HEILUNG - Futha (lemezkritika)

Milán Péter kritikája a júniusi HammerWorld Magazinban jelent meg

2019. június 30. (vasárnap) 18:14

HEILUNG
FUTHA
(SEASON OF MIST/HMP)


 Egyfajta reakcióként, vagy inkább a normalitás restaurációjaként világszerte sok művészi csoport, zenei társulat fordul tiszta források felé; olyan csatornákat keresnek, amelyeket ma már sokan elfeledtek, bizonyos erők pedig kimondottan azon munkálkodnak, hogy lehetőleg ezek a tiszta vizek, a tiszta levegő, a tiszta szellemiség mindörökre a feledés homályába merüljön, ám szerencsére ez nem lehetséges. Búvópatakok ezek, vékony fénypászmák a sűrű homályban, de minél több van belőlük, az ember annál többet hódít vissza egykori eredetéből, lényegéből.

A dán Heilung triójáról is elmondható mindez. Ugyan manapság – főleg egyes zenei szubkultúrákban – szokás a kereszténységet ostorozni, aki egy kicsit is képes a látásra, tudja, hogy még véletlenül sem ez a bajok gyökere. Mint oly sok folk/neo-folk és hasonló zenekar, a Heilung is a pre-keresztény időkbe tér vissza szellemi táplálékért, amivel nincs is gond, amennyiben nem zenei régészkedés folyik, hanem valóban sikerül rálelni, és belül kapcsolódni valamihez, ami eleven.

Mostanában több olyan lemez is megjelent e zenei közegben, melyek hallatán bizonyos, hogy a zenészek élik is, amit előadnak. Elég a csodás Wardrunára, vagy Ivar Bjørnson és Einar Selvik tavalyi gyönyörűséges albumára (Hugsjá) gondolni. Úgy tűnik, most Dánia is felzárkózik a norvégokhoz. A Heilung első albuma, az Ofnir 2015-ben jelent meg saját kiadásban, s akkor még kevesen ismerték őket. Időközben felléptek a Roadburn fesztiválon, a Season Of Mist pedig még korábban meglátta a lehetőséget a zenekarban. Először újra megjelentették a bemutatkozó lemezt, majd ezzel párhuzamosan egy élő anyagot (Lifa) is kiadtak. 2019 pedig a második albumról szól.

Míg az Ofnir egy férfiközpontú album volt, addig a Futha a feminin jelleget domborítja ki. Érdekesek is a lemez olykor egészen nyílt szexuális vonatkozásai. Az albumhoz kapcsolódó meglehetősen informatív promó-anyagból kiderül, hogy a „Futh” kifejezés női nemi szervet jelent, ezzel összefüggésben egyúttal a női mágikus és gyógyító erőre is utal. Emellett a „Futha” a „Futhark”-kal, vagyis a rúna-ábécévél is kapcsolatban van.

Olyan erők megidézését tűzte ki célul az album, amelyek ugyan léteznek, de a ma modern embere sokszor vagy nem tud ezekről, vagy csupán öntudatlanul folynak át rajta.

A Heilung albuma egyrészről nagyon szép zene, másrészt olyan részeket tartalmaz, amelyek sokszor túlmutatni látszanak sok hasonló lemezen, amelyek ilyen területen mozognak. Úgy értem, pl. a Wardruna, vagy éppen a Waldteufel is alkalmaz nem konkrétan zenei részeket, viszont a Heilung egyes darabjai mintha konkrét rítusok kísérő hangjai lennének. Ilyen vonatkozásban a Heilung műve a leginkább rituális karakterű ezen a zenei vonalon.

A hosszú album keretét adó Galgadr és Hamrer Hippyer aláhúzzák az elmondottakat. A szavalatok, megidézések, rituális kántálások minden bizonnyal az említett erőkkel való kapcsolatfelvételt, az azokkal való összefonódást hivatottak megteremteni. Ilyen jellegű a Svanrand című szertartásos tétel is.

A Futha anyagán több a női ének, mint a férfi, már a tematikából kiindulva is, és mondhatni, a zenésebb részeknél nagyon szép dallamokat hallunk. Példának okáért a Norupo és az Othan darabokat emelném ki. Amikor dallamok formájában veszi fel a kapcsolatot a zenekar az ősökkel, ott hasonlóan nagy atmoszféra kerekedik, mint amilyen jellegűt a Wardruna lemezein hallhatunk, ám összességében a Heilung albuma még elvarázsoltabb, ritualisztikusabb. Einar csapatához hasonlóan a Heilung tagjai is sok eszközt használnak hangkeltésre: emberi koponyán átfolyó vizet, kardokat, pajzsokat, bronzgyűrűket, régi dobokat. Ezzel párhuzamosan ősi északi szövegeket használt fel a zenekar, hogy a mű egészen hű legyen a mondanivalóhoz.

Egy ilyen lemez nem szól mindenkihez, ez nem is vitás, de aki kedveli a népzenei forrásból táplálkozó mai formációkat, nem rabja stílushatároknak, és az e cikkben említett többi zenekarral is bensőséges viszonyt ápol, az a Heilung zenei mágiájához is tud majd kapcsolódni.

M. P.  9
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
ARTILLERY - Májusban jön a dánok új albuma, új dal és klip: Turn Up the Rage
2021. április 14. (szerda) 15:03

X címmel május 7-én lát napvilágot a dán thrasher Artillery új stúdióalbuma, második előzetesként pedig a klippel kísért Turn Up the Rage dallal lehet ismerkedni. Az új anyagot a koppenhágai Medley stúdióban vették fel Søren Andersen producerrel, a 2019 őszén elhunyt alapító gitáros, Morten Stützer helyére Kræn Meier állt be, aki a dalszerzésből is kivette a részét. Michael Stützer gitáros (Morten tesója): "A jellegzetes Artillery-védjegyeket meg akartuk tartani, a riffeket és a fogós témákat, kombinálni az agressziót és a dallamokat. Mindig is a melodikus thrash metalt kevertük a 70-es és a 80-as évek súlyos hangzásaival, ezúttal pedig új elemek is vannak néhány nótában. Nem kell különösebben erőlködnünk, amikor megírunk egy új lemezt, mert szeretjük, amit csinálunk."   www.facebook.com/ARTILLERY.DK   ARTILLERY - Turn Up the Rage (a 2021-es X albumhoz) ARTILLERY - In...

DESASTER - Dalpremier a teuton black/death/thrash hordától: Learn To Love The Void
DESASTER - Dalpremier a teuton black/death/thrash hordától: Learn To Love The Void

Churches Without Saints címmel június 4-én jelenik meg a veterán teuton black/thrash alakulat, az 1988-ban alakult Desaster kilencedik albuma. A 2016-os The Oath Of An Iron Ritual lemez...

AC/DC - Október végén önéletrajzi könyvvel jelentkezik Brian Johnson énekes
AC/DC - Október végén önéletrajzi könyvvel jelentkezik Brian Johnson énekes

Október végén egy önéletrajzi könyvvel jelentkezik az AC/DC frontembere, Brian Johnson. A The Lives Of Brian: AC/DC, Me, And The Making Of Back In Black című könyv október 26-án...

H.E.A.T. - Erik Grönwallt leukémiával kezelik egy svéd kórházban
H.E.A.T. - Erik Grönwallt leukémiával kezelik egy svéd kórházban

Még október végén jött a hír, hogy énekest cserélt a svéd dallamrocker H.E.A.T.: elbúcsúztatták Erik Grönwall énekest, akivel 2020 februárjában hozták ki a hatodik albumukat, a...

MICK JAGGER - Közös dal Dave Grohllal a brit lazítások örömére: Eazy Sleazy
MICK JAGGER - Közös dal Dave Grohllal a brit lazítások örömére: Eazy Sleazy

A Rolling Stones frontembere egy vadonatúj klipes dallal ünepelte meg a brit lezárások feloldását. Az Eazy Sleazy dalban Mick Jagger énekel és gitározik, Dave Grolh pedig dobok, gitározik...

VREID - Dal- és klippremier a norvég black'n'rollerektől: Into The Mountains
VREID - Dal- és klippremier a norvég black'n'rollerektől: Into The Mountains

Wild North West címmel április 30-án jelenik meg a black metal egy dallamosabb vonalát képviselő norvég Vreid kielncedik albuma, és a 2018-as Lifehunger lemez utódjáról pedig már itt...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS