BORKNAGAR - True North (lemezkritika)

Milán Péter kritikája a szeptemberi HammerWorld magazinban jelent meg

2019. október 10. (csütörtök) 17:37

BORKNAGAR
TRUE NORTH
(CENTURY MEDIA)


 A Borknagar 1995-ben a norvég black metal mozgalom kellős közepébe érkezett és "robbant be" egy évvel később az azonos című debütalbummal. Egyik kedvenc lemezem ez, egyben az egyik legféktelenebb, legvadabb albuma a teljes norvég mezőnynek. A mai napig a földre teríti az embert a bemutatkozó műből áradó erő és szilajság. Olyan teljesítmény, olyan lenyomat, amely csak egyszer adódik. Megfelelő csillagzat, megfelelő életkor, megfelelő akarat és cél kell hozzá.

Emlékszem, e dühödt, ám monumentális album után csalódást okozott az egy év után máris érkező The Olden Domain, a visszafogottabb zene és a kiglancolt hangzás, mely utóbbit főleg nehezen nyeltem le. Azonban hamar kiderültek az értékei, és ez is odakerült a legjobb lemezeket tartalmazó fakkba. Øystein G. Brun zenekara, a Borknagar, ha sokat változott is a kezdeti idők óta, a gyökereiket a mai napig ápolják, és ez minden lemezen nyomon követhető.

Igaz, hogy a debütalbum kompromisszummentes, hozzáállása, elképesztő nyersesége már rég a múlté, és a csapat akár progresszívnak is nevezhető utat jár, legalábbis bizonyos értelemben, Brun zenei víziója, ebből következően a játéka lámpásként vezeti végig a Borknagart nemcsak a komor északi tájon, a nordikus metal világán, hanem a teljes extrém metal-színtéren. Ugyan nem minden lemez volt kiugró, nálam legalábbis az Epic és a Universal a kevésbé erősek közé tartozik, a nívó magas szintje mindig kiindulópont volt ebben a zenekarban. Hogy Brun mennyire nem fogyott ki az ötletekből, elég meghallgatni (újra) az Urd és Winter Thrice lemezeket.

A zenekar úgy tartja elevenen a zenei örökségét, pályáját, hogy közben nem félnek azt apróbb kiegészítésekkel, színesítésekkel gazdagítani. Mint egy festő, aki idősödik, egyre tapasztaltabb és jobb lesz, de öregkori művén is lehet látni, hogy ez az a művész, aki korábban is volt. Persze, nem tökéletes az analógia, mert vannak nagy törések, szakítások is egy-egy művész életútján, de a Borknagarra igaz, hogy úgy másszák meg a hegyet, hogy közben tudják, honnan indultak.

Az elmúlt jó egy évben történt néhány személyi változás a zenekarban. Az egyik legfontosabb, hogy kilépett Vintersorg, aki majdnem 20 évig volt a Borknagar énekese. Az utóbbi években nem állt színpadra a zenekarral, amiben nyilván a pár évvel ezelőtti balesetének is szerepe volt. Ez a kiválás azt jelenti, hogy Simenre nagyobb teher hárult, akit néhány énekdallammal Lazare támogat, mint a korábbi lemezeken. Simen már sok zenekarban bizonyította tehetségét, a frontembernek nem okozott gondot, hogy egy teljes lemezanyaghoz írjon énektémákat. Most is remekül énekel, e téren bármelyik dalcímet leírhatnám. Az Up North-ot meg is említem, mert ez a dal akár Simen, más néven ICS Vortex 2011-es szólóalbumára (Storm Seeker) is felkerülhetett volna, de az Into The White is jó példa.

 Az ének olyan sokszínű a lemezen, annyi szólamot hallunk, hogy néha olyan érzésem van, mintha egy énekegyüttes gazdag vokális szólamait hallanám metal-hangszereléssel megtámogatva. Brun gitárjátéka egészen egyedi, ezt nem is kell külön hangsúlyozni, most is remek szerzeményeket kreált. Nem tudom, a többieknek mekkora szerepük volt a zene megformálásában, pl. az új gitárosnak (Jostein Thomassen), de a zenekar túlzásoktól mentes grandiozitása, giccsbe soha nem hajló monumentalitása ezúttal is kiemelkedő színvonalú dalokban került kifejezésre.

Jó néhány meghallgatás kell ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön, hogy az egyes tételek kibontakozhassanak a hallgatóban, mivel rétegzett zenéről van szó, s elsőre minden Borknagar-album elég tömény, a True North meghálálja a törődést, s nagy élményekkel ajándékozza meg azt, aki rezonál erre a sajátos ízű, ugyanakkor hamisítatlanul északi epikus metalra.

Annak is örülök, hogy a zenekar szakított az utóbbi lemezekre jellemző borítóstílussal, és egy gyönyörű tájképet helyezett az album frontjára. E mesés tájképnél jobban semmi nem tudja kifejezni a Borknagar lényegét. Kitűnő album a True North, az én bizalmam pedig töretlen.

M. P.  9
 

(Milán Péter kritikája a szeptemberi HammerWorld magazinban jelent meg)
 


www.facebook.com/borknagarofficial


BORKNAGAR: Øystein G. Brun gitáros, Lars A. Nedland billentyűs/énekes, ICS Vortex basszusgitáros/énekes, Bjørn Dugstad Rønnow dobok, Jostein Thomassen szólógitárosBORKNAGAR - True North (a 2019-es album)
BORKNAGAR - Voices (a 2019-es True North albumhoz)
BORKNAGAR - Up North (a 2019-es True North albumhoz)
BORKNAGAR - The Fire That Burns (a 2019-es True North albumról) 

Hozzászólások

[017906]
Detomasso
Kiváló kritika és egy fantasztikus album is egyben! Felvarróval az igazi :)
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BRIAN MAY - Szívrohama volt a Queen gitárosának
2020. május 25. (hétfő) 13:12

Szívrohamon esett át, de már jobban van Brian May, a Queen gitárosa. "Sokkoló volt ezt megélni. Azt hittem, egészséges fickó vagyok. Negyven percen át éreztem nagy fájdalmat a mellkasomban, a karjaimban és erősen izzadtam. A csodálatos orvosom személyesen szállított be a kórházba" - idézte fel Brian May abban a videóban, amelyet hétfőn tett fel a közösségi oldalára.   Mint elmesélte, a szívroham előtt egy héten át komoly fájdalmai voltak gerince alsó részében, az ülőidegében, és MRI-vizsgálatot is végeztek rajta. Megjegyezte: olyan volt, mintha egy csavarhúzót szúrtak volna a hátába. Szörnyű, ijesztő fájdalmat érzett, ami sokkoló volt számára, és ez vezetett a szívrohamhoz. "A kórházban elvégeztek rajtam egy érrajzolatot, vagyis a vérereim röntgenvizsgálatát. Az orvosi stáb megállapította, hogy három artériám záródott el, ami miatt felvetődött egy nyitott szívműtét...

MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját
MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját

Pár nappal ezelőtt jelentette be új projektjét a Faith No More billentyűse, Roddy Bottum, és akkor be is mutatta a Man On Man első klipes dalát, a Daddy-t, amit azóta letiltott a Youtube....

ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják
ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják

Még május elején jelentette be Jósa Tamás énekes, hogy kiszáll a thrasher Archaic-ból, a csapat pedig némi tanakodást követően úgy döntött, hogy nem keresnek új énekest, Erdélyi...

JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai
JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai

Az még márciusi hír volt, hogy a legendás arénarocker Journey megvált Steve Smith dobostól és Ross Valory basszusgitárostól - üzleti és jogi nézeteltérések miatt. Az 1973 óta...

STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here
STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here

Never Here címmel megjelent és végig is hallgatható a groove-os, progos, súlyos metalt nyomató Stabbed új EP-je, a 2017 tavaszán megjelent Long Way Down album folytatása. Az egyik dalhoz...

FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk
FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk

Egy új nap virrad ránk címmel egy szöveges videóval kísért friss dallal jelentkezett a budapesti Flood In The Desert. A 2008-ban alakult heavy metal banda 2015-ben adta ki az Árvíz a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS