OMEN - Interjú Nagy Máté gitárossal

Az interjú eredetileg a márciusi HammerWorld magazinban jelent meg.

2019. május 19. (vasárnap) 16:22 | utoljára módosítva: 2019. december 10. (kedd) 05:41

Hamarosan nagyon jó hírek jönnek az új Omen albummal, a Halálfogytiglannal kapcsolatban, többek között érkezik egy új klipes dal is. Az alábbiakban pedig elolvashatod azt az interjút, amit a márciusi HammerWorld magazin számára Cselő készített Nagy Máté gitárossal, aki 2013 óta partnere Nagyfi Lacinak.

Jó fazon, óriási gitáros, egy legendás hazai metal banda tagja, mégis keveset tudni róla. Ő Nagy Máté, aki már 2012 óta erősíti az Omen zenekart, ezzel párhuzamosan pedig a görög power metal fogat, a Crystal Tears soraiban is aktív. Máté a hétköznapjai nagy részét gitároktatással tölti, mellette pedig rengeteg dalt ír az Omen számára, sőt egy saját anyagon is dolgozik. Cselő ült le Mátéval, hogy jobban megismerje őt és persze, amit lehet megtudjon a javában készülő és várhatóan még az év első felében megjelenő vadiúj Omen albumról.

 


www.facebook.com/OmenzenekarAz Omen zenekar az egyik, ha nem a legjobb fazonú hazai metal banda. A talpig bőrbe öltözött, szúrós tekintetű muzsikusok élőben lehengerlőek, a klasszikus Judas Priest vonalat követik a koncertjeiken. Itt gitározik Nagy Máté, aki az annak idején a Kárpátiába távozó Szíjártó Zsolt helyét foglalta el. A rendkívül csendes, szerény Mátéval a koncertek előtt, a backstage-ben nem sokat tudtam beszélgetni az elmúlt években, így engem is érdekelt – és valóban meglepetést okozott – mennyi mindennel foglalkozik és milyen jelentős szerepe van az Omen zenekarban is.


Máté, kezdjük a legelejéről. Mikor érezted azt először, hogy megérintett a zene?

„Édesapámnak köszönhetem a rockzene iránti vonzódásomat. Nálunk mindig Jimi Hendrix, Led Zeppelin és Black Sabbath szólt otthon. Édesapám rendszeresen járt koncertekre, például Tűzkerék bulikra, nagy Radics Béla fan volt. Az a pillanat konkrétan megvan, amikor, – talán öt vagy hat éves lehettem – mentünk az autópályán és apám berakta a Black Sabbath Black Sabbath című nótáját teljes hangerővel, hogy ezt hallgassam meg. Totál beparáztam tőle, félelmetes hangulatot árasztott. Volt benne valami sejtelmes, borzongató, de már akkor éreztem, hogy ez engem érdekelni fog. Később aztán tényleg durván rákattantam a zenekarra. A Zeppelin és Hendrix viszont azonnal bejött."Mikor fogtál először gitárt a kezedbe?

„Éveken át jártunk egy kempingbe nyaralni Balatonalmádiba. Egyszer ott koncertezett Tátrai Tibusz és Szűcs Antal Gábor. Volt egy akusztikus projektjük, amelyben latinos hangulatú nótákat gitároztak. Az öcsémmel másfél órán át néztük őket mozdulatlanul. Az öcsémet annyira elbűvölte, amit látott és hallott, hogy utána odaállt édesapám elé, és azt mondta, hogy neki kell egy gitár. Dénes azóta már neves zenész, jelenleg a Deák Bill Blues Band gitárosa! (nevet) Szóval ő jóval előbb indult, mint én. De aztán engem is érdekelni kezdett a téma. 2001 körül épp a Limp Bizkit volt a nagy kedvenc, akik feldolgozták a Mission Impossible film főcímdalát is. Na, az a téma volt először, amit megpróbáltam eljátszani."És rögtön elektromos gitárral indítottál?

„Sajnos nem. Él az a téves elképzelés az emberek fejében, hogy a gitártanulást klasszikus gitárral kell kezdeni. De ez csak akkor igaz, ha a gyereket ez inspirálja. Gitártanárként elmondhatom, hogy nem feltétlenül kell a gyereket klasszikus gitározással kínozni, ha a rockzene érdekli. Én is megpróbáltam a Metallica Nothing Else Matters szólóját klasszikus gitáron eljátszani. Nem szólt sehogy, de gondoltam, nekik is két kezük van és két lábuk, ami meg leér a földig, azaz ha ők meg tudják csinálni, akkor én is! (nevet) De elektromos gitárral sokkal könnyebb!"Az öcséddel volt közös zenekarotok?

„Igen. Léptünk is fel együtt, amit nagyon élveztem. De aztán másfelé vezettek az útjaink. De nem tartom kizártnak, hogy közösen muzsikáljunk valamikor a jövőben."
A szüleitek támogatták, hogy zenészek legyetek?

„Igen, amint látták, hogy érdekel minket a dolog, maximálisan támogattak minket. Ezért rendkívül szerencsésnek érzem magam és örökké hálás is leszek nekik!"Később több zenekarban is játszottál és végül a Tirana Rockers-ből kerültél az Omenbe. Ez hogy jött össze?

„Még az Omen előtt, miután eljöttem a Tiranából, jelentkeztem a Tankcsapdába gitárosnak. Bár a végső három jelölt között voltam, végül nem engem választottak. Amit meg is értek, hiszen akkor még nem volt múltam, viszont tele volt a gatyám! (nevet) Lukácsék amúgy nagyon aranyosak voltak, jó hangulatban zajlott a megbeszélés. Pár hónappal később Nagyfi Laciék kerestek utódot Szíjártó Zsolti helyére. Nekem Maróthy Zoli szólt a Kőbányai Zeneiskolában, hogy érdekelne-e az omenes lehetőség? Közben Vörös Gábor, az akkori basszusgitáros is látott rólam videót, amit átküldött Lacinak, illetve Gubás Tibi, a Tirana énekese is javasolt engem."Az évek során elég komoly fazont alakítottál ki magadnak, látványos, ahogy kinézel, ahogy jelen vagy a színpadon és ahogy játszol. Ezen tudatosan dolgoztál?

„Igen. Arra jöttem rá, hogy minél több aspektusa tudatos az életednek, annál több elemét tudod gyakorolni, kidolgozni. Véleményem szerint a gyakorlás is akkor a legeredményesebb, ha tudatos. Persze vannak intuitív, ráérzésre alapuló elemei is. A mai napig minden video- és hangfelvételt visszanézek a koncertjeimről és igyekszem tanulni belőlük. És hát eleinte katasztrofálisnak ítéltem, amit láttam, hallottam, de hát így tanul az ember. Ott élt a fejemben a gitáros rocksztár archetípusa, amit a kedvenceimből gyúrtam össze. Elkezdtem azon dolgozni, hogy minél jobban megközelítsem ezt a nem létező, ideális figurát. Ami egy fájdalmas dolog, mert nyilván sosem tudod elérni, de ugyanakkor szükséges, hogy legyen előtted egy cél, ami irányt ad a fejlődésednek."És neked kikből áll össze ez a fiktív gitár isten?

„Lehetetlen pontosan megmondani, de talán a fontos nevek: Zakk Wylde, Ritchie Kotzen, Yngwie Malmsteen, Steve Vai, Paul Gilbert, Jeff Loomis, Dimebag Darrell, Eric Gales, Derek Trucks, Gary Moore, Slash, Tátrai, Nuno Bettencourt, George Benson, Hendrix, Andy Timmons… Hosszú a lista, bár ilyenkor sosem jut mindenki az eszembe!" (nevet)Az Omenbe hamar beilleszkedtél, már ez első veled készült, 25 év című albumra is írtál nótákat. Most pedig útban van az új anyag. Erre is hoztál témákat?


„Laciék már a kezdettől bátorítottak, hogy hozzak témákat. Az új lemezhez pedig már 15 nótát csináltunk, amelynek a felét én írtam."Laciék könnyen elfogadják az ötleteidet? Hogyan működik most a dalírás az Omen zenekarban?

„Laci alapvetően mindenbe beleszól (nevet), de ez rendben is van, hiszen ez az ő zenekara. A legtöbb ötletem egyből tetszik neki és akkor azok a témák úgy is maradnak, vagy kisebb változtatásokkal kerülnek fel a lemezre. Főleg a dalszerkezetekről vannak meglátásai. Ha valamiben nem értünk egyet és nagyon tiltakozom, akkor néha rám hagyja! (nevet) De olyan is van, hogy a zenekar tagjai szavaznak."Énekdallamokat is prezentálsz?


„Igen. Bár a nemrégen a Youtube-ra kirakott Halálfogytiglan című címadó nótához pont nem én írtam az énektémát, a következő, nemsokára megjelenő Most kezdődik című tételhez viszont igen."A többiek is írnak nótákat?

„Túlnyomórészt Lacival ketten fejtjük meg a zenét. Ezzel együtt azért mindenki hozzáteszi a saját gondolatait. Mondjuk, Kori az énekdallamokon szokott dolgozni, van amikor itt-ott igazít, változtat rajta, van hogy komplett refréndallammal rukkol elő, amit aztán közösen formálgatunk. Mivel nem vagyok dobos, a dobtémákat is csak alapszinten írom meg, Zoli aztán kidolgozza a végleges verziót. Jocinak (Mezőfi József) is vannak meglátásai, jó ötletei a basszustémákat illetően."


OMEN - Halálfogytiglan (a 2019-es Halálfogytiglan album előzeteseként)
És hogy haladtok a felvételekkel?

„Dolgozunk rajta. Mindenki otthon feljátssza a részét, aztán én összeírom, editálom, előkészítem keverésre az anyagot. Elég sok minden múlik most rajtam, igyekszem is, amennyire tőlem telik."Nagy lelkesedéssel beszéltél a dalszerzésről. Szeretsz dalokat írni?

„Igen, rengeteg ötletem van. Igazság szerint egy részüket a stílusuk, karakterük miatt nem is tudom felhasználni az Omen zenekarban, mert nem illenek oda."Ezekkel a nótákkal mi a terved?

„Nyilván szeretném őket a későbbiekben megjelentetni. Azt még nem tudom, hogy ez egy Nagy Máté szólólemez lenne-e, de úgy érzem, inkább egy olyan zenekar keretében valósítanám meg őket, amelynek a tagjait én válogatnám össze."És milyen jellegű albumot képzeltél el?


„Több lemezötletem is van különböző stílusú zenével, de az első, amit megvalósítanék, mindenképpen egy kemény metal anyag lenne."És hogyan dolgozol?

„Reggelenként bekávézom és általában gyakorlás közben jönnek az ötletek. De volt már olyan is, hogy kutyasétáltatás közben ugrott be egy téma. Először általában megvan a hookline, a meghatározó részlet, dallam, amit aztán igyekszem gyorsan rögzíteni, majd köré építeni a többit. Élvezem, ahogy kialakul, összeáll egy dal!"Ezt a képességedet a görög Crystal Tears zenekarban is kamatoztatod?

„Nem, ott egyszerűen csak gitározom. Bár a legújabb, Decadence Deluxe című lemezünkre a Tears Of The Damned dalnak én írtam a riffjeit. Stúdióban a ritmusgitárokat Kostas Sotos, kiváló gitáros kollégám játssza fel, a szólókon kb. fele-fele arányban osztozunk."
Hogy kerültél hozzájuk?

„Látták a Youtube-on, ahogy gitározom és megkerestek, hogy van-e kedvem velük játszani? Először egy online válogatón kellett részt vennem, ahol néhány szólót kellett feljátszanom, aztán be is vettek a bandába."Mióta tart ez az együttműködés?


„2012 óta vagyok tagja a zenekarnak, egy pár hónappal Nagyfiék előtt kerestek meg. Nagyon klassz érzés volt, amikor felkértek. A Crystal Tears-en keresztül ismertem meg Gus G.-t is, akivel később közös koncerteket is nyomtunk. Gus egyébként nagyon közvetlen, kedves ember. Inspiráló a társaságában lenni."


 És arról volt szó, hogy emiatt kiköltözöl Görögországba?


„Nem. Ez a banda nem működik olyan intenzíven, hogy ez indokolt lenne, és egyébként is szeretek Magyarországon élni. Amikor koncert vagy turné van, akkor persze kimegyek. Általában próbálunk egy hetet minden esemény előtt és akkor kint vagyok. De nekem itt az Omen és a tanítványaim, akikkel nagyon jól érzem magam." A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
KORI - Klippel az első dal a P. Box, Omen zenekarokból ismert Koroknai Árpád új csapatától
2020. augusztus 12. (szerda) 17:44

Tegnapután címmel és egy klip kíséretében hozta ki első dalát a Kori, az ex-P. Box énekes, Koroknai Árpád (ex-Omen, Szfinx) új formációja. Ez a szám Kozma Norbert gitáros (Rúzsa Magdi stb.) szerzeménye, amelyhez Kori írta az énektémát és a dalszöveget, a klipet pedig Debrecen legmagasabb pontján forgatták hozzá a Hypermedia stábjával. A Tegnapután dalt szombaton a debreceni Roncsbárban mutatják be élőben. "Miután a P. Box zenekarral szünetbe kezdtünk, azonnal nekiálltunk építkezni, amit a vírus okozta leállás sajnos meg is rekesztett egy kicsit. Új dalokat ez időszak alatt is folyamatosan írtunk, de elsősorban azt szerettük volna, ha koncertprogramunk áll bevetésre készen...   www.facebook.com/koriarpi ...A Tegnapután egy igazi rock nóta, könnyen megjegyezhető dallamokkal, erős billentyűs részekkel, de igyekeztünk kissé eltérni benne a hagyományos verze-refrén felépítéstől, a refrén...

DESOLATOR - Stockholmi death metal, az új dalban Karl Sanders a vendégük
DESOLATOR - Stockholmi death metal, az új dalban Karl Sanders a vendégük

Sermon Of Apathy címmel szeptember 4-én jelenik meg a svéd Desolator második albuma, amelynek harmadik előzeteseként a The Great Law Of The Dead nótával lehet ismerkedni. A szám...

ATAVISTIA - Hozzánk is jönnek majd a Finntroll és a Skálmöld társaságában
ATAVISTIA - Hozzánk is jönnek majd a Finntroll és a Skálmöld társaságában

Egészen friss, tegnapi hír, hogy a szeptember 18-án megjelenő Vredesvävd (Wrath-woven) albumának jövő tavaszi Európa-turnéjával Budapestre is eljön a Finntroll. A koncert a Dürer...

TALES OF EVENING - Megvan az új basszusgitáros, már készül a klip egy friss dalhoz
TALES OF EVENING - Megvan az új basszusgitáros, már készül a klip egy friss dalhoz

Az elmúlt hét végén forgatta le legújabb dalának videoklipjét a szimfonikus metalt játszó Tales Of Evening. A Csak én látom című szerzemény a 2021-ben megjelenő ötödik nagylemez...

ARMORED SAINT - Ősszel érkezik John Bushék új albuma, az első dal: End Of The Attention Span
ARMORED SAINT - Ősszel érkezik John Bushék új albuma, az első dal: End Of The Attention Span

Punching The Sky címmel október 23-án jelenik meg a legendás amerikai power metal banda, az Armored Saint új stúdióalbuma, a 2015-ös Win Hands Down lemez utódja. Máris meghallgatható az...

MACHINE HEAD - Hivatalos szöveges videó az egyik új dalukhoz: Bulletproof
MACHINE HEAD - Hivatalos szöveges videó az egyik új dalukhoz: Bulletproof

Még június közepén egy 2 dalt tartalmazó digitális kislemezzel jelentkezett a Machine Head. A Civil Unrest címet viselő single A oldalára a Stop The Bleeding dal került, amelyben a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS