POKOLGÉP - Kerek születésnap, interjú Kukovecz Gáborral

Ma este Pokolgép - Kuko 60 nagykoncert a Barba Negra Trackben

2019. május 11. (szombat) 11:23 | utoljára módosítva: 2019. május 11. (szombat) 11:37

Kukovecz Gábor, a Pokolgép alapító gitárosa és fő dalszerzője május 2-án ünnepelte a 60. születésnapját, és ebből az alkalomból lesz ma este egy különleges nagykoncert a Barba Negra Trackben. A Kuko 60 buli vendégzenekaraként a Twister játszik majd a Pokolgép előtt.

A nagy hazai heavy metal zenész generáció szép utat járt be az elmúlt több mint három évtizedben. A műfaj hazai úttörői rakták le az alapokat, nekik köszönhetjük, hogy itthon is megvetette a lábát a kemény fémzene. Ennek a generációnak meghatározó, emblematikus alakja Kukovecz Gábor, a Pokolgép alapító gitárosa, aki a riffjeivel immár beírta a nevét a magyar rocktörténelem nagykönyvébe. Cselő látogatta meg a 60. születésnapját ünneplő Gábort a Pokolgép próbatermében, hogy a nagy időkről és a május 11-én a Barba Negrában tartandó Kukó 60 buliról beszélgessenek.

 


www.facebook.com/pokolgepband


A koncert Facebook oldalaNehéz annak a kornak a varázslatos hangulatát leírni, amikor a magyar heavy metal színtér először kezdte bontogatni a szárnyait. Akkoriban a hazai rajongók csak hírből hallották, milyen is egy Judas Priest, egy Accept vagy Iron Maiden koncert. De volt néhány fiatal, bátor muzsikus, akik itthon is ki akarták próbálni, milyen igazán kemény zenét játszani talpig bőrbe és szegecsekbe öltözve. Mi pedig, a szerencsés kevesek, akik ott lehettünk a kezdeteknél, alig vártuk, hogy élőben is megtapasztalhassuk az igazi torzított gitárok erejét és önfeledten headbangelhessünk a brutális tempókra.

Kukovecz Gábor az elsők között merte csutkára tekerni a Marshall erősítőt, hogy a kalandos úton megszerzett Gibsonjából végre előtörjenek a Pokolgép első riffjei. De persze ő sem talpig bőrben született. Idézzük fel egy pillanatra azt az időszakot, amikor először azt gondoltad, hogy a zene lesz az életed.

"15 éves koromig a sport volt a mindenem. Édesapám boxolt, a bátyám pedig birkózott és az a közeg engem is teljesen magával ragadott. Első osztályos koromban kerültem a Ferencvárosi Sportegyesületbe, ahová a bátyám vitt le. Szinte ott nőttem fel. A sport közösség egyébként is egy szuper jó dolog, nagyon összetartó, családias, ahol az edzők nem csupán tanárok, sokkal bensőségesebb a viszonyuk a sportolókkal."Végül miért fordultál a zene felé?

"Talán pont 15 éves lehettem, amikor egy sportbaleset következtében hosszabb időre ágyba kényszerültem, fekvőbeteg lettem. Nem mozoghattam, emiatt iszonyú tehetetlennek éreztem magam. A bátyámnak volt egy hét húros orosz dobgitárja. Valahogy a kezembe került. Akkoriban igazából kétféle módon töltötték a fiatalok a szabadidejüket. Vagy sportoltak vagy koncertre jártak. Akkor már tudtam, hogy a sportolásnak számomra vége lett, így a zene felé fordultam. De még javában birkóztam, amikor a sporttársaimmal elkezdtünk koncertekre járni. A Lőrinci Parkba jártunk rendszeresen, hetente akár többször is elvetődtünk egy-egy bulira."Milyen zenekarokat mentél el megnézni?


"A P. Mobil volt a nagy kedvencem. Valami megfogott a zenéjükben. A mai napig is, ha együtt játszunk valahol, akkor megyek és a színpad széléről megnézem őket. Bár a tagok már mások, a dalok még mindig elindítják bennem azokat a régi érzéseket."Már akkor is ismerted őket személyesen?

"Á, dehogy. Csak nagy rajongó voltam, ott tülekedtem és ordibáltam az első sorban. Főleg Bencsik Samu gitáros és a játéka tetszett. Akkor már kapirgáltam a dobozgitáron és lestem minden mozdulatát."Milyen más bandák koncertjeire jártál még?

"A Beatricét is megnéztem, mert az is tetszett."

 Aztán rajongóból egyszer csak zenész lettél.

"Igen. Az elsők között ismerkedtem meg Paksi Endrével. Mindketten hirdetés útján kerestünk zenésztársakat, így jöttünk össze. Jól megbarátkoztunk, mindenfelé együtt jártunk. Megnéztük a Led Zeppelin filmet, az AC/DC filmet. A Zeppelin filmet többször is. De a Csillagok Háborúját is együtt láttuk."Neked elég hamar lett Marshall erősítőd és Gibson gitárod?

"Az elején álmodni sem lehetett ilyen felszerelésről. Abban az időben az ember úgy kezdte, hogy fogta a nagymama rádióját vagy lemezjátszóját és egy tuchel-dugóval rákötötte a gitárját, már ha volt rendes hangszere. Én a héthúros dobozgitár után egy Jolana elektromos gitárral folytattam, ami mai szemmel a tízezer forintos kategóriát sem érte el. De lehetett rajta hangokat játszani és ez volt a lényeg. Az első Pokolgép lemez felvételeinél kölcsön erősítőn és kölcsön gitárral játszottam, még nem volt se saját Marshall szettem, se Gibson gitárom."Tanultál valakitől gitározni?


"Talán két hétig jártam a Csepei gitáriskolába, de rögtön ott hagytam, mert nem azt tanították, amit én szerettem volna. Onnan indult a dolog, hogy akkor olvassuk el, mi van a kottában. Ez olyan, mint amikor az analfabétának azt mondják, olvasson el angolul egy szép összetett mondatot, mikor még magyarul sem tudja elolvasni az elé rakott betűket. Inkább hazamentem és magnóról próbáltam leszedni a Led Zeppelin, Deep Purple és Black Sabbath nótákat."És aztán összeállt és beindult a banda, ugye?


"Játszogattunk itt-ott először Kentaur, aztán Kommandó néven. Az egyik első koncertünk a Belvárosi Művelődési házban volt. Talán, ha tizenkét ember volt ott. Persze mind műbőr dzsekiben. De aztán gyorsan terjedt a hír és a következő bulin már ötvenen is voltak. Épp beindultak volna a dolgok, amikor mindegyikünket szép sorban bevittek katonának. Nyilván azon töprengtünk, hogyan mehetnénk be és jöhetnénk ki együtt, hogy minél előbb folytathassuk. Nagyjából sikerült is. Mondjuk én maradtam utoljára. Pechemre egy első lépcsős laktanyába, egy rakéta bázisra vittek be Tapolcára, ahol olyan kiképzést kaptunk, mint a légiósok. Ultrabrutál kemény volt.

Én meg nem voltam jó katona, mert csak a gitározás érdekelt. Kisajátítottam magamnak a vasalószobát, ahol legalább nem fagytam meg, mert vasalót a kezemre irányítottam és gyakoroltam, mint egy hülye. Eszelős dolgokat éltem meg. Például, amikor jöttek az orosz elöljárók, akkor előtte az aszfaltot szürkére, a füvet pedig zöldre kellett festeni. Ahol nem volt fű, ott a homokot festettük zöldre, mert nem lehetett más, mint szürke aszfalt, amit fehér csík választ el a zöld valamitől. (nevet) Így aztán próbáltam meglógni a teljesen szürreális valóságból, hogy megihassak egy sört a többiekkel, akiket kiengedtek eltávra. De pechemre egy méhész sisakos figura kertjébe sikerült átmásznom. Katona, maga mit keres itt? Kérdezte és levette a sisakját. A laktanya parancsnok volt...

Onnantól pedig jött a fogda. És persze a fogdások takarították a disznóólakat. Balszerencsémre pedig pont alattam szakadt be a fél méternyi, befagyott disznóhúgy. Mondanom sem kell, a fogdások nem fürödhettek minden nap, úgyhogy egy ideig nem volt túl jó illatom!" (nevet)

 Ilyen előzmények után nem gondoltál rá, hogy kilógj, disszidálj külföldre és ott folytasd a zenélést?


"Nem. Nekem a családom már akkor fontosabb volt, mint a karrier, és ezt ma is így gondolom. A katonaság után végre senki se parancsolgatott értelmetlenül, végre újra zenélhettem. A zenekart tovább építve hozzánk csapódott Németh Laci énekes, aki sajnos azóta már meghalt. És jött Kalapács Józsi is. Felvettük a Pokolgép Circus Maximus nevet. Így indultunk a Ki Mit Tud vetélkedőn 1983-ban."Az nagy lépés volt a banda számára.

"Igen, mert bár a zsűri rövid úton kihajított minket, a közönség mindig visszaszavazott. Így végül másodikak lettünk és többször is szerepeltünk az akkor egyetlen országos tv csatornán. Ennek hozadékaként a második helyért járó díj fejében rögzíthettünk egy számot, már Pokolgép néven."

 

POKOLGÉP - Kegyetlen asszony (Ki Mit Tud?, 1983)

 Ugorjunk egy nagyot időben. A rendszerváltás számodra hozott változást? Lehetett érezni akár zenekari szinten, hogy egy teljesen más világ jön, másképp kell majd viszonyulni a dolgokhoz?


"Igazából olyan kemény környezetben nevelkedtem, a zenélés kapcsán is korán megtanultam kezelni az emberi ostobaságot, hogy már nagy meglepetés nem tudott érni. Más miatt volt akkoriban nehéz. A 90-es évek elején az embereket sok minden más kezdte foglalkoztatni, elfordultak a zenétől. Megjelentek a számítógépek, a zene háttérbe szorult. Az az időszak az élő zenére nagy csapás volt."Akkoriban léptél a tanári pályára is, ugye?


"Igen, a zenélésből nem tudtam megélni, ezért a zenéhez közeli pályát választottam, ének tanár lettem, amit a mai napig nem bántam meg."Ez hogyan hatott a zenédre?

"Ez egy oda-vissza hatás. A tanári pályámon jól tudom kamatoztatni a zenélés során szerzett tapasztalataimat, de mint tanár is sokat tanultam, akár a gyerekektől is."

  

Az együttes táján mikor kezdtek összeállni ismét a dolgok?

"Talán a 90-es évek második felére. Akkor már megint lehetett koncertezni, turnézni."2010 környékén aztán megint egy nehéz korszak jött, hiszen újabb énekes váltásra kényszerültél.

"Igen, valóban, ismét szinte a nulláról kellett újra kezdeni. És mivel mi kiszorultunk a médiából, csak a rendkívül következetes munkának köszönhettük, hogy sikerült újraépíteni a zenekart. Bár így nehéz volt ismét egyről a kettőre jutni, így legalább senki nem szövegel nekünk, hogy ezt vagy azt csináljuk, senki sem szorít minket falhoz. És ez egy nagyon lényeges dolog!"

 
A Pokolgéppel a sikerek ellenére rengeteg nehéz időszakon mentél át. Arra sosem gondoltál, hogy fogod magad és csinálsz egy másik zenekart?


"Nem. Én itt élem ki magam. Nekem ez itt tökéletesen jó. Itt is a saját számaimat játszom. Egyébként engem már akkor megkerestek, hogy menjek más, a miénknél akkor sokkal híresebb bandába gitározni, amikor még csak az Fővárosi Művelődési Házban játszottunk. De én mindig is a Pokolgépet tekintettem szívügyemnek. Persze, volt olyan, amikor egy-egy felállásnál az akkori zenésztársak nem akarták eljátszani a számaimat, mert azt mondták, hogy avasak, már nem korszerűek. Azóta szerintem az élet engem igazolt. Mert ezek a zenésztársak ma is szívesen a műsorukra tűzik ezeket az egykor avasnak tartott dalokat."Legutóbb 2016-ban jelent meg új Pokolgép album. Azóta több kiadványról is szó volt. Hogyan álltok most ezekkel?

"Négy kiadványon is dolgozunk jelenleg. Az Aréna koncert DVD képileg már egybe van vágva. Már tényleg csak a végső masszírozások vannak hátra. A Kuko 60 album anyaga már összeállt. Azt még szeretném a lehető legjobb minőségben felvenni. Itt majd én énekelem a kedvenc Pokolgép dalaimat. Sajnos a munkálatok lassabban haladnak, mint szerettem volna, így a május 11-i Kuko 60 bulira a Barba Negrában még egyik sem tud megjelenni. De még ebben az évben mindkettő kijön. Aztán ott van még a verses album, amelyeken a kedvenc költőim verseinek megzenésített változatai lesznek rajta.

És persze készül a következő sorlemez is, amire már hat dalt megírtam. Ez nem megy gyorsabban. Csak azért nem fogok nagy sebesen négy fostalicska számot megírni, hogy egy kiadó minél előbb kiadhassa és ott legyünk a piacon. Így nem akarok ott lenni a piacon. Egyáltalán milyen piacról beszélünk? Ahol, ha eladsz kétezer albumot, akkor már aranylemezt kapsz? Ez már sajnos a vicc kategória. Az album majd akkor jön ki, ha összeáll egy erős anyag és azt én fel tudom vállalni. Egy bizonyos kor után az ember már nem akar ugrabugrálni. Nekünk meg kell tartani egy szintet. Ez a szint legutóbb a Metalbomba volt, amit én a mai napig bevállalok a maga megszólalásával, a maga magyarságával, a lemezborítójával. Semmiben sem szeretnénk visszafelé lépni."

 
A Kuko 60-as bulira milyen műsorral készülsz? Ez végül is egy elég személyes jellegű koncertnek ígérkezik, amely inkább rólad szól, mint a zenekarról. Vagy mennyire egy ez a kettő?


"Először is, szeretném megtisztelni a közönséget azzal, hogy lefogyok! (nevet) Ezzel elég nagy küzdelmet folytatok, mert rendkívüli módon szeretek enni. És sajnos a hűtőt is mindig este 10 után támadom meg, amikor hazaérek. De kell az erőnlét, mert extra hosszúságú koncert lesz."Blokkokban gondolkodsz? Lesz esetleg "Kukó énekel" blokk is?


"Neeem, Kukó nem fog énekelni! (nevet) Én ezúttal a gitáros szerepkörben maradok. Ha majd megjelenik a Kuko 60 album, akkor talán csinálok egy kisebb koncertet, amit én énekelek végig. De most hagyományos Pokolgép buli várható és azokat a számokat játsszuk majd, amelyeknek a kiválasztásához szívesen veszem a közönség segítségét, ajánlását. Addigra Attila is teljesen felépül. Amúgy nagyon becsülöm őt azért, hogy így tele van energiával, mert az idei első két koncertet tüdőgyulladással nyomta végig, aztán pedig sikerült legurulnia egy lépcsőn, eltört a farcsontja és emiatt egy focilabda nagyságú vérömleny is keletkezett a derekán. A miskolci bulit még csak ülve tudta végigcsinálni, de Debrecenben már, ha mankóval is, már állva énekelt. Köszönöm neki ezúton is, mert elképesztő fájdalmai lehettek, de ennek ellenére teljes erőbedobással dolgozta végig a koncerteket."

  Most már jó ideje stabil a zenekar felállása. Elégedett vagy azzal, ahogy a csapat működik?

"Maximálisan. Az én gitáros kollégámmal, Z. Kiss Zalánnal nagyon jól kiegészítjük egymást. Ő is énektanár a magánéletben, így ez is közös bennünk. Pinyő a legrégebbi társam, ő van rajtam kívül leghosszabb ideje a zenekarban, kiváló muzsikus és sokat segít a háttér munkában, szervezésben. A csapat legfiatalabb tagja Kleineisel Márk egy roppant tehetséges ember zenészként és technikai szakértőként egyaránt. A számítógépes grafikai és filmes munkákhoz nagyon ért, minden ilyen munkát rá bízunk."Az elmúlt 60 évre visszanézve elégedett vagy azzal, amit elértél?


"Így hatvan évesen vissza tekintve boldognak és szerencsésnek érzem magam. Sok nehéz időszak volt az életemben, de mindig kijöttem ezekből. Valahányszor negatív dolgok történtek velem, abból a végén mindig valami pozitív sült ki. Zenélhetek, és számomra ez a legfontosabb. A zenélés nekem nem csak abból áll, hogy megpróbálok számokat írni. Ezer bugyra van a zenének, ezer olyan kihívás van, amelyet meg akarok ugrani. Akár a klasszikus zenében is. Nagy boldogsággal tölt el, ha el tudok játszani egy Bach vagy Beethoven darabot gitáron. És ez azért jó, mert a boldogsággal együtt újabb szintre lép a tudás is és a személyiséged is színesebbé válik."

Az interjú eredetileg a HammerWorld magazin áprilisi számában jelent meg.
 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
THE MORNING STAR - Albumpremier a dunaújvárosi csapattól: Harvesters
2019. június 17. (hétfő) 08:55

Harvesters címmel megjelent és végig is hallgathatóa dunaújvárosi The Morning Star negyedik albuma. "A rockzene napján, június 16-án megjelent a Harvesters című 2019-es nagylemezünk. Hallgassátok a zenekarunk Youtube vagy Bandcamp oldalán, utóbbi oldalunkról le is töltheted! Július 8-án 21:45-tól a Rockmaratonon The Morning Star lemezbemutató koncert."   www.facebook.com/themorningstargroup     THE MORNING STAR - Harvesters (a 2019-es album) Harvesters by The Morning Star "A Rockmaraton Fesztiválon az összes új merch-termékünket megvásárolhatjátok majd a shopban. Figyeljétek a közösségi oldalainkat. Rajtuk a ráncfelvarrott korábbi albumainkat, teljes diszkográfiával, a Revolution Blues, a Hedgehoglife és most már az Eleve lemez dalait."   "Itt az új albumunk első saját dala. Az Omerta című számra esett a választás, mivel nagyon jellemzi a lemez egészét. A...

BAEST - Jön a dán death metalosok második lemeze, klippel az első dal: Gula
BAEST - Jön a dán death metalosok második lemeze, klippel az első dal: Gula

Venenum címmel szeptember 13-án lát napvilágot a dán death metal gépezet Baest második albuma, a 2018-as Danse Macabre lemez folytatása, amelyről máris itt a klippel kísért első...

INGESTED - Új EP a brit brutál csapattól, kedden Szegeden játszanak
INGESTED - Új EP a brit brutál csapattól, kedden Szegeden játszanak

Június 18-án, azaz kedden a szegedi JATE-klubban játszik a death/grind/deathcore vonalas brit Ingested, amelynek pénteken kiadott új EP-jét azonnal végig is hallgathatod. A buli vendége a...

THE NEW ROSES - Az első dal az augusztusi albumról, novemberben magyar koncert
THE NEW ROSES - Az első dal az augusztusi albumról, novemberben magyar koncert

Nothing But Wild címmel augusztus 2-án lát napvilágot a német hard rock új vonalát képviselő The New Roses negyedik albuma, amelyről máris itt az az első dal, a Down By The River. Jó...

BLOODY HAMMERS - Klippel a horror rockerek új dala: Let Sleeping Corpses Lie
BLOODY HAMMERS - Klippel a horror rockerek új dala: Let Sleeping Corpses Lie

The Summoning címmel jelenik meg június 26-án a doomos, gótos pszichedelikus hard rockot, ősmetalt horror és okkult témákkal kísérő észak-karolinai Bloody Hammers új stúdióalbuma,...

HOLLYWOOD VAMPIRES - Egy hét múlva új album, hallgass bele minden dalba!
HOLLYWOOD VAMPIRES - Egy hét múlva új album, hallgass bele minden dalba!

Rise címmel jelenik meg június 21-én a Hollywood Vampires második albuma. Alice Cooper, Joe Perry (Aerosmith) és Johnny Depp zenekarától máris itt egy alapos lemezelőzetes - ízelítő...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS