IRON MAIDEN - 1984. augusztus 17.: az első magyar koncert

A Budapest Sportcsarnok parkolójában

2019. augusztus 17. (szombat) 11:08 | utoljára módosítva: 2019. augusztus 17. (szombat) 11:23

1984. augusztus 17-én adta az első magyar koncertjét az Iron Maiden, mégpedig a Budapest Sportcsarnok parkolójában. 

Az Iron Maiden ötödik nagylemeze, a Powerslave 1984. szeptember 3-án jelent meg: az ókori Egyiptom szimbolikáját idézte meg az albumborítón és az egyik dalszövegben is. Már az album megjelenése előtt elindult a World Slavery Tour, Steve Harrisék egyik legsikeresebb és legintenzívebb turnéja: 13 hónap alatt 28 országban összesen 300 koncertet adtak. E turné egyik állomásaként rendezték meg Magyarországon az első jelentős heavy metal koncertet. A World Slavery Tour 1984. augusztus 9-én startolt Lengyelországban, majd öt lengyelországi és egy bécsi koncertet követően augusztus 17-én Budapesten folytatódott.

 
Jávorszky Béla Szilárd 2015 végén készített
egy alapos életút-interjút a budapesti koncertet is szervező Hegedűs Lászlóval, aki így emlékezett vissza az 1984-es bulira:


1984 augusztusában az Iron Maiden a BS parkolójában lépett fel. A korabeli pletykák szerint azért ott, mert az illetékesek féltek attól, hogy a metal közönség szétveri a nemrég átadott Budapest Sportcsarnokot.


"Ez hülyeség. Egyetlen bulira volt idejük, ötvenezer jegy is elment volna rájuk, így lehetett megoldani, hogy legalább harmincezren ott lehessenek. Tudni kell hozzá, hogy 1984 augusztusában az Iron Maidennel lengyel turnét is csináltam, öt elementáris erejű sportcsarnokos előadással, ahol rendszeresen háromszor annyian voltak a sportcsarnokokon kívül, mint belül. Nálunk is embertelen lett a nyomás, amikor felmerült, hogy jönnének. Lehel Lacival csak néztünk egymásra, napokra leblokkoltak a telefonvonalak, a jegypénztárak ostrom alá kerültek, mindenki Iron Maiden jegyet akart venni. Pedig még el sem volt döntve, hogy lesz koncert. Akkor határoztunk úgy Lacival, hogy tegyük ki a parkolókba, ott három-négyszer annyian is elférnek."

 Mennyien jöttek el végül?


"Hivatalosan harmincezren voltak, ennyi eladható jegy volt. De valamelyik kelet-német ipari városból egy jól szervezett, négy-ötszáz fős metalos motoros banda tagjai jöttek, felhúzták a fejükre a bőrdzsekit, nehogy megsérüljenek, és egyszerre megnyomták a kaput. Olyan erővel, hogy egy pillanat alatt bedöntötték. Utána persze mindenki beözönlött. Súlyos tanulság volt ez a számunkra. Hogy egyszintű kapu helyett többszintes kordonrendszerre és terelőutakra van szükség, csak úgy lehet megfogni a tömeget. Ahogy ez később sikerült is a húzósabb BS-bulikon, majd még később az MTK stadionban és más szabadtéri koncertjeinken."

 Az MTK pálya hogyan került a képbe?


"Bizonyos koncerteknél egyszerűen kinőttük a BS-t, ahol ráadásul abban az időben még rengeteg sportrendezvényt tartottak, tehát nem mindig kaptuk meg a kívánt dátumokat. Ezért időnként a Kisstadionban szerveztünk bulikat. Szakmai-logisztikai szempontból egyáltalán nem jó helyszín, nehéz bepakolni a színpadra, nehéz áramot biztosítani, mindennel probléma van ott. Meg hát a színpad feletti tető semmilyen védelmet nem biztosított az esetleges eső ellen.

Aztán rátaláltunk az MTK stadionra, ahol a zseniális Blumi volt az intéző, mindenki imádta a pesti művész- és sportéletben. Amikor kellett, Blumi becsukta a szemét, mindent átépíthettünk, ő is azon volt, hogy remek bulik legyenek ott. Hatvan méteres földalatti elektromos kábelt húztunk át a villamossín alatt az Előre pályáról, mert csak ott volt rendes áram. Öltözőket építettünk, mindent megcsinálhattunk, rendesen felkészítettük a helyet. A Queen-koncert után a Külkereskedelmi Minisztériumból Martonyi János főosztályvezető nagyvonalúan engedélyezte, hogy az angol anyacégünk hivatalosan bejegyzett cégképviseleteként rendezhessünk koncerteket. Úgyhogy 1986-ban a Multimédiának megalakult a magyar részlege."

A teljes interjú

IRON MAIDEN - Two Minutes To Midnight (Budapest, 1984/08/17)

 Az Iron Maiden albumait, számait már a koncert előtt is lehetett hallgatni. Annak ellenére, hogy az MSZMP Politikai Bizottsága 1984 júliusában még ideológiailag károsnak tartotta az angolszász zenei hatást, a rádióban és a televízióban, tehát legális csatornákon keresztül hozzá lehetett ezekhez férni, nem beszélve az illegális megoldásokról. A Nyugatról becsempészett lemezek és kazetták ugyanis eljutottak a rajongókhoz, amelyekről másolatok készültek, és ezeket egymás között cserélgették. Az 1980-as évek első felében már a kiskereskedők árulhatták nyugati zenekarok albumait. A Somogyi Néplap egyik 1983. október 22-i cikkében az olvasható, hogy egy ilyen üzletben Iron Maiden lemezeket lehet borsos áron megvenni.  (mult-kor.hu)

A zenekar által kiadott History of Iron Maiden című dokumentumfilm második része és a Behind the Iron Curtain című önálló dokumentumfilm is hangsúlyozza a turné jelentőségével kapcsolatban, hogy az Iron Maiden eljutott 1984 során a keleti blokk egyes országaiba is.

 

IRON MAIDEN - Run To The Hills (Budapest, 1984/08/17)


(fotók: www.bluessommer.de)


 
Urbán Attila képei - katt ide!

 

 

Hozzászólások

[017886]
lackovkin
mi is ott voltunk...de szep idok is voltak...a kazetta vasarlasok...amik aztan otthon vagy megszolaltak,vagy nem...de a legszebb az egeszben a jegy ar...120Ft??? igaz ez???
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MUDFIELD - Dal- és klippremier: Égesd el
2019. szeptember 19. (csütörtök) 18:03

Februárban jelent meg a szeghalmi Mudfield bemutatkozó albuma, a Sárrét, most pedig egy vadonatúj dallal és a hozzá forgatott klippel jelentkeztek. Ismerkedj meg az Égesd el című új nótájukkal! A következő hetekben a Leander Kills, illetve a Nomad társaságában játszik a Mudfield, szerte az országban. Dátumok, helyszínek itt. Holnap Veszprémben játszik a Leander Kills és a Mudfield.   www.facebook.com/mudfield MUDFIELD - Égesd el (2019)

XENTRIX - 25 év után új klip a brit thrasherektől: Bury The Pain
XENTRIX - 25 év után új klip a brit thrasherektől: Bury The Pain

Bury The Pain címmel a nyáron jelent meg a veterán brit thrasher Xentrix visszatérő albuma, amelynek címadó dalához készült el a banda új klipje, egyben 25 éve az első videójuk. A...

THE FERRYMEN - Dalpremier a Rainbow énekes és Magnus Karlsson csapatától: Bring Me Home
THE FERRYMEN - Dalpremier a Rainbow énekes és Magnus Karlsson csapatától: Bring Me Home

A New Evil címmel október 11-én jelenik meg a második albuma annak a melodikus metal zenekarnak, amelyet a Ritchie Blackmore féle Rainbow (és korábban a Lords Of Black) frontembereként...

PETOFI - Új dal a Téveszme frontemberével, Nagy Viktorral: Pusztulás I
PETOFI - Új dal a Téveszme frontemberével, Nagy Viktorral: Pusztulás I

Pusztulás I címmel egy vadonatúj dallal jelentkezett a hazai hardcore színtér egyik legizgalmasabb formációja, a nyíregyházi Petofi zenekar. A csapat nemrég tette közzé, hogy Mezei...

KOBRA AND THE LOTUS - Holnap kijön az új lemez, dalpremier: Thundersmith
KOBRA AND THE LOTUS - Holnap kijön az új lemez, dalpremier: Thundersmith

Evolution címmel szeptember 20-án jelenik meg a Kobra Paige énekesnő vezette kanadai hard rocker csapat, a Kobra And The Lotus hatodik albuma, amelynek második előzeteseként máris...

TONY MILLS - 57 éves korában elhunyt a TNT és a Shy volt énekese
TONY MILLS - 57 éves korában elhunyt a TNT és a Shy volt énekese

57 évesen, hasnyálmirigyrákban elhunyt a Shy, a TNT és a Siam egykori énekese, Tony Mills. A számos szólólemezzel is rendelkező brit zenész áprilisban jelentette be, hogy...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS