LITTLE CAESAR - A kultikus Los Angeles-i csapat jövő ősszel Budapestre jön!

Három alapítótag is játszik a bandában, az Eight című lemezük tavaly jött ki

2019. november 28. (csütörtök) 16:05 | utoljára módosítva: 2019. december 6. (péntek) 13:00

Talán nem hiszed, pedig igaz, jövő szeptemberben Budapestre a 2009 óta újra aktív Little Caesar zenekar. A koncert a Dürer Kertben lesz 2020. szeptember 30-án, az amerikai banda előtt az Asphalt Horsemen játszik majd.

A blues alapú hard rock hívei közt a ’90-es évek eleje óta dédelgetett kedvencnek számít a ráspolyos torkú megaénekes, Ron Young vezette Little Caesar.  A kultikus Los Angeles-i rockerek mindkét Geffen kiadós nagylemeze - a Bob Rock csúcsproducerrel felvett 1990-es debüt és a két évvel későbbi Influence - vérbeli hard rock alapvetés, az újraindulás óta pedig három stúdiólemezük is kijött, a legutóbbi a 2018-as Eight volt. A csapatban három alapító tag is játszik, Ron Young énekes, Tom Morris dobos és Loren Molinare gitáros, a basszer Pharoah Barrett 2015 óta zenél velük, Mark Tremalga gitáros pedig 2017-ben érkezett.
 

www.facebook.com/LittleCaesarOfficial


A budapesti koncert Facebook oldalaA Cudi Purci Booking bemutatja:

Először Magyarországon a legendás hard rock zenekar!
Little Caesar koncert Budapesten!


LITTLE CAESAR (USA)
Asphalt Horsemen

Bp., Dürer Kert
2020. szeptember 30.


Jegyek:
- 3900 Ft (limitált, csak a Tixa.hu felületén)
- 4900 Ft (tixa.hu, wave)

 

2009-ben Redemption címmel hoztak ki egy albumot, 2012-ben pedig kijött a negyedik nagylemezük, az American Dream. Ron Young ma már persze nem az a lóhajú motoros fazon, akit anno a kettes Terminatorban Svarci átrepített a kocsma ablakán, de a zenéjük ma is feelinges, valódi, és mélységesen őszinte. Most elolvashatod azt az interjút, amely eredetileg a HammerWorld 2012-es nyári számában jelent meg. Danev György a múltról, a csapat elmaradt sikeréről, az újjáalakulásról és az igazi amerikai álomról beszélgetett a rendkívül szimpatikus Ron Young énekessel.

 


LITTLE CAESAR - American Dream (a 2012-es album címadó dalához)
Nem sokkal az első nagylemezetek előtt a Metal Blade-nél jött ki egy 4 számos EP-tek Name Your Poison címmel. Akkor még nem volt meg a nagykiadós szerződésetek?


"Már javában készítettük a le­­mezt a Geffen számára, amikor valaki kitalálta, hogy felvezetésképpen hozzunk ki egy EP-t. Mivel a Geffen és a Metal Blade között adott volt az üzleti kapcsolat, nekik adtuk oda ezt a négy demós nótát."Az első album idején a szén­­­né varrt, motoros dirty rocker fazonotokkal rendesen kilógtatok a Los Angeles-i hard rock csapatok közül...


"Már a megalakuláskor is éreztük ezt a különbséget, de igazából nem is szerettük azt a vonalat, és sem a zenével, sem a hozzá kapcsolt külsőségekkel nem akartunk közösséget vállalni. Akkoriban a Sunset Strip bandái mind rámentek a csillogós-villogós dolgokra, nyoma nem volt bennük az olyan rhythm & blues és soul hatásoknak, amelyek minket jellemeztek. Sokan inkább csak popzenét játszottak torzított gitárokkal…"

Milyen volt akkoriban Bob Rock producerrel dolgozni?


"Jól indult az együttműködésünk, mert Bob értette, hogy a célunk egy őszinte, ’70-es évekbeli blues rock hangzás. A Geffen embereivel azonban kezdettől fogva összetűzéseink voltak emiatt. John Kalodner úgy gondolta, hogy ilyen hozzáállással nem lehetünk sikeresek, pedig a Soundgarden akkor már megmutatta, hogy a pőre, egyszerű megszólalásé a jövő. Mindössze három hete dolgoztunk Vancouverben az anyagon, amikor a Mötley a Billboard lista élére ugrott a Dr. Feelgood lemezzel, aminek szintén Bob volt a producere. Attól kezdve minden megváltozott.

A saját elképzeléseink helyett egy tipikus Bob Rock produk­ció valósult meg. Tudod, minden ezer sávon feljátszva, korrigálva és polírozva, billentyűs hangszerekkel felfújva… Iszonyú mér­­­gesek voltunk, de nem lehetett ellenvetés, mert mindennek úgy kellett történnie, ahogy Bob és Kalodner akarta… Végül már csak abban re­­ménykedtünk, hogy működőképes lesz az általuk kitalált koncepció."
LITTLE CAESAR - Chain Of Fools (zseniális rhythm'n'blues feldolgozás az első albumról)


 1991-ben a második Termi­na­tor mozi egyik híressé vált jelenetében bukkantál fel. Hogy csöppentél oda?

"James Cameron rendező, aki a forgatókönyvet is jegyezte, jó cimborám volt. Egyszerűen felhívott, hogy volna számomra egy kisebb szerepe, mert jól passzolnék az általa megálmodott karakterhez. Ironikus, hogy pont az én jelenetem lett a film egyik legemlékezetesebb pillanata! Nagy móka volt a forgatás, Arnold számtalanszor kivágott az ablakon!" (nevet)

 Érdekes, hogy a film gigantikus si­­kere nem sokat segített a csapatnak.


"Nekem nem voltak ilyen illúzióm. A zeneipar teljességgel üzleti alapon működött már akkor is, a profitorientált gondolkodásmód pedig háttérbe szorította a muzsikát. A gitárosunk, Apache emiatt gyorsan ki is szállt. A helyére Earl Slick érkezett, aki korábban Lennon és Bowie oldalán is megfordult, a Dirty White Boy nevű csapata pedig épp akkor állt földbe. Howard Benson producerrel készült az Influence album, de az már egy borzalmas időszak volt.

A fejünk felett olyan nagyhatalmú arcok, mint Kalodner és Jimmy Iovine menedzser, próbálták megfejteni, hogy miként lehetne eladni bennünket. Hiába is mondtuk, hogy mi csak zenélni szeretnénk, nem akarunk a következő Guns N’Roses lenni. Kész vesszőfutás volt az egész. Jimmy Iovine akkoriban köztudottan a tulaj, David Geffen ellenségének számított, ami finoman szólva sem javította a kilátásainkat. Amikor Iovine kiszállt, és beindította az Interscope kiadót, úgy éreztük magunkat, mint azok a gyerekek, akiken a válófélben levő szülők marakodnak! (nevet)


  Több kiadó is bejelentkezett értünk, de a Geffen nem volt hajlandó elengedni minket. Semmit sem tettek az érdekünkben, de azt sem akarták, hogy átmenjünk egy konkurens céghez. Ráadásul két héttel az Influence megjelenése előtt Geffen eladta a kiadót. Kirúgták azt a menedzsert, aki az ügyeinket vitte, és felbontották a terjesztői szerződésüket is. Emiatt úgy 8-10 héten keresztül az összes CD egy raktárban vesztegelt! Rémálom volt...

Szerepeltünk a rádiókban és az MTV-ben is, de a lemezt sehol nem lehetett megvenni! Az MTV-nél végül azt mondták, hogy majd akkor menjünk vissza egy új klippel, ha letisztul a kép. A Geffen friss vezetése viszont már nem akart újabb összegeket pumpálni a csapatba. Csakis azt nézték, már így is épp elég pénzükbe került a két lemez. És persze a fazonunk is komoly problémát okozott. Állandóan azt hajtogatták, hogy ez a zord külső nincs összhangban a zenénk dallamos jellegével.

Néhány koncert erejéig ugyan átjutottunk Angliába és Németországba, de addigra már minden támogatást megvontak. Kaptunk ugyan ajánlatot a Monsters Of Rock turné szervezőitől, de a Geffen befagyasztott minden forrást, megfosztva minket attól, hogy estéről-estére 50 ezer ember előtt játszhassunk… Ekkor már biztosan tudtuk, hogy vége a dalnak…"Tudod pontosan, hogy mennyi lemezt adtatok el akkoriban?


"Az első albumból több mint 200 ezer példányt, a Chain Of Fools kis­lemezből pedig úgy 110 ezret. Voltak olyan rövidebb időszakok, amikor intenzívebben fogytak az anyagaink, mint a Guns és a Black Crowes lemezek, az összeladásokkal kapcsolatos várakozásokat viszont nem voltunk képesek teljesíteni, mert a kiadó egy csomó rossz döntést hozott.

Például ez a kirúgott menedzser a Chain Of Fools kislemez kiadása után két héttel kitalálta, hogy be kell vennünk a csakis slágereket nyomató rádiókat, ezért gyorsan kihozták az In Your Arms dalt is. De ugyanaz a mechanizmus, ami egy évvel később a szintén Geffen kiadós Nirvana esetében bejött, nálunk nem működött. A rádiós arcok alighanem már a fotóink láttán messzire hajították a CD-ket!"
LITTLE CAESAR - Down'n'Dirty (az 1990-es első albumról)

 Számodra a Manic Eden ze­­nekar volt a következő ál­lomás, mégpedig a White­snake akkori hangszereseivel, ­Ad­­ri­an Vandenberg gitárossal, Rudy Sarzo basszerral és Tom­my Aldridge dobossal.


"Az úgy jött, hogy Tommy Aldridge felhívott, és mondta, hogy itt ez a csapat, ahol James Christian (House Of Lords) énekelt volna, de neki nem igazán feküdtek a blues rockos témák. Engem persze nem kellett sokat győzködni! (nevet) Volt is japán szerződésünk, Amerikában viszont mindenki csak a vállát vonogatta, mondván, hogy ez a zene már a múlt, a grunge és az alternatív a jövő. Úgyhogy a feloszlásunk legalább olyan gyors volt, mint ahogy összejöttünk..."De amúgy élvezted ezt a Manic Eden időszakot?

"Igen, mert csúcsprofi arcokkal­ zenélhettem, és abban is segített,­ hogy a Little Caesar után aktív maradjak. A mai napig nagyon szeretem a Manic Eden lemezt. Tele van olyan lélekkel teli dalokkal, amikre büszke vagyok. Az anyagot Adriennel közösen írtuk, de én főként a szövegekért feleltem. A stúdiómunka meglehetősen feszített volt, mert rengeteg időt elvesztegettek James Christiannel, a japán megjelenés időpontja viszont adott volt. Ennek ellenére csakis pozitív tapasztalatokat szereztem abban a csapatban."MANIC EDEN - Can You Feel It (az 1994-es albumról)


 A Manic Eden után viszont hosszú évekre felszívódtál. En­­nek mi volt az oka?

"Szándékosan döntöttem úgy, hogy háttérbe vonulok. Haragudtam az egész világra, mert iszonyú keményen dolgoztam, mégis minden darabokra hullott. Jött a depresszió, és csúnyán belemásztam a drogokba is. 6-7 évembe telt, mire összeszedtem magam. Amikor tiszta lettem, csatlakoztam egy L.A.-beli klub technikai csapatához. Akkor már hiányzott a zene, és jó volt legalább ilyen formában újra közel kerülni a tűzhöz.

A Little Caesarral 2009-ben fordultak ismét komolyabbra a dolgok. Akkor született meg a Redemption album, ahol Apache helyén Joey Brasler játszott, aki azóta is a csapat tagja."A lemezipar évek óta ro­­mokban hever. Gondolom, a­­­nyagilag nem éri meg életben tartania Little Caesart.

"Bennünket sosem az üzleti oldal mozgatott. Amikor újra összeálltunk, bolondok lettünk volna hamis illúziókba ringatni magunkat. A Little Caesar azért támadt fel, mert hiányzott a közös zenélés öröme. Csakis a zene miatt készült el az album, ezért is lett a címe Redemption."Az új anyagnak viszont A­­­merican Dream a címe. Szerin­ted mi az amerikai álom?

"A mai Amerika nagyon fura hely. Az amerikaiak hosszú évtizedeken át a jóléti társadalom eszményképében és az anyagi javak felhalmozásának bűvöletében éltek. Tulajdonképpen a második világháború óta. Emiatt mindenki kapzsivá, lustává, és arrogánssá vált. Mindezt pedig még nagydobra is vertük ezzel a 'szétrúgjuk a seggeteket, ha nem álltok be a sorba' hozzáállással. Ez azonban ma már nem működik, ideje mindenkinek a tükörbe nézni.

Nem mondom, hogy rossz, ha valaki büszke a hazájára, de el kell fogadni más nézőpontokat is, tisztelni kell a többi nemzet szuverenitását. Politikailag úgy 20-30 éve rendkívül megosztott az ország, az egyik oldal súlyosan konzervatív, nacionalista, lokálpatrióta nézeteket vall, a másik pedig túlságosan liberális. Ez óriási szakadékot és belső konfliktusokat képez. Az egymás ellen zajló politikai háború pedig elfecsérelt idő.

Az oktatási rendszer és az egészségügy romokban hever, a munkanélküliség és az elszegényedés sosem látott méreteket öltött, az emberek lassan a számláikat sem tudják kifizetni. A nagyokos politikusok pedig a fejüket vakarják, hogy miként fajulhattak idáig a dolgok, hiszen ez Amerika! (nevet) Srácok, talán nem kellett volna átaludnotok az elmúlt 25 évet!

A címadó dal szövegével épp erre reflektálok. Noha magam is határozott politikai nézeteket vallok, nem kívántam letenni a voksomat egyik oldal mellé sem, csupán megvilágítani igyekeztem a helyzetet."

 Az új albumot egyből kitettétek a Facebookra. Ki fogja így megvenni, ha bárki számára ingyenes a hozzáférés?

"Azt nem tudom, hogy ki fogja megvenni, de nem is ez a lényeg. Egyikünk sem a Little Caesarból él. A zeneipar fejre állása miatt a lemez ma már egyfajta promóciós eszköz a koncertekhez. Azért tettük ki a teljes anyagot, hogy a rajongók megismerjék és terjesszék az új dalokat, mire a turnéval elérünk hozzájuk. A bulik előtt talán megveszik majd a CD-t, a pólót, vagy legalább a koncertjegyet! (nevet)

De a honlapról is lehet rendelni. Én magam csomagolom és viszem a postára a CD-ket és a pólókat, szóval senki ne lepődjön meg, ha a feladónál a Ron Young nevet látja!" (nevet)


Danev György interjúja a 2012-ben, a HammerWorld magazin nyári számában jelent meg.LITTLE CAESAR - Time Enough For That (a 2018-as Eight albumhoz)


 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
AWS - Előrendelhető a Park koncert CD és DVD, videópremier: Fuss
2019. december 11. (szerda) 16:50

Park címmel jelenik meg az AWS új koncert CD-je, DVD-je, amelynek anyagát még májusban rögzítették a Budapest Parkban. Máris megnézheted a Fuss dal felvételét a DVD-ről, amelyben Bodor Máté (Alestorm, All But One) a vendég. A CD és a DVD különféle támogatói csomagok formájában már előrendelhető az AWS honlapján: www.awszenekar.hu/shop www.facebook.com/awszenekar   AWS feat. Bodor Máté - Fuss (a 2019-es Park DVD-ről) AWS - Park CD+DVD (12/13 - Edge) CD 01. Lakatlan ember 02. X/0 03. Te is félsz 04. Budapest 05. Hol voltál 06. Éjjeli tánc 07. Sorsforgató 08. Lelket vennék 09. Köddé válsz 10. Fuss 11. Szívhang 12. Vigyázz rám 13. Fekete részem 14. Temetetlen halott 15. Mindent a semmiért 16. Viszlát nyár DVD 01. Lakatlan ember 02. X/0 03. Te is félsz 04. Budapest 05. Hol voltál 06. Éjjeli tánc 07. Takard el 08. Sorsforgató 09. Lelket vennék...

SAQQARA - Új szöveges videó született: Fáraó átka
SAQQARA - Új szöveges videó született: Fáraó átka

A HammerWorld magazin novemberi számának extra CD-mellékleteként jelent meg a Rebel és a Crossholder zenekarok éléről is ismert Szaládi "Devil" Károly énekes vezette Saqqara zenekar...

SERIOUS BLACK - Január végén új album, klippel az első dal: When The Stars Are Right
SERIOUS BLACK - Január végén új album, klippel az első dal: When The Stars Are Right

Suite 226 címmel január 31-én jelenik meg az Urban Breed énekes vezette power metalos Serious Black ötödik albuma, amelynek első előzetese a videoklippel kísért When The Stars Are Right...

BRING ME THE HORIZON - Hivatalos koncertvideó az új dalhoz: Ludens
BRING ME THE HORIZON - Hivatalos koncertvideó az új dalhoz: Ludens

Ludens címmel egy hónapja egy új dallal jelentkezett az Oli Sykes vezette Bring Me The Horizon, amelyhez hivatalos klip is született, most pedig itt a dal hivatalos koncertklipje, amit...

CONTINOOM - Klippremier: Scream My Name
CONTINOOM - Klippremier: Scream My Name

Scream My Name címmel egy új videoklippel jelentkezett a Schrott Péter vezette Continoom zenekar. Természetesen ez a nóta is elhangzik majd december 14-én a Robotban, ahol a divideD-dal lesz...

GOST - Februárban már headlinerként érkezik Budapestre
GOST - Februárban már headlinerként érkezik Budapestre

Jelenleg a Mayhemmel turnézik, februárban pedig harmadik alkalommal, ezúttal headlinerként érkezik Budapestre az A38 Hajó szervezésében GosT. A Baalberith karakterét megtestesítő dark...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS