DESTRUCTION - "A mohóság, a kapzsiság a pusztulásba dönt mindannyiunkat"

Az interjú eredetileg a szeptemberi HammerWorld magazinban jelent meg

2019. november 17. (vasárnap) 18:19

Born To Perish címmel a nyáron jelent meg a teuton thrasher Destruction új stúdióalbuma, amely az első lemezük Randy Black dobossal és Damir Eskic gitárossal. A szeptemberi HammerWorld magazinban interjú jelent meg a banda főnökével, Schmierrel, és ezt most itt, a honlapon is elolvashatod.

Két új taggal, az Annihilatorből és a Primal Fearből ismert kanadai Randy Black dobossal, valamint egy második gitárossal, Damirral készült el a teuton thrash veterán Destruction új albuma. Húsz éve már annak, hogy utoljára két bárdista pengetett náluk, így aztán a frontembernek, Schmiernek volt miről mesélnie, ráadásul a Born To Perish címet viselő új anyag mellett az is nagyon érdekelt minket, hogy valóban összejöhet-e a közeljövőben a régóta tervezett Kreator - Sodom - Destruction (és talán Tankard) közös turné. A basszusgitáros/énekes pedig bizony jó hírekkel szolgált... 

 


www.facebook.com/destruction
Az utóbbi két évben jó sok minden megváltozott nálatok. Új dobos érkezett közétek, valamint a trióból négytagú csapat lett. Utoljára a 80-as évek végén játszott két gitáros a Destructionben...

„Ráadásul én akkor nem is voltam a bandában! (nevet) Ahogy jött a második gitáros, le is léceltem... (nevet) Igazság szerint én jó sokáig ellene voltam annak, hogy két gitárosunk legyen, valamiért szinte görcsösen ragaszkodtam a trió felálláshoz. De pár évvel ezelőtt ez megváltozott, beláttam, hogy az élő hangzásunkon javíthatna egy második gitár. A stúdióban persze minden megoldható, de a színpad egész más. Volt is szó arról, hogy Ol Drake csatlakozik hozzánk, aki akkoriban kiszállt az Evile-ből. Vendégként szólózott is nálunk pár számban, de aztán apa lett, visszavonult a zenéléstől, és csak mostanában tért vissza az Evile-be. Akkor ez a kérdés lekerült a napirendről, de aztán dobost kellett váltanunk, és úgy gondoltuk, hogy ha már változik a felállás, akkor most vegyünk be egy másodgitárost Mike mellé."Miért kellett megválnotok Vaavertől, aki 2010 óta volt a dobosotok?

„A szokásos ügy. Gyereke született és több időt akart otthon tölteni. Randy Black játékát már annak idején az Annihilatorben is imádtam, és évekkel ezelőtt is volt szó arról, hogy beszáll hozzánk, de tavaly lett szabad. Mielőtt az új albumnak nekiláttunk volna, jó sok koncertet adtunk vele, így aztán nem volt számunkra meglepetés, hogy az új dalokhoz rengeteg ötletet hozott, dobtémákat, kiállásokat javasolt. Egy igazi metal veterán és egy vadállat dobos. Randy is sokat hozzátett a hangzásunkhoz."

És hogy esett a választásotok Damir Eskic gitárosra?


„Erről Mille (a Kreator főnöke) tehet! (nevet) Tudott arról, hogy gondolkodunk egy másodgitáros bevételén, és amikor Randy-vel lementünk az egyik Kreator bulira, rákérdezett, hogy mi a helyzet ezzel. Mondtam neki, hogy keresgélünk, de a Sodom is négytagú lett, és nem akarjuk, hogy azt mondják, ezért most mi is beveszünk egy plusz gitárost. Mille erre csak annyit reagált: 'Mióta érdekel téged, hogy mások mit mondanak?'... (nevet) 'Különben is ott van Damir, miért nem veszitek be őt?' - tette hozzá. És valóban, Damir a barátunk, szólózott is az Under Attack albumon, de valamiért úgy gondoltam, hogy úgysem lenne ránk ideje, gitártanárként van elég munkája. Úgyhogy rákérdeztem a dologra, Damir pedig azonnal igent mondott. Két gitárral az olyan régi dalok is jobban szólnak élőben, mint a Release From Agony lemez nótái, de akár a Reject Emotions-t is említhetném. Nem is beszélve a Mad Butcherről, amelyben eredetileg is kétszólamú szólók vannak. És persze ezt az új lemezt már eleve két gitárra írtuk."DESTRUCTION - Inspired By Death (a 2019-es Born To Perish albumhoz)
Mindenki részt vett a dalírásban?


„A Destruction témák javarészét mindig is Mike-kal kettesben írtuk meg, de ahogy Randy, úgy Damir is hozott új ötleteket. Damir eleve kijelentette, hogy nem fog dalokat írni, mert akkor módosulna a Destruction stílusa, de aztán persze rendesen kivette a részét a melóból. Fantasztikus gitáros, és Mike számára is könnyebbség a koncerteken, hogy nem kell folyamatosan riffelnie, szólóznia. Ő már régóta pártolta, hogy vegyünk be egy másik gitárost. Hallatszik is néhány új dalban, hogy olyan dolgokat tudtunk megvalósítani két gitárral, amit már régóta nem. A hat perc feletti Butchered For Life is jó példa erre, akárcsak a We Breed Evil refrénje alatt hallható szólómunka. Ez a melodikusabb megközelítés egyfajta klasszikus heavy metal érzetet is hozzátett néhány új számhoz. Ahogy a bónuszdalnak felvett Tygers Of Pan Tang feldolgozásból is kiderül, nagy rajongói vagyunk a hagyományos metalnak is. De ettől persze a Destruction továbbra is egy igazi thrash banda marad."A Tyrants Of The Neitherworld ezt jól példázza. Az aztán klasszikus Destruction...


„A legutóbbi lemezünkön (Under Attack) is voltak újítások, aztán jött a Thrash Anthems II, ahol felidéztük a múltunkat a régi dalokkal, és annak hatása bizonyosan érződik az új számokon is. Biztosan vannak páran, akik nem örülnek a régi dalok új verzióinak, de számunkra fontos, hogy megmutassuk, hogyan is szólnak ezek egy mai hangzással, a mai tudásunkkal. És miközben újra megtanultuk a régi dalokat, óhatatlan, hogy az a hangulat, az az érzésvilág belopakodik a friss témákba. A címadó szám mellett a Tyrants a leggyorsabb, legtempósabb nóta a lemezen. A 220-as BPM amolyan tető a dobosoknál, Randy meg könnyedén nyomja az efféle kétlábdobokat is. Összességében úgy gondolom, hogy a Born To Perish dalai nagyon jól megszólalnak majd a színpadon is. Élvezettel, jó sok spontán jammeléssel készült ez a lemez, megvan benne az az élő jelleg. A címadó számot gyorsan be is vetettük a fesztiválokon és nagyon jól működött."DESTRUCTION - Betrayal (a 2019-es Born To Perish albumhoz)Hogyan kell értelmezni a Born To Perish lemezcímet? Mit akarsz mondani ezzel?

„Nézz szét a világban, és máris megérted. A mohóság, a kapzsiság a pusztulásba dönt mindannyiunkat. Arra születtünk, hogy beledögöljünk az életbe? Nem hinném. De ez az optimizmus mindig jellemzett minket! (nevet) Gondolj csak az Eternal Devastationre vagy az Infernal Overkillre. A thrash műfaj a klasszikus metal punkkal, hardcore-ral kevert változata, és mindig is jellemezte egyfajta társadalomkritikus attitűd. Manapság pedig minden okunk megvan a borúlátásra. Elsőként a Filthy Wealth dal született meg ehhez a lemezhez, amiben a Motörhead és a punk hatása is nyilvánvaló. A szövege pedig ki is jelölte az irányt az új lemezhez.

Egész Európára jellemző, hogy az emberek tele vannak félelemmel. A migráció, a környezeti problémák, a terrortámadások... A politikai spektrum mindkét oldalon olyan szélsőségek jelentek meg, amilyenekre régen volt példa, óriási a megosztottság. A hétköznapi emberek meg csak lesnek, hogy mi történik körülöttük. Aggódnak, félnek, tartanak a jövőtől. Érthető, hogy egy másfajta világra vágynak, egy olyanra, ahol nem a kevesek színtiszta gazdasági érdekei határozzák meg a politikusok döntéseit, ahol az egyszerű dolgozók, az egyszerű állampolgárok érdekei is számítanak. Sokat turnézunk, szerte a világban, és politikai rendszerektől függetlenül mindenhol ezt tapasztaljuk, az USA-tól Kínáig, Oroszországtól Ausztráliáig.

Valami nagyon nem stimmel a mai világban. De vannak persze egészen más témák is a lemezen, megjegyzem, nem kevésbé komolyak. Ott van például az Inspired By Death. Nyilván egész mást gondolunk a halálról, mint 20-30 évvel ezelőtt, hiszen számos ismerősünket, barátunkat veszítjük el. A hőseinket is... Ezt a szöveget konkrétan egy barátom, Marco Paganini halála ihlette. Ő a Viva nevű bandában énekelt még a 80-as évek elején, és túl fiatal volt a halálhoz. De maga a dal inkább egyfajta pozitív üzenetet hordoz. Nem érdemes vitákkal, harcokkal, elégedetlenkedéssel tölteni az életet, ahhoz az túl rövid. Azt kell élvezni, ami örömöt az élet csak nyújtani képes."

 


DESTRUCTION - Born To Perish (a 2019-es Born To Perish albumról)Ha minden igaz, akkor a thrash rajongók számára nyújtani fog nem kevés örömöt az élet. Úgy hírlik, hogy mégis összejöhet a Teuton Thrash Big4 turnéja...


„Igen, valóban sokkal nagyobb az esély most arra, hogy közös turnéra indul a Kreator, a Sodom, a Destruction, és talán a Tankard is be tud majd szállni. Az évek során jó pár beszélgetésem volt ezzel kapcsolatban Tom Angelripperrel, és végre belátta, hogy egy ilyen turnénak csakis a Kreator lehet a főbandája. Nem kétséges, ők a legnépszerűbbek. A jelenlegi tervek szerint először Dél-Amerikába mennénk, valamikor 2020-ban, aztán jöhetne Európa, utána meg akár Észak-Amerika. Tíz éve nyüstöljük ezt a témát, és úgy fest, hogy most valóban összejöhet. De addig még lesz egy pár komoly turnénk. Ősszel jön az Overkill és a Flotsam And Jetsam társaságában lenyomott körutunk, a Killfest második része, amit már nagyon várok, mert az első szakasz óriási volt. 2020 februárjában pedig elindul a ThrashFest, ahol mi leszünk a főbanda. A komplett felállás még csak most van kialakulóban, de lesznek a turnén régi bandák és újak is. Egy nagyon erős csomagot akarunk összerakni, a lehető legjobb zenekarokkal."A germán thrash vonal is nagyon népszerű világszerte, mégis az amerikai bandák lettek igazán nagyok. Szerinted miért?


„Egyfelől azért, mert az amerikai színtér nagyobb volt, komolyabb hagyományokkal. A nagy kiadók először az amerikai bandákat karolták fel, míg az európai csapatok inkább kisebb, független kiadókkal dolgoztak. De zenei különbségek is voltak. A német thrash csapatok brutálisabbak, kegyetlenebbek voltak, mint az amerikaiak, igaz, ők meg jobban tudtak zenélni! (nevet) A legtöbb amerikai banda két-három évvel korábban indult, mint mi, a Kreator vagy a Sodom. A kezdeti hiányosságokat jól pótolta a szenvedélyünk, az agresszivitásunk. Bennünk sosem volt olyan vágy, hogy jobban eladhatóvá tegyük a zenénket, így aztán inkább az underground világban maradtunk., miközben mondjuk a Metallica a világ legnagyobb metal csapatává vált. De nincs is ezzel semmi gond, mert a Metallica ma is rengeteg rajongót hoz az underground metalnak a mainstream világból. A fiatalok megszeretik őket, majd elkezdenek kutatni a durvább, keményebb zenék után. Előbb-utóbb pedig eljutnak a Destructionhöz is..."

(Az interjú eredetileg a szeptemberi HammerWorld magazinban jelent meg.)
 

 
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
AWS - Előrendelhető a Park koncert CD és DVD, videópremier: Fuss
2019. december 11. (szerda) 16:50

Park címmel jelenik meg az AWS új koncert CD-je, DVD-je, amelynek anyagát még májusban rögzítették a Budapest Parkban. Máris megnézheted a Fuss dal felvételét a DVD-ről, amelyben Bodor Máté (Alestorm, All But One) a vendég. A CD és a DVD különféle támogatói csomagok formájában már előrendelhető az AWS honlapján: www.awszenekar.hu/shop www.facebook.com/awszenekar   AWS feat. Bodor Máté - Fuss (a 2019-es Park DVD-ről) AWS - Park CD+DVD (12/13 - Edge) CD 01. Lakatlan ember 02. X/0 03. Te is félsz 04. Budapest 05. Hol voltál 06. Éjjeli tánc 07. Sorsforgató 08. Lelket vennék 09. Köddé válsz 10. Fuss 11. Szívhang 12. Vigyázz rám 13. Fekete részem 14. Temetetlen halott 15. Mindent a semmiért 16. Viszlát nyár DVD 01. Lakatlan ember 02. X/0 03. Te is félsz 04. Budapest 05. Hol voltál 06. Éjjeli tánc 07. Takard el 08. Sorsforgató 09. Lelket vennék...

SAQQARA - Új szöveges videó született: Fáraó átka
SAQQARA - Új szöveges videó született: Fáraó átka

A HammerWorld magazin novemberi számának extra CD-mellékleteként jelent meg a Rebel és a Crossholder zenekarok éléről is ismert Szaládi "Devil" Károly énekes vezette Saqqara zenekar...

SERIOUS BLACK - Január végén új album, klippel az első dal: When The Stars Are Right
SERIOUS BLACK - Január végén új album, klippel az első dal: When The Stars Are Right

Suite 226 címmel január 31-én jelenik meg az Urban Breed énekes vezette power metalos Serious Black ötödik albuma, amelynek első előzetese a videoklippel kísért When The Stars Are Right...

BRING ME THE HORIZON - Hivatalos koncertvideó az új dalhoz: Ludens
BRING ME THE HORIZON - Hivatalos koncertvideó az új dalhoz: Ludens

Ludens címmel egy hónapja egy új dallal jelentkezett az Oli Sykes vezette Bring Me The Horizon, amelyhez hivatalos klip is született, most pedig itt a dal hivatalos koncertklipje, amit...

CONTINOOM - Klippremier: Scream My Name
CONTINOOM - Klippremier: Scream My Name

Scream My Name címmel egy új videoklippel jelentkezett a Schrott Péter vezette Continoom zenekar. Természetesen ez a nóta is elhangzik majd december 14-én a Robotban, ahol a divideD-dal lesz...

GOST - Februárban már headlinerként érkezik Budapestre
GOST - Februárban már headlinerként érkezik Budapestre

Jelenleg a Mayhemmel turnézik, februárban pedig harmadik alkalommal, ezúttal headlinerként érkezik Budapestre az A38 Hajó szervezésében GosT. A Baalberith karakterét megtestesítő dark...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS