NÍS - "Tüdőszúrás után felköhögött vér egy adag iróniával"

Pénteken lesz az első koncertjük a Fekete Zaj Fesztiválon

2019. augusztus 13. (kedd) 13:16 | utoljára módosítva: 2019. augusztus 13. (kedd) 13:24

Még tavasszal mutattuk be a progresszív, alter-grunge rock, sludge vonalas nís zenekar bemutatkozó albumát, amelyet az egerszalóki Standing Waves stúdióban rögzítettek Sohajda Péter segítségével. A nís pénteken a Fekete Zaj Fesztiválon lép fel, ez lesz a bemutatkozó koncertjük, így maximálisan időszerű az alábbi interjú, amit Uzseka Norbert készített.

A nís (így, kisbetűvel) egy új csapat, melyet Kleinheincz Zoltán gitáros (Doomsday Funk, Zetta Flo, Bálnalovas, Pearls Of Long Lost Years) indított el Máris "Nárcisz" Viktorral (ex-Dereng, Bálnalovas stb.), aki itt nem énekel, mint szokott, hanem basszusgitározik. A dalolást Zsíros Ádámra bízták, tavasszal megjelent első lemezüket a szintén sokat látott Pap "Page" Dávid dobolta fel. Az anyag progresszív rock/metal zenét rejt, erős Tool hatásokkal, de bármikor képes meglepetést okozni, minthogy nem tűr semmiféle korlátot. Uzseka Norbert kérdezte ki Zoliékat, akiknek első koncertje augusztus 16-án lesz, a sástói Fekete Zaj Fesztiválon.

 


www.facebook.com/nisbudapest
Hogyan lett a nís? Zoli és Nárcisz, ti ugye együtt zenéltetek a Bálnalovasban. Ennek volt köze a dologhoz?

Zoli: "A Doomsday Funk felbomlása után mindenképp szerettem volna egy olyan zenekart, ahol én vagyok a zenekarvezető, és főleg az én elképzeléseim alapján alakul a zene. Ehhez eleinte a Doomsday Funk zenészei adták a hátteret, Somogyi Marcival (Zetta Flo) kiegészülve billentyűn, de énekesünk nem volt. Miután Olivér (Pápai Olivér - basszer, Doomsday Funk) családi elfoglaltság miatt kiszállt, hárman folytattuk, és mivel Nárcisz is otthagyta a Derenget és a Bálnalovast, rávettem, hogy jöjjön el egy próbára és nézzük meg az ő énekével hogy működne ez."

Nárcisz: "Lementem, mert énekest kerestek és hallgattam a dalokat és volt ott egy basszusgitár és mondom, hát erre zenélnem kell, mert fejben egyből elkezdtem rá basszustémákat írni. Az énekig el sem jutottam!" (nevet)

Zoli: "Egy ideig kvartettben folytattuk, és különböző énekesekkel próbálkoztunk, míg végül Marci is kiszállt. Ekkor ismerkedtünk meg Ádámmal."

Nárcisz:
"Neten egy hirdetés alapján találtunk egymásra és egyből egymásba szerettünk..." (nevet)

Zoli: "Így lett végleges a felállás, és egyértelmű, hogy ismét trió + énekes felállásban működik ez a zene."Meglepett, hogy nem Nárcisz énekel. Miért nem?

Nárcisz: "Amikor beszálltam basszusgitáron, elkezdtünk úgy dolgozni, hogy nem éneklek és később próbáltak rávenni, hogy énekeljek már, de Zoli szerette volna angol nyelven, amit én nem szeretek, és közben annyira beleéltem magam a basszustémákba, hogy nem szerettem volna megosztani a figyelmemet.

Volt és van is olyan zenekarom, ahol énekelek és gitározom, de az eléggé lekorlátoz mozgásban. Ha épp zúzni akarsz, akkor is oda kell menned a mikrofonhoz és beleordibálni. Szóval arra gondoltam, hogy maximálisan bele akarom élni magam abba a lüktetésbe, amiket a basszusgitáron megfogalmazok, és arra akarok 'táncolni', nem a mikrofont keresni a számmal közben."És mit kell tudni rólad, Ádám?

Ádán: "2017 januárjában találkoztam egy internetes csoportban a felhívással, hogy a zenekar énekest keres. Rövid, tömör hirdetés volt, pár szóban tisztán kijelölt zenei irányzattal. Ritka az ilyen, ezért nem vártam sokat és írtam nekik. Elküldték nekem a mai Icarus alapját, én visszaküldtem az ötleteim, és azóta boldogan élünk mindannyian. Az éneklés mindig fontos része volt az életemnek, örülök, hogy jól működünk együtt a fiúkkal. Régóta kerestem már egy zenekart, ahol otthonosan érzem magam. Itt most otthon vagyok."Miért pont nís lett a név? Mit jelentsen ez?


Zoli: "Miután Ádám beszállt, egyszer meséltem neki a régi munkahelyeimről, és a beszélgetés folyamán az merészeltem mondani, hogy egy niche piacot látott el a cégem termékekkel."

Ádám:
"Egy ideje már gondolkodtunk a zenekar nevén, de sehogy se sikerült megtalálnunk azt a rövid, hangzatos szót, amit szerettünk volna magunknak. Próbálkoztunk kitalált palindromokkal, de egyik sem lett az igazi. Aztán a beszélgetés során a 'niche' szó megütötte a fülem.

Ellenben Zoli piaci értelmezésével, nekem valahogy az ökológiai jelentés ugrott be, az az absztrakt térfogalom, melyen belül a populációi életfunkciói és fennmaradása lehetővé válik. Tehát minden olyan tényező – legyen az külső vagy élettani –, ami a létezéshez szükséges. Minden faj egyedi paraméterekkel rendelkezik, így képes a nichen belüli létezni. Kicsit változtattunk, 'magyarítottuk' a szót, hogy jól ejtsék ki. Így lett ez a nevünk, egy fajta ars poetica, kijelölve magunknak az utunkat és a hozzáállásunkat."


 

NIS - Act I Icarus (a 2019-es albumhoz)

 
Pap Dávid "Page" dobolta fel az albumot. Ő játszik veletek élőben is és/vagy van/lesz dobosotok?

Zoli: "Élőben már nem Page a dobosunk, mert ő minden energiáját az Antaresbe fekteti, akikkel nemrég abszolút megérdemelt módon megnyerték a Fülesbagoly tehetségkutatót. De megyünk tovább, és jelenleg Ferth Csabával teljes a felállás."Hogyan íródtak a dalok, van-e bármi, amiben a nís másként működik, mint a korábbi, illetve egyéb zenekaraitok?


Nárcisz: "Zoli hoz próbára gitártémákat, dalkezdeményeket, de van, hogy egész dalt gitáron. Aztán nekiállunk megérteni, hogy mit játszik... (nevet) Sosem azt nézem először, hogy milyen hangokat játszik, hanem hogy milyen a lüktetése, amit ritmusosra tudok formálni a magam világában. Szeretem, amiket csinál, mert mindig megtalálom benne magamat egy olyan kontextusban, ami kiegészíti az ő játékát, nem csak ritmusban, hanem harmóniában is. Így együttműködve alakulnak ki a dalok.

Van, hogy teljesen más lesz, mint amit Zoli elképzelt, de van, hogy ragaszkodik hozzá és akkor a szerint formáljuk, de legtöbbször megyünk a saját fejünk után és pont ezért működik ez jól, mert tetszik neki, ami kialakul, még ha teljesen mást is képzelt. Ilyen egy jól működő kapcsolat, beleteszi mindenki a magáét és a végén mindenki elégedett. Egyetlen egy ilyen zenekarom volt ezelőtt, ahol ilyen egység volt, ezért mondhatni, ez különleges nekem."

Zoli: "Azért így is próbálok a srácoknak instrukciókat adni az alapján, hogy mit képzelek el, és mit gondolok jónak, de mint Nárcisz is mondta, mindenkinek megvan a tere, hogy saját magát adja."

Hogy és hol vettétek fel az albumot?

Zoli: "A Standing Waves stúdióban vettük fel a lemezt Sohi segítségével. Már a Bálnalovas alatt is mindig vele dolgoztunk, így amikor beköltöztünk hozzá, teljesen hazatérés érzésünk volt. A zenei alapot öt nap alatt sikerült rögzíteni, majd az éneket eléggé elhúzva 4-5 session során 8 hónap alatt véglegesítettük."Több olyan véleményt is olvastam, hogy túlságoson is a Toolra emlékeztet a zenétek, és elsőre nekem is ez volt az érzésem, bár a teljes albumot hallva már nagyon máshogy látom. De az érdekelne, hogy ti hogy látjátok ezt a kérdést… Meg hogy egyáltalán miféle zene ez, kik hatottak rátok?

Nárcisz: "Nekem az nagy dicséret, hogy a Toolhoz hasonlítanak. Imádom őket és igen, ez is a részem és ebből is táplálkozik a kreativitásom. Ha Zoli hoz egy kicsit is Tool-os gitártémát, én egyből úgy gondolkodom a basszusgitáron. Ez is nagyrészt hozzájárul, hogy ahhoz hasonlítják, mert tényleg olyan gondolkodásban nyúlok a basszusgitárhoz, ahogy a Tooltól szeretem.

Olyan témákat írok, játszok, amiket szeretnék vagy szeretek hallani más zenékben. Nagy példakép még a Karnivool, Korn. Ha metal zenéről van szó, mindig ebből a háromból építkezem legfőként, mert ők foglalják egybe nagyon az én világomat is."


Zoli:
"Egyrészt egyetértek Nárcisszal, hogy valamilyen szinten jó érzés, hogy a Toolhoz hasonlítanak, mert imádom a zenéjüket. Másrészt meg ez nagyon jól mutatja, hogy a hallgatóság mennyire csak a felszín alapján ítélkezik: Trió felállás, tört ritmus, egy oktávval magasabban játszó basszer, nem szokványos dalszerkezetek és mindez metal vonalon? Ha ez mind pipa, akkor Tool.

Nyilván rám is nagy hatással volt a zenéjük, de hamarabb írtam tört ritmusú zenét, mint hogy tudtam volna, kik ők, mert a leghétköznapibb hangoknak is olyan a lüktetése, ami nem feltétlenül leírható szimmetrikusan és mégis ad egy jó groove-ot. Vagy akár hallgass meg bármilyen népzenét és rájössz, hogy jórészt nem 4/4-edben vannak. Én inkább ezeket keresem és ezeket próbálom átültetni a zenénkbe."


 

NÍS - nís (2019)

 


Elmesélitek/elmesélhető, hogy miről szólnak a szövegek?

act II. hiatus & act I. icarus

"A két dal, a hiatus és az icarus, egy történet része. Egy általános emberi történeté, amik az emberré, emberivé válásunk kérdéseiről szólnak. A mítoszok lényege, hogy történetekbe ágyazva fogalmaznak meg filozófiai kérdéseket. Mágikusak, mégis szikárak, fejezetek egy valaha máshol létező spirituális világból, és ezeken a történetek keresztül apró kapukon látjuk magunkat is.

A hiatus egy különös kérés, ami egy utolsó lehetőség is egyben, hogy a bennünk lévő másikat kordában tarthassuk. Kérdés, hogy kell-e, akarjuk-e. Az icarus pedig az emberiség visszatérő kérdéseivel foglalkozik: sikerülhet-e elérnünk a 'Napot', milyen az út odáig, és mi történik velünk, ha nem sikerül."


bitchcraft


"Düh és harag az emberi naivitással és ostobasággal szemben, tüdőszúrás után felköhögött vér egy adag iróniával. Híradás egy alternatív valóságból a káosz nyelvén, majd táncrahívás a saját értékeink, döntéseink felett."


...hogy elcsendesítsem...

"Az elhidegülés, az emberi kapcsolatok kiüresedése, a falak emelése egymás közé, a bent épített falak, a félelem és a különbségek hibaként megélése, a távolság képzés, és a végén, amikor leásol a mélyére, kiderül, hogy semmi értelme, mert aprók vagyunk és túlértékeltük azokat a tulajdonságainkat, amik különlegessé tehettek volna minket, de közben elvesztegettük azt az értéket, ami közelebb vitt volna minket egymáshoz, ami a legfontosabb a mai világban."


nine


"A lemez zárlata a nine, ami nagyon különleges helyet tölt be az album végén. Ez a dal egy intim vallomás, hatalmas érzelmi spektrumot jár be a haragtól a megnyugvásig. Egy személyes történetről van szó, amit a zenekar többi tagja először nehezen fogadott be, de annyira őszinte lenyomata az elmúlt közel egy évtizednek, hogy minden tudásunkkal azon voltunk, hogy ez a dal olyan formát öltsön, ahogy Zoli fejében megszületett. A dal befejezése a korábbi zaklatottsághoz képest egy fellélegzés, olyan kicsengés ez – nem csak a dalnak, hanem az előtte lévő fél órának is –, ami után nem akartuk, hogy bármi megszólaljon."Az album szövegei angol nyelvűek, kivéve a ...hogy elcsendesítsem a szeleket. Ez miért alakult így?

Nárcisz:
"Beszéltük Ádámmal, hogy meg kéne próbálni, hogyan szól ez a zene magyarul, mert ritka, hogy ilyenre magyar szöveget írnak, és hát gondoltuk, nézzünk meg egy dalt. Elkezdtem dolgozni rajta és nagyon jól sikerült szerintem. Sosem írtam még úgy szöveget, hogy nem én éneklem, nem az én hangomon szólal meg, így nagyon izgalmas volt, hogy milyen lesz ezt mástól hallani, egy más hang, egy más világ, egy más értelmezés. Aztán amikor megszólalt, tök boldog lettem, mint egy apa lehet a gyermeke születésénél. Elégedettség töltött el, hogy végre megszólal egy szövegem az én hülyeségeim nélkül, tökéletesen."Vannak tervek, hogy külföldre próbálkozzatok? S persze mi a helyzet itthon?


Zoli: "Lépésről lépésre szeretnénk haladni és ebben az első, hogy legyen állandó dobosunk, akivel élőben is be tudunk mutatkozni. Csak ezek után állunk neki az építkezésnek. Külföld nyilván."A Fekete Zajon lesz az első koncertetek, vagy volt már? És amúgy milyen egy nís koncert?


Ádám:
"A Zajon lesz a lemezbemutató és egyben debütáló koncertünk, ami öröm nekünk, mert a barátaink és családtagjaink mellett egy zenére nyitott, értő közönség előtt mutathatjuk meg magunkat."És hogyan tovább?


Ádám: "Új dalokon dolgozunk, tervben van a következő lemez felvétele."


Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
JINJER - A decemberi budapesti koncerten a The Agonist is játszik
2019. augusztus 22. (csütörtök) 17:34

Az már július közepén kiderült, hogy december 22-én újra Budapesten játszik a Jinjer, a koncert a Barba Negra klubban lesz. Friss hír, hogy a vendégzenekaruk - akárcsak az egész Európa-turnén - a kanadai The Agonist lesz, amelynek új albuma Orphans címmel jön ki szeptember 20-án. A Tatiana Shmaylyuk énekesnő vezette Jinjer idén egy Micro című EP-vel jelentkezett, de már az új album felvételei is befejeződtek Kievben, a lemez ősszel jön majd ki, így az év végén már friss dalokat is hallhatunk tőlük a Barbában. "A Micro EP nem az igazi folytatása volt a King Of Everything albumnak, az új lemez viszont a Micro folytatása lesz, a tematikáját tekintve is." A nyári HammerWorld magazinban az alábbi Jinjer posztert is megtalálod:   www.facebook.com/JinjerOfficial A koncert Facebook oldala A Hammer Concerts bemutatja: JINJER THE AGONIST 2019. december 22. Barba Negra Jegyek: 5999 Ft - augusztus 31-ig...

INNISTRAD - Október elején érkezik a soproni csapat első albuma: A hatalom figyel
INNISTRAD - Október elején érkezik a soproni csapat első albuma: A hatalom figyel

A 2016 tavaszán alakult soproni Innistrad zenekar bemutatkozó EP-je, az 5 tételes Múló jövő 2017-ben jelent meg, a nyár folyamán a thrash csapat pedig elkészült az első nagylemez...

ALTER BRIDGE - Októberben új album, dalpremier: Take The Crown
ALTER BRIDGE - Októberben új album, dalpremier: Take The Crown

Walk The Sky címmel október 18-án jelenik meg az Alter Bridge hatodik stúdióalbuma, a 2016-os The Last Hero lemez folytatása. A Myles Kennedy énekes/gitáros és Mark Tremonti gitáros...

FOO FIGHTERS - Közeli videón a kerekesszékes rajongó gitárzúzása a Szigetről
FOO FIGHTERS - Közeli videón a kerekesszékes rajongó gitárzúzása a Szigetről

A Foo Fighters többek között egy olyan exkluzív koncertfelvételt adott a Sziget Fesztiválnak, amelyen a két és fél órás műsoruk utolsó számában, az Everlongban egy, a közönségből...

KRISIUN - Tripla death metal támadás, a Gruesome-mal és a Vitriollal jönnek Budapestre
KRISIUN - Tripla death metal támadás, a Gruesome-mal és a Vitriollal jönnek Budapestre

Scourge Of The Enthroned címmel tavaly ősszel jött ki a brazil death metal gépezet Krisiun tizenegyedik albuma, amelynek turnéjával Budapestet is útba ejtik majd. "Tripla death metal...

THE NEW DEATH CULT - Melodikus, pszichedelikus, maszkos norvég rock, dalpremier: Moon
THE NEW DEATH CULT - Melodikus, pszichedelikus, maszkos norvég rock, dalpremier: Moon

Szeptember 6-án jelenik meg a debütáló albuma annak a norvég hard rock csapatnak, amelynek négy tagja csak művészneveket visel, a fotókon és a színpadon pedig álarc mögé rejtőznek....

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS