DALRIADA - Ficzek András a 15 éves Fergetegről, a Nevergreenről és a készülő albumról

Pénteken közös jubileumi koncert a Nevergreennel a Barba Negrában

2019. október 9. (szerda) 13:12 | utoljára módosítva: 2019. október 9. (szerda) 14:12

Október 11-én, pénteken egy igazán különleges koncertre kerül sor a Barba Negrában: a Dalriada és a Nevergreen egy közös születésnapi bulin ünnepli a 15 éves Fergeteg, illetve a 25 esztendeje megjelent Game Over albumokat. Mindkét lemez mérföldkő a hazai metal történelemben, a soproni folk csapat már ezzel az anyaggal, és az ezen helyet kapó 3 tételes Walesi bárdokkal kellőképpen megalapozta hírnevét, a vajdasági gothic/doom banda pedig egy minden elemében kuriózum számba menő kiadvánnyal örvendeztette meg anno a sötétebb hangulatú muzsikát szeretőket.

A Dalriada főnök, Ficzek András énekes/gitáros elevenítette fel az emlékeit a két albumról, illetve osztott meg néhány fontos információt a jubileumi koncerttel kapcsolatban.

 


 

www.facebook.com/Dalriadahu


A koncert Facebook oldala


Dalriada - Fergeteg 15 // Nevergreen 25

Barba Negra Music Club
2019. október 11.


Jegyárak
- 3000 Ft elővétel
- 3500 Ft a koncert napján és a helyszínen

Jegyek online - Rock1Kinek a fejéből pattant ki ennek a közös koncertnek az ötlete? Mivel két különböző stílusban alkotó zenekarról beszélhetünk, mi volt a legelső válaszreakció?


"Fogalmam sincs, hogy kinek az ötlete volt eredetileg. Mi szerettünk volna egy szülinapi megmozdulást, kerestük ehhez a kereteket, és így alakult. A felvetésnek egyébként nagyon örültünk, mert a zenekar részéről komoly a szimpátia, sőt egyes tagok esetében rajongás is van a Nevergreen irányába. És véleményem szerint nem is van annyira távol a két banda irányvonala. A korai időben mi is csináltunk elég erős gótikus, doomos dolgokat, igaz az utóbbi időkben jobban előtérbe kerültek a folkos hatások a zenénkben. Nem is olyan régi sztori, hogy a régi koncertszervezőnk például a Hamu és gyász dalunkra azt mondta, hogy ez olyan, mint a korai Nevergreen!" (nevet)
 

 
Teljes egészében eljátsszátok a bemutatkozó Fergeteg albumotokat?


"De nem ám! (nevet) A jelen Dalriada felállásból mindössze ketten vagyunk, akik feljátszották ezt az albumot, és mivel nálunk nem bérzenészek, fizetett kollégák vannak, akik megtanulják a műsort, és rossz értelemben vett demokrácia van a zenekarban, ezért figyelembe kell venni azon tagok óhaját-sóhaját is, akik a későbbi anyagokon játszottak. Lesz Fergeteg albumos dal, nem is egy, mert mégis az a lemez van a fókuszban, de igyekszünk a 15 évünkről egy átfogó képet nyújtani."


Milyen előkészületeket igényel a részetekről ez a különleges buli?

"Ádám, a dobos kolléga bő másfél éve érkezett a csapatba, vele muszáj próbálni olyan számokat, amiket a beállása óta nem tartottunk a repertoárban, most viszont előveszünk, de ez mindannyiunkra vonatkozik, hiszen lesznek a programban olyan nóták, amiket mi is keveset, vagy nem is játszottunk eddig. Egy három-négy hetes próbafolyamat 'végterméke' lesz ez a koncert, ahol olyan szintre hozzuk fel a dalokat, hogy azok mind hangzásban, mind interpretációban megállják majd a helyüket."

 
Személy szerint hová helyezed a zenekar diszkográfiájában a Fergeteg albumot? Illetve, milyen fogadtatása volt megjelenésekor a lemeznek?

"Nyilván az első lemez minden zenekarnak a legkedvesebb gyermeke. Itt még nem volt kiforrva a produkció, de szerintem jó kis nóták sorakoznak rajta, a lehetőségekhez képest pocsék megszólalással! (nevet) Persze, kihozhattunk volna belőle többet, de a rutintalanságunknak, és a produceri munka hiányának köszönhetően lett ilyen. Ez egy nagyon őszinte, és gyakorlatilag editálatlan lemez. A közönség nagyon szerette, és a szakmának is tetszett a dalcsokor, de a hangzással azért sokaknak akadt problémája. Én a mai napig büszkén vállalom, akkor erre voltunk képesek."
 

 
Mi a véleményed a Nevergreen most 25 éves Game Over albumáról?


"A mai napig az egyik legóriásibb Nevergreen anyagnak tartom. Az album lemezbemutatóján ott voltam Sopronban, a Sportcentrumban, amikor még Dula Sanyi gitározott náluk. Már akkor felfigyeltem rájuk, aztán osztálykirándulásokon ezerrel bömböltettük az Ámok dalukat! (nevet) Szóval, nekem abszolút tinédzser kedvencem volt a banda, a folytatást tekintve a történelmi dalaikat a mai napig szeretem. Szerintem a zenei környezetet, a zenekari koncepciót, és a megszólalást tekintve Magyarország egyik legkiemelkedőbb produkciója volt a maga idejében a Nevergreen."

 A koncertre való felkészülés mellett milyen aktualitásokról tudsz beszámolni a zenekart illetően?


"Gőzerővel készül az új lemez, jelenleg a dalszerzési periódus zajlik. Őszelő lesz az album címe, és a tervek szerint valamikor a jövő év elején jelenik majd meg. Kicsit más megközelítéssel álltunk most neki ennek az anyagnak, hangszereket vettünk hozzá, más hangolást használunk, szóval, kicsit variáltunk a jól megszokott történeten, picit frissítjük a zenei környezetet. E mellett pedig a 2020-as bulik lekötésével foglalatoskodunk. Az már biztos, hogy ott leszünk a februári Wacken Winter Nights-on, valamint a cseh Metalfest Open Air-en. Az új lemez kapcsán tavasszal egy hazai, és elképzelhető, hogy egy nemzetközi turné is várható. Illetve, valamikor a tél folyamán forgatunk egy videoklipet majd az egyik új dalunkhoz."


Rögzítésre kerül a pénteki koncert hang- és képanyaga? Ha igen, mik a terveitek a felvételekkel?


"Mindenképpen rögzítjük, és az a terv, hogy majd az új lemez bónuszaként jut el a rajongókhoz az anyag. A 10 éves jubileumi buli kapcsán már felvetődött egy élő felvétel kiadása, fel is vettük azt a koncertet, de az a közel ezer ember, aki ott volt, tanúsíthatja, hogy szó szerint a saját dugánkba dőltünk, mert szinte egy technikai káoszba torkollott az az – egyébként iszonyatosan hangulatos, egyszeri és megismételhetetlen – este. Nagyon fontos, hogy nem az összegyakoroltság, hanem a színpadi körülmények miatt lett ez így. Úgyhogy olyan mértékű utómunkát igényelne a felvétel, hogy újra kellene énekelni és játszani nagyon sok mindent, így ennek semmi értelme. A mai napig nagyon sajnálom, sokat tanultam abból az esetből."

K.T.A.

  

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
NEW FRIEND REQUEST - Jön az új album, friss klipes dal: Hiányzik
2019. december 7. (szombat) 10:46

Lélekgyilkosság címmel még ebben a hónapban megjelenik a modern metal vonalas budapesti New Friend Request második albuma, a 2018-as Nem kel fel a Nap folytatása, amelynek friss előzetese a klippel kísért Hiányzik dal. A legközelebbi budapesti koncertjük január 18-án lesz a Barba Negrában, ahol a Fish! és a Polytrip társaságában játszanak majd. Az új klipet a frontember, Kerecsen László saját filmes csapata készítette: "Egy lendületes, energiával teli klipet szerettem volna, mindennemű mellékszál és túlgondolás nélkül. Ha nem így teszünk, akkor a kép szembement volna a szám mondanivalójával. Ennek egy olyan őszinte, kompromisszummentes rock videónak kellett lennie, amilyen maga a dal is. A szövege arról szól, hogy rengeteg tehetséges, valódi értékekkel bíró produkció létezik, amelyekben hosszú évek kemény munkája fekszik. Ezzel szemben sajnos a mai zeneipar eljutott oda, hogy egyik napról a másikra sztárt csinálnak...

ARCHON ANGEL - Savatage-stílusú bandával tér vissza Zak Stevens énekes, klippel az első dal: Fallen
ARCHON ANGEL - Savatage-stílusú bandával tér vissza Zak Stevens énekes, klippel az első dal: Fallen

Fallen címmel jelenik meg február 14-én a bemutatkozó albuma annak az Archon Angel nevű új csapatnak, amelynek élén Zak Stevens énekes (ex-Savatage, Circle II Circle, T.S.O.) áll. Zak...

KORPIKLAANI - Klipes, bulizós óda született a Jägermeisterhez
KORPIKLAANI - Klipes, bulizós óda született a Jägermeisterhez

Jövőre is folytatja a Land Of A Thousand Drinks elnevezésű turnéját a folk metalos finn Korpiklaani és ennek örömére egy klipes új dallal jelentkeztek. A Jägermeistert ünneplő nóta...

WHILE SHE SLEEPS - Klippel a vadonatúj daluk: Fakers Plague
WHILE SHE SLEEPS - Klippel a vadonatúj daluk: Fakers Plague

Fakers Plague címmel egy klippel kísért vadonatúj dallal jelentkezett a modern metalos brit While She Sleeps, amelynek negyedik albuma, a So What? március elején jött ki. Sean Long...

BROTHERS OF METAL - Dal- és klippremier a svéd bandától: One
BROTHERS OF METAL - Dal- és klippremier a svéd bandától: One

Emblas Saga címmel január 10-én a folkos heavy/power metalt játszó svéd Brothers Of Metal második albuma, az eredetileg 2017-ben kiadott, de tavaly már rendes terjesztést kapott Prophecy...

SYLOSIS - 5 év után új album érkezik, klippel az első dal: I Sever
SYLOSIS - 5 év után új album érkezik, klippel az első dal: I Sever

Cycle Of Suffering címmel február 7-én jelenik meg a modern thrash vonalas brit Sylosis ötödik albuma, a 2015-ös Dormant Heart lemez folytatása, és a Josh Middleton frontember/alapító...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS