phil Anselmo énekelt, a világ nem akart tudomást venni egy texasi metal csapatról."Végül mégis összejött a nagykiadós szerződés, 1990-be megjelent a Cowboys From Hell, ami új lendületet adott az egész színtérnek. A Pantera zenei változásáról mit gondolsz?

"Az a korai lazább vonal, amit még az első énekessel vittek, nagyon jól működött a klubokban, de azt a világot már ki is nőtték, amikor Phil beszállt. A következő lépcsőfokra viszont nehéz volt fellépni, ahhoz már egy igazi kiadó kellett volna. De az összes nagy cég átnézett a bandán, a kisebbek pedig nem tudtak volna segíteni. Egy fickóval az egyik ilyen kis cégtől komolyan eldumálgattam. Mondtam neki, hogy nekünk valami nagyobb léptékű segítség kéne, ő pedig kifejtette, hogy a banda zseniális, de túl sok mindenbe kapnak bele. Mármint zeneileg. El kell dönteniük, hogy mit is akarnak játszani, majd arra ráfeküdni. Ez a gondolat nagyon megragadt bennem, és amikor legközelebb dumáltam a srácokkal, nekik is elmondtam, amit a fickótól hallottam. Azt vártam, hogy elkezdenek hőzöngeni, okoskodni, de csak egymásra néztek és mosolyogtak. És ezután született meg a Cowboys From Hell anyaga."Egyetlen mondatban hogyan foglalnád össze Dimebag örökségét?

"Roppant egyszerűen: 'Pokoli jó fickó volt, és pokoli jó gitáros. Egy legenda.' Hiányzik. Mindannyiunknak."

 

 

Hozzászólások

[017946]
lackovkin
egy gyonyoru cikk egy nagyszeru zeneszrol,egy szomoru veget ert karrierrol. es mara mar mind a ket teso halott. de miert lotte le ot az a ficko? megis mi volt az inditekja? errol sanos nem tudok semmit...mert valami okanak kellett,hogy legyen...aki tud errol valamit,orommel vennem az infokat a kommentekben...
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
ANGELUS APATRIDA - Dalpremier a spanyol thrasherek februári albumáról: The Age Of Disinformation
2021. január 22. (péntek) 18:52

Szimplán Angelus Apatrida címmel jön majd ki február 5-én a spanyol thrasher Angelus Apatrida hetedik nagylemeze, a 2018-as Cabaret de la Guillotine utódja, harmadik előzetesként pedig már lehet is ismerkedni a szöveges videóval kísért The Age Of Disinformation dallal. A lemezborítót ezúttal is Havancsák Gyula készítette. "Vissza a gyökerekhez... A The Age Of Disinformation egy friss és fülbemászó régisulis thrash dal. A nóta címe önmagáért beszél. Egy olyan korban élünk, amelyben sokkal több az információ; ott van a zsebünkben, az okostelefonunkban, az interneten. Ironikus módon ez ugyanakkor egy olyan kor, amely tele van téves információkkal is, az álhírek rabszolgái lettünk. Minél több az információ, annál kevésbé ellenőrizzük ezeket."   www.facebook.com/angelusapatrida ANGELUS APATRIDA - The Age Of Disinformation (szöveges videó a 2021-es Angelus Apatrida albumhoz) "Amikor egy globális...

EPICA - Február végén érkezik az Omega album, a harmadik új dal: Rivers
EPICA - Február végén érkezik az Omega album, a harmadik új dal: Rivers

A Simone Simons énekesnő vezette holland Epica új albuma Omega címmel jön majd ki február 26-án, a legfrissebb előzetes dal a Rivers címet viseli - ismerkedj meg vele! Simone Simons:...

LAKE OF TEARS - 10 év után új album érkezik februárban, dalpremier: In Wait And In Worries
LAKE OF TEARS - 10 év után új album érkezik februárban, dalpremier: In Wait And In Worries

10 évvel az Illwill lemez után egy új albummal jelentkezik a Daniel Brennare vezette darkos, doomos svéd Lake Of Tears. Az Ominous című nyolcadik album február 19-én jön majd ki az...

SOEN - Január végén új album jön az ex-Opeth dobos prog bandájától, új dal és klip: Illusion
SOEN - Január végén új album jön az ex-Opeth dobos prog bandájától, új dal és klip: Illusion

Imperial címmel január 29-én jelenik meg az ötödik albuma annak a svéd prog metal bandának, a Soennek, amit Martin Lopez dobos alakított 2003 táján, amikor még az Opeth tagja volt. A...

LIQUID TENSION EXPERIMENT - Az első új dal Portnoy és Petrucci eszement prog bandájától: The Passage Of Time
LIQUID TENSION EXPERIMENT - Az első új dal Portnoy és Petrucci eszement prog bandájától: The Passage Of Time

Az még decemberben derült ki, hogy 22 év után egy új albummal jelentkezik a a Liquid Tension Experiment, azaz John Petrucci (Dream Theater), Mike Portnoy (Transatlantic, Sons Of Apollo),...

THERION - Új videoklip a friss album mellé, Marko Hietalával a Tuonela
THERION - Új videoklip a friss album mellé, Marko Hietalával a Tuonela

Leviathan címmel megjelent és végig is hallgatható a svéd Therion új albuma, a Tuonela című dalhoz pedig egy friss videoklip is érkezett. Ebben a számban a Therion vendége nem más, mint...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS