PLASTICOCEAN - Új videó és mellé egy interjú a soproni csapattal

Pár hónapja jött ki a Békétlen album, már magyar szövegekkel

2019. december 6. (péntek) 11:20 | utoljára módosítva: 2019. december 14. (szombat) 23:33

Békétlen címmel pár hónapja jelent meg a soproni PlasticOcean második lemeze, a 2017-es Wave album folytatása, a Minden más című dalhoz pedig most elkészült egy szöveges videó.

A metalcore, modern metal vonalas bandával Szénégető Richárd készített interjút.

 


www.facebook.com/plasticoceanofficial
Miről szól a Minden más és miért pont ehhez a számhoz készült a videó?

"A Minden más volt az első dal, ami megszületett a lemezre. Rengeteg dolog változott körülöttünk, javarészt jó irányba, viszont volt néhány negatív is. Pont az egyik ilyen változás ihlette ennek a dalnak a szövegét, amely tulajdonképpen erőt adott nekünk, hogy a nehézségek ellenére is megéri folytatni. Mindenképp szerettük volna megtámogatni a dalt képi anyaggal is, hogy szélesebb közönséghez is eljusson és a szöveget olvasva/hallgatva akár motivációt is adjon, hogy bármi történik, nagy levegő és csak a cél felé tekintsünk. A képi világban a zárkózottság fogalmát próbáltuk megjeleníteni. Az a helyzet, mikor úgy érezzük, hogy minden ellenünk van és bár némi fény beszűrődik, de hiába forgolódunk, valójában csak forma nélküli árnyakat látunk. Míg végül valaki meg nem ragad és kiránt minket a burokból.Nemrég jelent meg a második lemezetek, a Békétlen, amit meg is turnéztattatok. Miért váltottatok most magyar nyelvre?

"Ez egy hosszú folyamat volt, rengeteg beszélgetés, néhol vita is lezajlott a csapatban, érvekkel – ellenérvekkel, hogy angol vagy magyar legyen a következő lemez szövege. Fontosnak tartottuk, hogy mélyebb érzelmeket, gondolatokat adjunk át a zenével és ezt hogy is lehetne igazán, mint a saját anyanyelvünkön. Izgalmas feladat volt, hogy őszinte tartalommal töltsük meg az új dalokat is, amivel mindannyian azonosulni tudunk. A másik fő érv az volt, hogy jobban szeretnénk a hazai piac felé nyitni. Magyar szövegekkel, ha könnyebben nem is, de mindenképp mélyebben meg tudjuk érinteni a hallgatókat."


 

PLASTICOCEAN - Minden más (szöveges videó a 2019-es Békétlen albumhoz)


 


Az külön öröm volt számomra, hogy mind a szövegek, mind a dallamok terén azt érzem, hogy törekedtetek arra, hogy jól felismerhető karaktere legyen a daloknak, de mégis beragadjon az ember hallójárataiba. Mennyivel zajlott másképp a dalszerzés, mint az első lemeznél? Ki írta a szövegeket?

"A mostani lemeznél kissé rendhagyó volt a dalszerzés, mivel Dani, a dobosunk Budapesten él és így ritkábban tudtunk közösen összeülni a teremben. Ha készen volt egy szerkezet, elküldtük neki és ő vissza a dobokkal. A kezdeti aggodalmak ellenére nagyon jól működött a folyamat, így a próbákon már csak finomítani kellett a dalokon. Szerencsések vagyunk, hogy ilyen rugalmas dobosunk van, mint ő!

Igyekeztünk Wave című lemezünkre támaszkodva megtartani a lendületességet és figyeltük a koncerteken, hogy mik működnek és mi nem. Sokkal több a dallamos ének és a kísérő elektronikus hangzás. Így történt az is, ami még sosem fordult elő korábban, hogy az Ez maradt dalban a breakdownnak tervezett részére Geo úszós, tiszta énekdallamot talált ki, ezzel teljesen más ízt adva az egésznek. A szövegeket 90%-ban Geo írta, viszont mindannyian kivettük a részünk belőle. Néhány dal szövege már Siminél (Simon István) a No Silence stúdióban kapta meg végleges formáját. Az Ez maradt rap részeit például Helmut és Bálint írta."

Döbbenetesen erős vizuállal támogattátok meg a lemezt, és lehet, hogy közhelyesen hangzik, de bizony a teljes élményt akkor kapja meg az ember, ha kézbe veszi a korongot is a dalok mellé. Fontos volt számotokra, hogy legyen kézzel fogható lemez? Komplett egészben gondolkodtatok már az elejétől fogva?


"Igen, az elejétől kezdve mindent megterveztünk. A lemez az NKA Hangfoglaló Program Induló előadói alprogram támogatásával valósulhatott meg, ahol a 2018/2019-es évadban egyetlen metal zenekaraként választottak a 20+1 támogatott zenekar közé, így mindenképpen szükség volt kézzelfogható lemezre. Ugyanakkor szerintünk egy album csak akkor lehet teljes, ha borítóval együtt készül. Ahogy az első lemezhez, a Békétlenhez is Bálint tervezte a borítót, így még személyesebbé vált az egész anyag. minden elemnek jelentése van, ami hozzánk, a csapat életútjához és a dalokhoz is kapcsolódik. Mikor elkezdtünk a lemezzel foglalkozni már hozta a vázlatokat, és ahogy formát öntöttek a dalok, úgy alakult ki a végleges terv is."


 

PLASTICOCEAN - Békétlen (a 2019-es album)


 


Nem radikálisan, de azért érezhetően másabb lett ez az album, mint az elődje. Más hatásaitok vannak most? Kiket hallgattok a turnébuszban?

"Igen, egyre többet keressük az újdonságokat és a különleges hangzásokat, többször a megszokottakhoz képest más előadók dalait hallgatjuk, illetve, akik folyamatos inspirálóink is változnak időről-időre, folyton megújulnak. Ez valószínűleg minket is befolyásol, még ha tudatosan nem is vesszük észre magunkon. A turnébusz egy egészen más tészta... (nevet) Geo ilyenkor frontemberből haknidídzsévé változik és a 90-es évek legergyább slágereivel, hupogós-mulatóssal és a Szerelemdoktorral örvendeztet minket. Igazi partyjárat, komolytalanok vagyunk útközben, na. Ha valaki követi a zenekart az online felületeken ebből rendszeresen ízelítőt kaphat az élő bejelentkezéseken keresztül."Milyen volt a Békétlen turné? Meséltek nekem valami jó kis turnésztorit?


"Sok szempontból ez volt az egyik legemlékezetesebb és legtanulságosabb turnénk. Egyik részről, most már biztosak vagyunk benne, hogy érdemes volt meglépni a váltást angol nyelvről magyar nyelvre, másik részről, hogy minél több technikai újítást vezetünk be, annál több a hibáknak is a lehetősége. Szerencsére semmi probléma nem történt, de a próbákat szét kellett választani, technikai és zenei próbákra. Hatalmas öröm volt számunkra, hogy az első önálló turnénk ilyen sikeresen zajlott és rengeteg új barátra találtunk.

Vicces, de ez a turné szinte alkoholmentesen zajlott, tisztelet a kivételnek. A technika és a számok tökéletességének érdekében, nem fértek össze a koncert előtti tüske körök és általában mi voltunk az est záró fellépői így már nem tudtunk maradni és indulnunk kellett vissza Sopronba. Szerencsére volt lehetőségünk egy rögtönzött csapatépítőt tartanunk az Éter fesztiválnak köszönhetően, így bebizonyíthattuk, hogy azért meg tudjuk inni, ha arról van szó. Az est hevében például Helmut és Dani lefekvés előtt kizárta magát a szobából, így Bálintnak kellett a megmentésükre sietni, hogy legyen pótkulcs. Bálint és Geo pedig a koktélok közepette elfelejtette, hogy pár órára a szaunában ragadtak, de szerencsére időben leértek a büfébe, ahol sikeresen elfogyasztottuk az összes helyen lévő sört, bort, vodkát, unicumot, jägert, pálinkát stb. és meglett a szobakulcs is!" (nevet)
Amikor pályáztatok a Hangfoglaló Programra, gondoltátok, hogy egyetlen metal bandaként bekerültök a támogatott zenekarok közé?

"Nem gondoltuk, de bíztunk benne. Rengeteget próbáltunk és dolgoztunk a dalokon, hogy a meghallgatáson életünk egyik legjobb produkcióját nyújtsuk. Szerencsére a szakmai zsűrit sikerült megfogni vele és érdemesnek találtak minket a támogatásra, amit ezúton is köszönünk!"Mekkora könnyebbséget jelentett, hogy bekerültetek a 20+1 közé? Könnyebbség volt ez, vagy inkább az elvárások, határidők miatt esetleg más munkamódszert igénylő körülmény?

"Óriási löketet adott a munkához. Mindenképpen a korábbiaktól kissé eltérő módszert igényelt, sokkal tudatosabban és pontosabban kellett tartani a határidőket. Eddig is minden megjelenést, klipet, hanganyagot előre megterveztünk, most viszont ott volt egyfajta nyomás is, hogy tényleg megfontoltan és előrelátóan kell dolgozni. Ebben hatalmas segítség volt mentorunk Temesi Berci és managerünk, aki rendszeresen a körmünkre nézett, hogy hogyan haladunk! (nevet) Rengeteg új ember ismerhettünk meg a zeneiparból, akikkel lehet a támogatás nélkül sosem kerülünk ilyen viszonyba. Most láttuk igazán mit jelent egy zenekart működtetni, költségvetési terveket készíteni, nem csak arról volt most szó, hogy megyünk és zenélünk. Ez nehézségnek tűnt az első pár hétben, viszont rengeteget tanultunk belőle, ami a jövőre nézve jelent igazán könnyebbséget."


(Fotó: Somogyi Lajos, koncertfotók: Marossy Norbert, lemezborító/artwork: Csordás Bálint.)

  

 

 A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
ANGELUS APATRIDA - Dalpremier a spanyol thrasherek februári albumáról: The Age Of Disinformation
2021. január 22. (péntek) 18:52

Szimplán Angelus Apatrida címmel jön majd ki február 5-én a spanyol thrasher Angelus Apatrida hetedik nagylemeze, a 2018-as Cabaret de la Guillotine utódja, harmadik előzetesként pedig már lehet is ismerkedni a szöveges videóval kísért The Age Of Disinformation dallal. A lemezborítót ezúttal is Havancsák Gyula készítette. "Vissza a gyökerekhez... A The Age Of Disinformation egy friss és fülbemászó régisulis thrash dal. A nóta címe önmagáért beszél. Egy olyan korban élünk, amelyben sokkal több az információ; ott van a zsebünkben, az okostelefonunkban, az interneten. Ironikus módon ez ugyanakkor egy olyan kor, amely tele van téves információkkal is, az álhírek rabszolgái lettünk. Minél több az információ, annál kevésbé ellenőrizzük ezeket."   www.facebook.com/angelusapatrida ANGELUS APATRIDA - The Age Of Disinformation (szöveges videó a 2021-es Angelus Apatrida albumhoz) "Amikor egy globális...

EPICA - Február végén érkezik az Omega album, a harmadik új dal: Rivers
EPICA - Február végén érkezik az Omega album, a harmadik új dal: Rivers

A Simone Simons énekesnő vezette holland Epica új albuma Omega címmel jön majd ki február 26-án, a legfrissebb előzetes dal a Rivers címet viseli - ismerkedj meg vele! Simone Simons:...

LAKE OF TEARS - 10 év után új album érkezik februárban, dalpremier: In Wait And In Worries
LAKE OF TEARS - 10 év után új album érkezik februárban, dalpremier: In Wait And In Worries

10 évvel az Illwill lemez után egy új albummal jelentkezik a Daniel Brennare vezette darkos, doomos svéd Lake Of Tears. Az Ominous című nyolcadik album február 19-én jön majd ki az...

SOEN - Január végén új album jön az ex-Opeth dobos prog bandájától, új dal és klip: Illusion
SOEN - Január végén új album jön az ex-Opeth dobos prog bandájától, új dal és klip: Illusion

Imperial címmel január 29-én jelenik meg az ötödik albuma annak a svéd prog metal bandának, a Soennek, amit Martin Lopez dobos alakított 2003 táján, amikor még az Opeth tagja volt. A...

LIQUID TENSION EXPERIMENT - Az első új dal Portnoy és Petrucci eszement prog bandájától: The Passage Of Time
LIQUID TENSION EXPERIMENT - Az első új dal Portnoy és Petrucci eszement prog bandájától: The Passage Of Time

Az még decemberben derült ki, hogy 22 év után egy új albummal jelentkezik a a Liquid Tension Experiment, azaz John Petrucci (Dream Theater), Mike Portnoy (Transatlantic, Sons Of Apollo),...

THERION - Új videoklip a friss album mellé, Marko Hietalával a Tuonela
THERION - Új videoklip a friss album mellé, Marko Hietalával a Tuonela

Leviathan címmel megjelent és végig is hallgatható a svéd Therion új albuma, a Tuonela című dalhoz pedig egy friss videoklip is érkezett. Ebben a számban a Therion vendége nem más, mint...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS