AEPHANEMER - Prokopton (lemezkritika)

Farkas Lajos kritikája eredetileg a májusi HammerWorld magazinban jelent meg

2019. november 16. (szombat) 10:59

AEPHANEMER
Prokopton
(PRIMEVAL/NAPALM)
 


Éppen melo-death klipnéző kedvünkben voltunk a párommal, amikor reklámként feldobta aYoutube ennek a francia bandának az egyik kisfilmjét. Nem vagyok nagy híve az ilyen jellegű hirdetéseknek, mert az vallom, hogy a jó zene megtalálja a közönségét "természetes" úton. Azonban a gall banda Bloodline című dala némi felülvizsgálatra késztetett eme álláspontomat illetően.

Azonnal feltűnt a Toulouse-i kvartett kimagasló dallamérzéke, és a fogós melódiákkal telepakolt, ugyanakkor izmos, erőtől duzzadó nóta rögtön a hatalmába kerített. A finoman adagolt, de mégis komoly szerepet kapó szimfo-elemek pedig csak fokozták a kíváncsiságomat, így gyorsan lecsekkoltam a teljes lemezt. Ennek pedig az lett a következménye, hogy új névvel bővül kedvenc dallamos death metal zenekaraim listája!

A fura nevű Aephanemer (francia szóösszetétel, jelentése szabad fordításban: tiszavirág-életű, hervadó) bő 44 perc hosszúságú második korongja egy valódi szimfonikus-melodikus death metal bomba. Egy olyan, sallangok nélküli, tökéletes „szerkezet”, ami bizony lángra gyújtja a lelked, feltölt energiával, és ha szereted ezt a műfajt: azonnal a rabjává tesz! A dallamos death metal mára már egészen szerteágazó műfajjá vált, ezért érdemes kicsit szűkíteni a kört. A koedukált banda (két női, két férfi tag) muzsikája leginkább az Arch Enemy és a Bodom keresztmetszetében helyezkedik el. Előbbi hatása nem csak azért nyilvánvaló, mert egy kíméletlen orgánummal bíró, hibátlanul daloló amazon, - a ritmusgitárt is kezelő!!! – Marion Bascoul a frontasszony, hanem mert dallamvilágában is közel áll az Amott-csapathoz, ahogy a finn mesterekéhez is.

Az igazi extrát a franciák produkciójában - a mesteri, fogós, parádés fémes melódiák mellett - a szimfonikus, azon belül a vonósok bőséges, használata jelenti. Mindezt úgy, hogy nem esnek túlzásba ezek alkalmazásakor, megtartják az egészséges egyensúlyt a különböző zenei elemek között. Előfordul, amikor a marcona gitárok és a vonósok egymást erősíve adják ki egy-egy dal fő motívumát (ilyen a már említett Bloodline, a The Sovereing, vagy az abszolút favoritom, a Dissonance Within), máskor meg szabadjára engedik egyik vagy másik világot, izgalmas kontrasztot teremtve. A komoly darálást is tartalmazó Back Again-t például két varázslatos, lágy, szomorkás vonós kiállás emeli magasabb dimenzióba.

Marion mellett a csapat másik meghatározó tagja a szólógitáros-zenekaralapító Martin Hamiche (az Aephanemer az ő egyszemélyes projektjeként indult 2013-ban). Martin szólói technikailag, illetve virtuozitás tekintetében talán nem minden esetben érik el a színtér legjobb zenészeiét (Alexi Laiho, vagy a Kalmah-ból a Kokko tesók), ám az érzés, amit közvetítenek, semmivel sem marad el mögöttük.

Az Aephanemer 2018-ban megnyerte a francia Wacken Metal Battle-t, így részt vehettek már a metal egyik legnagyobb eseményén is, most pedig egy tökéletes, üresjáratok nélküli, hibátlanul megkomponált, káprázatosan megszólaló albummal kopogtatnak be melo-death színtér legjobbjait rejtő ajtón. (Ha azok közé tartozol, akik nem szeretik az extrém éneket, akkor érdemes meghallgatnod a bónusz CD-t, ami a dalok instrumentális verzióit tartalmazza.)

F. L. 10

(A kritika eredetileg a HammerWorld magazin májusi számában jelent meg)


A CD eredeti kiadása óta a zenekar a Napalm kiadóhoz szerződött, a Prokopton album október 25-én újra megjelent, ezúttal már a Napalm gondozásában. 

A francia csapat is fellép majd a 2020-as Rockmaraton fesztiválon.
 


AEPHANEMER - Prokopton (a 2019-es album)
 

Hozzászólások

[017934]
reepa
Jófajta !
9/10
Csipázom, lehet meg is nézem őket a maratonon !
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját
2020. május 25. (hétfő) 06:48

Pár nappal ezelőtt jelentette be új projektjét a Faith No More billentyűse, Roddy Bottum, és akkor be is mutatta a Man On Man első klipes dalát, a Daddy-t, amit azóta letiltott a Youtube. Roddy szerint az ok "sexual violations" volt, akármit is jelentsen ez. ( (Nemi erőszak? Szexuális ábrázolással kapcsolatos szabályszegés?) A videó mindenesetre továbbra is megnézhető a projekt Instagram oldalán:  www.instagram.com/manonmanmusic Mivel a Faith No More sem tud turnézni jelenleg, a karantént használta ki az évtizedek óta ismerten meleg Roddy Bottum, aki a barátjával, Joey Holmannel indította el ezt a projektet, a jelszó pedig az volt: "meleg szerelmesek meleg zenét csinálnak". Roddy azt mondta a projekt kapcsán, hogy dokumentálni akarják ezt a mostani történelmi helyzetet, valamint azt is kihangsúlyozni, hogy milyen fontos a kreativitás és az összetartozás.   Klip nélkül a Daddy dal:    

ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják
ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják

Még május elején jelentette be Jósa Tamás énekes, hogy kiszáll a thrasher Archaic-ból, a csapat pedig némi tanakodást követően úgy döntött, hogy nem keresnek új énekest, Erdélyi...

JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai
JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai

Az még márciusi hír volt, hogy a legendás arénarocker Journey megvált Steve Smith dobostól és Ross Valory basszusgitárostól - üzleti és jogi nézeteltérések miatt. Az 1973 óta...

STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here
STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here

Never Here címmel megjelent és végig is hallgatható a groove-os, progos, súlyos metalt nyomató Stabbed új EP-je, a 2017 tavaszán megjelent Long Way Down album folytatása. Az egyik dalhoz...

FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk
FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk

Egy új nap virrad ránk címmel egy szöveges videóval kísért friss dallal jelentkezett a budapesti Flood In The Desert. A 2008-ban alakult heavy metal banda 2015-ben adta ki az Árvíz a...

SOULFLY - Új koncert EP New Yorkból és mellé egy friss koncertvideó is
SOULFLY - Új koncert EP New Yorkból és mellé egy friss koncertvideó is

Live Ritual NYC MMXIX címmel egy digitális koncert EP-vel jelentkezett a Max Cavalera vezette Soulfly. A 7 nótát tartalmazó EP anyagát a 2018-as Ritual album turnéjának New York-i...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS