IRON MAIDEN - 1984. augusztus 17.: az első magyar koncert

A Budapest Sportcsarnok parkolójában

2019. augusztus 17. (szombat) 11:08 | utoljára módosítva: 2019. augusztus 17. (szombat) 11:23

1984. augusztus 17-én adta az első magyar koncertjét az Iron Maiden, mégpedig a Budapest Sportcsarnok parkolójában. 

Az Iron Maiden ötödik nagylemeze, a Powerslave 1984. szeptember 3-án jelent meg: az ókori Egyiptom szimbolikáját idézte meg az albumborítón és az egyik dalszövegben is. Már az album megjelenése előtt elindult a World Slavery Tour, Steve Harrisék egyik legsikeresebb és legintenzívebb turnéja: 13 hónap alatt 28 országban összesen 300 koncertet adtak. E turné egyik állomásaként rendezték meg Magyarországon az első jelentős heavy metal koncertet. A World Slavery Tour 1984. augusztus 9-én startolt Lengyelországban, majd öt lengyelországi és egy bécsi koncertet követően augusztus 17-én Budapesten folytatódott.

 
Jávorszky Béla Szilárd 2015 végén készített
egy alapos életút-interjút a budapesti koncertet is szervező Hegedűs Lászlóval, aki így emlékezett vissza az 1984-es bulira:


1984 augusztusában az Iron Maiden a BS parkolójában lépett fel. A korabeli pletykák szerint azért ott, mert az illetékesek féltek attól, hogy a metal közönség szétveri a nemrég átadott Budapest Sportcsarnokot.


"Ez hülyeség. Egyetlen bulira volt idejük, ötvenezer jegy is elment volna rájuk, így lehetett megoldani, hogy legalább harmincezren ott lehessenek. Tudni kell hozzá, hogy 1984 augusztusában az Iron Maidennel lengyel turnét is csináltam, öt elementáris erejű sportcsarnokos előadással, ahol rendszeresen háromszor annyian voltak a sportcsarnokokon kívül, mint belül. Nálunk is embertelen lett a nyomás, amikor felmerült, hogy jönnének. Lehel Lacival csak néztünk egymásra, napokra leblokkoltak a telefonvonalak, a jegypénztárak ostrom alá kerültek, mindenki Iron Maiden jegyet akart venni. Pedig még el sem volt döntve, hogy lesz koncert. Akkor határoztunk úgy Lacival, hogy tegyük ki a parkolókba, ott három-négyszer annyian is elférnek."

 Mennyien jöttek el végül?


"Hivatalosan harmincezren voltak, ennyi eladható jegy volt. De valamelyik kelet-német ipari városból egy jól szervezett, négy-ötszáz fős metalos motoros banda tagjai jöttek, felhúzták a fejükre a bőrdzsekit, nehogy megsérüljenek, és egyszerre megnyomták a kaput. Olyan erővel, hogy egy pillanat alatt bedöntötték. Utána persze mindenki beözönlött. Súlyos tanulság volt ez a számunkra. Hogy egyszintű kapu helyett többszintes kordonrendszerre és terelőutakra van szükség, csak úgy lehet megfogni a tömeget. Ahogy ez később sikerült is a húzósabb BS-bulikon, majd még később az MTK stadionban és más szabadtéri koncertjeinken."

 Az MTK pálya hogyan került a képbe?


"Bizonyos koncerteknél egyszerűen kinőttük a BS-t, ahol ráadásul abban az időben még rengeteg sportrendezvényt tartottak, tehát nem mindig kaptuk meg a kívánt dátumokat. Ezért időnként a Kisstadionban szerveztünk bulikat. Szakmai-logisztikai szempontból egyáltalán nem jó helyszín, nehéz bepakolni a színpadra, nehéz áramot biztosítani, mindennel probléma van ott. Meg hát a színpad feletti tető semmilyen védelmet nem biztosított az esetleges eső ellen.

Aztán rátaláltunk az MTK stadionra, ahol a zseniális Blumi volt az intéző, mindenki imádta a pesti művész- és sportéletben. Amikor kellett, Blumi becsukta a szemét, mindent átépíthettünk, ő is azon volt, hogy remek bulik legyenek ott. Hatvan méteres földalatti elektromos kábelt húztunk át a villamossín alatt az Előre pályáról, mert csak ott volt rendes áram. Öltözőket építettünk, mindent megcsinálhattunk, rendesen felkészítettük a helyet. A Queen-koncert után a Külkereskedelmi Minisztériumból Martonyi János főosztályvezető nagyvonalúan engedélyezte, hogy az angol anyacégünk hivatalosan bejegyzett cégképviseleteként rendezhessünk koncerteket. Úgyhogy 1986-ban a Multimédiának megalakult a magyar részlege."

A teljes interjú

IRON MAIDEN - Two Minutes To Midnight (Budapest, 1984/08/17)

 Az Iron Maiden albumait, számait már a koncert előtt is lehetett hallgatni. Annak ellenére, hogy az MSZMP Politikai Bizottsága 1984 júliusában még ideológiailag károsnak tartotta az angolszász zenei hatást, a rádióban és a televízióban, tehát legális csatornákon keresztül hozzá lehetett ezekhez férni, nem beszélve az illegális megoldásokról. A Nyugatról becsempészett lemezek és kazetták ugyanis eljutottak a rajongókhoz, amelyekről másolatok készültek, és ezeket egymás között cserélgették. Az 1980-as évek első felében már a kiskereskedők árulhatták nyugati zenekarok albumait. A Somogyi Néplap egyik 1983. október 22-i cikkében az olvasható, hogy egy ilyen üzletben Iron Maiden lemezeket lehet borsos áron megvenni.  (mult-kor.hu)

A zenekar által kiadott History of Iron Maiden című dokumentumfilm második része és a Behind the Iron Curtain című önálló dokumentumfilm is hangsúlyozza a turné jelentőségével kapcsolatban, hogy az Iron Maiden eljutott 1984 során a keleti blokk egyes országaiba is.

 

IRON MAIDEN - Run To The Hills (Budapest, 1984/08/17)


(fotók: www.bluessommer.de)


 
Urbán Attila képei - katt ide!

 

 

Hozzászólások

[017886]
lackovkin
mi is ott voltunk...de szep idok is voltak...a kazetta vasarlasok...amik aztan otthon vagy megszolaltak,vagy nem...de a legszebb az egeszben a jegy ar...120Ft??? igaz ez???
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
EDDA MŰVEK - "Ami a világban most zajlik, ez a félelemre, szorongásra építő tébolyda bőven ad témát."
2020. február 24. (hétfő) 14:37

Az Edda Művek március 7-én ismét beveszi a Papp László Budapest Sportarénát, a számos különlegesség mellett a közönség egy kisebb időutazás részese is lesz, mivel a zenekar az első 20 évének sikerdalait és a sokak által rajongott 'bakancsos' korszakot is megidézi majd.  A márciusi HammerWorld magazinban az Aréna-koncert kapcsán találsz majd egy interjút Pataky Attilával, az Edda frontemberével, a beszélgetés első részét azonban már most elolvashatod.    A koncert Facebook oldala Pataky Attila egy igazi rock legenda. Az Edda Művek frontembereként a 70-es évek vége óta rocktörténelmet ír, dalai több generációnak adtak hitet, erőt és persze felejthetetlen pillanatokat a színpadok előtt. Március 7-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel a zenekar egy nagyszabású koncert keretében, amelynek a Retro címet adták. Cselő hívta fel Attilát, hogy kiderítse, mi várható a bulin...

METEORA - Jön az új album, friss klip és dal: Memento Mori
METEORA - Jön az új album, friss klip és dal: Memento Mori

Tragedy Of Delusion címmel a HammerWorld magazin márciusi számának extra CD-mellékleteként jelenik meg a 2010-ben alakult budapesti Meteora zenekar második nagylemeze. A 2017-es Our...

MUDFIELD - Az új album és mellé egy új videoklip: Békességben
MUDFIELD - Az új album és mellé egy új videoklip: Békességben

Kelet népe címmel megjelent és végig is hallgatható a szeghalmi Mudfield második albuma, a tavaly februárban kiadott Sárrét lemez folytatása. A lemez Békességben című dala egy friss...

EXHORDER - Megváltak az alapító gitárostól, Vinnie LaBellától
EXHORDER - Megváltak az alapító gitárostól, Vinnie LaBellától

Pár napja egy új dalt tett közzé az Exhorder, most azonban egy rossz hírrel jelentkeztek: megváltak az alapító gitárostól, Vinnie LeBellától. Egyelőre nem tudni, hogy a hamarosan...

CARCASS - Augusztusban érkezik az új album
CARCASS - Augusztusban érkezik az új album

Under The Scalpel Blade címmel egy új dallal jelentkezett még decemberben a Carcass, az pedig friss hír, hogy a 2013-as visszatérő albumuk, a Surgical Steel folytatása augusztus 7-én jön...

ALCEST - "Újra meg kellett találnom a spirituális énemet, különben becsavarodtam volna"
ALCEST - "Újra meg kellett találnom a spirituális énemet, különben becsavarodtam volna"

Ma este az A38 Hajón mutatja be októberben kiadott Spiritual Instinct című új albumát a francia Alcest, előttük pedig a szintén francia és már a hatodik magyar bulijára készülő...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS