STORM THE STUDIO - Storm The Studio (lemezkritika)

Uzseka Norbert írása az áprilisi HammerWorld magazinban jelent meg

2019. május 12. (vasárnap) 10:11

STORM THE STUDIO
Storm The Studio
(GRUNGERY MEDIA RECORDS)


 A Storm The Studio a kultikus The Bedlam zenekar háromötödéből áll (Fodor "Fodi" Zoltán énekes, Hankó "Judy" Zoltán gitáros, Újvári Péter dobos), plusz Binges Zsoltból, aki a Fish!-ben basszusgitározik.

Fodi egy ideig a másik Bedlam-gitárossal, Jánosi "Cicó" Szabolccsal csinálta a Nomadot, de aztán elköltözött Japánba, így felhagyott az énekléssel. Hogy most mégis újra dalol, annak nem az az oka, hogy visszajött, mert nem, hanem az, hogy volt Judynak valami régi témája, ami valahogy előkerült Fodi számítógépén, és beindította a fantáziáját. Petya akkortájt lépett ki a Nomadból, így már csak basszerre volt szükségük, Zsolt személyében pedig egy olyan zenészt találtak, aki egyszerre illeszkedik tökéletesen a Fish!-étől nagyon eltérő zenébe, és tud olyan trükköket, amilyenek eddig nem szerepeltek a Fodi által fémjelzett zenékben.

Mindazonáltal ez nem Bedlam, sokkal inkább Nomad, csak épp az az irány, amit anno Fodival toltak. Olyan igazán megdörrenő riff nincs sok az albumon, és ezt fájlalom, cserébe viszont eszméletlen finom és fogós témák sorakoznak az anyagon, mely közben nagyon is színes lett. Pl. a nyitó Görbe tükör simán elmenne Black-Outnak is, a Szilícium kb. ska ritmusra épül, és fura, de táncolható darab.

A Ha kérdeznék a U2-nak is jól állna, a Legendában a pszichedelikus téma épp úgy lehetne Beatles, mint Soundgarden, az Ólom felhők-be olyan vibráló témát tettek, ami Primus vagy a King Crimson anyagra is felférne, és így tovább.

Fodi talán élete legjobb formáját hozza, és nem is azért, mert maximálisan kihasználja az adottságait, hanem mert olyan káprázatos dallamokat írt. Van nálam a dallamok fogósságának egy sajátos fokmérője: ami a legjobban beakad, az éjjel jár a fejemben úgy, hogy nem tudok tőle aludni. Ez szörnyű dolog különben, viszont az STS esetében kb. már öt hallgatás után az anyag fele ott dübörgött az agyamban éjjel.

Azt mondtam, ez nem Bedlam, de azért a szuperfogós Pixelben ott van az a jellegzetes bedlami bánat, ahogy az agyasabb Hiénák-ban is akadnak emlékeztetők. A záró Üvegszoba akárha a Nomad Egy ember a világgal szemben c. dalának folytatása lenne. A Bolond leszek! ősrock riffje csaknem hippy szöveggel társul, de A szavak hullanak c. dalban van az egyik kulcsmondat: „Ez az a tűz, mely nyugtat és felkavar”. Bizony, az STS az, ennyi év után is!

A szövegekben Fodi nem hazudtolja meg önmagát, hol elvontabban, hol direkten ír a világban zajló lehangoló dolgokról, és arról, hogy ki kell állnunk magunkért. Vannak sorai, amik csak úgy kiemelve klisésnek hatnak, ám az egész szöveg sosem az. Ez az ember már a Bedlam demókon is messze többet látott és mondott, mint a rock/metal bandák zöme.

Szólnom kell még Judy teljesítményéről. Ő ugye később érkezett a Bedlambe, és egyértelműen Cicó tanítványa. Azt gondolom az itt hallható ritkásabb gitárszólói alapján, hogy bátran vállalhatna többet, a témái, riffjei, díszítései pedig mind szuperek. Petya is hozza a rá jellemző groove-os, színes dobolást.

Most már csak azt kell kivárni türelemmel, hogy színpadra is álljanak.

U. N.  9

 
GRUNGERY MELLÉKLET ÉS DEEP SEVEN CD A HAMMERWORLD MAGAZIN MÁJUSI SZÁMÁBAN!

Örömmel és büszkén jelentjük be, hogy nyomtatott Grungery újságot és Deep Seven CD-mellékletet is tartalmaz a HammerWorld magazin májusi száma!


Íme a részletek:

DEEP SEVEN CD

A Deep Seven válogatáson 7 magyar zenekar 14 dala hallható: Alone in the Moon, Pearls Of Long Loved Years, Storm the Studio, Tej és Zselenszky Official felvételek mellett itt debütál a korábbi Flop tagok új bandája, az Alva, valamint a CD-n jelenik meg először fizikai formátumon a 'Lensky Mob: Ne felejts el lélegezni és a Slowmesh: Liquid Love című dala is.
A korong a Grungery Media Records gondozásában jelenik meg.


GRUNGERY MELLÉKLET

A 36 oldalas nyomtatott Grungery magazin tartalmából:
- Chris Hanzsek nagyinterjú a Deep Six igaz történetéről
- Eddie Vedder nyomában - San Diego (részlet)
- I am the Highway: A Tribute to Chris Cornell
- helyszíni beszámoló a Los Angeles-i koncertről
- Lemezkritkák Seattle-ből
- Ízelítő a Mia Zapata történetét feldololgozó, májusban megjelenő cikkünkből
- Jack Endino interjúrészlet

Interjúk a Deep Seven bandák frontembereivel:
- Fodor Zoltán (Storm The Studio)
- Kövi Lóránt (Alva)
- Pálinkás Tomi (Tej)
- Polonkai Tamás (Pearls Of Long Loved Years)
- Szabó Dávid (Slowmesh)
- Török-Zselenszky Tamás (Zselenszky Official, 'Lensky Mob)
- Várhidi Adrián (Alone In The Moon)


A Grungery mellékletet Bobál Kati (bobal photography), Kun Alíz, Gavajda Péter, Hursán Detti, Pintér Miklós, Studt Bálint, Szénégető Richárd és Uzseka Norbert készítették.

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
THE MORNING STAR - Albumpremier a dunaújvárosi csapattól: Harvesters
2019. június 17. (hétfő) 08:55

Harvesters címmel megjelent és végig is hallgathatóa dunaújvárosi The Morning Star negyedik albuma. "A rockzene napján, június 16-án megjelent a Harvesters című 2019-es nagylemezünk. Hallgassátok a zenekarunk Youtube vagy Bandcamp oldalán, utóbbi oldalunkról le is töltheted! Július 8-án 21:45-tól a Rockmaratonon The Morning Star lemezbemutató koncert."   www.facebook.com/themorningstargroup     THE MORNING STAR - Harvesters (a 2019-es album) Harvesters by The Morning Star "A Rockmaraton Fesztiválon az összes új merch-termékünket megvásárolhatjátok majd a shopban. Figyeljétek a közösségi oldalainkat. Rajtuk a ráncfelvarrott korábbi albumainkat, teljes diszkográfiával, a Revolution Blues, a Hedgehoglife és most már az Eleve lemez dalait."   "Itt az új albumunk első saját dala. Az Omerta című számra esett a választás, mivel nagyon jellemzi a lemez egészét. A...

BAEST - Jön a dán death metalosok második lemeze, klippel az első dal: Gula
BAEST - Jön a dán death metalosok második lemeze, klippel az első dal: Gula

Venenum címmel szeptember 13-án lát napvilágot a dán death metal gépezet Baest második albuma, a 2018-as Danse Macabre lemez folytatása, amelyről máris itt a klippel kísért első...

INGESTED - Új EP a brit brutál csapattól, kedden Szegeden játszanak
INGESTED - Új EP a brit brutál csapattól, kedden Szegeden játszanak

Június 18-án, azaz kedden a szegedi JATE-klubban játszik a death/grind/deathcore vonalas brit Ingested, amelynek pénteken kiadott új EP-jét azonnal végig is hallgathatod. A buli vendége a...

THE NEW ROSES - Az első dal az augusztusi albumról, novemberben magyar koncert
THE NEW ROSES - Az első dal az augusztusi albumról, novemberben magyar koncert

Nothing But Wild címmel augusztus 2-án lát napvilágot a német hard rock új vonalát képviselő The New Roses negyedik albuma, amelyről máris itt az az első dal, a Down By The River. Jó...

BLOODY HAMMERS - Klippel a horror rockerek új dala: Let Sleeping Corpses Lie
BLOODY HAMMERS - Klippel a horror rockerek új dala: Let Sleeping Corpses Lie

The Summoning címmel jelenik meg június 26-án a doomos, gótos pszichedelikus hard rockot, ősmetalt horror és okkult témákkal kísérő észak-karolinai Bloody Hammers új stúdióalbuma,...

HOLLYWOOD VAMPIRES - Egy hét múlva új album, hallgass bele minden dalba!
HOLLYWOOD VAMPIRES - Egy hét múlva új album, hallgass bele minden dalba!

Rise címmel jelenik meg június 21-én a Hollywood Vampires második albuma. Alice Cooper, Joe Perry (Aerosmith) és Johnny Depp zenekarától máris itt egy alapos lemezelőzetes - ízelítő...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS