THE 69 EYES - "Leginkább a Biblia vagy a klasszikus irodalom ad ihletet"

A West End című új lemez szeptember közepén jelenik meg

2019. augusztus 13. (kedd) 18:14 | utoljára módosítva: 2019. augusztus 13. (kedd) 18:15

West End címmel szeptember 13-án jelenik meg az idén már a 30 éves jubileumát ünneplő finn dark rocker The 69 Eyes új stúdióalbuma. A lemezen olyan vendégek is szerepelnek majd, mint Dani Filth (Cradle Of Filth), valamint Wednesday 13 és a Beastö Blancö énekesnője, Calico Cooper (Alice Cooper lánya). A frontember Jyrki 69-nak az mno számára készített interjút Pataki Tamás.

Jó hír, hogy az új albummal Budapestre is eljön majd a The 69 Eyes, a koncert a Barba Negra klubban lesz november 12-én. Vendégzenekar: Lacrimas Profundere.

 


www.facebook.com/the69eyes
 

A koncert Facebook oldala


A Hammer Concerts bemutatja:

THE 69 EYES
+ Lacrimas Profundere

2019. november 12.

Budapest, Barba Negra

 

JEGYEK:

7999 Ft - elővételben november 11-ig
8999 Ft - a koncert napján és a helyszínen


Jegylink


 


Jyrki Linnankivivel, a The 69 Eyes finn goth rock zenekar frontemberével az idén harmincéves banda magyarországi emlékeiről, a finn melankóliáról és a klasszikus rock'n'rollról beszélgettünk. A stílusteremtő zenekar Amerikában is befutott. Az együttes november 12-én Budapesten koncertezik, a Barba Negra Music Clubban.


Hogy érzik magukat, amikor Magyarországon lépnek fel? Rokoni a fogadtatás?


"Legendás dolog, hogy a magyar és a finn rokon nyelvek, de úgy tudom, hogy a történészek álláspontja sokszor változik ebben a kérdésben. Mindenesetre mi könnyen ejtjük ki a magyar szavakat, igaz, legtöbbször a köszönöm szót használjuk. Ez éppen elég, ha rock'n'rollt játszol. Amikor először kezdtünk turnézni Európában a kétezres évek elején, Magyarországon is felléptünk a Sziget fesztiválon. Emlékezetes koncertünk volt, sok hűséges magyar rajongónk van azóta is, ezért szeretünk ott játszani. Magyarországnak különleges helye van a szívünkben, mert az egyik első ország volt, amely üdvözölte a The 69 Eyest."Azóta többször is felléptek itt. Volt idejük körülnézni?

"Szeretném, ha több időnk lenne, és lemennénk a Balatonra vagy más helyekre, de a szoros turnémenetrend miatt erre még nem volt alkalmunk. Különben Archzie, a basszusgitárosunk nagyon szereti Magyarországot, sokat jár oda magánemberként, és rengeteget mesél nekünk a budapesti fürdőkről. Mindig úgy tartottam, hogy a civilizáltság része az, hogy megnézzük 'a világ hét csodáját', ezért a fürdők az én bakancslistámon is rajta vannak."Idén 30 éves a zenekar, még glam csapatként kezdték. Miért nevezik magukat helsinki vámpíroknak?


"Szerintem az elmúlt harminc évben rászolgáltunk erre a névre. Már a kezdetek óta keverjük a dark rockot a horrorfilmek világával, hiszen a vámpírok a horrorfilmek igazi rocksztárjai. Azt szoktam mondani, hogy mindig megelőzzük a korunkat, de mindig el is késtünk. Mi is időtlenek vagyunk, mint a vámpírok, a tagok harminc év óta nem változtak, tehát ez a szimbólum jól kifejezi azt, amiről ez a banda szól: itt vagyunk és itt is leszünk még egy jó ideig."Hogyan tudtak ennyi ideig együtt maradni?

"A The 69 Eyes-t nem munkahelynek tekintjük. Huszonévesen alapítottuk a bandát, mert egy északi rockklubban azzal a szöveggel lehetett igazán nőzni, hogy van egy rockzenekarom, és felteszlek a vendéglistára, ha eljössz a koncertünkre. Fiatalok voltunk, valahová tartozni akartunk, aztán lassan egy életformává vált a rock'n'roll."A vámpírokat Hollywood tette divatossá. Amerikai horrorfilmek, zene, életérzés – ezek inspirálják önöket. Ennyire népszerű Finnországban az amerikai popkultúra?


"Ez nem ilyen egyszerű. Finnországban sok hatás ér minket, mert egy Nyugat és Kelet határán lévő ország vagyunk. Az amerikai popkulturális elemek és témák csak a The 69 Eyes felszínét alkotják, de a zenénk és a szövegeink melankóliája sokkal inkább a finn életérzésből ered. A melankolikus dalok sokkal közelebb állnak a szívünkhöz, mert ha összehasonlítjuk a zenei örökségünket és a dalainkat például a svédekével, ők mindig örömködős könnyűzenét játszottak, a finnek pedig a sötétebb dolgokat kedvelték. Mi szeretünk szomorúak lenni. A The 69 Eyes hangzása csakis Finnországban alakulhatott ki, ezért is nevezzünk magunkat helsinki vámpíroknak. Tehát a dalaink szólhatnak akár Hol­lywoodról vagy Amerikáról, de mi finnek vagyunk, és a zenénk eredeti hangzása is abból ered, hogy két világ határán vagyunk."A dalszövegek nagy részét ön írja. Mi ihleti meg?

"Leginkább a Biblia vagy a klasszikus irodalom, de amikor dalszöveget írok, arra törekszem, hogy az minél egyszerűbb legyen. Ezzel az eredeti rock'n'roll gyökerekhez nyúlok vissza, mert az ötvenes, hatvanas évek legjobb dalainak mindig egyszerű volt a szövege. Persze a témáim, a költői képeim és a dalok hangulata is más, de időtlen dolgokat szeretnék írni, igazi rock'n'rollt."Említette a Bibliát. Ön hívő?


"Igen. Ezt az anyatejjel szívtam magamba. Keresztény vagyok, mint a legtöbb finn. Ez ad egyfajta perspektívát is a szövegeknek, de éppen ezért érdekes az ördögről, a pokolról vagy éppen a mennyországról írni, mert ezek csak költői képek, szimbólumok, amelyek minden embernek külön is jelentenek valamit. Egyébként a The 69 Eyes-nak sosem volt sötét az 'üzenete', bármennyire is sötét egy-egy dalunk, érezni lehet bennük, hogy van fény az alagút végén. Ez nem depresszív, hanem gyógyító zene."A szeptemberben megjelenő, West End című jubileumi albumuk egyik első dala a 27 And Done (27 és kész). Ez a huszonhét évesen meghalt hírességekről szól, de jól sejtem, hogy benne van a fiatal nemzedékek korai kiégése is?


"Ezt a dalt Hollywood ihlette, ahová az emberek azért mennek, hogy valóra váltsák az álmaikat, de csak pár évük van erre. Egy nagyon sikerorientált világban élünk, amelyben állandóan mutogatnod kell magad a szociális médiában, őrületes és idegőrlő a verseny, ezért nem csoda, hogy az emberek elvesztik az eszüket. Ha huszonhét éves korodig nem vagy sikeres, akkor véged van – tartja a mondás. A „27-es klubról” akartam írni egy fekete humorú dalt."


A teljes interjúhoz kattints ide!


THE 69 EYES - 27 & Done (a 2019-es West End album előzeteseként)Jyrki 69 énekes: "A West End albumcím egy komor képet jelenít meg - amikor valami meghal, jön helyette valami új, nekünk pedig változnunk kell, hogy életben maradjunk. Úgy érzem, hogy ez a bolygó egyfajta fordulóponthoz ért. Közel van a nyugati világ vége, és most az a kérdés, hogy mi történik, amikor a nyugatnak vége? A címnek számunkra számos jelentése van... de abban mindenki biztos lehet, hogy egyáltalán semmi köze a Pet Shop Boys-hoz vagy Londonhoz..."THE 69 EYES - Black Orchid (a 2019-es West End albumhoz)

Jyrki 69 énekes: "Amikor meghallottam a dal demóverzióját, azonnal beugrott a 'Cheyenna' refréntéma. Mintha a szél suttogta volna nekem, vagy egy kanyonból visszhangzott volna ez a név a múltból. De ki is volt ő? Egy amerikai bennszülött hercegnő? Ahogy rágugliztam a névre, kiderült, hogy egy csomó eltűnt amerikai lányt hívtak így. Meg is született egy új szellemlovas sztori, csak női szereplővel! Cheyenna a szabadság gyermeke - mindörökre!"THE 69 EYES - Cheyenna (a 2019-es West End albumhoz)

THE 69 EYES - Europe 2019, West End Tour

02.11. D Leipzig - Moritzbastei
03.11. D Berlin – SO36
05.11. D Hamburg - Logo
06.11. D Cologne - Essigfabrik
07.11. D Stuttgart - Wizemann Club
08.11. D Munich - Backstage (Halle)
09.11. CZ Prague - Meat Factory
11.11. PL Wroclaw - Stary Klasztor

12.11. HU Budapest - Barba Negra

13.11. SK Bratislava - Atelier Babylon
14.11. AT Vienna - Chelsea
16.11. IT Parma - Campus Music Industry
17.11. CH Pratteln - Z7
19.11. D Trier - Mergener Hof
20.11. F Paris - Backstage by the Mill
21.11. UK London - The Garage
23.11. D Oberhausen - Kulttempel
24.11. D Frankfurt - Zoom


 
THE 69 EYES -West End
(09/13 - Nuclear Blast)

01. Two Horns Up
02. 27 & Done
03. Black Orchid
04. Change
05. Burn Witch Burn
06. Cheyenna
07. The Last House On The Left
08. Death & Desire
09. Outsiders
10. Be Here Now
11. Hell Has No Mercy
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
TOUCH - Hazai hardcore, új dal a december végén érkező első albumról: Determinate
2019. november 13. (szerda) 12:08

The Darkness Reflects címmel december 20-án jön majd ki a 2014-ben alakult budapesti hardcore/punk brigád, a Touch első nagylemeze, amelyről már a második előzetes dal, a Determinate is meghallgatható. A csapatot legközelebb november 18-án csípheted el a Dürerben, ahol a kaliforniai punk/hardcore banda, a Ceremony vendégeként játszanak majd. A Touch albumát a bécsi/veszprémi székhelyű 9 Lies és az amerikai Version City Blues (a Defeater frontembere, Derek Archambault kiadója) fogja megjelentetni. "A Determinate arról szól, hogy nem teljesen tudjuk irányítani a döntéseinket és gondolatainkat. Ha kicsit magunkba nézünk, láthatjuk, hogy mások vezetnek vagy manipulálnak bennünket és ezt talán észre sem vesszük. A saját magunk által kijárt út nem létezik, az csak egy illúzió. Reméljük, hogy a dal majd arra inspirálja a hallgatókat, hogy ne hagyják, hogy bárki befolyásolja az idejüket, a gondolkodásukat és a döntéseiket."...

THE THREE TREMORS - A Grim Reaper énekese, Steve Grimmett jön velük Budapestre
THE THREE TREMORS - A Grim Reaper énekese, Steve Grimmett jön velük Budapestre

Különleges felállásban érkezik Budapestre idén a The Three Tremors turné, ez pedig Steve Grimmett, Grim Reaper énekes beugrásának köszönhető, aki egy hirtelen jött családi...

BLOOD INCANTATION - Hidden History Of The Human Race (lemezkritika)
BLOOD INCANTATION - Hidden History Of The Human Race (lemezkritika)

BLOOD INCANTATION Hidden History Of The Human Race (DARK DESCENT/CENTURY MEDIA) A 2011-ben Denverben alakult Blood Incantation az utóbbi idők egyik legizgalmasabb death metal...

SUICIDE SILENCE - Instrumentális tétellel vezetik fel a 2020-as albumot: Meltdown
SUICIDE SILENCE - Instrumentális tétellel vezetik fel a 2020-as albumot: Meltdown

Become The Hunter címmel 2020 elején jön majd ki a Suicide Silence hatodik albuma, a hangsúlyos tiszta ének és a nu metalos jellege miatt igencsak megosztóra sikerült 2017-es Suicide...

DIE KRUPPS - Pénteken új album, klippel a címadó dal: Vision 2020 Vision
DIE KRUPPS - Pénteken új album, klippel a címadó dal: Vision 2020 Vision

Vision 2020 Vision címmel pénteken, november 15-én jelenik meg a Die Krupps új stúdióalbuma, amelynek legfrissebb előzetes dala a klippel kísért címadó tétel. Jó hír, hogy Jürgen...

AT NIGHT I FLY - Decemberben érkezik a prog metalosok első albuma, dalpremier: Uriel
AT NIGHT I FLY - Decemberben érkezik a prog metalosok első albuma, dalpremier: Uriel

Mirror Maze címmel december 6-án jelenik meg a prog metalos At Night I Fly bemutatkozó albuma, első előzetesként pedig máris itt a szöveges videóval kísért Uriel dal. "Az At Night I...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS