DALRIADA - Ficzek András a 15 éves Fergetegről, a Nevergreenről és a készülő albumról

Pénteken közös jubileumi koncert a Nevergreennel a Barba Negrában

2019. október 9. (szerda) 13:12 | utoljára módosítva: 2019. december 14. (szombat) 22:58

Október 11-én, pénteken egy igazán különleges koncertre kerül sor a Barba Negrában: a Dalriada és a Nevergreen egy közös születésnapi bulin ünnepli a 15 éves Fergeteg, illetve a 25 esztendeje megjelent Game Over albumokat. Mindkét lemez mérföldkő a hazai metal történelemben, a soproni folk csapat már ezzel az anyaggal, és az ezen helyet kapó 3 tételes Walesi bárdokkal kellőképpen megalapozta hírnevét, a vajdasági gothic/doom banda pedig egy minden elemében kuriózum számba menő kiadvánnyal örvendeztette meg anno a sötétebb hangulatú muzsikát szeretőket.

A Dalriada főnök, Ficzek András énekes/gitáros elevenítette fel az emlékeit a két albumról, illetve osztott meg néhány fontos információt a jubileumi koncerttel kapcsolatban.

 


 

www.facebook.com/Dalriadahu


A koncert Facebook oldala


Dalriada - Fergeteg 15 // Nevergreen 25

Barba Negra Music Club
2019. október 11.


Jegyárak
- 3000 Ft elővétel
- 3500 Ft a koncert napján és a helyszínen

Jegyek online - Rock1Kinek a fejéből pattant ki ennek a közös koncertnek az ötlete? Mivel két különböző stílusban alkotó zenekarról beszélhetünk, mi volt a legelső válaszreakció?


"Fogalmam sincs, hogy kinek az ötlete volt eredetileg. Mi szerettünk volna egy szülinapi megmozdulást, kerestük ehhez a kereteket, és így alakult. A felvetésnek egyébként nagyon örültünk, mert a zenekar részéről komoly a szimpátia, sőt egyes tagok esetében rajongás is van a Nevergreen irányába. És véleményem szerint nem is van annyira távol a két banda irányvonala. A korai időben mi is csináltunk elég erős gótikus, doomos dolgokat, igaz az utóbbi időkben jobban előtérbe kerültek a folkos hatások a zenénkben. Nem is olyan régi sztori, hogy a régi koncertszervezőnk például a Hamu és gyász dalunkra azt mondta, hogy ez olyan, mint a korai Nevergreen!" (nevet)
 

 
Teljes egészében eljátsszátok a bemutatkozó Fergeteg albumotokat?


"De nem ám! (nevet) A jelen Dalriada felállásból mindössze ketten vagyunk, akik feljátszották ezt az albumot, és mivel nálunk nem bérzenészek, fizetett kollégák vannak, akik megtanulják a műsort, és rossz értelemben vett demokrácia van a zenekarban, ezért figyelembe kell venni azon tagok óhaját-sóhaját is, akik a későbbi anyagokon játszottak. Lesz Fergeteg albumos dal, nem is egy, mert mégis az a lemez van a fókuszban, de igyekszünk a 15 évünkről egy átfogó képet nyújtani."


Milyen előkészületeket igényel a részetekről ez a különleges buli?

"Ádám, a dobos kolléga bő másfél éve érkezett a csapatba, vele muszáj próbálni olyan számokat, amiket a beállása óta nem tartottunk a repertoárban, most viszont előveszünk, de ez mindannyiunkra vonatkozik, hiszen lesznek a programban olyan nóták, amiket mi is keveset, vagy nem is játszottunk eddig. Egy három-négy hetes próbafolyamat 'végterméke' lesz ez a koncert, ahol olyan szintre hozzuk fel a dalokat, hogy azok mind hangzásban, mind interpretációban megállják majd a helyüket."

 
Személy szerint hová helyezed a zenekar diszkográfiájában a Fergeteg albumot? Illetve, milyen fogadtatása volt megjelenésekor a lemeznek?

"Nyilván az első lemez minden zenekarnak a legkedvesebb gyermeke. Itt még nem volt kiforrva a produkció, de szerintem jó kis nóták sorakoznak rajta, a lehetőségekhez képest pocsék megszólalással! (nevet) Persze, kihozhattunk volna belőle többet, de a rutintalanságunknak, és a produceri munka hiányának köszönhetően lett ilyen. Ez egy nagyon őszinte, és gyakorlatilag editálatlan lemez. A közönség nagyon szerette, és a szakmának is tetszett a dalcsokor, de a hangzással azért sokaknak akadt problémája. Én a mai napig büszkén vállalom, akkor erre voltunk képesek."
 

 
Mi a véleményed a Nevergreen most 25 éves Game Over albumáról?


"A mai napig az egyik legóriásibb Nevergreen anyagnak tartom. Az album lemezbemutatóján ott voltam Sopronban, a Sportcentrumban, amikor még Dula Sanyi gitározott náluk. Már akkor felfigyeltem rájuk, aztán osztálykirándulásokon ezerrel bömböltettük az Ámok dalukat! (nevet) Szóval, nekem abszolút tinédzser kedvencem volt a banda, a folytatást tekintve a történelmi dalaikat a mai napig szeretem. Szerintem a zenei környezetet, a zenekari koncepciót, és a megszólalást tekintve Magyarország egyik legkiemelkedőbb produkciója volt a maga idejében a Nevergreen."

 A koncertre való felkészülés mellett milyen aktualitásokról tudsz beszámolni a zenekart illetően?


"Gőzerővel készül az új lemez, jelenleg a dalszerzési periódus zajlik. Őszelő lesz az album címe, és a tervek szerint valamikor a jövő év elején jelenik majd meg. Kicsit más megközelítéssel álltunk most neki ennek az anyagnak, hangszereket vettünk hozzá, más hangolást használunk, szóval, kicsit variáltunk a jól megszokott történeten, picit frissítjük a zenei környezetet. E mellett pedig a 2020-as bulik lekötésével foglalatoskodunk. Az már biztos, hogy ott leszünk a februári Wacken Winter Nights-on, valamint a cseh Metalfest Open Air-en. Az új lemez kapcsán tavasszal egy hazai, és elképzelhető, hogy egy nemzetközi turné is várható. Illetve, valamikor a tél folyamán forgatunk egy videoklipet majd az egyik új dalunkhoz."


Rögzítésre kerül a pénteki koncert hang- és képanyaga? Ha igen, mik a terveitek a felvételekkel?


"Mindenképpen rögzítjük, és az a terv, hogy majd az új lemez bónuszaként jut el a rajongókhoz az anyag. A 10 éves jubileumi buli kapcsán már felvetődött egy élő felvétel kiadása, fel is vettük azt a koncertet, de az a közel ezer ember, aki ott volt, tanúsíthatja, hogy szó szerint a saját dugánkba dőltünk, mert szinte egy technikai káoszba torkollott az az – egyébként iszonyatosan hangulatos, egyszeri és megismételhetetlen – este. Nagyon fontos, hogy nem az összegyakoroltság, hanem a színpadi körülmények miatt lett ez így. Úgyhogy olyan mértékű utómunkát igényelne a felvétel, hogy újra kellene énekelni és játszani nagyon sok mindent, így ennek semmi értelme. A mai napig nagyon sajnálom, sokat tanultam abból az esetből."

K.T.A.

  A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját
2020. május 25. (hétfő) 06:48

Pár nappal ezelőtt jelentette be új projektjét a Faith No More billentyűse, Roddy Bottum, és akkor be is mutatta a Man On Man első klipes dalát, a Daddy-t, amit azóta letiltott a Youtube. Roddy szerint az ok "sexual violations" volt, akármit is jelentsen ez. ( (Nemi erőszak? Szexuális ábrázolással kapcsolatos szabályszegés?) A videó mindenesetre továbbra is megnézhető a projekt Instagram oldalán:  www.instagram.com/manonmanmusic Mivel a Faith No More sem tud turnézni jelenleg, a karantént használta ki az évtizedek óta ismerten meleg Roddy Bottum, aki a barátjával, Joey Holmannel indította el ezt a projektet, a jelszó pedig az volt: "meleg szerelmesek meleg zenét csinálnak". Roddy azt mondta a projekt kapcsán, hogy dokumentálni akarják ezt a mostani történelmi helyzetet, valamint azt is kihangsúlyozni, hogy milyen fontos a kreativitás és az összetartozás.   Klip nélkül a Daddy dal:    

ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják
ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják

Még május elején jelentette be Jósa Tamás énekes, hogy kiszáll a thrasher Archaic-ból, a csapat pedig némi tanakodást követően úgy döntött, hogy nem keresnek új énekest, Erdélyi...

JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai
JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai

Az még márciusi hír volt, hogy a legendás arénarocker Journey megvált Steve Smith dobostól és Ross Valory basszusgitárostól - üzleti és jogi nézeteltérések miatt. Az 1973 óta...

STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here
STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here

Never Here címmel megjelent és végig is hallgatható a groove-os, progos, súlyos metalt nyomató Stabbed új EP-je, a 2017 tavaszán megjelent Long Way Down album folytatása. Az egyik dalhoz...

FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk
FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk

Egy új nap virrad ránk címmel egy szöveges videóval kísért friss dallal jelentkezett a budapesti Flood In The Desert. A 2008-ban alakult heavy metal banda 2015-ben adta ki az Árvíz a...

SOULFLY - Új koncert EP New Yorkból és mellé egy friss koncertvideó is
SOULFLY - Új koncert EP New Yorkból és mellé egy friss koncertvideó is

Live Ritual NYC MMXIX címmel egy digitális koncert EP-vel jelentkezett a Max Cavalera vezette Soulfly. A 7 nótát tartalmazó EP anyagát a 2018-as Ritual album turnéjának New York-i...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS