STORM THE STUDIO - Storm The Studio (lemezkritika)

Uzseka Norbert írása az áprilisi HammerWorld magazinban jelent meg

2019. május 12. (vasárnap) 10:11 | utoljára módosítva: 2019. december 10. (kedd) 05:35

STORM THE STUDIO
Storm The Studio
(GRUNGERY MEDIA RECORDS)


 A Storm The Studio a kultikus The Bedlam zenekar háromötödéből áll (Fodor "Fodi" Zoltán énekes, Hankó "Judy" Zoltán gitáros, Újvári Péter dobos), plusz Binges Zsoltból, aki a Fish!-ben basszusgitározik.

Fodi egy ideig a másik Bedlam-gitárossal, Jánosi "Cicó" Szabolccsal csinálta a Nomadot, de aztán elköltözött Japánba, így felhagyott az énekléssel. Hogy most mégis újra dalol, annak nem az az oka, hogy visszajött, mert nem, hanem az, hogy volt Judynak valami régi témája, ami valahogy előkerült Fodi számítógépén, és beindította a fantáziáját. Petya akkortájt lépett ki a Nomadból, így már csak basszerre volt szükségük, Zsolt személyében pedig egy olyan zenészt találtak, aki egyszerre illeszkedik tökéletesen a Fish!-étől nagyon eltérő zenébe, és tud olyan trükköket, amilyenek eddig nem szerepeltek a Fodi által fémjelzett zenékben.

Mindazonáltal ez nem Bedlam, sokkal inkább Nomad, csak épp az az irány, amit anno Fodival toltak. Olyan igazán megdörrenő riff nincs sok az albumon, és ezt fájlalom, cserébe viszont eszméletlen finom és fogós témák sorakoznak az anyagon, mely közben nagyon is színes lett. Pl. a nyitó Görbe tükör simán elmenne Black-Outnak is, a Szilícium kb. ska ritmusra épül, és fura, de táncolható darab.

A Ha kérdeznék a U2-nak is jól állna, a Legendában a pszichedelikus téma épp úgy lehetne Beatles, mint Soundgarden, az Ólom felhők-be olyan vibráló témát tettek, ami Primus vagy a King Crimson anyagra is felférne, és így tovább.

Fodi talán élete legjobb formáját hozza, és nem is azért, mert maximálisan kihasználja az adottságait, hanem mert olyan káprázatos dallamokat írt. Van nálam a dallamok fogósságának egy sajátos fokmérője: ami a legjobban beakad, az éjjel jár a fejemben úgy, hogy nem tudok tőle aludni. Ez szörnyű dolog különben, viszont az STS esetében kb. már öt hallgatás után az anyag fele ott dübörgött az agyamban éjjel.

Azt mondtam, ez nem Bedlam, de azért a szuperfogós Pixelben ott van az a jellegzetes bedlami bánat, ahogy az agyasabb Hiénák-ban is akadnak emlékeztetők. A záró Üvegszoba akárha a Nomad Egy ember a világgal szemben c. dalának folytatása lenne. A Bolond leszek! ősrock riffje csaknem hippy szöveggel társul, de A szavak hullanak c. dalban van az egyik kulcsmondat: „Ez az a tűz, mely nyugtat és felkavar”. Bizony, az STS az, ennyi év után is!

A szövegekben Fodi nem hazudtolja meg önmagát, hol elvontabban, hol direkten ír a világban zajló lehangoló dolgokról, és arról, hogy ki kell állnunk magunkért. Vannak sorai, amik csak úgy kiemelve klisésnek hatnak, ám az egész szöveg sosem az. Ez az ember már a Bedlam demókon is messze többet látott és mondott, mint a rock/metal bandák zöme.

Szólnom kell még Judy teljesítményéről. Ő ugye később érkezett a Bedlambe, és egyértelműen Cicó tanítványa. Azt gondolom az itt hallható ritkásabb gitárszólói alapján, hogy bátran vállalhatna többet, a témái, riffjei, díszítései pedig mind szuperek. Petya is hozza a rá jellemző groove-os, színes dobolást.

Most már csak azt kell kivárni türelemmel, hogy színpadra is álljanak.

U. N.  9

 GRUNGERY MELLÉKLET ÉS DEEP SEVEN CD A HAMMERWORLD MAGAZIN MÁJUSI SZÁMÁBAN!

Örömmel és büszkén jelentjük be, hogy nyomtatott Grungery újságot és Deep Seven CD-mellékletet is tartalmaz a HammerWorld magazin májusi száma!


Íme a részletek:

DEEP SEVEN CD

A Deep Seven válogatáson 7 magyar zenekar 14 dala hallható: Alone in the Moon, Pearls Of Long Loved Years, Storm the Studio, Tej és Zselenszky Official felvételek mellett itt debütál a korábbi Flop tagok új bandája, az Alva, valamint a CD-n jelenik meg először fizikai formátumon a 'Lensky Mob: Ne felejts el lélegezni és a Slowmesh: Liquid Love című dala is.
A korong a Grungery Media Records gondozásában jelenik meg.


GRUNGERY MELLÉKLET

A 36 oldalas nyomtatott Grungery magazin tartalmából:
- Chris Hanzsek nagyinterjú a Deep Six igaz történetéről
- Eddie Vedder nyomában - San Diego (részlet)
- I am the Highway: A Tribute to Chris Cornell
- helyszíni beszámoló a Los Angeles-i koncertről
- Lemezkritkák Seattle-ből
- Ízelítő a Mia Zapata történetét feldololgozó, májusban megjelenő cikkünkből
- Jack Endino interjúrészlet

Interjúk a Deep Seven bandák frontembereivel:
- Fodor Zoltán (Storm The Studio)
- Kövi Lóránt (Alva)
- Pálinkás Tomi (Tej)
- Polonkai Tamás (Pearls Of Long Loved Years)
- Szabó Dávid (Slowmesh)
- Török-Zselenszky Tamás (Zselenszky Official, 'Lensky Mob)
- Várhidi Adrián (Alone In The Moon)


A Grungery mellékletet Bobál Kati (bobal photography), Kun Alíz, Gavajda Péter, Hursán Detti, Pintér Miklós, Studt Bálint, Szénégető Richárd és Uzseka Norbert készítették.A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
KARI RUESLÅTTEN - Sørgekåpe (kritika)
2020. július 12. (vasárnap) 11:53

KARI RUESLÅTTEN Sørgekåpe (Spindelsinn)   Negyedszázad telt el azóta, hogy Kari Rueslåtten kilépett a The 3rd and the Mortalból, az egyik első olyan metal zenekarból, melyben énekesnő is volt. A norvég csapat zeneileg is megelőzte a korát, Kari azonban szólóban kevésbé akart újítani – bár Spindelsinn című első albuma akkor is valami új volt, hiszen norvég nyelvű, erősen népzenei ihletésű muzsikát rejtett, ami sokunk számára újdonságot jelentett, hiába, hogy régiek a gyökerei. Később Kari egyre inkább pop-os irányba fordult, de mindvégig megőrizve valamit a folkból, a melankóliából, s a gyönyörű dallamokról sem feledkezve meg. Ám a Sørgekåpe album a Spindelsinn óta az első, amelyen végig norvégul énekel. Ugyanakkor nem tért vissza ahhoz a nordikus pogány vonalhoz, maradt a pop-folk, de a legtöbb dal erősen éjjeli, szomorú, melankólikus. Kari azt nyilatkozta, „a Sørgekåpe azokat a magányos...

TOKYO MOTOR FIST - Albumpremier a Danger Danger énekes és a Trixter gitáros csapatától: Lions
TOKYO MOTOR FIST - Albumpremier a Danger Danger énekes és a Trixter gitáros csapatától: Lions

Még 2017-ben jelent a debütáló albuma annak a Tokyo Motor Fist nevű dallamrock csapatnak, amit a Danger Danger énekese, Ted Poley és a Trixter gitárosa, Steve Brown hozott össze. Már a...

OSSIAN - Premier, új szöveges videó: Mennyit ad még
OSSIAN - Premier, új szöveges videó: Mennyit ad még

Április közepén jelent meg az Ossian legutóbbi albuma, a Csak a Jót, a Mennyit ad még című dalhoz pedig most elkészült egy hivatalos szöveges videó, melynek képanyagát a tavalyi...

BLUES PILLS - A visszatérés, jön az új album, friss dal és klip: Kiss My Past Goodbye
BLUES PILLS - A visszatérés, jön az új album, friss dal és klip: Kiss My Past Goodbye

Eredetileg már júniusban kijött volna a klasszikus blues rockot játszó és egy döbbenetesen jó hangú frontcsaj vezette Blues Pills harmadik albuma, a Holy Moly!, azonban a világjárvány...

SKELETAL REMAINS - Az első új dal a kaliforniai death metal brigádtól: Illusive Divinity
SKELETAL REMAINS - Az első új dal a kaliforniai death metal brigádtól: Illusive Divinity

The Entombment Of Chaos címmel szeptember 11-én jelenik meg a kaliforniai death metal gépezet Skeletal Remains negyedik albuma, a 2018-as Devouring Mortality lemez folytatása, első...

MEZMERIZED - Új dal az Amaranthe hörgősének vendégszereplésével: Cyanide
MEZMERIZED - Új dal az Amaranthe hörgősének vendégszereplésével: Cyanide

Cyanide címmel máris megismerkedhetsz a modern metalos, hazai Mezmerized legfrissebb dalával, amelyben az Amaranthe hörgőse, Henrik "GG6" Englund vendégszerepel. "Ez az eddigi...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS